viteza de lucru copil clasa I

Sectiune dedicata dialogului parinti-educatori

viteza de lucru copil clasa I

Mesajde malibu » 08 Mar 2010, 15:32

Din nou apelez la dvs. dragi dascali cu o problema delicata. Este vorba despre viteza de lucru/puterea de concentrare a scolarului mic. Ma confrunt cu aceasta problema.Copilul meu lucreaza , are potential, dar incet fata de cerintele din clasa.Este un copil care din fire nu are un ritm alert. Doar daca are vreo motivatie f. puternica sa se grabeasca. Citeam mesajul doamnei care spunea ca la test, copilul stia sa faca, dar nu a avut timpul necesar lui. Deocamdata la teste nu am avut probleme, dar la ce se lucreaza in clasa-la mate, mai ales scris dupa tabla , zilnic nu termina. Au aparut si mici rautati "adormito" etc. Ce as putea sa fac ca sa o ajut si sa nu induc un stress suplimentar?
malibu
 
Mesaje: 13
Membru din: 09 Apr 2009, 13:25

Re: viteza de lucru copil clasa I

Mesajde valimatiuta » 11 Mar 2010, 15:30

Problema e intr-adevar delicata, atata vreme cat vreti rezolvare urgenta.
In primul rand e bine ca va cunoasteti copilul, posibilitatile sale reale de actiune, deprinderi de lucru, felul motivatiei in invatare etc., locul ei in ierarhia clasei privind viteza de lucru. Cred ca benefic ar fi deocamdata sa o struniti acasa prin actiuni de acest gen:
- competitii -joc bazate pe citit-scris intre ea si alti componenti ai familiei;
- sa o apreciati de fiecare data cand termina in timp util o lucrare, o tema, o actiune propusa de membrii familiei, ori chiar de ea insasi;
- atentionarile sa nu persifleze;
- sa nu fie catalogata cu ”mici rautati” cand se intampla sa ramana in urma, ci incurajata, stimulata;
- in anumite situatii, cand rezultatele vor fi mai slabe datorita acestui fapt, copilul are nevoie de explicatiile corespunzatoare, sa fie in cunostinta de cauza ca incetineala sau pierderea de vreme aduce la acest final;
- daca ramanerea in urma se datoreaza preocuparilor suplimentare fara legatura cu munca in sine atunci se impun rigori de alta natura.
Copilul cu ritm lent de lucru trebuie ajutat, nicidecum apostrofat, cel mult atentionat, impulsionat prin masuri de stimulare progresiva. Rezultatele ”sanatoase” le veti vedea in timp.
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: viteza de lucru copil clasa I

Mesajde livia_elena » 18 Mar 2010, 15:26

va raspund in calitate de invatator.Am o fetita care face exact ca si copilul d-voastra.Sincer va spun, ca e enervant sa vezi cum sta in timp ce toti copiii scriu si lucreaza si abia cand spun ca sterg tabla ma intreaba daca trebuie sa scrie si ea.Sau daca scrie,scrie foarte incet,cu viteza melcului si toata clasa trebuie sa stea dupa ea.Ba se mai si supara daca o grabesc.Nici eu nu stiu cum sa fac sa fie bine,pe fetita cu pricina o simpatizez foarte mult,dar nici nu e bine sa fie asteptata de toata clasa.Fiecare copil are ritm propriu de lucru.Din pacate,mama fetitei o bate acasa sa scrie frumos si corect,astfle incat fetita verifica ce scrie de mai multe ori si nu are curaj sa dea inainte.Solutia este tot in familie.SA incercati sa nu fiti exigenti cu ea,sa o mai lasati sa si greseasca daca mai depaseste putin.Eu zic ca parintii sperie copiii cu acest scris "frumos".Si eu explic mereu elevilor cand mai incearca sa faca literele aiurea,dar sincer,cred ca ii stresam prea mult cu nimicuri,cand altceva e mai important si anume dezvoltarea gandirii .Eu pe asta merg si apreciez copiii creativi,laudand totusi si pe cei cu scris "frumos"
livia_elena
 
Mesaje: 6
Membru din: 29 Aug 2007, 18:18

Re: viteza de lucru copil clasa I

Mesajde lilidani » 20 Mar 2010, 20:45

Problema e într/adevăr delicată din toate punctele de vedere.
Viteza de reacție este o calitate înnăscută. Ține de temperament (latura dinamico-energetică a personalității), care -la rândul lui- ține de tipul de activitate nervoasă superioară. În timp, cu vârsta, unele lucruri se mai reglează (de exemplu puterea de concentrare). Nu vreau să vă sperii, dar cu viteza e mai greu.
Ca părinte, vă recomand să vă acceptați, sprijiniți și încurajați copilul.
Cu învățătoarea e bine să aveți o discuție. Despre adaptarea la nevoile copilului. Nu e simplu, mai ales dacă ritmul celorlalți elevi este mult mai rapid. Dar în asta constă măiestria pedagogică !
Vă doresc să găsiți înțelegere și învățătoarea copilului dvs să găsească cea mai bună cale pentru a-l încuraja!
lilidani
 
Mesaje: 207
Membru din: 13 Sep 2008, 07:24


Înapoi la Parintii intreaba, educatorii raspund

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori