Pagina 1 din 1

Programa de Fizica

MesajScris: 28 Ian 2004, 21:59
de marinela
Dragi colegi,
Nu am citit noua programa. Am insa o idee. Deoarece mecanica necesita multa matematica, eu consider oportun sa se inceapa clasa a 9-a cu electricitatea si termodinamica si apoi mecanica cand elevii stiu functii, grafice si ecuatii de tot felul. Cred ca am matematizat prea mult fizica. Modelul meu este Feynman!
Pe curand,
Marinela

MesajScris: 12 Feb 2007, 00:07
de laurentziu_roshu
Se pare ca programele de fizica si matematica nu sunt deloc bine corelate. De exemplu , la clasa 7-a facem compunerea fortelor- care necesita teorema pitagora cu mult înainte de a fi predata la matematica. la olimpiada de fizica, faza locala , s-a dat o problema a carei rezolvare necesita teorema pitagora , desi nu fusese predata înca la matematica.
In clasa 6-a la Fenomene Termice lucram cu numere negative desi la matematica elevii ne spun ca n-au facut asa ceva ! Tot la clasa 6-a facem grafice la fizica , desi n-au învatzat de la matematica sa faca grafice de functii !
Practic , noi, la fizica trebuie sa prezentam elevilor unele notiuni de matematica înaintea profesorilor de matematica!
O alta disfunctie este ca un capitol -Fenomene Termice, de la clasa 7-a , se repeta aproape in mod identic si la clasa 8-a !! In schimb , de la clasa 7-a s-a cam scos din programa electricitatea , care era un capitol cu mai multe aplicatii practice. Adica se preda capitolul Fenomene Termice de doua ori in acelasi an calendaristic(o data prin luna mai -in clasa 7-a apoi din nou in luna noiembrie in clasa 8-a), iar electricitatea niciodata!! Cine oare gândeste aceste programe?! Dar gândeste?!

MesajScris: 12 Feb 2007, 10:45
de iace
Salut, marinela! Salut, laurentiu!
Ce e cu noua asta programa? Iar se schimba? De unde ai aflat asa ceva, marinela?
Eu nu am auzit nimic pana acum.
Daca se schimba, sa speram ca va fi in bine. :roll: Ceea ce, privind schimbarile de pana acum, nu cred.
Sa isi schimbe mai intai echipa de intocmit programe. 8)

MesajScris: 14 Feb 2007, 21:28
de emap
Ma bucur ca te reintalnesc, Marilena (de la Master nu ne-am mai vazut), ca si pe Ice si Laurentiu.

Ideea Marilenei mi se pare f. buna, dar trebuie in plus o conceptie a modului de organizare a informatie. Nu stiu cum considerati, dar eu cred ca materia clasei a 11 a a fost mai bine gandita: oscilatorul electromagnetic dupa oscilatorul mecanic, de exemplu. Bazandu-ma pe analogia dintre comportarile celor doua sisteme, elevii au reusit apropate singuri sa stabilesca legile noului sistem. Cred ca asta este necesar: organizarea informatiei si in functie de gradul de dificultate dar si in functie de coerenta demersului.

Si pentru ca va intalnesc, doresc sa amintesc faptul ca am propus realizarea unei baterii de teste pe capitole, in stilul Bac2007 (cu rezolvari!), dar am in vedere si pe cei mici.
Eu am facut deja primii pasi:
1. am publicat un sablon ce permite incarcarea rapida a enuntului si variantelor de raspuns (voi publica inca unul pt adaugarea rezolvarii, desi am explicat cum poate fi realizat, intr-un alt material);
2. am publicat deja doua astfel de teste.

Mi-am dorit de mult un proiect de echipa, si cu colaborare la distanta!

Eu incerca sa gasesc ECHIPA.

Am dorit sa fiu transanta pentru ca imi doresc ca acest proiect sa aiba o sansa reala (nu este un proiect pe "hartii"!). De aceea este necesar sa exprimi clar mesajul si sa identifici oamenii care agreaza ideea propusa.
Si mai cred ca ce poate face o echipa nu poti de unul singur! Exista copii care merita o alta sansa, in sate unde a ajuns net-ul, dar nu si profesori (am intalnit destule astfel de cazuri chiar in apropierea capitalei!).

Rugamintea mea este cel putin sa ma atentionati atunci cand apare o eroare, daca aveti timp, pt ca testele sa fie si corectate de un ochi de profesor (emilia_pausan@yahoo.com).

Cu bucuria de a va intalni si mult respect pentru ceea ce faceti,
Emilia Pausan

MesajScris: 13 Sep 2007, 19:24
de madness
De unde pot face rost de noua programa de fizica pt clasa aXII-a

MesajScris: 14 Sep 2007, 08:59
de marinela
Programele sunt pe site-ul edu.ro

Fizica si matematica

MesajScris: 27 Dec 2008, 20:54
de exdirfeb29
Da, este adevarat ca exista neconcordante, in sensul ca noi, profesorii de fizica, trebuie sa predam intai cunostintele de matematica necesare si apoi sa abordam problemele de fizica. Dar acest fapt exista de foarte multa vreme si tot am asteptat corelarea programelor, dar de 30 de ani nu s-a intamplat. Iar predarea fizicii fara matematica nu este o solutie. Adica nu putem ocoli aparatul matematic oricat am vrea ( vezi graficul miscarii la clasa a VI -a, marimi direct proportionale la aceeasi clasa, relatii metrice si trigonometrice la clasa a VII -a necesare la capitolul Forte, etc). Sunt insa nereguli si in cadrul programei revizuite! Daca nu mai este obligatorie predarea echilibrului de rotatie la clasa a VII -a, trebuie sa predam totusi echilibrul parghiilor si de aici conditiile de echilibru la celelalte mecanisme simple. Cum o facem ?
Dar rolul profesorului este de a ameliora procesul de invatare, de a-l accesibiliza si de a-l invata pe elevul care bate la usa cunoastrerii ,, cum sa deschida o carte de fizica,,
< exdirfeb29 >

Re: Programa de Fizica

MesajScris: 26 Iul 2013, 21:29
de kln_13
Buna ziua!
Sa ma lumineze si pe mine cineva, va rog frumos! Nu se mai face hidrostatica deloc in liceu?
Sunt profesor in invatamantul special asa ca desi am incercat sa tin aproape, cu toate schimbarile de programa... ma scuzati, dar ma intreb unde a disparut legea lui Pascal, presiunea hidrostatica, presa hidraulica, etc? Le-au ”aerisit” de tot? E bine si cu geometria fractala, nimic de zis, dar daca tot facem referire la legatura cu practica mai degraba ar fi lasat niste manometre, pompe, ceva.... Dar ma rog, ce stiu eu?
Multumesc.

Re: Programa de Fizica

MesajScris: 10 Sep 2013, 16:59
de maria_oniga
Legea lui Pascal, presiunea hidrostatica, presa hidraulica etc. au "disparut" la clasa a VIII-a. Acolo se fac.