Disperare in clasa a III-a

Sectiune dedicata dialogului parinti-educatori

Mesajde cris40 » 27 Sep 2007, 11:28

Domnule Moga si pe mine ma deranjeaza scoala ca sistem, incepind cu faptul ca trebuie sa trezesc copilul cand afara este intuneric, continuind cu faptul ca usa scolii se incuie la ora 7.30 si ca optionalele nu sunt optionale ci devin obligatorii, samd. Totusi, acestea fac parte din viata. Scoala de care vorbiti dvs. nu va exista niciodata iar daca va exista vreodata nu va duce la nimic bun pentru ca la terminarea ei copilul devenit adult va trebui sa munceasca (asta insemnand sa se trezeasca cu noaptea in cap, sa stea la locul de munca atat cat e programul si nu cat ar vrea, sa faca ce i se cere si nu ce opteaza sau ce i-ar placea sa faca).

Noi ca adulti, fara a conta foarte mult ce meserie avem, ne lovim de acelasi sistem, scoala nu este decat o mica parte din el. Copilul trebuie sa sa se adapteze la toate astea. Eu nu stiu cati oameni pe lumea asta ajung sa faca doar ce le place iar daca ajung la asta eu cred ca inainte au trebuit sa lupte mult ca sa se desprinda de "sistem". Din pacate scoala e un rau necesar.

Ma deranjeaza ca nimeni nu se gandeste ca, asemeni copiilor, si noi cadrele didactice suntem unici. Ma deranjeaza cand toata lumea nu cauta decat punctele slabe ale scolii fara a fi interesati de faptul ca aceasta, SCOALA, ar putea avea si puncte tari. De ce nimeni nu ne vede stradania, efortul sufletul pe care il punem in fiecare copil care ne este incredintat?


Spuneti ca nimeni va vede efortul ? Ca lumea "cauta" punctele slabe ? Cred ca gresiti. Parintii se intereseaza inainte de inceputul scolii care este cea mai buna scoala, cea mai buna invatatoare, asta nu va spune nimic ? Daca aveti copii si dvs. va doriti pentru ei tot ce e mai bun. De ce cadrele didactice care nu sunt la fel de bine cotate nu fac eforturi sa obtina rezultate mai bune ? Pentru ca timpul trece si leafa merge ? Atunci poate n-ar fi trebuit sa-si aleaga aceasta meserie. Poate ca ar trebui sa existe niste evaluari mai serioase si pentru profesori nu doar pentru elevi.
cris40
 
Mesaje: 13
Membru din: 18 Sep 2007, 17:11

Mesajde nada » 27 Sep 2007, 12:41

Eu personal am fost si sunt foarte exigent evaluata. Nu pot sa imi imaginez ca exista colegi care sa mearga pe principiul "timpul trece, leafa merge". In scoala in care lucrez eu nu se intampla asa ceva (si e o scoala din mediul rural). Noi ne straduim tot timpul sa tratam diferentiat copiii, sa tinem cont de ritmul fiecaruie de lucru, sa aducem mereu ceva nou, sa facem totul cat mai bine. Chiar ne straduim sa propunem discipline optionale cat mai atractive, le alegem impreuna cu parintii si cu elevii, incercam sa aflam ce isi doresc si concepem programe de otional care sa raspunda cat mai multor solicitari ale elevilor si parintilor. Teoria inteligentelor multiple, determinarea stilurilor de invatare, comunicarea permanenta cu copiii sunt lucruri pe care le utilizam in fiecare ora. Ne jucam cat de mult se poate stiut fiind ca jocul este specific varstelor mici.
Nu pot sa cred ca scoala mea e unica.Sunt convinsa ca mai sunt inca mule scoli, poate si mai bune, cu oamnei poate si mai bine pregatiti, care isi fac meseria si mai bine decat mine.
"Ca sa fii dascalul altora, trebuie sa fi fost tu insuti ucenic multa vreme" proverb latin

http://scoli.didactic.ro/scoala_gimnazi ... are_piscu/
Avatar utilizator
nada
 
Mesaje: 317
Membru din: 22 Ian 2006, 22:28
Localitate: Piscu - Galati

Mesajde cris40 » 27 Sep 2007, 13:42

Nu pot spune decat ca ar fi bine sa fie mai multi dascali dedicati meseriei pe care singuri si-au ales-o. Daca este cazul dvs. nu pot decat sa va felicit.
Cat despre remarca dvs. ca scoala la care predati este in mediul rural, tot ce pot sa va spun este ca locuind la periferia Bucurestiului, am preferat sa mut copilul la scoala din satul situat in imediata apropiere, in mediul rural, decat sa-l transfer la o alta scoala din cartier. Desi copilul trebuie sa mearga 1/2 de ora pe jos pana acasa, ma simt mult mai linistita stiindu-l acolo, decat la scoala aflata la 5 min de casa.
cris40
 
Mesaje: 13
Membru din: 18 Sep 2007, 17:11

Mesajde mioanghel » 28 Sep 2007, 00:49

Faptul ca in tara asta s-a desfiintat serviciul militar nu inseamna ca trebuie sa se procedeze la fel si cu scoala. De-a lungul dezvoltarii societatii omenesti scoala si-a intarit rolul, ajungandu-se la etapa in care este indispensabila societatii. Faptul ca nu ne place cum functioneaza sistemul de invatamant din tara noastra nu inseamna ca trebuie sa indemnam copii sa renunte la scoala. Foarte multe deprinderi si cunostinte copii le obtin numai la scoala. Incadradrea individului in societatea de azi depinde foarte mult de scoala. Putem sa nu o recunoastem dar asa este. Ne place sau nu ne place, asta este adevarul. Sunt, e adevarat, multe exemple in jurul nostru - din pacate si foarte mediatizate - de persoane cu prea putina scoala care au facut bani. Din fericire dezvoltarea civilizatiilor nu s-a realizat decat pe acei oameni luminati si instruiti de scoala din timpuri vechi si pana azi. Faptul ca avem azi un standard de viata nu se datoreaza mercenarilor care ucideau la comanda comportandu-se ca niste bestii fara suflet, ci unor nume ilustre care au acumulat ani si ani de studii. Marii conducatori ai lumii au fost ei insisi oameni invatati. Asa ca ideea ca scoala face numai rau nu are temei. La fel ca orice activitate si efectuarea studiilor necesita efort - mai mult sau mai putin , atat cat este dispus fiecare sa depuna in raport cu aspiratiile sale. Faptul ca nuamrul anilor de scoala nu-ti garanteaza bogatia este stiut. Pentru a face avere este nevoie de mai multe deprinderi decat cele pe care ti le poate oferi scoala. Si de multe ori chiar de unele pe care scoala nu le recomanda: tupeul, marlania, faptul ca se aplica proverbul "scopul scuza mijloacele" etc. Oricum este nevoie de talent, ca pentru fiecare activitate de altfel.
mioanghel
 
Mesaje: 1986
Membru din: 10 Mar 2007, 19:52

Mesajde mioanghel » 28 Sep 2007, 17:37

" Foarte multe deprinderi si cunostinte copii le obtin numai la scoala. "
Asa am afirmat si nu cred ca este nevoie de prea multe exemple. Simplul fapt ca fiecarui elev i se impune sa respecte un regulament si este deja un aspect foarte important al "incadrarii" sociale a maturului de mai tarziu. Va place sau nu - si marturisesc ca nici mie nu-mi place uneori - orice sociatate functioneaza dupa anumite reguli pe care indivizii trebuie sa le respecte. Discutia se poate adanci, dar nu cred ca filosofand vom ajunge la concluzia ca scoala poate fi indispensabila. din cate stiu eu toti marii filosofi, de-a lungul istoriei, au fost "discipoli" ai altor filosofi. toti cei care au ramas in istoria stiintelor sau a culturii au invatat intr-o institutie. O astfel de institutie azi o numim scoala. Eu, in pledoaria mea, nu am facut referire expresa la scoala de stat. Forma nici nu conteaza de fapt. Oriunde te duci te intreaba cate clase ai absolvit, nu neaparat unde ai absolvit. Ma indoiesc de faptul ca ati fi putut analiza sistemul de invatamant romanesc daca nu ati fi trecut prin el. Ma indoiesc si de faptul ca, neinstruindu-va, ati mai fi avut vreo parere legata de scoala.
Eu nu apar Scoala romaneasca sau sistemul de invatamant din tara noastra, ci ideea de educatie, de instruire care este suficient de veche sa putem sa o aproximam ca aparand odata cu organizarea sociala a omului in state. Nu am nimic impotriva scolilor particulare. Fioecare e liber sa aleaga unde sa se instruiasca, dar sa fie liber sa aleaga un copil de mai putin de 10 ani daca merge sau nu la scoala, daca are sau nu nevoie de scoala cred ca nu este normal. In primul rand pentru ca legea nu-i permite acest lucru: fiind minor, parintii hatarasc pentru el. Si aici nu mai aveti de ce da vina pe scoala!
Mi-am spus doar parerea fara a avea pretentia sa va conving de ceva care oricum nu e necesar. In lumea de azi esti obligat sa faci un anumit numar de ani de scoala in aceeasi masura in care ti se si garanteaza acest drept.
Va doresc numai bine.
mioanghel
 
Mesaje: 1986
Membru din: 10 Mar 2007, 19:52

Mesajde mioanghel » 30 Sep 2007, 17:48

amoga a scris:
Pai mai intii cu libertatea de alegere -- in Romania, nu prea exista libertatea asta. Statul a decis ca fiecare copil are nevoie de minim 10 ani de instruire formala. Daca eu as vrea sa-mi educ copiii acasa, n-as putea. (Cel putin din punct de vedere legal.) Ceea ce nu e okay.

Cu asta sunt intru totul de acord cu dv. si numai pentru faptul ca am putea controla modul in care ne sunt educati copii. Sun sigura ca din nou nu veti fi de acord cu mine in acest aspect.
Pe de alta parte abia acum am inteles cu adevarat ce aveti impotriva scolii. Initial intelesesem ca mizati numai pe educarea aplicativa si bazata pe experienta personala. Ceea ce nu este rau si chiar lipseste cu desavarsire educatiei din tara noastra. Suntem prea teoretici si ne pierdem in probleme prea generale, fara a pune accent pe latura practica, pe ceea ce va folosi individul in realitate. De aceea nici nu se realizeazza ceea ce se doreste: "parteneriat intre scoala - comunitate - familie". Sunt de acord cu dv. ca educatia se poate face in orice mod, daca doresti cu adevarat acest lucru si nu se poate face cu forta in nici o institutie. Eu ma refeream exact la acest aspect cand dadeam exemplele din istorie.
amoga a scris
Pe unde am umblat eu nu prea m-au intrebat

Nu pot fi insa intrutotul deacord cu dv. si va raspund citandu-l pe Benjamin Franklin " Experienta personala este o scoala foarte costisitoare. Numai prostii invata la aceasta scoala. Oamenii cu adevarat intelepti invata din experienta altora" Cred ca o scoala in care sa se invete pe baza Studiului de caz ar fi mai eficienta si, poate, mai atractiva.
Din pacate nici parerile mele si nici ale dv. nu au starnit ecouri decat numai in noi.Ceea ce arata ca multi sunt rauvoitori, foarte multi ignoranti, iar cei mai multi nepasatori.
Imi iau din nou ramas bun, considerand ca, din moment ce m-am edificat in ceea ce va priveste, e cazul sa urmaresc alt subiect ce mi se va parea demn de abordat.
Din nou numai bine.
mioanghel
 
Mesaje: 1986
Membru din: 10 Mar 2007, 19:52

Anterior

Înapoi la Parintii intreaba, educatorii raspund

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori