Poveste despre Gazeta

Poveste despre Gazeta

Mesajde dana_maria82 » 09 Noi 2006, 11:48

Publicata fara intrerupere timp de 111 ani, Gazeta Matematica reprezinta fara indoiala cea mai prestigioasa revista de matematici elementare din Romania si un reper important pentru matematica de pretutindeni.
Dincolo de acest lucru, Gazeta Matematica are o insemnatate aparte pentru fiecare. Fie ca ne aminteste de vremea adolescentei, de profesul de matematica sau de visul de a fi publicat in lista rezolvitorilor, pentru fiecare dintre noi Gazeta are propria istorioara.
Scrie si tu povestea ta despre Gazeta Matematica!
dana_maria82
 
Mesaje: 1
Membru din: 18 Oct 2006, 11:21

Mesajde emil » 09 Noi 2006, 18:03

Excelenta idee!
Eu va dau o poveste recenta:
-------------
Seful Inspectoratului Scolar a anuntat ieri ca-si doneaza intreaga colectie de "Gazeta matematica" Scolii din Calieni, comuna Nanesti, unde a facut clasele primare


Gestul este unul de suflet, avind in vedere ca aceasta colectie este una mostenita de la tatal sau, si el profesor la Calieni. In timp, colectia de culegeri de matematica a ajuns la un numar considerabil de exemplare. Seful ISJ a vrut sa fie un model si pentru alte cadre didactice, care au diverse publicatii care nu le mai sint utile. "Am colectia din 1963 mostenita de la tata. Mi-am cumparat una noua, electronica, si vreau ca ea sa ajunga la scoala din Calien, unde si tata a fost profesor. Cred ca sint multi copii care ar avea nevoie de aceste publicatii. Daca aveti carti pe care vreti sa le donati, dati-le la biblioteci, pentru ca e nevoie de ele", a afirmat Danut Popoiu. ..........

Materialul poate fi gasit la acest link:
http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=9326
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde grigore_geta » 09 Noi 2006, 21:06

Ma regasesc si eu in paginile rezolvitorilor prin anii 68-70. Imi amintesc cu multa placere de vremea intrecerii cu colegii si de satisfactia de a reusi sa rezolv unele dintre cele mai dificile probleme. Pe atunci ma numeam Jugulete Gheorghita si eram eleva la Scoala nr. 5 Caracal. Profesoara mea nu concepea sa fii elev bun daca nu rezolvai din gazeta. Din pacate, la Liceul pedagogic m-am indepartat de matematica de performanta.
Am regasit-o apoi alaturi de fiul meu, care a facut din matematica o pasiune si o profesie.
Faptul ca sunt invatatoare imi da satisfactia regasirii, la alte dimensiuni, a revistei si de a o recomanda celor dintr-a patra. Multi elevi au indragit matematica si au gasit si ei satisfactii in rezolvarea problemelor care "dau batai de cap". Chiar la inceputul acestui an, avand clasa a IV-a, am adus la scoala cateva numere mai vechi si le-am dat celor apti de performanta probleme pentru rezolvare.
Consider ca in cei 111 ani de aparitie a ramas o publicatie de referinta pentru cei care doresc sa "faca matematica adevarata". Ramane mereu o publicatie tanara, redescoperita de milioane de scolari. Si daca macar 10% dintre ei vor descoperi o pasiune in matematica, atunci ea s-a atins scopul.
grigore_geta
 
Mesaje: 118
Membru din: 02 Ian 2006, 22:31

Mesajde dana_t » 09 Noi 2006, 23:10

Cu tot respectul pentru forma pe hartie a Gazetei matematice, cred ca cel mai mare castig il reprezinta forma ei electronica!
Am achizitoonat pentru scoala acest produs minunat!
Si, daca as avea o putere maaaare, as face si eu o donatie: cate un astfel de exemplar in toate scolile din Romania!

