Religia in scoli

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

Sunteti de acord cu scoaterea simbolurilor religioase din scoli?

Da
14
29%
Nu
30
61%
Ma abtin
5
10%
 
Voturi totale : 49

Religia in scoli

Mesajde emil » 22 Noi 2006, 10:09

Am creat acest topic pentru a va exprima opinia si a participa la un sondaj privind religia in scolile din Romania.
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde sorinprecup » 22 Noi 2006, 11:17

fratilor,este absurd.Am ajuns la ceea ce a spus Sfantul Antonie cel Mare"Va veni vremea cand oamenii vor innebuni.Si daca cineva nu va innebuni impreuna cu ei, se vor ridica impotriva lui si vor spune ca el este cel nebun".Deranjeaza o icoana in clasa?Drepturile cui sunt incalcate?De ce nu intrebam copiii?
sorinprecup
 
Mesaje: 3
Membru din: 21 Sep 2006, 09:46

Mesajde dana_t » 22 Noi 2006, 17:18

Respect toate religiile, dar aceste icoane ne-au pastrat treaza credinta de peste 2000 de ani!
Daca as preda in India, nu m-as supara ca ei ar avea peste tot insemne cu Budha. MI s-ar parea firesc sa fie asa.

Daca se va adopta un astfel de ordin, voi initia un protesc civic, impreuna cu toti parintii clasei mele. Si nimeni nu e mai presus decat vointa unei comunitati!!!
Pe cine doare grija de insemnele religiase, vezi Doamne, sa nu fie copiii discriminati, sa ii doara si de faptul ca unii copii merg nemancati la scoala, iar altii parcheaza Mertanul in curtea scolii, ca unii copii aduna resturi de prin gunoaie, iar altii se bat aruncand celularele prin clasa.

Nimeni nu e obligat sa se inchine la icoane.
Eu incep ziua cu "Tatal nostru"; aveam copii protestanti care nu se inchinau si niciodata nu le-am impus acest lucru. Am avut si o fetita a carei mama se declarase atee. Ea nu se ridica pentru rugaciunea de dimineata, dar nici aici n-am intervenit. E o chestiune de optiune religioasa.

Nu pot fi insa de acord sa fie calcat in picioare sufletul unie natii. Deoarece eu asa simt acest demers.

Cu regrete,
Dana
Avatar utilizator
dana_t
 
Mesaje: 213
Membru din: 11 Dec 2003, 20:21
Localitate: Pitesti

Mesajde emil » 22 Noi 2006, 18:49

dana_t scrie:Eu incep ziua cu "Tatal nostru"; aveam copii protestanti care nu se inchinau si niciodata nu le-am impus acest lucru. Am avut si o fetita a carei mama se declarase atee. Ea nu se ridica pentru rugaciunea de dimineata, dar nici aici n-am intervenit. E o chestiune de optiune religioasa.

Nu pot fi insa de acord sa fie calcat in picioare sufletul unie natii. Deoarece eu asa simt acest demers.

Cu regrete,
Dana


Scuzati, dar mie nu mi se pare deloc normal ceea ce faceti in clasa. Dumneavoastra calcati in picioare suflete de copil. Oare ce gandeste copilul de alta religie, in timp ce dvs. spuneti "Tatal nostru" si va inchinati. Nu cumva faceti o evidenta discriminare?
...
Credeti ca sufletul unei natii sta in icoana de tabla sau plastic de pe perete?....Credeti ca sufletul unei natii se cultiva prin aceste obiecte?
Eu cred ca sufletul unei natii este un "ceva" mult mai complex si superior!
Sunt de acord ca religia ortodoxa a avut si trebuie sa aiba un rol important in a cultiva valori morale, in a-i obisnui pe oameni cu "frica lui Dumnezeu", dar asta nu are legatura cu lucrurile puse pe pereti ...
Tineti cont ca lumea progreseaza, perceptia asupra vietii, asupra Universului, e alta...Nu-i impingeti pe elevi sa gandeasca cum vreti dvs. sau cum vor IPS-ii(!) intolertanti. Lasati-i sa zboare liberi, lasati-i sa gandeasca, sa descopere frumos lumea...

Mult succes!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde emese_d » 22 Noi 2006, 19:20

Ma gandeam cum ar trebui sa-mi incep eu ziua de lucru? Cu care varianta de Tatal Nostru? Am copii de 11 confesiuni diferite in clasa! :lol:
Mai bine las educatia religioasa in seama familiei si a bisericii, iar eu imi vad de ale mele si incep ziua spunandu-le o poveste...
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov

Mesajde dana_t » 22 Noi 2006, 19:27

Cand aveam copii de alte religii le respectam religia lor. Doreau sa sarbatoreasca "cincizecimea", ok, sarbatoream; nu doreau sa se inchine, respectam si acest lucru. Acum am numai copii ortodocsi in clasa.
INSA nu ne inchinam "la icoana de tabla sau plastic" de pe perete, asa cum nici in biserica nu se inchina credinciosii la o pictura murala, ci inchinarea transpare dincolo de acel obiect, la ceea ce reprezinta icoana, respectiv in cazul meu particular pe Maica Domnului, ca simbol al protectiei tuturor copiilor din lume.

Lumea progreseaza, dar asta nu inseamna ca trebuie sa dam cu piciorul in valori si principii....
Iar copiii mei chiar sunt liberi, sa stiti, mult mai liberi decat altii care nu se inchina, dar sunt indobitociti sa memoreze lucruri fara sens sau restrictionati de niste canoane ale dascalilor de moda veche, care nu pot sa-si schimbe ei stilul de a preda fata de acum 30 de ani!

Numai bine!
Dana
Avatar utilizator
dana_t
 
Mesaje: 213
Membru din: 11 Dec 2003, 20:21
Localitate: Pitesti

icoanele da sau nu

Mesajde 1957 » 23 Noi 2006, 16:50

Tot timpul ne legam de ceva!!!!! sunt un om religios, ma rog in tacere si sfiala, nu fac caz din asta, este ceva ce vine din interiorul unui om, zic eu
DAR,fiecare lucru la locul lui, in clase planse corespunzatore, panouri informative, alte decoratiuni care sa ma inveseleasca, sa ma faca sa ma simt OK. Icoanele sunt potrivite in lacasuri sfinte si in casele oamenilor in locuri bine alese si nu afisate ostentativ"vai ce dredincios sunt!!!"Si noi avem in unele clase tot felul de icoane , unele atarnate in dorul lelii, aiurea, fara nimic pios si discret, nimeni nu intoarce o privire spre ele.De vreo doi ani am spus ca nu e locul lor acolo, nu ma deranjeaza dar am observat ca sunt puse doar asa.... sa fie acolo o icoana
Avatar utilizator
1957
 
Mesaje: 273
Membru din: 28 Noi 2005, 09:12

Mesajde aalliinnaa » 25 Noi 2006, 20:00

Si noi spunem "Tatal nostru" in fiecare dimineata, chiar daca exista in clasa 2 copiii protestanti. Dar suntem toti crestini, iar rugaciunea Tatal nostru este singura rugaciune valabila pentru toti crestinii, fie ei ortodocsi, catolici, baptisti, penticostali, martorii lui Iehova, etc
Toti spunem rugaciunea, fiecare facand semnele specifice religiei sale.
Uneori, uit si incep lectia fara a spune rugaciunea, dar imi amintesc copiii si chiar insista sa o spunem.
Avatar utilizator
aalliinnaa
 
Mesaje: 594
Membru din: 28 Mai 2004, 17:15
Localitate: Suceava

Mesajde emil » 25 Noi 2006, 23:49

aalliinnaa scrie:Si noi spunem "Tatal nostru" in fiecare dimineata, chiar daca exista in clasa 2 copiii protestanti. Dar suntem toti crestini, iar rugaciunea Tatal nostru este singura rugaciune valabila pentru toti crestinii, fie ei ortodocsi, catolici, baptisti, penticostali, martorii lui Iehova, etc
Toti spunem rugaciunea, fiecare facand semnele specifice religiei sale.
Uneori, uit si incep lectia fara a spune rugaciunea, dar imi amintesc copiii si chiar insista sa o spunem.

Ma indoiesc ca in sufletul unora dintre dvs. va convine ca unii au alte religii, sau alt mod de a gandi. Dovada este intoleranta cu care se comenteaza subiectul....Nimeni nu vrea sa cedeze, nu gaseste o cale de compromis.
Cat despre spus "Tatal Nostru" in fiecare dimineata, si inchinatul, mi se pare contraproductiv si discriminatoriu, mai ales daca sunt copii de religii diferite.
Tatal Nostru indeamna la supunere, contemplare si autoculpabilizare. Eu as citi copiilor din Invataturile lui Solomon, din Eclesiast sau de altundeva din Biblie si le-as pune ca niste motto-uri de viata !
In aceasta disputa , va rog, nu-i uitati pe elevi si ceea ce este important, nu spuneti ca ei fac anumite lucruri pentru ca asa vor ei, in conditiile in care dvs. le induceti sa gandeasca cum vreti dvs.
Nu uitati ELEVII, va rog!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde live » 26 Noi 2006, 03:47

Lupta împotriva religiei, ca materie de studiu, a apărut de ceva timp. Discuţii interminabile au pornit de la "a fi sau a nu fi religia în şcoală". Pe alte forumuri...numai că nu s-au luat oamenii la bătaie(virtual, desigur). Asta dovedeşte o dată în plus că religia duce la cele mai mari războaie. Mie nu mi se pare tocmai normal acest lucru. Îmi pare un fel de luptă împotriva lui Dumnezeu. Că unii dintre profesorii de religie se încadrează cu succes în categoria "aşa nu, sub nici o formă"...e altă poveste.
Nu ştiu cum o să fie luată afirmaţia mea, dar...ceva nu e în regulă cu aceste dispute legate de credinţă.
trăiesc, iar asta îmi ocupă toată viaţa...
Avatar utilizator
live
 
Mesaje: 218
Membru din: 08 Sep 2006, 13:25

Mesajde efodorean » 26 Noi 2006, 09:48

Nu cred ca este bine , ca in post , sa se poarte astfel de dezbateri.

Oricum, deciziile care se vor lua nu vor tine cont de parerile noastre.

Sunt un om credincios , chiar cred cu adevarat in Dumnezeu si Sfintii Lui, dar asta nu inseamna ca-mi incep lectiile cu rugaciuni.

Cred in rugaciunea colectiva la Sf.Biserica, acolo unde cei care participa la rugaciune se duc cu incredere in Dumnezeu .Cred in icoanele din biserici,in cele pe care le am acasa si le simt ajutorul.

Cat priveste existenta unei icoane in sala de clasa- sincer - cred ca elevii o observa - COLECTIV - numai la inceputul si la sfarsitul orei de religie.Sa nu mai discutam despre manualele de religie-sunt greoaie si chiar ca-i indeparteaza pe copii de religie.Uneori elevii asteapta aceste ore crispati si cu mari emotii negative.

Cred ca Biserica si Scoala , prin reprezentantii lor, ar trebui sa gaseasca alte modalitati de educatie religioasa.Oricum,un copil isi va urma credinta familiei in care s-a nascut .

Mai cred ca fiecare individ are dreptul la propria alegere si,prin urmare, aceasta disciplina scolara sa apara la clasele de liceu, si numai ca disciplina facultativa, dupa ce elevii au studiat Istoria Religiilor.

Nu sunt de acord cu ideea ca un individ se naste ortodox, altul catolic, altul budist etc.Alegerea trebuie sa fie a individului si nu a colectivitatii.

Fara sa supar pe nimeni, repet, cred in rugaciunea colectiva din Sf. Biserica si in rugaciunea particulara a fiecarui individ, dar nu cred in rugaciunea din clasa.

Ecaterina Fodorean

P.S.- Cat priveste votul:am votat ma abtin!..Chiar nu stiu cum ar fi mai bine.
efodorean
 
Mesaje: 2530
Membru din: 04 Aug 2004, 07:00
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde emese_d » 26 Noi 2006, 15:18

Ma voi referi doar indirect la subiectul "Religia in scoala"... Eu, care nu am avut acest obiect de studiu in scoala, daca considerati ca am ajuns un adult-problema, atunci voi sustine cu fermitate necesitatea mentinerii acestei discipline.
De cand au inceput discutiile despre insemnele religioase in scoli, ma tot intreb daca e ceva in neregula cu mine.... Oare sunt un „BUN CRESTIN”?
Nu cred...
Nu am icoane si cruci acasa, la gradinita nici atat, nu tin post, nu ma duc la biserica (doar de Craciun si de Paste...) nu spun rugaciuni, nu ma inchin, imi fac treburile prin casa indiferent de Sfintii „cu rosu in calendar”...
Cred ca sunt cea mai pacatoasa fiinta de pe pamant...

In copilaria mea nu am studiat disciplina "Religie", nu am avut icoane in scoala si nici acasa... Istoria religiilor am studiat-o abia in facultate.
Mergeam la biserica impreuna cu bunica mea, mi-au placut teribil de tare acele povestiri biblice pe care mi le spunea, dar cel mai mult ma bucuram de Craciun si de Paste... Tin minte cat de mult ne pregateam pentru aceste sarbatori si ce bucurie am simtit in suflet... Eram un copil liber, am mancat ce mi-a placut, nu am tinut post si nu mi-a bagat nimeni icoane pe gat... Mi-am dorit sa fac fapte bune si chiar le-am facut fara sa ma oblige nimeni. In seara de Craciun ne adunam toata familia si cantam colinde in jurul bradului, apoi deschideam cadourile. Craciunul si Pastele le sarbatoream in familie... era "lege" si nu permiteam nimanui sa ne deranjeze aceste sarbatori. Azi, cand bunica mea nu mai este printre noi, am pastrat aceste traditii cu sfintenie si le-am transmis si copiilor mei. Este un prilej de a fi impreuna, da a ne bucura. La fel ne serbam si zilele de nastere sau diferitele evenimente din familie.

Am fost educata sa-mi ajut semenii, sa fiu un om corect si cinstit... ma simt iubita si apreciata de colegi, ei stiu ca se pot baza pe mine oricand, ca imi respect cu sfintenie cuvantul dat... Nu am comis niciodata fapte antisociale, respect legile scrise si pe cele nescrise, ale bunului simt... nu am dusmani, nu ma cert cu nimeni, nu doresc rau nimanui, am grija sa nu jignesc pe nimeni, nu sunt violenta nici macar in limbaj, nu barfesc... Sunt mereu recunoscatoare celor care m-au ajutat in viata si nu le port pica celor care mi-au intors spatele. Niciodata nu contorizez propriile fapte bune...
Am niste principii de viata foarte puternice de la care nu ma abat.
Sunt un om echilibrat in tot ceea ce fac, am o flexibilitate care ma ajuta sa gasesc solutii constructive la problemele cu care ma confrunt... Am un respect puternic pentru semeni, chiar daca nu impartasim aceleasi principii de credinta sau de viata.
Nu ma deranjeaza aproape nimic din ceea ce cred sau fac cei din jurul meu, sunt un om tolerant cu cei care nu se baga cu bocancii in sufletul meu.
Sunt un om vesel, rad, glumesc... sunt optimista, imi place viata, ma bucur din orice lucru marunt. Imi plac culorile vii, aranjamentele de bun-gust, orice lucru care ma face sa ma simt bine si care ma inveseleste.
Nu ma deranjeaza icoanele in scoala, doar faptul ca cei care le-au agatat acolo, care tin tot postul Craciunului, se roaga si se inchina,.... acesti colegi ii vad ca sunt sunt egoisti, necooperanti, intoleranti, vorbesc urat, ameninta... Mi-e mila de ei cand vad ca nu se pot bucura de micile realizari ale lor sau ale copiilor. Dar stiu ca ei sunt credinciosi, nu scapa nicio ocazie sa-mi spuna asta... Stiu ca ei sunt buni crestini, aud mereu ca cine se inchina la icoane si nu spala rufe in anumite zile, este bun crestin...

Ce sa fac sa nu mai fiu „pacatoasa”? As putea sa devin un BUN CRESTIN daca agat si eu o icoana si nu mai mananc de dulce?
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov

Mesajde emil » 26 Noi 2006, 16:45

Excelent comentariul emese_d si efodorean.
Personal le multumesc colegelor noastre.
Ideea este ca lumea nu este chiar asa cum incearca sa o faca bigotii sau persoanele ce isi ascund raul in spatele unei asa zise credinte.
Eu personal, am ce am cu clerul care a patruns in scoli si nu face nimic bine!
(cu exceptiile de rigoare)
De asemenea sunt impotriva exhibitionismului, a colectivismului in orice practica ce tine de sufletul si intimitatea individului.

cum va spuneam, adevarul este undeva la mijloc...
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde oana1964 » 26 Noi 2006, 17:14

am votat ca da, sunt de acord sa fie scoase aceste simboluri. mi se pare exagerat ca ele sa existe. in scoli, vreau sa spun.

adica la biserica este normal sa fie icoane, in casa fiecarui om, de asemenea, daca el vrea sa aiba icoane in casa. dar intr-o institutie?!?!? de ce?!?!?!
vorba unui parinte: si dirigintele cum mai face ora de educatie sexuala sub ochii Mariei sau a lui Iisus?

ma rog, nu ma deranjeaza foarte tare icoanele, dar nu mi se pare potrivit sa fie puse in clase.
oana1964
 
Mesaje: 850
Membru din: 20 Feb 2005, 15:30
Localitate: Piatra Neamt

Mesajde emese_d » 26 Noi 2006, 17:14

Multumesc pentru apreciere! Deci sunt OK? :D

In ce priveste subiectul discutiei, parerea mea este urmatoarea:
Ar trebui separate atributiile Scolii si ale Bisericii. Asa cum Biserica nu promoveaza stiinta, nici scoala nu are treaba cu credinta. Sunt lucruri distincte. Nu trebuie sa existe o disputa intre cele doua institutii... punctul de intersectie este educatia moral-civica, iar asta se poate face de ambele institutii prin promovarea valorilor, prin educarea atitudinilor si comportamentelor dezirabile social. Fiecare cu propriile metode si continuturi, prin exemplul personal. Am auzit o vorba la romani: „Nu fa ce FACE popa, fa ce SPUNE popa!” Ce inseamna asta? De ce nu exista o vorba asemanatoare si despre profesori?

Credinta este optiunea individuala a fiecaruia, ceva extrem de intim, nici n-ar trebui sa se discute despre asta! Adevarata toleranta inseamna tocmai sa-l lasi in pace pe cel de langa tine, nu sa-l convingi ca tu ai dreptate! Eu daca nu ma inchin, nu inseamna ca le voi interzice copiilor sa o faca... Nu este problema mea! La fel cum nici aceste discutii nu sunt razboiul meu...

Daca as face educatie religioasa in scoala as simti ca ma amestec in treaba Bisericii. Eu respect Biserica si nu voi intra pe teritoriul ei... Eu am alte sarcini si atributii...

Cred ca se amesteca prea mult invatamantul cu religia. Cine stabileste finalitatile, obiectivele si continuturile Programei de religie? M.Ed.C. impreuna cu Biserica? Hmmm... Cine sunt autorii manualelor de religie? Au studii de stiintele educatiei? Hmmm... Cine a hotarat ca religia este obligatorie in toti anii de scoala? Eu n-am fost intrebata daca sunt de acord cu asta... Cine a scos biologia, chimia si fizica la clasa a 11-a si a lasat religia?
Cine finanteaza scoala? Biserica ar trebui sa fie primul sponsor al scolii la cate pretentii a ridicat si cate drepturi a obtinut... Pentru credinciosii care nu pot trai fara icoane ar trebui sa se ingrijeasca Biserica sa le asigure scoli speciale si personal calificat. Scoala publica nu trebuie sa impuna altceva decat stiinta, cultura si educatie pentru a creste indivizi sanatosi, echilibrati si utili societatii.
Nu doresc sa combat dogmele religiei, nu am interes sa conving pe nimeni ca eu am dreptate...

Credinta impusa in scoala mi se pare o forma de motivare extrinseca negativa si din aceasta cauza cred ca apar si respingerile vehemente din partea unor copii care se declara satanisti fara a sti cu adevarat ce inseamna asta. Elevii care spun ca vor orele de religie explica prin faptul ca nu fac nimic la aceste ore, ca le ridica media etc... De ce nu vorbesc de credinta si de puritatea sufletului?
Scoala este obligatorie... Biserica nu! De ce incearca Biserica sa se impuna prin scoala si sa devina obligatorie? Daca oamenii sunt atat de credinciosi de la natura, de ce nu are incredere Biserica in fortele proprii? Isi pierde enoriasii? Chiar nu se mai poate face nimic in scoala fara un sobor de preoti care sa sfinteasca un bolovan sau o idee? Sa faca Biserica ce vrea si sa-si atraga credinciosii asa cum stie mai bine.
Se teme Biserica de economia de piata?
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov

Următorul

Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

cron