prezentare curs cu finantare europeana

Limba straina studiata in scoala

prezentare curs cu finantare europeana

Mesajde alextepes » 21 Sep 2009, 13:33

Alexandru Covaci
Gr. Şc. M. R. „Unirea”
Cluj-Napoca
România


Diseminare curs de formare în străinătate – Tabla albă interactivă şi utilizarea blogului pedagogic


Am avut şansa obţinerii unei finanţări de la Comisia Europeană pentru un curs de formare la Paris, în vara anului 2009. A fost a doua bursă pe care am obţinut-o, prima a fost în 2005, la Vichy.
Titlul cursului a fost Nouvelles technologies et multimédia en classe de FLE. L-am găsit în catalogul de cursuri vizibil la adresa http://ec.europa.eu/education/trainingd ... search.cfm. Organizatorul cursului a fost http://www.efiparis.com/menu_fr.html.
Pentru obţinerea finanţării, a fost musai să mă dedic lecturării câtorva documente de pe site-ul agenţiei naţionale care se ocupă cu multă competenţă de aceste treburi: http://www.anpcdefp.ro/programe/llp/com ... .html#mobi.
Depus-primit-plecat Paris. Depus în ianuarie ’09 şi plecat în iulie, acelaşi an.
Cursul a durat 5 zile, între 20 şi 24 iulie 2009. Colegii de stagiu au fost din Norvegia, Ungaria, Spania, Belarus.
Ce am făcut/învăţat acolo ?
Blogul pedagogic
• Cum să creăm un blog pedagogic. Eu am creat un blog « de lucru » la adresa http://francaiss.blogspot.com. Tema blogului este “dependenţa la tineri”, tema impusă de formator ; fiecare coleg de stagiu a creat un astfel de blog.
• În consecinţă, am început să ne documentăm asupra temei folosind diverse motoare de căutare.
• Pentru a utiliza un document audio – adică o melodie, am fost îndrumaţi către http://www.deezer.com, un site care permite căutarea melodiilor în funcţie de temă şi apoi inserarea lor într-un player direct pe blogul propriu.
• La respectiva melodie – neapărat la temă, adică să aibă ceva despre alcool, droguri, ţigări..., am realizat exerciţii pe următoarele domenii: înţelegere, vocabular, exprimare scrisă, gramatică. Aceste exerciţii se pot insera direct pe blog.
• Pentru a realiza exerciţii de rezolvat online, am învăţat să folosim HotPotatoes. http://web.uvic.ca/hrd/halfbaked/ - de aici se descarcă. Exerciţiile se pot publica şi online.
• Pentru rezolvarea lor, pentru că este greu cu link-urile, uneori, exerciţiile se pot insera pe blogul propriu. Site-ul recomandat pentru crearea unui iframe: http://creer-un-site.fr/generateur-d-iframe.php ; se copiază un cod în HTML şi se lipeşte pe blog.
• Am mai învăţat şi exersat inserarea unei imagini, apoi a unui videoclip pe blog.

Tabla albă interactivă
• După cum ştiţi, tabla albă interactivă (o să folosesc prescurtarea TBI – de la tableau blanc interactif), nu este numai o tablă, ci e nevoie şi de un computer dotat cu softul portrivit, precum şi de un videoproiector. La EFI nu a fost nevoie de tablă, un dispozitiv lipit pe perete determina locul unde se putea scrie cu un marker “electronic” direct pe perete.
• Softul folosit se numea Notebook Software 10.
• În prima zi, am avut ocazia de a urmări la lucru profesorul cu o grupă de cursanţi de diferite vârste şi naţionalităţi, toţi dornici să înveţe limba franceză.
• Ulterior, am început să utilizăm şi noi TBI-ul, pe măsură ce formatorul ne explica funcţionalităţile şi ne invita să exersăm.
• Am învăţat cum să animăm textul, cum să inserăm direct în cursul respectiv un fişier în format MP3, un video de pe YouTube.

Cursul a fost foarte dens şi ne-a permis să reflectăm la modul cum vom aplica noile metode şi instrumente în predarea francezei.

Am avut şi ocazia de a vizita, ghidaţi fiind de organizatori, Biblioteca Mitterand, Adunarea Naţională etc.
Recomand cu căldură şi altor profesori participarea la acest gen de cursuri, finanţarea fiind asigurată în totalitate din fonduri europene – Comenius şi http://www.anpcdefp.ro/ şi FSE
http://www.fseromania.ro/.


Acest material nu implică decât responsabilitatea autorului, iar Comisia Europeană nu este responsabilă de modul în care informaţiile conţinute în acest material vor fi utilizate.
Fişiere ataşate
prezentareTBI-blog.doc
prezentarea cursului cu linkuri
(55.5 KiB) Descărcat de 321 ori
alextepes
 
Mesaje: 5
Membru din: 02 Ian 2007, 19:59

Re: prezentare curs cu finantare europeana

Mesajde andalie » 15 Dec 2009, 12:28

Buna ziua,

As fi interesata de o bursa Comenius 3, stiti cumva cand se afiseaza bursele pentru 2010?

Multumesc !
andalie
 
Mesaje: 4
Membru din: 10 Mar 2007, 22:35

Re: prezentare curs cu finantare europeana

Mesajde alextepes » 15 Dec 2009, 13:02

Buna ziua,
De vazut adresa asta:
http://www.anpcdefp.ro/programe/llp/com ... .html#mobi
(Formare continua pentru personalul implicat in educatia scolara)

Esential este sa completati formularul de solicitare a bursei, pentru asta trebuie sa cititi apelul european si cel national (ultimul nu stiu daca a aparut)

http://ec.europa.eu/education/llp/doc848_fr.htm

De la pagina asta trebuie descarcate documentele in limba romana, de preferinta, si de citit partea referitoare la mobilitati.
Appel général à propositions 2010 et guide du programme

Si vous êtes intéressé(e) à participer au programme, p.ex. en soumettant une proposition, il est conseillé de lire les documents ci-après.

* Publication officielle de l'appel à propositions българскиCestinaDanskDeutschEllinikaEnglishespañolEesti keelSuomiFrançaisMagyarItalianoLietuviu kalbaLatviesu valodaMaltiNederlandsPolskiPortuguêsromanaslovenčinaslovensčinaSvenska
Rectificatif à l'appel à propositions българскиCestinaDanskDeutschEllinikaEnglishespañolEesti keelSuomiFrançaisMagyarItalianoLietuviu kalbaLatviesu valodaMaltiNederlandsPolskiPortuguêsromanaslovenčinaslovensčinaSvenska
* Priorités stratégiques българскиCeštinadanskdeutschellinikaenglishespanolEestisuomifrançaisMagyaritalianoLietuviškaiLatviskimaltesenederlandspolskiportuguesromaniaSlovencinaslovenscinasvenska
* Guide - Partie I – Dispositions générales English
* Guide - Partie IIa – Sous-programmes et actions English
* Guide - Partie IIb – Explications par action English (Document complet English - Attention: Corrections apportées le 25.11.2009 English)

Alex
alextepes
 
Mesaje: 5
Membru din: 02 Ian 2007, 19:59

Re: prezentare curs cu finantare europeana

Mesajde andalie » 16 Dec 2009, 10:39

multumesc pentru raspuns!
andalie
 
Mesaje: 4
Membru din: 10 Mar 2007, 22:35

Re: prezentare curs cu finantare europeana

Mesajde gica_ionescu » 22 Dec 2009, 21:45

Jos palaria, Alexandru ! Felicitari pentru realizarea ta! Mi-as dori sa imi incerc si eu norocul. Ma cam sperie provocarea, dar tot as incerca... A fost greu? Ce specialitate ai?

Craciun asa cum iti doresti! :)
Avatar utilizator
gica_ionescu
 
Mesaje: 1154
Membru din: 18 Iul 2004, 10:29

Re: prezentare curs cu finantare europeana

Mesajde radescumaria » 26 Dec 2009, 13:11

Buna ziua, sunt o educatoarea din Gorj si am obtinut in septembrie 2009 o bursa pentru un curs in Insulele Azore.Voi pleca in aprilie 2010.De-abia stept...! Merita sa incercati.Multumesc Agentiei Nationale pentru oportunitatile oferite.Numai Bine! Maria
radescumaria
 
Mesaje: 122
Membru din: 29 Mar 2007, 09:38

Re: prezentare curs cu finantare europeana

Mesajde gica_ionescu » 26 Dec 2009, 15:16

Felicitari doamna Radescu! Abia astept sa ne povestiti cum a fost. Cum se numeste cursul dv?
Avatar utilizator
gica_ionescu
 
Mesaje: 1154
Membru din: 18 Iul 2004, 10:29

Re: prezentare curs cu finantare europeana

Mesajde radescumaria » 26 Dec 2009, 17:51

Multumesc frumos! Cursul se numeste ,,Le jardin monument vivant" si este in Ponta Delgada.Locatia a fost aleasa de catre coordonatori in functie de tematica.Cred ca se va desfasura mai mult in mijlocul naturii...Am emotii , dar sper ca va fi bine. O sa va povestesc la intoarcere.Daca nu ati aplicat pana acum, merita sa o faceti.Am depus si eu si in luna aprilie si mi s-a respins si am incercat din nou in septembrie si am reusit.
radescumaria
 
Mesaje: 122
Membru din: 29 Mar 2007, 09:38

Re: prezentare curs cu finantare europeana

Mesajde nikoleta » 27 Feb 2010, 18:52

sunt educatoare si o rog pe d-na radescu sa imi spuna cum a procedat pentru a se inscrie la curs
nikoleta
 
Mesaje: 62
Membru din: 01 Apr 2008, 20:20

Re: prezentare curs cu finantare europeana

Mesajde radescumaria » 27 Feb 2010, 20:11

intri pe site-ul Agentiei Nationale http://www.anpcdefp.ro/ -programul Comenius-Mobilitati individuale si acolo gasesti toate detaliile.Se aplica de 3 ORI PE AN , IN IANUARIE, APRILIE SI SEPTEMBRIE.
radescumaria
 
Mesaje: 122
Membru din: 29 Mar 2007, 09:38


Înapoi la Limba Franceza

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori