Satisfactia de a fi elev

Sectiune dedicata dialogului parinti-educatori

Satisfactia de a fi elev

Mesajde bogeco » 24 Aug 2007, 11:56

Motivarea este cuvantul cheie; destul de general dar suficient de bine inteles de catre oricine a incercat sa determine pe cineva sa faca ceva.
Fara motivare nimeni nu face nimic. Orice activitate umana este motivata. Mergem la munca pentru ca avem nevoie de bani. Ne intalnim cu prietenii pentru ca avem nevoie de contacte sociale. In fine, ne cumparam o masina mare si o casa cu mai multe etaje pentru a ne distinge de semenii nostrii.

De ce merg copii nostri la scoala ?
La aceasta intrebare noi, parintii, stim sau credem ca stim raspunsul: pentru a invata matematica, scrierea, pentru a "lua" examenul de admitere in liceu si apoi pe cel de admitere in facultate ... Putini dintre noi cred ca au tinte ulterioare inscrierii la facultate ... Dupa acest prag copilul nostru nu ne mai apartine, isi apartine lui, prietenilor lui, orasului in care a ajuns, firmei la care lucreaza si in fine viitoarei lui familii.

Cele scrise mai sus sunt suficiente pentru a declansa un val de raspunsuri. Voi continua, insa, pentru ca doresc sa canalizez discutiile in scopul gasirii unor solutii pentru a creste satisfactia copiilor nostri in relatia cu scoala.

Copii merg la scoala pentru ca noi i-am trimis acolo si pentru ca noi stim ca fara educatie sansele lor in societatea in care traim sunt nule. Copii nostri isi fac "lectiile" pentru ca noi si invatatorii le-o cerem. Dar, aceasta este intrebarea cheie, ei sunt multumiti de ceea ce fac ? Ei isi doresc sa faca asta ? Le place copiilor nostri sa isi faca temele ?

Imi doresc ca cei care se decid sa adauge comentarii in acest "topic" sa descrie metode si solutii pentru cresterea placerii copiilor in relatie cu scoala si temele de acasa, cu studiul, disciplina si educatia in general.
bogeco
 
Mesaje: 1
Membru din: 02 Iun 2006, 17:22

Mesajde angel_of_darkness98 » 15 Mai 2009, 21:12

ce satisfactie? in zilele de azi rar mai intalnesti elevii carora sa le placa sa mearga la scoala... acum noi mergem la scoala ca ne pun mami si tati :)) si invatam tot pentru ei!
What I've done
I'll face myself
To cross out
What I've become
Erase myself
And let go of
What I've done...
angel_of_darkness98
 
Mesaje: 160
Membru din: 26 Feb 2009, 15:19

Mesajde alexandre » 15 Mai 2009, 23:20

@vizitator: Imi pare rau dar sunt de acord cu punctul acela de vedere numai pe jumatate. *am sa incerc sa fiu cat de poate de mult la obiect* Intr-adevar, copii / elevii ar trebui sa faca ceea ce le place dar in nici intr-un caz sa nu fie dati la scoala, doar pentru ca acest lucru ar fii impotriva vointei lor.

1. Un copil la o varsta destul de frageda precum majoritatea eleviilor in primii ani de scoala, poate sa fie destul de dificil (pentru majoritatea dintre ei) sau chiar sa NU fie in starea de defineasca mult prea bine ceea ce le (nu le) place, ceea ce doresc sa faca s.a.m.d. Unora le lipseste chiar experienta. Cum poti sa stii daca iti place sau nu un anumit lucru daca nici macar nu l-ai experimentat (in profunzimea acestuia) ?

2. Mai tarziu, intr-un mod direct(sau indirect) cu siguranta va reprosa parintiilor pentru decizia luata. Si am intalnit 'X' cazuri, asa ca nu vorbesc doar sa ma aflu in treaba.

Revenind acum la subiectul acestui topic....Intr-adevar, elevii din ziua de astazi (- nu toti, si nu numai din zilele noastre) pur si simplu au cam uitat pentru ce invata ei de fapt. Notarea, posibilele examene, fortarea/presiunea din partea parintilor NU mai sunt niste elemente care sa stimuleze *eventual* elevul sa invete, ci mai degraba au devenit pur si simplu motivatia directa pentru majoritatea. In primul rand, tot ceea ce inveti, inveti pentru tine insuti. Ce daca o anumita informatie nu te mai ajuta in vitor ?! Nu cred ca unii pot gandi si trata lucrurile cu atata superficialitate incat sa uite si celalalte aspecte ale situatiei. Sunt lucruri cu care te intalnesti o singura data in viata...Si este mai degraba indiscutabil o adoptarea unor asemenea atitudini. :roll: Pe de alta parte, ce conteaza ca primesti o nota de 5, 7 sau 10 daca tu esti sigur pe informatiile care le detii ? Ajungi la un moment dat, pur si simplu sa te indoiesti de avantajele sau dezavantajele pe care le poate aduce un lucru care se dorise initial a fi constructiv. :wink:
alexandre
 
Mesaje: 664
Membru din: 21 Aug 2007, 15:35

Mesajde mikicoman » 15 Mai 2009, 23:25

Din pacate li se citeste nefericirea in ochi, de multe ori repulsie si indiferenta.
Daca iti pasa observi lucrurile astea, daca nu, te gandesti la ziua de salariu.
Mi-e greu sa schimb lucrurile, tinand cont de nenumarati factori.
Eu le ofer din cand in cand , prea rar poate, o ora in care ma invata ei pe mine , ma asculta, imi pun note, imi sufla :lol: - gimnaziu -
La liceu caut sa vorbesc cu ei foarte mult, incerc sa-i fac sa se destainuie, sa fiu complicea lor, de aceea le-am oferit cate un caiet pentru a-l transforma intr-un jurnal. A trebuit sa le castig increderea initial. Apoi, mi-au dat jurnalul singuri, cu rugamintea sa il citesc repede, fiindca trebuie sa scrie in fiecare zi. Nu cred ca ii motiveaza foarte mult lucrurile astea, insa cu siguranta, pe unii ii apropie de mine si indirect, de ceea ce predau. Poate!
mikicoman
 
Mesaje: 53
Membru din: 18 Iun 2007, 16:32

Mesajde delia_l » 17 Aug 2009, 19:28

Site-ul www.suntparinte.ro se adreseaza parintilor care sunt interesati de educatia copiilor lor.
Exemple de metode si solutii pentru cresterea satisfactiei copiilor in asimilarea unor informatii utile pentru educatia lor le puteti gasi la rubrica "Activitati practice" de pe site-ul mentionat mai sus. Dorim sa adaugam si alte astfel de activitati in continuare. Asteptam cu drag si sugestiile dvs.
delia_l
 
Mesaje: 3
Membru din: 17 Aug 2009, 18:25


Înapoi la Parintii intreaba, educatorii raspund

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori