Lectie deschisa cu sau fara elevi

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

Mesajde alena » 12 Ian 2005, 22:17

SalutĂŁri 6323 a spus:"De-a lungul timpului aceste activitati au devenit plictisitoare tocmai datorita formelor in care se concretizeaza ele: referate (colaje facute din diferite publicatii de specialitate)"
Cred cĂŁ prezentarea unui referat care sĂŁ conĂžinĂŁ punctual tema (care permanent e de actualitate), avantajele ei Âşi beneficiile aduse în revigorarea învãÞãmântului este beneficĂŁ, deoarece sunt cadre didactice care nici nu se deranjeazĂŁ sĂŁ citeascĂŁ noutĂŁĂži sau sĂŁ meargĂŁ la un curs de formare, considerând cĂŁ e o pierdere de timp. Referatul poate sĂŁ le dea câtava repere sĂŁ nu rĂŁmânĂŁ "în ceaÞã".
alena
 
Mesaje: 194
Membru din: 02 Ian 2005, 12:21
Localitate: Galati

Mesajde teo_ellla » 13 Ian 2005, 00:51

Salutari tuturor si un an nou cu sanatate si bucurii.
Legat de cercurile pedagogice vreau sa va impartasesc din experienta pe care am avut-o acum 3 ani cred cand am tinut o lectie cu tema "Metode activ- participative in predare si evaluare" si cand in loc de elevi am lucrat aceste metode cu colegii care erau invitati la cerc.
Vreau sa va spun ca am avut mari emotii nestiind cum vor reactiona cand le voi pune palaria de elev si le voi cere sa-si ia rolul in serios. Activitatea am incheiat-o cu exemplificari ale acestor metode inregistrate cu elevii, dar prezentate pe scurt. Cercul acesta s-a incheiat in jurul orei 15.30 pentru ca dupa activitate au urmat discutiile care au durat aproape 3 ore. Atunci erau mai putin cunoscute aceste metode si chiar modul de lucru a fost noua si a trezit interesul de aceea eu cred ca este important ce informatie transmiti si cum stii sa o faci fara sa plictisesti. De-a lungul anilor au fost activitati de cerc si cu elevi care m-au lasat indiferenta ca se vedea cat de colo ca erau regizate si activitati fara copii dar prezentate in mod atractiv care m-au impresionat placut. Este asul din maneca al dascalului. Ii intelegeti si pe elevi acum?
Virginia
teo_ellla
 
Mesaje: 71
Membru din: 13 Dec 2004, 01:22

Mesajde iace » 13 Ian 2005, 12:15

marikaj scrie: E ca si cand m-as duce la un concert sa ascult un CD.

Excelenta comparatie!
Trebuie sa mai specific ca lectia pe care am urmarit-o a fost o lectie absolut clasica, de rezolvare de probleme... Deci poate as fi inteles daca s-ar fi prezentat de exemplu o lucrare de laborator inregistrata... La astfel de lectii apar lucruri neprevazute, se mai strica un aparat, unele grupe raman in urma, etc. Poate sunt alte situatii in care inregistrarea unor anumite experimente e chiar indicata...
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde iace » 13 Ian 2005, 12:18

teo_ellla scrie:am tinut o lectie cu tema "Metode activ- participative in predare si evaluare" si cand in loc de elevi am lucrat aceste metode cu colegii care erau invitati la cerc.

Mi se pare super... a juca rolul elevului... o idee excelenta!
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde alena » 13 Ian 2005, 22:35

Astfel de activitĂŁĂži în care noi trebuie sĂŁ lucrĂŁm sunt super. Acum câĂživa ani la o astfel de activitate, o persoanĂŁ cu funcĂžie- responsabilĂŁ de cerc pedagogic, vĂŁzând cĂŁ nu Ăžine pasul în îndeplinirea sarcinilor, a început sĂŁ comenteze Âşi a abandonat lucrul cu echipa. ÂŞtiĂži cum era: ca un copil care s-a supĂŁrat Âşi Âşi-a luat jucĂŁriile.... :D
alena
 
Mesaje: 194
Membru din: 02 Ian 2005, 12:21
Localitate: Galati

Mesajde licteneg » 13 Ian 2005, 22:50

ªtiþi cum era: ca un copil care s-a supãrat ºi ºi-a luat jucãriile....


Si ?... Ce s-a intamplat?
Avatar utilizator
licteneg
 
Mesaje: 146
Membru din: 25 Feb 2004, 17:06

Mesajde marikaj » 14 Ian 2005, 09:38

alena scrie:Astfel de activitĂŁĂži în care noi trebuie sĂŁ lucrĂŁm sunt super. Acum câĂživa ani la o astfel de activitate, o persoanĂŁ cu funcĂžie- responsabilĂŁ de cerc pedagogic, vĂŁzând cĂŁ nu Ăžine pasul în îndeplinirea sarcinilor, a început sĂŁ comenteze Âşi a abandonat lucrul cu echipa. ÂŞtiĂži cum era: ca un copil care s-a supĂŁrat Âşi Âşi-a luat jucĂŁriile.... :D

de ce ne miram ca lumea uita de unde a plecat? (cei de fata sunt exclusi 8) )
toti am fost elevi!
E rau sa ne punem in postura elevilor si sa incercam sa executam ceea ce cerem lor sa faca?
Raman la parerea mea: lectie demonstrativa fara elevi = altfel de activitate didactica, nu cu denumirea de lectie, vizionarea unei casete se poate numi aspecte (vizuale) metodice sau altfel, dar nu lectie.
Activitatea descrisa de teo_ella a fost lectie pentru ca a avut elevi (colegii de cerc).
Maria Stefan, profesor, Cicanesti, Arges

"Prietenul care ne ascunde defectele ne slujeste mai rău decât dusmanul care ni le reproseaza" - Pythagoras
Avatar utilizator
marikaj
 
Mesaje: 1590
Membru din: 12 Ian 2004, 14:32
Localitate: Curtea de Arges

Mesajde iace » 14 Ian 2005, 10:17

licteneg scrie:
ÂŞtiĂži cum era: ca un copil care s-a supĂŁrat Âşi Âşi-a luat jucĂŁriile....

Si ?... Ce s-a intamplat?

Jimmy, ma bucur ca ne urmaresti... Repet intrebarea si eu... Ce s-a intamplat cu "elevul" indisciplinat? L-ati pus la colt?

[mesaj editat: am sters o intrebare care era offtopic si ar fi degenerat in discutii offtopic]
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde alena » 16 Ian 2005, 09:42

Copilul supĂŁrat s-a autoizolat de echipĂŁ Âşi a devenit simplu spectator, iar noi ne-am continuat activitatea. "Nu mor caii când vor câinii!"
alena
 
Mesaje: 194
Membru din: 02 Ian 2005, 12:21
Localitate: Galati

lectii deschise

Mesajde aangelan » 04 Feb 2005, 13:04

Sunt "deschise" ca poate veni cine doreste :-).
De fapt, ar trebui numite 'demonstrative' din ideea ca se prezinta ceva deosebit, nou, inovator in activitatea didactica.
Am vazut si eu doua lessons movies si nu mi-au placut de loc. Astea sunt bune de pastrat ca document istoric, nu de prezentat la cercuri, comisii si comitete. Sau poate, numai la comitete... Sau la cursuri de formare pt. analizare si dezbatere critica :idea: . Oricum, la cerc, e jalnic. :evil: Si mai jalnic e ca la noi, moda abia a inceput! Si nu era zapada asta.... :wink:
Nu stiu cum e la altii, dar la noi cercurile se tin sambata si, prin urmare trebuie sa chemi elevii la scoala. Nu prea sunt de acord cu asta. Activitatea noastra metodica ii are pe elevi in centrul atentiei, dar nici chiar sa-i chemi sambata, cand centrul atentiei se muta spre alte orizonturi. Si eu am apelat la ei, au venit cu placere chiar, dar tot nu-s de acord.
E stresant sa sustii lectii demonstrative, mai ales ca de obicei, nu se ofera nimeni, se nogociaza si cineva cedeaza. Si cu AEL-ul e la fel: greu se dau la calculator... Ideea de a tine o lectie "deschisa" nu ar trebui sustinuta decat daca "ai ceva a spune", daca nu, fa alte activitati care sa aiba rost cu adevarat (si despre referate ar trebui discutat!). Ha! Ha! Saptamana viitoare am 2 AEL-uri demonstrative! URA! :shock:
aangelan
 
Mesaje: 23
Membru din: 19 Feb 2004, 13:47

Anterior

Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori