Profesorii de EDUCATIE TEHNOLOGICA

Profesorii de EDUCATIE TEHNOLOGICA

Mesajde kovacsstefan » 17 Oct 2004, 09:19

Stimati colegi,
Sunt profesor de educatie tehnologica, care am facut studiile postuniversitare - in prima serie.
Vreau sa va rog sa va spuneti parerea despre urmatoarea problema:
In noul concept curricular programele din clasa a VIII-a nu mai contin modului TEHNOLOGIA INFORMATIILOR. Pentru mine inseamna o jignire adusa profesorilor de educatie tehnologica care pana acum au fost instare sa predea aceasta materie. Practic intentia este - dupa parerea mea sa se faca o materie de sine statatoare. Nu ar fi nimic rau daca si profesorii de educatie tehnologica ar putea sa predea - legal vorbind, aceasta noua materie. Se pare insa ca nu!
Nu stiu daca sesizati care este nuanta. Orele putine de educatie tehnologica se vor mai imputina deoarece toata lumea se va ,,arunca" pe informatica! Practic nu se va apela la extindere!
Modulul TEHNOLOGIA INFORMATIEI in viziunea mea, a ridicat si aceasta materie la un nivel normal. Acum devine, in noul concept ,,Lucrari practice"! Acele lucrari practice de care imi era groaza cand eram in scoala generala, cand un maistru prost instruit, fara pregatire - stiintifica, pedagogica si metodica - ne arata cum se bate cu ciocanul mai tare si mai ...frumos! Acum au aparut maistrii...,,superiori"!?
Este oare materia care trebuie sa dispara?
Stiti prea bine ce parere au directorii de scoli despre aceasta materie, stiti cum colegii dau din umeri cu ironie si nu numai, cand aud despre ea!!
Prin noua programa educatia tehnologica ramane o ,,remorca", pe care toti directorii o leaga la diferite materii ca si completare. Oare acolo ,,sus" nu poate sa ajunga ,,cineva" care sa dea ,,cezarului ce-i al cezarului" si sa puna aceasta materie pe locul ei, adica O MATERIE A MATERIILOR. PRACTIC TOT CE SE FACE LA MATEMATICA, FIZICA, CHIMIE .., PRIMESTE SENS PRIN EDUCATIE TEHNOLOGICA!
Nu sunt revolutionar din fire dar prea se bate joc de acesta materie.
Voi fi condamnat din cauza parerilor mele!?
Va rog sa intrati si pe site-ul www.edtehno.as.ro, dar sa nu uitati de acest fantastic www.didactic.ro
Pot sa scriu ceasuri intregi despre acest subiect dar ...va las pe voi!
kovacsstefan
 
Mesaje: 41
Membru din: 10 Oct 2004, 17:54

EDT

Mesajde emil » 24 Oct 2004, 21:00

Nu prea sunt cunoscator in domeniu, dar din ceea ce am vazut, in scoli nu prea se face serios EDT. Sunt de acord ca e o disciplina buna si necesara. Din pacate, e tratata superficial si nu prea se respecta programa.
In alta ordine de idei, daca se face si Informatica optional, nu vad conflictul! In acelasi timp, ar fi interesant, cred, daca ati folsi calculatorul in predare.
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde raibor » 16 Noi 2004, 20:31

Ar mai fi o altĂŁ problemĂŁ, poate mai interesantĂŁ, ca de exemplu situaĂžia maiÂştrilor instructori. Prin L 128 din 1997 au primit la dispoziĂžie 8 (opt) ani ca sĂŁ-Âşi completeze studiile !!! Prin metodologia propusĂŁ în anul 2003, contrar legii, mai primesc un colac de salvare, ca sĂŁ se înscrie la facultate. BineînĂželes la IDD cu platĂŁ. Ca Âşi cum, dacĂŁ un asistent medical s-ar însrie la facultatea de jurnalisticĂŁ, ar putea practica imediat medicina. În acest timp, inginerii,subinginerii Âşi alte categorii de personal cu studii superioare dau examene dupĂŁ examene, ca sĂŁ prindĂŁ mĂŁcar un post de suplinire. Am impresia, cĂŁ acolo sus cineva iubeÂşte mult pe domnii maiÂştri. Cred cĂŁ numai pe vremea comunismului au mai fost aÂşa de mult iubiĂži.
Avatar utilizator
raibor
 
Mesaje: 81
Membru din: 16 Noi 2004, 20:15

Mesajde raibor » 09 Feb 2005, 22:08

Situatia maistrilor-instructori devine mai interesanta. ORDINUL 5260/10.11.2004 la art.1.alin(14). pct.b. prevede, ca pot pastra catedrele de ET, daca fac dovada ca sunt in anul II, la o facultate. :!: La art.40. alin(4), se prevede, ca pentru ocuparea unei catedre de ET, la concursul de titularizare, se pot prezenta numai candidati cu specializarea ET, lucru confirmat si de ORDINUL 5652/22.12.2004. :?: Se pune intrebarea:este corect ca unii sa pastreze o catedra, indiferent de specializarea ulterioara, ( contrar Legii 128/1997) iar altii sa mai faca o facultate pe profil ET ca sa concureze pentru aceste catedre :idea:
Avatar utilizator
raibor
 
Mesaje: 81
Membru din: 16 Noi 2004, 20:15

Categoric Nu!

Mesajde kovacsstefan » 22 Mar 2005, 22:20

Adica nu este corect ca educatia tehnologica sa fie predata decat de profesorii de educatie tehnologica.
Va rog sa ne vizitati site-ul
www.edtehno.as.ro
Pe adresa edtehno@as.ro ne puteti trimite sugestii!
kovacsstefan
 
Mesaje: 41
Membru din: 10 Oct 2004, 17:54

Mesajde vcatavm » 28 Ian 2006, 00:33

Va salut pe toti !
Va rog sa-mi raspundeti la aceasta nelamurire :am absolvit Facultatea de Economie , sectia "Managementul Firmei" si as dori sa stiu daca pot preda aceasta disciplina , ed.tehnologica .
Conform Ordinului Privind Metodologia de mişcare a personalului didactic din învtamantul preuniversitar-2004-(14) a) Disciplina „Educatie tehnologic â€
vcatavm
 
Mesaje: 5
Membru din: 22 Ian 2006, 19:38

propunere de lucru pentru prof. de Ed. Teh. din tara

Mesajde fiacovita » 28 Ian 2006, 22:04

Tocmai ca raspuns acestor probleme m-am gandit sa infiintam asociaciatia sa le lamurim toate problemele. Toate schimburile de impresii si propuneri vor duce la o reusita. Nu credeti? Sun tot absolvent de curs postuniversitar de Ed. Teh din prima promotie la Cluj-Napoca. Am avut pana acum doua intentii de propunere de programa prima la cursul de formare national la Botosani, apoi prin acreditarea ghidului metodic al disciplinei si a auxiliarelor curriculare pe module dupa vechea programa. Dupa noua programa AM PARTICIPAT LA LICITATIA DE MANUALE DIN 2005 ca si coautor ,si autor coordonator a unor colegi din Cluj prin editura Risoprint , editura acreditata de MEdC dar am piedut la criteriul 3(pretul). AM BENEFICIAT DE UN CURS DE FORMARE PRIN COMENIUS 2.2C in OOSTENDE- BELGIA de unde am acumulat experienta in aria curriculara tehnologii si implementare de TIC , prin Comenius 1 am facut o mobilitate in Italia Pergola (zona Bologniei) de unde am adus materiale de continuturi , programe scolare pe arie curriculara la fel si dintr-un parteneriat scolar din Gdynia-Polonia. Modele de predare EUROPEANA a acestei discipline avem. Invitatia mea este sa infiintam aceasta asociatie sa facem intalniri de lucru pentru doritori si sa ne apucam de treaba.
Astept doritori. Numai bine Flavia Iacovita
fiacovita
 
Mesaje: 9
Membru din: 16 Ian 2006, 09:46

propunere colaborare

Mesajde fiacovita » 31 Ian 2006, 14:24

m-as bucura sa colaboram astrfel incat propunerile noastre sa se finalizeze cu lucruri concrete. Poate ne gandim la un parteneriat profesional intre profesorii de educatie tehnologica din Cluj si Bistrita sa fie macar un inceput iar prin site-ul d-voastra sa le facem publice.
Numai bine flavia iacovita
fiacovita
 
Mesaje: 9
Membru din: 16 Ian 2006, 09:46

Re: EDT

Mesajde danavlad » 18 Feb 2006, 11:12

din ceea ce am vazut, in scoli nu prea se face serios EDT. Sunt de acord ca e o disciplina buna si necesara. Din pacate, e tratata superficial si nu prea se respecta programa.

Sunt inginer, prof. de Educatie Tehnologica din 1998 si, cu scuze, as dori sa-mi spun parerea.

Consider ca intre disciplina ET si profesorul care o preda exista o relatie de valorizare reciproca.

Disciplina e interesanta si ii ofera profesorului multiple posibilitati de a se implica in viata scolii. Latura practica, conexiunile cu celelalte discipline, multitudinea de cunostinte din domenii diverse, pregatirea pt. viata pe care o asigura, ii confera profesorului putere.

Doar ca profesorul trebuie sa constientizeze acest fapt, trebuie sa se implice, sa fie activ, interesat, pasionat. Toate activitatile dintr-o scoala, chiar desfasurate la celelalte discipline, au nevoie de aportul prof. de ET. Decoruri, costume, materiale didactice, panouri, afise, publicitate, expozitii, imbunatatirea ambientului scolii - sunt doar cateva domenii in care prof. de ET trebuie sa exceleze. El trebuie sa fie expertul care, impreuna cu elevii, transpune in practica orice idee, pentru ca disciplina ii confera aceasta competenta.

Bineinteles ca trebuie respectata programa, si apoi mai sunt olimpiadele, Revista de ET, prin care se poate afirma.

Astfel, si disciplina si profesorul vor avea in scoala si in preferintele copiilor un loc important, vor deveni o necesitate.

Un profesor superficial face ca aceasta disciplina sa fie tratata superficial.
danavlad
 
Mesaje: 108
Membru din: 08 Dec 2005, 14:08
Localitate: IASI

Mesajde corneliamlnt » 06 Mai 2007, 18:25

Nu cred sa mai existe PROFESORI de educatie tehnologica superrficiali, acum cand stim noi cei ce predam ETce greu obtii un post de suplinitor. Caci cred eu marea majoritate suntem suplinitori.
corneliamlnt
 
Mesaje: 14
Membru din: 30 Apr 2007, 19:26

profesorii de educatie tehnologica

Mesajde parker » 01 Iul 2007, 13:35

Maistrii cu studii superioare doresc desigur sa se intoarca la lucrari practice decat sa studieze. Eu nu am auzit pana acum de maistrii care predau lectiile respectand programa scolara .La ei lectia se reduce la efectuarea rezumatului in clasa de catre elev, si ca sa nu li se reproseze ca nu si-au facut datoria la clasa, acorda note numai de 9 si 10, desigur fara nici o evaluare.
Pentru a realiza ceva practic ai nevoie in primul rand de cunostinte teoretice. Apoi, pentru a pune in practica ce ai invatat este nevoie de dotare corespunzatoare a scolilor nu numai de un strung si o trusa de scule cum se intampla pana acum. Dotarea corespunzatoare o pot avea liceele de profil. O fi ajuns vreun maistru prin minister de se doreste intorcerea la lucru manual!
parker
 
Mesaje: 2
Membru din: 23 Feb 2007, 21:09

Mare dreptate ai!

Mesajde kovacsstefan » 14 Iul 2007, 14:34

Ai mare dreptate parker. Sa sti ca in curand vom organiza o Asociatie profesionala care sa apere conceptul de profesor de educatie tehnologica!
Te rog sa fi in permanenta in contact cu site-ul www.edtehno.dublu.ro
kovacsstefan
 
Mesaje: 41
Membru din: 10 Oct 2004, 17:54


Înapoi la Discipline tehnice / tehnologii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator