UN NOU PROIECT GRUNDTVIG LA COLEGIUL NAȚIONAL „CALISTRAT HO

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

UN NOU PROIECT GRUNDTVIG LA COLEGIUL NAȚIONAL „CALISTRAT HO

Mesajde profnt » 30 Apr 2012, 00:32

UN NOU PROIECT GRUNDTVIG LA
COLEGIUL NAȚIONAL „CALISTRAT HOGAȘ”

În perioada 14 – 22 aprilie s-a desfășurat în Lisabona, Portugalia, programul de formare Action Methods Improving Motivation and Quality in Learning Environment (Metode active pentru creșterea motivației și îmbunătățirea calității în diferite medii de învățare), organizat de European Bridges Consulting din Finlanda, reprezentată de Ulla Salomamäki (http://portugal.europeanbridges.com/). Aceasta a fost secondată pe parcursul stagiului de Claudia Ramos, Cristina seixas, Sofia Valente, Maria Eugenia (Portugalia), Vyron Ntegkas (Grecia), Annina Koski (Finlanda), foști participanți programul de formare amintit.
Programul de formare Action Methods Improving Motivation and Quality in Learning Environment (Metode active pentru creșterea motivației și îmbunătățirea calității în diferite medii de învățare) are la origine rezultatele unui curs Comenius Group Dynamics and Social Skills in the Classroom (Dinamica grupului și abilitățile sociale în clasă), în care au fost implicate Finland (2002) și Cyprus (2004, 2005, 2006). Primele două cursuri Action Methods Improving Motivation and Quality in Learning Environment au fost organizate în Malta (2006, 2007), apoi în Cipru, Italia, Finlanda, Portugalia, bucurându-se de un mare succes. La sesiunea de anul trecut din Portugalia au fost cca 60 de participanți care au aplicat pentru granturi Comenius sau Grundtvig si care au obținut un astfel de grant. Grupul-țintă căruia i se adresează este format din: formatori, profesori, directori, psihologi, educatori, învățători, consilieri etc.
Principalul obiectiv al programului de formare a constat în deprinderea unor competențe în vederea creșterii nivelului motivației în diferite situații de învățare prin: crearea unui climat pozitiv pentru învățare; clarificarea obiectivelor învățării; organizarea resurselor de învățare; realizarea unui echilibru între componenta intelectuală și emoțională a învățării; împărtășirea sentimentelor și a gândurilor cu educabilii, dar nu prin dominare.
La acest program au participat 30 cadre didactice din Bulgaria (2 participanți), Croația (5 participanți), Finlanda (6 participanți), Grecia (4 participanți), Letonia (1 participant), Lituania (2 participanți), Polonia (2 participanți), România (5 participanți), Spania (1 participant), Slovenia (1 participant), Turcia (1 participant). Județul Neamț a fost reprezentat de prof.preuniv.dr. Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” și Meda-Ionela Știrbu, inspector de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Limba de desfășurare a cursului a fost engleza.
Agenda programului de formare a fost foarte densă (zilnic între 9.00-18.00). Duminică, începând cu ora 9.00 a avut loc ceremonia de deschidere, urmată de exerciții de spargere a gheții, exerciții de intercunoaștere, exerciții pentru formarea grupurilor, reflecție. Luni, am avut șansă să participăm la exerciții de team building într-un spațiu neconvențional – în curtea unei mănăstiri. De altfel, prin programul propus organizatorii încearcă să demonstreze că se poate învăța în diferite spații de învățare. De asemenea, a fost organizată o sesiune în cadrul căreia participanții și-au prezentat și promovat țara, instituția reprezentată, precum și statutul profesional; o prelegere despre învățarea activă susținută de Ulla Salomamäki; un workshop în cadrul căruia Claudia Ramos, Vyron Ntegkas, Annina Koski au implementat metodele active în activitatea lor curentă.
Marți și miercuri am putut afla despre modul în care se poate preda matematica cu ajutorul dansului (Annina Koski), despre utilizarea teatrului în diferite medii de învățare (Vyron Ntegkas), despre utilizarea exercițiilor de aventură, urmate de reflecție. Prelegeri au fost rezervate unor teme de actualitate precum: Motivarea, emoția și cunoașterea (Ulla Salomamäki). Educației pentru sănătate i-a fost rezervat un alt workshop. Prof. Maria Nabuco și Sofia Lopez ne-au prezentat și ilustrat activitatea unei organizații neguvernamentale A PAR, care organizează săptămânal întâlniri cu părinți și copii provenind din medii sociale defavorizate cu scopul de a-i ajuta să interrelaționeze prin intermediul unor activități ludice.
Joi, am putut afla cum să integrăm arta în predarea a diferite materii, iar dl. prof. Joao Rosa ne-a prezentat sistemul de învățământ din Portugalia. Cafeneau de învățare a fost una dintre cele mai inedite forme de organizare a unei activități de învățare despre care am aflat. Se lucrează pe grupe, profesorul are rol de „chelner”, nu intervine în modul în care elevii își rezolvă sarcinile de lucru, ci se asigură că este creată o atmosferă plăcută, motivantă. Atunci când este solicitat servește elevii cu suc, prăjituri, ciocolată etc.
Vineri, 20 aprilie, organizatorii ne-au facilitat vizita la Escola Scundaria D. Joao II, din Setubal (http://www.esec-d-joao-ii.rcts.pt/). După ce dl director Ramiro Sousa ne-a prezentat școala, am avut șansa să asistăm la ore de biologie (clasa a XII-a), geologie (clasa a XI-a), matematică (clasa a X-a), educație vizuală (clasa a VII-a), filozofie (clasa a X-a), franceză (clasa a VII-a), portugheză (clasa a VII-a). Am putut face astfel schimb de exemple de bune practici cu profesorii și cu elevii cu care am interacționat. Am fost plăcut surprinsă să descopăr portretul lui Eminescu și poezia Ce e amorul expuse pe un panou în bibliotecă. Exerciții pentru finalul unei activități, exerciții privind acordarea unui feedback pozitiv au constituit activitățile zilei de vineri. De asemenea, a avut loc ceremonia de închidere și înmânarea certificatelor. Participanţii au primit, de asemenea, şi câte un Certificat de Mobilitate Europass.
Organizatorii s-au străduit să creeze șansa exersării dialogului intercultural: Singing Dinner (organizatorii au pregătit broșuri cu cântece în limbile participanților, iar reprezentanții fiecărei țări a trebuit să le interpreteze); European Food Party (participanților li s-a solicitat să aducă mâncare specifică țării din care provin, pe care să o prezinte și să o împartă cu ceilalți), Fado Evening (ni s-a creat oportunitatea de a asculta muzică tradițională portugheză). Turnul din Belem, Sintra, Palacio de la Pena, Cabo da Roca, Monumentul Descoperirilor, Podul Vasco da Gama, Oceanarium, Statuia lui Hristos Regele, Mănăstirea Jeronimo, Castelul de Sao Jorge, Liftul Santa Justa etc. (http://www.tvl.ro/lisabona/obiective_tu ... abona.html).
Programul de formare Action Methods Improving Motivation and Quality in Learning Environment (Metode active pentru creșterea motivației și îmbunătățirea calității în diferite medii de învățare) a creat oportunități de învățare dintre cele mai diverse. Am avut astfel posibilitatea să conștientizăm astfel că exercițiile și metodele pentru învățarea activă pot fi utilizate pentru a crea un climat pozitiv în clasă, coeziunea grupului și o atmosferă motivantă. Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului de Învățare pe Parcursul Întregii Vieţi (Lifelong Learning). Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului și AN și Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.
Fişiere ataşate
IMG_2290.JPG
profnt
 
Mesaje: 9
Membru din: 14 Oct 2007, 13:06

Re: UN NOU PROIECT GRUNDTVIG LA COLEGIUL NAȚIONAL „CALISTRA

Mesajde sportiv » 30 Apr 2012, 17:37

Interesant! Dar nu am avut timp sa citesc tot! (Mai sunt unii -de pe la ISJ-uri ) care scriu mult!
Scuze pentru intervenție si succes! :oops:
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: UN NOU PROIECT GRUNDTVIG LA COLEGIUL NAȚIONAL „CALISTRA

Mesajde pisicu » 20 Sep 2012, 11:49

Avand in vedere ca mai sunt si alte Colegii Calistrat Hogas, rugam sa afisati dupa numele scolii si localitatea. Si mai ales.... autorul articolului. Multumim.
Avatar utilizator
pisicu
 
Mesaje: 34
Membru din: 06 Noi 2005, 18:59


Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori