Evaluare

Sectiune dedicata dialogului parinti-educatori

Evaluare

Mesajde bilutza » 08 Feb 2006, 22:05

Fiul meu are 4 ani si 6 luni. Vreau si eu sa stiu cum pot face o evaluare obiectiva a nivelului de intelegere si cam care este nivelul mediu de cunostinte si abilitati pe care trebuie sa le aiba un copil la aceasta varsta.
bilutza
 
Mesaje: 6
Membru din: 08 Feb 2006, 18:24

Mesajde lenav7 » 09 Feb 2006, 09:11

In principiu, ai nevoie de niste materiale ale unor specialisti in domeniu, care sa te ajute sa-l evaluezi la nivelul varstei, nu prin comparatie cu alti copii de varsta lui! Se gasesc si pe piata, dar, e bine sa te adresezi unui specialist sau, daca ai o educatoare buna, il poate evalua obiectiv si corect, deoarece, e normal ca o educatoare sa poata evalua un copil, din punct de vedere intelectual, psiho-motric, etc.! Daca doresti amanunte, mai discutam! :wink:
lenav7
 
Mesaje: 172
Membru din: 06 Ian 2006, 22:04
Localitate: Bucuresti

Mesajde bilutza » 09 Feb 2006, 23:02

Tocmai doamna educatoare a tras un semnal discret de alarma. Este rasfatat, egoist si problema care mi se pare mie grava este ca nu-i pot capta atentia. Este atent decat la calculator (nu stie literele dar a memorat parola si cateva zile a pornit calculatorul singur) telecomenzi, telefoane mobile, nu coloram (ca nu vrem!), nu spune poezii decat cand vrea el, se plictiseste la povesti.
Sunt sigur ca ne ocupam prea putin de el, dar vreau sa schimb asta si de aici interesul meu spre ceva carti sau materiale ca pregatirea mea de inginer nu ma ajuta deloc aici.
bilutza
 
Mesaje: 6
Membru din: 08 Feb 2006, 18:24

Mesajde lenav7 » 10 Feb 2006, 09:38

Daca ai decis sa il ajuti pe cont propriu, trebuie sa ai la indemana o psihologie a copilului , pentru a stabili care sunt parametrii normali ai varstei, ca sa poti actiona acolo unde este nevoie. Sfatul meu este sa aveti foarte multa rabdare, pentru ca varsta pe care o are copilul este una dintre cele mai dificile- incepe sa-si puna intrebari, se contureaza constiinta de sine, se raporteaza la personalitatile din jur si la actiunile acestora....sunt foarte multe aspecte cu caracter de noutate, comparativ cu perioada anterioara, cand depindea de voi; nu sunteti singurii care trec prin asta si ar trebui sa aveti un sprijin in educatoare, dar, sa nu asteptati totul de la ea, sa va faceti mai mult timp pentru el. Discutia ramane deschisa! :wink:
lenav7
 
Mesaje: 172
Membru din: 06 Ian 2006, 22:04
Localitate: Bucuresti

Mesajde aniova30 » 10 Feb 2006, 13:13

La aceasta varsta , personalitatea copilului se afla in PERIOADA DE GRATIE ( a trecut prin perioada de opozitie si merge spre cea a imitatiei - de la 5 la 6 ani).
Acest lucru inseamna ca eu-ul copilului tinde sa se valorizeze , cauta peste tot aprobarea.
Ii place sa se dea in spectacol si se vrea seducator pentru adultul din preajma si pentru propria sa satisfactie.
Este o perioada de narcisism.
aniova30
 
Mesaje: 192
Membru din: 25 Dec 2005, 11:15

Mesajde gina » 10 Feb 2006, 14:05

Eu am impresia ca este un copil normal pentru aceasta varsta, desi nu ma prea pricep la copii asa de mici! :lol: Imi aduce aminte de al meu copil atunci cand era mic si incercam sa-i spun povesti: m-a intrebat cum a incaput lupul in burta bunicii , dupa care a desfacut cu degetutele proiectorul si diapozitivele! Si parca imi imaginez scenele cu : " hai , draga , spune-i poezia lui tanti!" Serios, eu am impresia ca este un copil normal pentru aceasta varsta si acest secol! :lol: :lol:
gina
 
Mesaje: 1040
Membru din: 24 Sep 2004, 17:20
Localitate: Bucuresti

Mesajde lucky6emi » 10 Feb 2006, 16:08

Copilul meu are aceesi varsta si se comporta tot cam la fel... :lol: Puteti incerca sa il scoateti mai mult afara si atunci cand va jucati cu el sa il intrebati in joaca diverse lucruri din cele care va intereseaza ...Spre exemplu : am invatat sa numaram la leagan spunandu-i ca ne mai dam de...ori; despre anotimpuri am invatat tot la plimbare pt ca a vazut frunze de diferite culori; etc.La povesti stam la fel_nu-i place sa asculte dar in schimb le inventeaza el...Il las sa faca asta pt a-i stimula creativitatea.Nu trebuie sa il priviti comparativ cu alti copii ...Raportati-va la evolutia lui de la o zi la alta ...Fiecare copil are un ritm propriu de evolutie;are activitatile lui preferate si se adapteaza in felul lui la nou...Posibil sa va mosteneasca si in loc de povesti sa prefere sa mestereasca ceva alaturi de dv.(tot din experienta va spun!)Al meu ,,repara calculatorul cu tati'' si e cel mai fericit in acele momente povestind apoi cum arata ,,memoria calculatorului''.Cert este ca ,spre deosebire de fete ,nu ii plac povestile asa ca nu va faceti probleme! :lol: Poate unele cu roboti ...Un singur lucru va pot spune in plus:nici o carte nu te va invata sa fi parinte!
Avatar utilizator
lucky6emi
 
Mesaje: 4708
Membru din: 06 Sep 2005, 16:46
Localitate: Arad

Mesajde aniova30 » 10 Feb 2006, 17:11

Ati primit mai sus diverse opinii , foarte pertinente.
Eu va prezentasem ce spun psihologii despre personalitatea varstei respective si puteti sa-l raportati la prezentarea respectiva.
Pe de alta parte , ce va spun parintii -invatatori de mai sus , este foarte adevarat. Nici nu se pune problema de testare ,ca sa vedem ce ?
Ati dedus si singur ca nu are probleme de intelegere , ci ca refuza in mod constant ceea ce nu-i place.Asta e un lucru firesc.
Refuza sa coloreze pentru ca n-a descoperit ce-i asa de minunat sa colorezi.
Refuza povestile pentru ca sunt ca un post de radio ( probabil si in vocea crainicului sunt mai multe inflexiuni decat in a Dvs. , etc).
Refuz sa cred ca nu-i plac povestile. Depinde cum sunt spuse.Straduiti-va sa fiti cel mai mare actor - si veti reusi. E o adevarata arta sa spui povesti ca sa fii ascultat cu gura cascata.
aniova30
 
Mesaje: 192
Membru din: 25 Dec 2005, 11:15

Mesajde bilutza » 11 Feb 2006, 12:12

Dilema mea a fost foarte bine inteleasa si multumesc mult pentru toate sfaturile date care sper sa fie utile si altora. M-a luat pe nepregatite perioada asta si caut sa ma informez cate putin din toate, de aceea doresc daca se poate un ghid general, un fel de programa pentru gradinita ca sa vad ce teme trebuie abordate la varsta asta. Am impresia ca isi face de cap si vreau sa proft de curiozitatea lui dar totusi sa nu sar peste cal. Nici ceva titluri de psihologie mai accesibila nu mi-ar strica.
bilutza
 
Mesaje: 6
Membru din: 08 Feb 2006, 18:24

Mesajde lenav7 » 11 Feb 2006, 20:22

Raman la parerea mea - in cazul in care consideri ca este cazul sa modelezi comportamentul copilului, trebuie sa stii unde se afla in raport cu parametrii varstei; m-am referit la o evaluare, nu la o testare, cele doua notiuni comportand diferente. Evident ca reactia majoritatii, la romani, este sa nu apelezi la sfaturile specialistilor, ca, nu-i asa, ne descurcam noi cumva! Iti recomand "Psihologia varstelor", editia semnata de Emil Verza si Ursula Schiopu. :wink:
lenav7
 
Mesaje: 172
Membru din: 06 Ian 2006, 22:04
Localitate: Bucuresti

Mesajde aniova30 » 12 Feb 2006, 08:07

Alte recomandari:"Descifrarea comportamentului uman" -Hans Eysenck,Teora , 1998;
"Nasterea inteligentei la copil" - J.Piaget,EDP.1976,"Cunoasterea copilului" Rose Vincent, EDP , 1982 sau
"Educatia copilului prescolar" - Ecaterina Vrasmas , Ed.Pro Humanitate , 1999.
aniova30
 
Mesaje: 192
Membru din: 25 Dec 2005, 11:15

Mesajde elenadumitrachi » 08 Iun 2006, 00:58

Bilutza,iti recomand sa imprumuti "Programa activitatii instructiv-educative din gradinita de copii",de la o doamna educatoare ,eventual poti trage la xerox obiectivele grupei mijlocii si vei putea cu aproximatie sa-ti evaluezi copilul.Pot face o precizare:sunt copii care nu se manifesta la fel atat acasa cat si la gradinita.
Elena
elenadumitrachi
 
Mesaje: 1582
Membru din: 19 Apr 2006, 15:16
Localitate: Galati

Mesajde betiana » 08 Aug 2006, 20:07

Ce ar trebui sa stie un copil la varsta de 4 ani ?
1.Relatiile spatiale (notiuni ca sus-jos-langa-intre-pe-sub-la mijloc)
2.Sa poata sa spuna numele obiectelor de imbracaminte,ale alimentelor,ale catorva culori / rosu,galben,verde,albastru/,sa cunoasca notiunea de animal si sa poata sa spuna la cerere nume de animale,sa poata sa spuna cu ce putem calatori / pe sosea,pe apa,prin aer/ etc.
3.Copilul la 4 ani poate sa invete scurte poezioare nostime
4.Copilul poate sa povesteasca pe marginea unei imagini
5.Copilul poate sa-si spuna numele si varsta
Ceea ce v-am spus eu sunt cativa din itemii pe care ii urmaresc cand evaluez dezvoltarea psihica a unui copil de 4 ani.Si nu uitati ca tot ceea ce invata copilul la aceasta varsta se realizeaza prin joc (ex: numaratoare cu batai din palme : "Un-doi,papusoi/Trei-patru,lapte acru")
Sau modelati din plastelina serpisori.Cel mare este verde,cel mic este rosu,iar mijlociiul este galben.Astfel invata lungimi si culori.Samd...
betiana
 
Mesaje: 240
Membru din: 22 Apr 2006, 18:37

Mesajde angela_ghrsm » 19 Apr 2007, 23:13

Comportament motor pt 4 ani si 6 luni : pliaza hartia in diagonala cu usurinta ( dupa demonstratie si apoi singur ); stie sa deseneze un cerc si un dreptunghi dupa model. ( incercati si un patrat si un triunghi ).
Comportament cognitiv : identifica pe o constructie patru pozitii spatiale : sus, jos, fata, spate; soretaza obiectele dupa culoare;( 3culori ) recunoaste elementele omise pe 5 - 6 desene lacunare ( incomplete ); explica o relatie necesara ( de ce avem nevoie de ochi ?); grupeaza imaginile in raport cu 3 notiuni generale ( flori, fructe, pasari ); explica utilitatea a 3-4 obiecte ( ceasca, furculita, umbrela, ghete ) .
Comportament verbal : utilizeaza corect pronumele personal; relateaza despre doua imagini.
Comportament social-afectiv : isi incheie singur nasturii; participa activ la unele sarcini casnice curente ( ajuta la punerea, strangerea mesei ); se spala singur pe dinti; se ocupa cu placere de jocuri de constructii.
E bine sa incercati sa-l testati cu teste si pentru varsta mentala de 5 ani sau 5,6 ani deoarece copiii de azi sunt precoci.
Daca vreti sa nu mai stea toata ziua la computer, puteti sa va prefaceti ca s-a defectat sau il parolati. Eventual ii faceti program de cate 1 - 2 ore pe zi de stat la computer daca vreti sa mai aiba ochi cand va intra la scoala. [/b]
angela_ghrsm
 
Mesaje: 120
Membru din: 01 Feb 2007, 15:23


Înapoi la Parintii intreaba, educatorii raspund

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator