Motivarea este cuvantul cheie; destul de general dar suficient de bine inteles de catre oricine a incercat sa determine pe cineva sa faca ceva.
Fara motivare nimeni nu face nimic. Orice activitate umana este motivata. Mergem la munca pentru ca avem nevoie de bani. Ne intalnim cu prietenii pentru ca avem nevoie de contacte sociale. In fine, ne cumparam o masina mare si o casa cu mai multe etaje pentru a ne distinge de semenii nostrii.
De ce merg copii nostri la scoala ?
La aceasta intrebare noi, parintii, stim sau credem ca stim raspunsul: pentru a invata matematica, scrierea, pentru a "lua" examenul de admitere in liceu si apoi pe cel de admitere in facultate ... Putini dintre noi cred ca au tinte ulterioare inscrierii la facultate ... Dupa acest prag copilul nostru nu ne mai apartine, isi apartine lui, prietenilor lui, orasului in care a ajuns, firmei la care lucreaza si in fine viitoarei lui familii.
Cele scrise mai sus sunt suficiente pentru a declansa un val de raspunsuri. Voi continua, insa, pentru ca doresc sa canalizez discutiile in scopul gasirii unor solutii pentru a creste satisfactia copiilor nostri in relatia cu scoala.
Copii merg la scoala pentru ca noi i-am trimis acolo si pentru ca noi stim ca fara educatie sansele lor in societatea in care traim sunt nule. Copii nostri isi fac "lectiile" pentru ca noi si invatatorii le-o cerem. Dar, aceasta este intrebarea cheie, ei sunt multumiti de ceea ce fac ? Ei isi doresc sa faca asta ? Le place copiilor nostri sa isi faca temele ?
Imi doresc ca cei care se decid sa adauge comentarii in acest "topic" sa descrie metode si solutii pentru cresterea placerii copiilor in relatie cu scoala si temele de acasa, cu studiul, disciplina si educatia in general.