Pagina 1 din 1

Programa specială pentru copiii cu autism

MesajScris: 17 Feb 2011, 20:07
de nelia_viulet
Vă rog mult să-mi spuneţi şi mie dacă există o programă specială pentru copiii cu autism în clasa I, sau doar o planificare.
Nu se poate lucra cu ei, la fel ca şi cu elevii normali, cu toate că memoria lor este foarte bună. Neputându-se exprima, nu pot ţine pasul cu ceilalţi copii ai clasei.

Re: Programa specială pentru copiii cu autism

MesajScris: 19 Feb 2011, 20:06
de stroedudu
Nu cred ca exista o programa speciala.Si eu lucrez cu un copil autist , acum este in clasa a II a.Se poate face o programa pentru copii cu cerinte speciale.Depinde de caz.

Re: Programa specială pentru copiii cu autism

MesajScris: 20 Feb 2011, 18:04
de nelia_viulet
Si cum se descurca in clasa a II - a ?
Fetita cu care lucrez eu stie toate literele, citeste doar cuvintele din 3-4 sunete, nu poate sa-si formeze campul vizual de o silaba ca sa poata sa citeasca un cuvant din mai multe silabe. Iar la matematica, lucreaza in concentrul 0-10, descompuneri si compuneri de numere formate din zeci si unitati.
Se exprima foarte greoi, poate ca si acesta este motivul pentru care nu poate sa citeasca, nu poate sa spuna ce nu intelege.
Eu ma gandeam ca Abecedarul poate fi predat la astfel de copii, in doi ani. Si la matematica, lucru foarte mult pe imagini care sa contina adunari si scaderi.
Multumesc pentru ca mi-ai raspuns...!

Re: Programa specială pentru copiii cu autism

MesajScris: 20 Feb 2011, 18:39
de stroedudu
In momentul cand am inceput clasa I , Andu, elevul meu ,stia sa citeasca. Si acum citeste dar mecanic. Se antreneaza greu in sarcini. In clasa I scria pe caietul tip dar nu scria la dictare cu toti elevii. Acum mă chinui cu el sa-l determin sa scrie de pe tablă. Îi place să scrie mai mult cu copiii. Oricum este foarte greu deoarece trebuie sa facem ora normală pentru ceilalti elevi. Doar cand ceilalţi au muncă independentă mă pot ocupa de ele. Pot răspunde bine la stimulente, eu îi acordam buline galbene când îndeplinea sarcina.Apoi am renunţat deoarece cerea buline si când nu scria. Succes, e o muncă titanică cu aceşti copii. Limbajul este deficitar iar la Andu şi tonul este foarte încet.

Re: Programa specială pentru copiii cu autism

MesajScris: 27 Feb 2011, 18:53
de caresoim
Si eu am un copil in clasa diagnosticat cu autism.Este clasa a III. Din clasa I si pana in momentul de fata a facut progrese foarte mari.La limba romana citeste in ritm propriu, recunoaste semnele de punctuatie, scrie dupa dictare propozitii din 3-4 cuvinte, alcatuieste propozitii dupa imagini cu sprijin dat.Punctul lui forte e matematica. Nu credeam ca o sa poata sa faca adunari cu trecere peste ordin. Ei bine, rezolva astfel de exercitii si inca foarte repede. A invatat inmultirea si impartirea si a retinut si terminologia matematica( suma, diferenta, cu atat mai mul/ mai putin, dublul, etc). Probleme cu o operatie face. Nu e reticent la nou. Vrea sa invete, dar nu intelege.Eu i-am facut programa adaptata. Merg cu ele pana unde imi permite puterea lui de intelegere. Incerc, pe cat posibil, cunostintele pe care le transmit copiilor sa le transpun puterii lui de intelegere. Are si un mare avantaj.Este insotit permanent de o persoana la scoala care il ajuta foarte mult si in timpul orelor.E greu, dar pana acum sunt mandra de ceea ce stie elevul meu.