Dana
Avatar utilizator
dana_t
 
Mesaje: 213
Membru din: 11 Dec 2003, 20:21
Localitate: Pitesti

Mesajde levinicula » 19 Ian 2008, 14:26

Eu am o propunere. Inainte ca absolventii sa incheie un ciclu scolar (primar , gimnazial sau liceal) rugati elevii clasei la care sunteti diriginta (si nu numai) ca aceia care nu mai au nevoie de cartile (manuale, culegeri de probleme etc) pe care le-au folosit in ultimii patru ani sa le doneze scolii. Va asigur eu ca in cel putin patru ani veti constitui o frumoasa biblioteca a catedrei de matematica. Va spun din proprie experienta. La un moment dat aveam intre 10-30 de exemplare din Algebra-Nita & Co, Geometrie-Titeica, Trigonometrie-Stoka & Co, Analiza (2 vol.) Siretki si multe alte carti de tipul "Complemente ... ". Nu am amintit decat cele mai vechi. Din cele noi, se masoara cu ... metrul. Imi amintesc cu placere cum toamna, la inceputul anului scolar, veneau cu plasele, gentile, unii chiar cu valiza pline de carti. Nu trebuie neaparat un ONG sa se ocupe de asa ceva. Pe plan local totu-i posibil daca exista dragoste si o preocupare permanenta pentru asemenea actiuni care sa ajute pe cei cu posibilitati reduse. Astfel contribuim la egalizarea sanselor tuturor elevilor.
levinicula
 
Mesaje: 1
Membru din: 16 Dec 2007, 12:13

Donatii

Mesajde constantin_obreja » 07 Mai 2008, 21:32

Am dus la scola un portbagaj de gazete pe care le-am adunat ani de zile (Doamne, multi au trecut!) si le-am donat bibliotecii. Dubla greseala:
1. Bibliotecara nu are cum sa le inregistreze din cauza diferentelor de pret!!! I-am spus sa treca 0 lei si replica a fost ... pe masura: o carte de 0 lei nu are ce cauta in biblioteca! Iar alte preturi nu avea de unde inventa! Am ajuns la conventia sa ramana CARTE DE STUDIU IN BIBLIOTECA!
2. Cati elevi mai citesc reviste vechi sau cauta o tema anume in publicatii de valoare? Cred ca, incet dar sigur, nici macar profesorii nu vor mai citi! Lupta nu se mai da pe stiinta CI PE PUNCTE obtinute la CURSURI PLATITE! Trist, dar adevarat!
3. Si cat de mult am iubit-o! (e vorba de GAZETA MATEMATICA).
Avatar utilizator
constantin_obreja
 
Mesaje: 214
Membru din: 16 Mai 2006, 13:07

Formatul electronic

Mesajde constantin_obreja » 08 Oct 2008, 21:59

1. Cat m-am bucurat ca pot sa am colectia completa a Gazetei Matematice!
2. Cat de mult m-am intristat cand am vazut ca am in fata ... umbre ale trecutului transfornate (nu in cadavre!) ci in *.tif-uri! Explicatie:
a) Formatul in care apare problema este .... precum .. Sanadaua lui Marc Aurelius: (vezi Nichita Stanescu) exagerata si nefireasca, deci ARTA!
b) Adresele de cautare parca ar fi scoase dintr-o carte de telefon: cauti INEGALITATI si gasesti, intr-o perioada destul de mare (stiti) 7-12 articole! Nefiresc! Eu stiu macar ceea ce am citit atunci cand purtam uniforma!
c) Printarea unei probleme de trei randuri inseamna o pagina pierduta! Din 100 euro! (?)
d) Nu m-a obligat nimeni sa procur acest produs; dar s-a facut o imensa publicitate persuasiva incat chiar am crezut ca merita. Poate ca da, dar deocamdata SUNT FOARTE NEMULTUMIT de ceea ce ofera editia electronica a gazetei. AVETI DREPTUL (si datoria morala (!)) sa ma contraziceti! De fapt ASTA SI VREAU: DEMONSTRATI-MI CUM V-A FOLOSIT editia electronica a Gazetei! Altfel,
e) Cred ca, fara a fi expert in programare, cu cateva tutoriale, fiecare am putea crea un program (in C++, Visual BASIC, FoxPRO etc.) care sa gestioneze niste fisiere *.tif sau *.pro. Stim ce se poate!
f) Pacat ca ideea era buna dar ... s-a pierdut intre timp!
3. Poate gresesc in aprecieri, si ma rog sa fie asa! Rogu-va, deci, pe cei care stiti sa folositi acest soft si sa-l faceti util elevilor dvs. (s-au cumparat pachete intregi pentru scoli si s-au dat niste bani!), spuneti-mi cum, cat si cum il folositi.
Numai bine tuturor,
Avatar utilizator
constantin_obreja
 
Mesaje: 214
Membru din: 16 Mai 2006, 13:07

GM-editia electronica

Mesajde sorinborodi » 10 Oct 2008, 15:20

Pentru mine ,editia electronica a GM este folositoare.Motive ar fi mai multe.In primul rand,are valoare de tezaur.Posed incorporata in cativa GB o colectie completa,la care altfel nu as fi avut acces in vecii vecilor.
Imi place sa citesc / recitesc articolele vechi.Cred ca am avea mult de invatat chiar daca ne-am referi numai la stilul folosit.Nu ma refer la acel "parfum" de epoca al limbajului (aspect care de asemenea ma incanta....),ci la "oralitatea" exprimarii,acel fel de a reda continutul intr-un mod apropiat de cititor.In special textele scrise pana prin anii '50 imi dau impresia ca autorul e cu mine la masa si povesteste.
Concret,folosesc GM destul de mult.Oricum,e clar ca exercitiile si problemele se adreseaza numai acelor elevi cu adevarat pasionati de matematica.Dar GM editie electronica nici nu a avut,din momentul lansarii,pretentia sa fie altceva.Nu e o simpla "culegere" asa cum sunt azi cu sutele,multe de valoare indoielnica.
De exemplu,in ultima saptamana am "cules" din GM cateva exercitii cu numere prime.
De acord,la realizarea interfetei se putea insista .As aprecia cam asa,pe o scara de la 1 la 10:continutul 10,iar interfata cu utilizatorul 9.
https://sorinborodi.ro
Avatar utilizator
sorinborodi
 
Mesaje: 306
Membru din: 30 Oct 2006, 22:06
Localitate: Dej jud.Cluj

Exagerari?

Mesajde constantin_obreja » 10 Oct 2008, 20:31

dana_t scrie:Cu tot respectul pentru forma pe hartie a Gazetei matematice, cred ca cel mai mare castig il reprezinta forma ei electronica!
Am achizitoonat pentru scoala acest produs minunat!
Si, daca as avea o putere maaaare, as face si eu o donatie: cate un astfel de exemplar in toate scolile din Romania!

Dana

1. Comparati textul de mai sus ca parerile altor comentatori (!), si .. luati o decizie!
2. Faptul ca s-a muncit ENORM pentru a scana niste pagini (!...) mi se pare indiscutabil! Nu asta era problema! Asa suntem noi ROMANII pusi mereu pe HARTA (a se vedea si posibilitatile EDITORULUI!!)! Mi se pare neverosimil sa nu pot accesa TOTUL dintr-o tematica oarecare si sa pot edita SELECTII din acest TOT. Poate nu stiu cum? Sunt dispus sa invat! Cine stie?
3. Acesta este un soft educational? NU!; este o colectie de articole care poate constitui un punct de plecare spre UN VIITOR SOFT EDUCATIONAL.
4. Ii multumesc d-lui Sorin pentru ca si-a spus parerea; este darnic asa cum il stim! Daca ar fi sa dau note: 10 pentru efort+idee; 5 pentru prezentare; 7 pentru utilizare! Totu-i relativ!
5. Daca as fi PATRONUL unei firme cu asemenea POSIBILITATI ( folosind extremele cu sau fara legaturi!!!) as gandi un alt tip de soft educational: cel centrat pe elev! NU va grabiti sa ma contraziceti: aici e vorba DOAR DE PREZENTAREA UNOR MATERILALE care exprima si respira VREMURI TRECUTE. E bine sa le revedem, e bine sa simtim mirosul hartiei vechi (!) pe televizorul cel mic, dar ...
6. Cerintele actuale sunt altele; ce-a fost a fost: bun sau rau, e bine de stiut, e bine sa le avem undeva intiparite (pe hartie sau oriunde- cel mai bine ar fi sa le avem in minte si suflet!). Eforturile celor care DORESC O NOUA IMPLEMENTARE IN EDUCATIE trebuie gandite mult mai bine. Aici nu ma refer numai la GM, ci la un intreg SET DE PROGRAME gandite ca fiind complementare si auxiliare (redundanta?) procesului de invatamanat.
7. Explicatie. Daca GM este seaca (pentru ca asa este; elevul care isi cumpara CD-urile vede niste probleme propuse, nu rezolvari sau indicatii, zice: aici e ca la scoala, toti imi cer, nimeni nu-mi da!), alte variante sunt SUPRAINCARCATE de NIMICURI! Gasiti o cale de mijloc! Altfel, fie intrati in derizoriu, fie in indecifrabil!
8. Cred ca aveti o baza de date excelenta care va poate permite sa DEZVOLTATI ceea ce aveti! Un singur impiediment va sta in cale: formatul fisierelor! Cred ca v-ati scos banii pentru efortul depus! Va propun SA DESCHIDETI UN SITE IN CARE SA POSTATI PROBLEMELE DIN GAZETA si SA PRIMITI REZOLVARI DIN PARTEA celor DISPUSI sa butoneze! NU CREDETI CA VETI AVEA CEL MAI VIZITAT SITE?
8. ... Era sa inchei, din greseala! Nu uitati ca editorul pe care il propuneti sa poata fi utilizat de orice doritor si sa aiba suficiente functii: implementare de imagini (chiar applet-uri), editare de formule matematice etc.
Numai bine,
Avatar utilizator
constantin_obreja
 
Mesaje: 214
Membru din: 16 Mai 2006, 13:07

Re: Exagerari?

Mesajde constantin_obreja » 16 Dec 2008, 23:45

Ce-a fost a fost: bun sau rau, e bine de stiut, e bine sa le avem undeva intiparite (pe hartie sau oriunde- cel mai bine ar fi sa le avem in minte si suflet!). Eforturile celor care DORESC O NOUA IMPLEMENTARE IN EDUCATIE trebuie gandite mult mai bine. Aici nu ma refer numai la GM, ci la un intreg SET DE PROGRAME gandite ca fiind complementare si auxiliare (redundanta?) procesului de invatamanat.
Numai bine,

Analizand mai in profunzime posibilitatile programului (doar de el este vorba, GMB fiind CA ATARE!), constat ca programul se inchide cand vrea el, uneori deloc! Daca lucrez ceva, deschid GMB si nu vrea sa se inchida pierd tot! Cine plateste? Licenta se autoasigura! Dar... sa nu ne batem joc uni de altii!
Din COLECTIE, aveti multe de invatat si ... prelucrat! MERITA! Pretul e cel de piata! Cand mai mare cand mai mic! INDIFERENT DE PRET GMB ARE PRET! Pentru exemplificare, vedeti articole din anii 1950-1960, despre care n-ati auzit nici in facultate!
Pe cand o varianta noua de gestionare a acestei imense banci de date?
Vreti sa o fac eu? POT incerca! Dar sa nu-mi cereti drepturi de AUTOR!
Numai bine,
Avatar utilizator
constantin_obreja
 
Mesaje: 214
Membru din: 16 Mai 2006, 13:07


Înapoi la Matematică

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori