studii de scurta durata

Discutii despre modificarile legii invatamantului si a statutului personalului didactic. Opinii, idei, solutii.

studii de scurta durata

Mesajde ixilanda » 16 Iun 2011, 22:44

acei profesori care au terminat acum 20 de ani studii de scurta durata si nu au grad I se vor inscrie la facultate pentru a avea licenta?
ixilanda
 
Mesaje: 1
Membru din: 16 Iun 2011, 22:27

Re: studii de scurta durata

Mesajde costi_52 » 17 Iun 2011, 08:20

Art. 6. – Absolvenţii colegiilor universitare de institutori cu diplomă de absolvire şi absolvenţii învăţământului universitar de scurtă durată cu diplomă de absolvire, încadraţi în învăţământul preuniversitar, care nu îndeplinesc cumulativ cerinţele la art. 3 alin. (1) – (5) din prezenta Metodologie au obligaţia de a dobândi diploma de licenţă, în specialitatea postului didactic/catedrei ocupat(e), în termen de maximum 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei Metodologii, în cadrul programelor de studii universitare de licenţă şi formelor de învăţământ acreditate/autorizate să funcţioneze provizoriu.

Deocamdată, este un proiect de metodologie supus dezbaterii publice, dar, cu siguranţă, va deveni metodologie până la începutul următorului an şcolar.
costi_52
 
Mesaje: 1511
Membru din: 09 Dec 2007, 17:27

Re: studii de scurta durata

Mesajde iuiu_flori » 18 Iun 2011, 07:17

Sa inteleg ca gradul I devine obligatoriu? Atunci unde mai este dreptatea pentru toti? Noi abia ne-am inscrisl la gradul I....
iuiu_flori
 
Mesaje: 208
Membru din: 18 Iun 2007, 16:30

Re: studii de scurta durata

Mesajde costi_52 » 18 Iun 2011, 12:03

Nu devine obligatoriu, cum nu va fi obligatorie nici echivalarea. Obligatorie, în schimb, va fi obţinerea diplomei de licenţă, în specialitatea postului didactic ocupat, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a metodologiei (pentru toţi absolvenţii colegiilor universitare de institutori care nu îndeplinesc cumulativ condiţiile de echivalare).
costi_52
 
Mesaje: 1511
Membru din: 09 Dec 2007, 17:27

Re: studii de scurta durata

Mesajde iuiu_flori » 18 Iun 2011, 17:09

Si totusi cred ca se bate cap in cap cu "METODOLOGIA PRIVIND RECUNOAŞTEREA COMPETENŢELOR PROFESIONALE DOBÂNDITE FORMAL, NONFORMAL SAU INFORMAL DE CĂTRE CADRELE DIDACTICE CARE OCUPĂ FUNCŢII DE EDUCATORI/EDUCATOARE, INSTITUTORI/INSTITUTOARE, ÎNVĂŢĂTORI/ÎNVĂŢĂTOARE, MAISTRU-INSTRUCTOR, ANTRENOR, ÎN VEDEREA OCUPĂRII FUNCŢIEI DIDACTICE DE PROFESOR PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREŞCOLAR, PROFESOR PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR, ..."
Art. 10. – (1) Intră în sistemul de recunoaştere a competenţelor profesionale dobândite nonformal şi informal numai cadrele didactice calificate care îndeplinesc următoarele condiţii minimale:
a) în învăţământul preşcolar, preşcolar special, primar, primar special, precum şi în palatele şi cluburile copiilor şi elevilor, educatoarele, institutorii/institutoarele, educatoarele/educatorii, educatoarele de sprijin, învăţătorii, învăţătorii-educatori, învăţătorii itineranţi/de sprijin, absolvenţi cu diplomă ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli postliceale pedagogice acreditate/autorizate, în profilul postului didactic ocupat, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
(i) sunt titulari sau încadraţi prin suplinire în învăţământul preuniversitar la data solicitării;
(ii) nu au fost sancţionaţi disciplinar şi au obţinut calificativul „Foarte Bine” în ultimii doi ani şcolari încheiaţi, respectiv calificativul parţial „Foarte Bine” în anul şcolar în care solicită recunoaşterea;
(iii) au obţinut cel puţin definitivarea în învăţământ la data solicitării;
(iv) deţin avizele şi atestatele necesare pentru ocuparea postului didactic la data solicitării, conform Metodologiei privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar;
(v) au participat la programe de formare continuă sau perfecţionare, avizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în ultimii 5 ani, în specialitate, didactica specialităţii sau în domeniul psihopedagogiei....
(2) Se consideră îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, profesor pentru învăţământul primar, profesor de instruire practică, respectiv profesor antrenor numai pentru cluburile sportive şcolare, palatele şi cluburile copiilor, în cazul cadrelor didactice care ocupă funcţii pentru cadrele didactice care dobândesc minimum 100 de credite conform grilei de corespondenţă, între achiziţiile obţinute formal, nonformal şi informal şi creditele care se pot acorda pentru acestea.
In acest caz eu, personal, acumulez cele 100 credite minime, conform grilei de corespondenta. Daca in metodologia de echivalare nu ma incadrez deoarece nu am gradul I si 10 ani vechime(doar 7calificat-6 necalificat), asta inseamna ca pot fi recunoscuta conform acestei metodologii? Cine mai stie...
iuiu_flori
 
Mesaje: 208
Membru din: 18 Iun 2007, 16:30

Re: studii de scurta durata

Mesajde costi_52 » 18 Iun 2011, 19:28

Este vorba despre două proiecte diferite. Echivalarea studiilor universitare de scurtă durată cu ciclul I de stutii universitare de licenţă se face în baza metodologiei de aplicare a prevederilor art. 149 alin. (3). Pentru această echivalare sunt necesari, printre altele, 10 ani vechime şi gradul didactic I.
Cealaltă metodologie (din care aţi citat), se referă la recunoaşterea competenţelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal. Pentru aplicarea prevederilor art. 248 alin. (3), conform acestei metodologii, sunt necesare cel puţin 100 de cretite pentru încadrarea pe noile funcţii didactice.
costi_52
 
Mesaje: 1511
Membru din: 09 Dec 2007, 17:27

Re: studii de scurta durata

Mesajde iuiu_flori » 19 Iun 2011, 07:33

Intotdeauna am stat prost cu legislatia. Sa inteleg ca pot fi incadrata in functie, platita pentru aceasta functie dar trebuie sa mai fac iar studii de licenta, altele... Bine, ar fi mai usor sa fac un master in domeniu dar se pare ca la acest lucru nu s-au gandit guvernantii cand au implementat legea. Am vazut ca este doar la Bucuresti o facultate, dar este cam departe de mine si cu prea putine locuri... De ce nu dau voia tuturor Universitatilor ce au ca studii de licenta invatamanatul primar, prescolar sa continue si un master in domeniu.... ASTA E... NOROCUL NOTRU IN TARA ROMANEASCA...
iuiu_flori
 
Mesaje: 208
Membru din: 18 Iun 2007, 16:30

Cum vor fi salarizati?

Mesajde stefanavoicu » 19 Iun 2011, 19:39

Vor primi acelasi salariu cu invatatorii/ educatoarele care au urmat o facultate dupa liceul pedagogic?
stefanavoicu
 
Mesaje: 71
Membru din: 16 Mar 2004, 22:06

Re: studii de scurta durata

Mesajde costi_52 » 19 Iun 2011, 21:00

iuiu_flori scrie:Intotdeauna am stat prost cu legislatia. Sa inteleg ca pot fi incadrata in functie, platita pentru aceasta functie dar trebuie sa mai fac iar studii de licenta, altele... Bine, ar fi mai usor sa fac un master in domeniu dar se pare ca la acest lucru nu s-au gandit guvernantii cand au implementat legea. Am vazut ca este doar la Bucuresti o facultate, dar este cam departe de mine si cu prea putine locuri... De ce nu dau voia tuturor Universitatilor ce au ca studii de licenta invatamanatul primar, prescolar sa continue si un master in domeniu.... ASTA E... NOROCUL NOTRU IN TARA ROMANEASCA...

Ca absolventă a Colegiului Universitar de Institutori, cu licenţă în LLR, vă încadraţi în prevederile art. 248 alin. (4) din Legea nr. 1/2011. Asta înseamnă că, începând cu 1 septembrie, veţi fi încadrată pe funcţia didactică Profesor pentru învăţământ preşcolar, cu salarizare de Profesor S. Nu va mai trebui să absolviţi alte studii (de licenţă sau de masterat), decât dacă veţi dori acest lucru.
costi_52
 
Mesaje: 1511
Membru din: 09 Dec 2007, 17:27

Re: Cum vor fi salarizati?

Mesajde costi_52 » 19 Iun 2011, 21:04

stefanavoicu scrie:Vor primi acelasi salariu cu invatatorii/ educatoarele care au urmat o facultate dupa liceul pedagogic?

Conform Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, salariile de încadrare se stabilesc în funcţie de nivelul studiilor.
costi_52
 
Mesaje: 1511
Membru din: 09 Dec 2007, 17:27

Re: studii de scurta durata

Mesajde iuiu_flori » 20 Iun 2011, 06:56

Multumesc mult pentru informatie. Eu sunt ca "Toma necredinciosul", sper sa fie bine. Din nou multumesc.
iuiu_flori
 
Mesaje: 208
Membru din: 18 Iun 2007, 16:30

Re: Cum vor fi salarizati?

Mesajde felixmunteanu » 21 Iun 2011, 10:07

costi_52 scrie:
stefanavoicu scrie:Vor primi acelasi salariu cu invatatorii/ educatoarele care au urmat o facultate dupa liceul pedagogic?

Conform Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, salariile de încadrare se stabilesc în funcţie de nivelul studiilor.


Pai da, o echivalare facuta cu dosarul e la fel cu 3 ani de facultate(+2 master)! Am vazut metodologia de echivalare. Conteaza si aici simpozioanele facute in varful dealului, concursurile prin posta si toate celelalte....

Sunt foarte dezamagita. Pot sa recunosc oricand ca tot ce am invatat in liceul pedagogic intrece cu mult ce am facut in facultate, dar asta nu inseamna ca facultatea poate fi stearsa cu buretele. Eu (si cati ca mine?) am terminat la zi (cu naveta, cu examene scrise, cu lucrare de licenta, cu TIMP consumat in defavoarea familiei.....). Acum fac si masterul. Pentru ce??? In acelasi timp, unii au stat acasa, s-au odihnit sau au facut puncte si bani pe "after school".
As fi inteles sa-i ridice pe cei cu 5 ani pana la pensie, dar nu pe toata lumea la gramada.
Cam asa s-a facut si prin anii 70: fuga, fuga niste cursuri de mantuiala si toata lumea a capatat 8 clase.

Totul e o bomboana electorala, gretos de dulce: "Haideti, dascali, la votare/ Ca va dam echivalare!"
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: Cum vor fi salarizati?

Mesajde stefanavoicu » 24 Iun 2011, 14:02

Pai da, o echivalare facuta cu dosarul e la fel cu 3 ani de facultate(+2 master)! Am vazut metodologia de echivalare. Conteaza si aici simpozioanele facute in varful dealului, concursurile prin posta si toate celelalte....

Sunt foarte dezamagita. Pot sa recunosc oricand ca tot ce am invatat in liceul pedagogic intrece cu mult ce am facut in facultate, dar asta nu inseamna ca facultatea poate fi stearsa cu buretele. Eu (si cati ca mine?) am terminat la zi (cu naveta, cu examene scrise, cu lucrare de licenta, cu TIMP consumat in defavoarea familiei.....). Acum fac si masterul. Pentru ce??? In acelasi timp, unii au stat acasa, s-au odihnit sau au facut puncte si bani pe "after school".
As fi inteles sa-i ridice pe cei cu 5 ani pana la pensie, dar nu pe toata lumea la gramada.
Cam asa s-a facut si prin anii 70: fuga, fuga niste cursuri de mantuiala si toata lumea a capatat 8 clase.

Totul e o bomboana electorala, gretos de dulce: "Haideti, dascali, la votare/ Ca va dam echivalare!"[/quote]

Si eu am adresat intrebarea de mai sus pentru ca dupa liceul pedagogic am facut facultatea la zi , mi-am neglijat familia , am cheltuit bani si m-am imbolnavit. Sunt total nemultumita de aparitia acestei metodologii. Este nedrept.
Am 30 de ani vechime si gradul I. Am participat la tot felul de cursuri, la simpozioane,la concursuri, am publicat aricole. Acum m-as fi incadrat cu brio printre cei care s-ar fi bucurat de echivalare. Pentru ce m-am chinuit atat?
stefanavoicu
 
Mesaje: 71
Membru din: 16 Mar 2004, 22:06

Re: studii de scurta durata

Mesajde felixmunteanu » 24 Iun 2011, 20:18

Din cate am mai citit pe forumul edu, se pare ca va fi, totusi o diferenta la salarizare, dar tot nu e drept.
Se dorea eliminarea unui "complex de inferioritate" al invatatorilor in fata profesorilor. (Eu n-am avut acest complex.) Dar s-a gandit cineva ca va aparea unul si mai greu de inghitit? Pai, daca vom spune ca suntem profesori pentru ciclul primar, cu siguranta ca se va gasi cineva care sa ne priveasca sceptic si sa ne intrebe: "Dintr-aia cu echivalare?". Eu, va spun sincer, as muri de rusine sa fiu in situatia de a raspunde "Da, dintr-aia."
Si eu am 30 de ani vechime si am avut colege la facultate chiar cu 5-6 ani mai in varsta. Unii au facut facultatea la zi, altii la FR sau la ID, unii la stat, altii la privat, unii la buget, altii la taxa, unii au primit bursa, altii au platit restante. Indiferent cum au trecut prin facultate, toti au facut un efort mai mare sau mai mic, efort pe care altii l-au ... sarit.

Masura echivalarii e jignitoare si demotivanta pentru foarte multi, incurajand gandirea de tip "stai linistit, sa vedem ce mai pica de sus". Dar, cum spuneam, e o pomana electorala pe care unii se vor bucura sa o molfaie lingand mana care le-o da. Sunt curioasa cati vor avea demnitatea de a refuza o astfel de pomana.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: studii de scurta durata

Mesajde costi_52 » 24 Iun 2011, 22:20

Legea nr. 1/2011 stabileşte condiţiile pentru încadrarea pe funcţiile didactice. Salarizarea este stabilită de legi speciale (Legea-cadru nr. 285/2010, Legea nr. 285/2010, Legea nr. 63/2011). Echivalarea prevăzută la art. 248 alin. (3) din Legea nr. 1/2011 dă dreptul celor care o vor obţine (este evident că nu toţi cei care vor solicita echivalarea o vor şi obţine), să fie încadraţi pe noile funcţii didactice (profesor pentru învăţământ primar sau profesor pentru învăţământ preşcolar). Dar, salarizarea va depinde, în continuare, de nivelul studiilor. Un absolvent de liceu pedagogic sau de şcoală postliceală pedagogică, care a obţinut încadrarea pe noua funcţie didactică în urma echivalării prevăzute de art. 248 alin. (3), va avea, ca şi în prezent, salarizarea unui absolvent de studii medii.
costi_52
 
Mesaje: 1511
Membru din: 09 Dec 2007, 17:27

Următorul

Înapoi la Legislatia privind invatamantul

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator