de cristina_gl » 08 Ian 2008, 12:51
Spinoasa si sensibila problema simpozioanelor... Colegii au surprins deja esentialul: atata timp cat simpozioanele sunt bine organizate, lucrarile selectate, calitatea prezentarilor evidenta, se poate vorbi despre eficienta, impact, schimb de idei valoroase. Din pacate insa, ne confruntam deseori cu urmatoarea situatie: o institutie X din judetul Y lanseaza invitatia de participare. Colegul Z din judetul W trimite o lucrare (de regula aceeasi pe care o mai trimite si in judetele Q si Q`, desi tematicile difera vizibil), dupa care primeste diploma de participare. Fara sa-si prezinte lucrarea, macar in punctele ei esentiale si de noutate/impact. Fara sa i-o prezinte cineva, evident. Dar apare in catalog si da bine atat pentru organizatori (cu cat mai multi participanti, cu atat mai consistent e simpozionul), cat mai ales pentru colegul Z care are o sansa in plus (a se citi un punct) pentru salariu, gradatie, ba chiar pentru Gh. Lazar. Daca se intampla cumva sa intarzie posta, sa se piarda diploma pe drum sau mai stiu eu ce, se inrosesc telefoanele si nervii, ca doar deh... indata vine luna decembrie, sau ianuarie si... e ciudat cum de nu s-au inrosit telefoanele in mai, la o luna dupa incheierea simpozionului!
Sigur, salariile sunt mici, ne agatam de orice mica oportunitate pentru a ne rotunji cumva veniturile (si 25% timp de patru ani nu-i chiar de colo), insa ma tem ca negam un aspect mult vehiculat in ultima perioada: CALITATEA! Insa... cineva aici a pus punctul pe i, dupa parerea mea: hartiile acestea ni se cer si nu le vrem noi pentru rame sau posteritate. Eu una insa nu vad o solutie (la modul general) pentru inlaturarea acestor neajunsuri. Daca trebuie sa dovedim ca am avut activitate bogata si de calitate, numai hartiile pot face aceasta dovada. Cred ca e un cerc vicios.
Revenind la simpozioane: solutia cea mai la indemana ar fi selectia lucrarilor. Am asistat la prezentarea unor lucrari deosebite, din care am invatat si am aplicat. Este motivul pentru care merg la simpozioane, fie ca primesc sau nu ,,hartie". Stiu ca intre participanti intalnesc mereu colegi de la care am ce sa invat. Sigur, trebuie sa am si eu ceva de oferit, si aceasta este prima conditie a participarii. Asadar, mai multa atentie din partea organizatorilor, mai mult accent pe calitate in defavoarea cantitatii cred ca ar fi binevenite. Si poate aceasta selectie ar incetini putin goana aceasta, dupa parerea mea apropiata de isterie, dupa diplome sigure