lectura suplimentara

lectura suplimentara

Mesajde ovidiucich » 15 Apr 2005, 14:24

Spuneti-va parerea va rog la adresa de e-mail ovidiucich@yahoo.com,despre importanta pe care o are lectura suplimentara la clasele mici(I-IV) si despre locul pe care ar trebuie sa-l ocupe aceasta in timpul liber al elevilor d-voastra.Multumesc anticipat!
ovidiucich
 
Mesaje: 8
Membru din: 03 Ian 2005, 22:53

Mesajde vivi » 15 Apr 2005, 14:52

Forumurile sunt facute pentru ca parerile sa se spuna in public si toata lumea sa poata castiga ceva in urma lor.
Octavian Costache
Avatar utilizator
vivi
 
Mesaje: 188
Membru din: 22 Oct 2003, 10:34

Mesajde stanuta_grigorica » 15 Apr 2005, 20:57

E o problema de mare actualitate,intens dezbatuta ,greu de rezolvat dar nu imposibil!Se stie ca in ziua de azi copiii citesc mai putin si ca prefera alte canale mai ...comode de 'lectura".Ideea e ca lectura suplimentara sa fie o placere si nu o corvoada.Nu mai insist pe importanta ei,vreau sa spun ca eu am reusit anul acesta ,la clasa a IIIa sa am cativa cititori pasionati datorita unei minunate carti pe care le-am recomandat-o pentru vacanta...E vorba de "Singur pe lume" de Hector Malot.Au urmat "Tom Sawer","Robinson Crusoe"....Unii citesc mai mult,altii mai putin,dar isi impartasesc impresiile si ma surprind cei pe care nu-i "vedeam" ca cititori pasionati cand imi spun ce mult le-a placut cartea pe care tocmai au terminat-o.Trebuie ,deci, sa-i facem sa vada partea placuta a cititului,sa renuntam la caietul de lectura in care sa povesteasca ce-au citit(asa cum am auzit ca se practica) si sa-i canalizam spre ceva atractiv,placut...Nu-i usor,avem de "luptat" cu calculatorul si televizorul!!!!!!
stanuta_grigorica
 
Mesaje: 1095
Membru din: 06 Noi 2004, 21:55

Mesajde christa » 15 Apr 2005, 21:24

Stanuta, ma bucur ca "Singur pe lume" se mai citeste si acum! A fost una din cartile mele "de suflet", am adus-o chiar si cu mine in Germania, iar aici in Germania am cumparat-o in germana deja acum cativa ani, ca sa fiu sigura ca atunci cand vom avea copii o vor citi si ei (sunt dusa cu pluta, stiu :oops:).

Chiar vorbeam cu sotul recent despre lecturile alea obligatorii din vacante, si de ce mi-a fost ciuda pe atunci era ca ni se recomandau carti pe care nu le gaseam cu nici un chip, de ex. Vrajitorul din Oz. Banuiesc (si sper) ca acum macar problema asta nu mai exista, dar cum ziceai, acum luptati contra calculatorului si TV-ului ...
Avatar utilizator
christa
 
Mesaje: 219
Membru din: 18 Dec 2004, 22:25
Localitate: Germania

lectura suplimentara

Mesajde anahodoroaba » 15 Apr 2005, 23:26

Noi ne-am obisnuit ca, la inceputil fiecarei zile de scoala, sa incepem programul cu un moment de prezentare a cartilor citite sau in curs. Cei care au cartile prezinta in cuvinte frumoase ceea ce au citit, astfel incat sa-i convinga si pe ceilalti sa citeasca respectiva carte. Dupa cateva zile, nici nu mai este necesar sa le amintesc eu; ei deja sunt la catedra pregatiti pentru cuvant( cate 5-6 elevi pe zi, si, chiar mai multi). In acest an am clasa I, si procedam la fel- bineinteles , la nivelul inceputului de drum. Este indispensabil ajutorul dat de parinti care le pot dirija programul astfel incat, copilul sa se poata bucura si de calculator, si de televizor, si de o carte frumoasa, si de compania copiilor etc. Altfel, cine nu vede ca, in aceste etape sunt foarte putini copii care citesc manati de propriile simturi!
anahodoroaba
 
Mesaje: 146
Membru din: 30 Dec 2004, 18:37
Localitate: Bacau

Mesajde invatator » 19 Apr 2005, 19:22

In derularea unui proiect care a avut drept scop stimularea lecturii la clasele I- IV, am avut surpriza unui numar mare de elevi care s-au implicat cu drag si responsabilitate. Va impartasesc din idei, poate va ajuta: lectura life in libraria oraseneasca si in sala de lectura a bibliotecii orasenesti(la ora si data stabilita), citirea unei povesti, saptamanal, la grupa pregatitoare din gradinita, utilizarea jocului "Scaunul povetitorului", saptamanal, de catre copiii implicati in proiect, care impartaseau, cum spune Ana, celorlalti, din spiritul lecturii, pentru a-i motiva; tot copiii au luat "pulsul claselor" paralele(chestionare), pt a sti ce citesc colegii lor, pentru comparatie. Si a fost tare interesant sa aflam multe unii despre altii. Despre caiete de lectura...nici vorba; intocmeam fise doar cu ultima grupa de elevi, selectata pentru concursul final. Proiectul, evaluat in timp, a dat roade. Ceea ce doresc de fapt sa va semnalez este lupta noastra continua alaturi de parinti pentru a face ca lectura sa nu dispara; va sugerez sa consultati Anuarul statistic al Romaniei sa vedeti cum stau bibliotecile la fondul de carte pentru copii, cate noutati de acest gen au intrat in biblioteci etc, veti afla ca nu numai unii copii nu sunt interesati de lectura, de carte...
Va doresc succes celor care duceti aceasta crancena lupta, dar nobila! Merita!
Elena Carunta
invatator
 
Mesaje: 525
Membru din: 25 Iul 2004, 17:25
Localitate: Ocna Mures

Lumea Basmului

Mesajde sandapavel » 20 Apr 2005, 12:48

La noi in sect. 5 avem un concurs care are ca obiectiv stimularea lecturii suplimentare la clasele I-IV. Se numeste "Lumea basmului" si participa elevi din clasele a III-a si a IV-a, care au primit o lista de basme acum cateva luni de zile. Se face o selectie pe scoala si apoi se merge pe sector, iar probele de concurs constau in teste cu intrebari referitoare la bibliografie si in concurs de interpretare a unor scenete. Se dau premii individuale si pe echipe.
Ne pregatim deja pentru al doilea an de participare, iar concursul va avea loc pe 1 Iunie. Dupa parerea mea, este o idee care merita pusa in practica peste tot. :roll:
Avatar utilizator
sandapavel
 
Mesaje: 27
Membru din: 13 Feb 2005, 14:28
Localitate: Bucuresti

Mesajde mariro » 20 Apr 2005, 18:07

Fumoase actiuni ati intreprins pentru a-i face pe copii sa citeasca! Felicitari! Am sa imprumut si eu ideea asta, macar la nivelul clasei mele sa o aplic; in scoala mea e o singura clasa I !. Vom face si noi astfel de concurs. Multumesc pentru idee! :lol: Succes!
Numai bine!
Mari
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

lectura suplimentara

Mesajde greta » 23 Mai 2005, 01:57

Pentru elevii mei, calculatorul nu e o problema. Doar 5 din 19 au. Asta nu inseamna ca citesc mai mult decat cei cu calculator!
Problema cu care am luptat a fost cea a timpului in care ei ramaneau nesupravegheati pana veneau parintii de la munca (dupa ora 17).Trebuia sa-i determin sa faca ceva util!
Inca din al doilea semestru al clasei I am initiat un proiect de parteneriat cu biblioteca din scoala si cu cea judeteana, intitulat ,,Scoala si biblioteca''. Prin obiectivele propuse am reusit sa stimulez interesul pentru lectura, sa imbunatatesc comunicarea, sa incurajez initiativa, sa retina mai usor evenimentele cu semnificatie istorica. Activitatile au reprezentat intalniri cu scriitori, cu directori de edituri (carora le-au pus tot felul de intrebari), realizarea unor scene din povesti sau poezii- cu care am organizat o expozitie pe holul bibliotecii judetene, organizarea unor momente artistice, concursuri de recitari. Toate activitatile au avut un program-afis expus in scoala si la biblioteca judeteana, pe care, la colaboratori, erau trecute scoala si clasa. Erau tare mandri de asta! Si asta n-a fost tot! La fiecare activitate, presa a fost prezenta. Avem un portofoliu al acestui proiect cu toate afisele, cu articole despre activitatile clasei, cu desene si colaje, cu impresii ale scriitorilor, bibliotecarilor, parintilor.
Anul acesta, pentru a intari relatia dintre elevi si biblioteca, de comun acord cu parintii, am ales optionalul ,,Literatura pt. copii''(banala denumire- contestata de multi). Aici, elevii au invatat sa realizeze fise de lectura -dupa un model preluat de la o prietena (titlul, autorul, personajele, cateva enunturi despre personaje, expresii frumoase si doua tablouri desenate) pe care le intocmesc cu mare drag toti elevii pentru tot ce citesc.Personajele pozitive sunt apreciate de toti.
Relatandu-va cele de mai sus cred ca mi-am spus parerea despre importanta lecturii. Pot sa intaresc ca am remarcat avantajul in privinta dezvoltarii capacitatii de exprimare si a dezvoltarii gandirii. Am sesizat la unii placerea de a scrie versuri. Unui elev i-au fost publicate versurile in suplimentul revistei ,,Viitorul la patrat''. Graficul de activitati ale parteneriatului cu biblioteca -pentru acest an- a cuprins evocarea evenimentelor istorice, programe artistice, expozitii, scenete, dramatizari .Toti elevii vor primi diploma ,, Cititorul fidel''.
.O finalitate a proiectului o constituie spectacolul ''Intalnirea personajelor din povesti''- in care fiecare descrie personajul in care este travestit, incheind cu versuri proprii recitate sau cantate.
Efortul pentru realizarea acestor activitati este mic, dar beneficiul poate fi mare daca stim sa valorificam experienta lecturii.

Greta
greta
 
Mesaje: 2
Membru din: 01 Apr 2005, 00:37


Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori