relatii interpersonale la nivelul prescolarilor

relatii interpersonale la nivelul prescolarilor

Mesajde irinadabija » 10 Oct 2006, 22:44

:?: caut informatii privind relatiile interpersonale la nivelul prescolarilor.
Am nevoie pentru un referat.
irinadabija
 
Mesaje: 5
Membru din: 09 Oct 2006, 20:45

Mesajde emese_d » 10 Oct 2006, 23:11

Studierea relatiilor interpersonale face parte din cercetarea sociometrica. Intocmesti si aplici Chestionarul sociometric, descarci datele obtinute in Matricea sociometrica, calculezi indicii sociometrici: Indice de status sociometric, Indice de statut preferential, Indicele de coeziune a grupului, eventual indicele de expansiune afectiva sau ce este relevant pentru cercetarea ta. Apoi intocmesti Sociograma de grup si pe cele individuale, daca este cazul. Daca nu doresti sa reprezinti grafic relatiile, acestea se pot citi si din Matricea sociometrica.
La prescolari Chestionarul sociometric are 2 sau 4 intrebari, de genul: "Pe cine ai vrea sa inviti de ziua ta? Numeste-i pe primii 3"; "Pe cine nu ai vrea sa inviti de ziua ta? Numeste-i pe primii 3"... (sau "Cu cine iti place sa te joci?"; "Cu cine ai vrea sa fii coleg la scoala?" etc.) Daca doresti sa studiezi si sistemul de valori al copiilor poti baga 2 intrebari suplimentare dupa fiecare item principal: "De ce?" Aceste raspunsuri nu le cuprinzi in matricea sociometrica, doar le consemnezi intr-un tabel, le grupezi pe idei exprimate si de acolo vezi sistemul de valori, adica acele comportamente pe care le apreciaza sau le refuza copiii. Astfel ai 2 sau 4 intrebari pe care le pui, iar raspunsurile trebuie sa le consemnezi pe loc, dupa ce i-ai explicat copilului ca nu spui nimanui ce ati vorbit voi, deci nu se vor supara ceilalti copii din cauza raspunsurilor lui. Notezi raspunsurile cu +3 prima alegere, +2 a doua alegere, +1 a treia alegere exprimata si cu -3 prima respingere, -2 a doua, -1 a treia respingere exprimata. Astfel vei avea un tabel cu dubla intrare, matricea sociometrica: pe orizontala notezi alegerile si respingerile exprimate de fiecare copil, iar pe verticala vezi alegerile si respingerile pe care le-a primit fiecare din partea colegilor. Pe baza acestor date calculezi indicii amintiti mai sus.
Nu uita ca cifrele brute nu inseamna nimic, ele se interpreteaza si se analizeaza de catre cel care a efectuat cercetarea!
Bafta!
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov

MULTUMESC

Mesajde irinadabija » 12 Oct 2006, 21:57

Multumesc pentru raspuns.Este cumva vorba de testul "Moreno"?
irinadabija
 
Mesaje: 5
Membru din: 09 Oct 2006, 20:45

Mesajde emese_d » 12 Oct 2006, 22:35

Exact!
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov


Înapoi la Invatamant prescolar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron