SURPRIZE LA CONGRESUL INVATATORILOR SI PROGRAMUL

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

SURPRIZE LA CONGRESUL INVATATORILOR SI PROGRAMUL

Mesajde vioreldolha » 23 Sep 2006, 04:08

POSIBILE SURPRIZE PLACUTE ŞI PROGRAMUL
CONGRESULUI NATIONAL AL INVATATORILOR/ INSTITUTORILOR DIN ROMÂNIA ŞI AL ÎNVĂŢĂTORILOR/ INSTITUTORILOR ROMÂNI DE PESTE HOTARE
ARAD 28-29 OCTOMBRIE 2006

I.CINE ESTE DISPUS SĂ PLĂTEASCĂ S-AR PUTEA SĂ PRIMEASCĂ GRATUIT
a)Văzând că mulţi colegi din ţară (mai mult de jumătate dintre judeţe) şi străinătate (5 ţări) au confirmat cu mult înaintea termenului final de înscriere că sunt gata să dea din puţinul lor sume care nu sunt deloc neglijabile pentru un învăţător doar pentru a-şi manifesta solidaritatea de breaslă şi dorinţa de a-şi aduce aportul la o rezoluţie care să dea posibile căi pentru progresul şcolii şi prestigiul învăţătorului; impresionaţi că ar face asemenea eforturi participând la o manifestare la care nu s-a promis că s-ar alege nici măcar cu o amărâtă de adeverinţă bună în câte un dosar de gradaţie de merit sau aiurea, punem la cale să se întâmple chiar opusul a ceea ce am propus iniţial.

b)Vom încerca să nu îi coste nimic pe cei de peste hotare, sau nimic altceva pe cei din ţară decât transportul (şi acela 50% sau nimic dacă vor fi sprijiniţi de cineva din judeţul lor). Nu suntem siguri, însă lucrăm la împlinirea acestui plan. La Arad putem primi contra cost, cum anunţasem în ultimul anunţ practic chiar zeci de colegi dintr-un judeţ care se pot anunţa în nume personal. Varianta de acum a ofertei ne va costa pe învăţătorii arădeni şi instituţiile partenere sau administrative. Vrând-nevrând, în acest caz promitem să încercăm a acoperi cheltuielile de cazare şi masă doar pentru câţiva colegi din fiecare judeţ/sector. Cei care s-au anunţat deja este clar că vor beneficia de pe urma acestei schimbări de condiţii dacă ne va reuşi. Încă multor zeci de colegi care se vor anunţa de acum încolo la didactic@rdslink.ro sau şi pe forumurile învăţătorilor sperăm să le acoperim cheltuielile cu cazarea şi masa în ordinea în care se anunţă, până la limita a ceea ce putem suporta.

II.OCAZIE DE DEZVOLTARE PROFESIONALĂ CERTIFICATĂ CORESPUNZĂTOR
c)Participanţii la congres vor primi certificarea cuvenită, girată de instituţii universitare şi/sau furnizori de formare de renumiţi. Mai mult, vor deveni câţiva ani la rând (până la viitorul congres când poate vor fi alţii) beneficiarii în mod gratuit a cel puţin o dată pe an timp de 7-10 zile a unui pachet de servicii de formare excepţionale susţinute de universităţi/institute/furnizori de formare de prestigiu alese/aleşi de chiar aceste foruri ale învăţătorilor printr-o licitaţie de oferte de formare. Aceasta pe lângă bucuria că vor fi membri unor foruri naţionale ale învăţătorilor, al cărui parteneriat suntem siguri că îl vor căuta din ce în ce mai multe instituţii române şi europene.

III.ÎNVĂŢĂTORII DIN ROMÂNIA ŞI ÎNVĂŢĂTORII ROMÂNI DE PESTE HOTARE- O MARE FAMILIE
a)Un arădean, învăţător sau instituţie arădeană de învăţământ sau administrativă prinde o singură dată în viaţă un congres naţional la Arad ca şi cel pe cale să aibă loc. Învăţătorii arădeni au spus că merită ca fiecare să-şi plătească cotizaţia pe doi ani deodată asigurând astfel fiecare resurse pentru cazarea şi masa pe o zi a unui coleg din ţară care oricum are de plătit destul pe transport. Vă divulgăm faptul că la noi toţi învăţătorii din judeţ sunt parte a asociaţiei noastre, însă doar cei neserioşi au plătit anual cotizaţia (să tot fie vreo 10). Oamenii serioşi au refuzat la îndemnul chiar al conducerii asociaţiei să mai accepte cu drag încă un bir venit chiar de la o asociaţie a lor şi pentru ei. Au investit doar în cazul unor proiecte din care beneficiau direct sau am atras fonduri. De data aceasta vor face un efort pe care sunt onoraţi să îl facă şi probabil restul vieţii vor fi scutiţi de cotizaţie.
b)Alţi învăţători arădeni, în special cei din municipiu visează să fie gazde unor confraţi din ţară sau străinătate. Vrem să dăm un exemplu că se poate şi la nivel româno-român să acorzi găzduire unui om ale cărui interese le împărtăşeşti. Această practică a devenit curentă doar între români şi confraţi europeni. Poate fi şi între noi. Este una să te întâlneşti cu învăţătorii din ţară în sala de congres şi pe holuri şi alta să ai în casa ta un coleg dintr-o altă localitate pe care poate îl vei vizita într-o zi. Avem deci rugămintea celor care s-au înscris sau se vor înscrie până la 1 octombrie să precizeze dacă ar accepta şi o astfel de găzduire sau doresc doar un loc la un internat care este drept că oferă condiţii la standarde mai mult decât onorabile (găzduieşte şi delegaţii străine).

IV.INSTITUŢII ARĂDENE PARTENERE ÎN SPRIJINUL ÎNVĂŢĂTORILOR DIN ŢARĂ ŞI STRĂINĂTATE
Este drept că preţuind învăţătorii, şi respectând blazonul respectabil al Aradului mai mult decât declarativ, persoane cu responsabilităţi din rândul administraţiei locale şi din mediul academic şi nu numai, ne-au dat de înţeles că vor face tot posibilul ca să ne sprijine în încercarea de a găsi fonduri pentru a acoperi colegilor din afara Aradului cheltuielile de care vorbeam mai sus.


V.INSTITUŢII ALE ADMINISTRAŢIEI CENTRALE ALĂTURI DE ÎNVĂŢĂTORII ROMÂNI DE PESTE HOTARE
Am început este drept cam târziu demersuri pe lângă instituţii ale admnistraţiei centrale care au compartimente de sprijin pentru românii de pretutindeni pentru a acoperi cheltuielile colegilor învăţători români de peste hotare. Pentru învăţătorii români din Macedonia, R.Moldova (inclusiv Transnistria), regiunea Odesa, Voivodina, Ungaria care au confirmat că vor să vină ne-ar trebui după informaţiile de la CFR 2064 lei, iar dacă ar veni şi cei din Bulgaria, Cernăuţi, Transcarpatia, Timoc şi Albania care probabil că vor confirma zilele viitoare ne-ar mai trebui încă 2780 lei. Problema este dacă aceste instituţii ne vor anunţa în timp util (câteva zile) fiindcă mai târziu aceşti învăţători români din străinătate nu mai au timp să-şi ia vizele necesare sau poate chiar şi să-şi facă paşaport.

VI.PROGRAMUL UNUI CONGRES PE PRINCIPIILE UNEI DEMOCRAŢII DEPLINE
1.Încă (până în 1 octombrie) învăţătorii /institutorii din ţară îşi pot anunţa chiar în nume personal participarea la Congresul Naţional al Învăţătorilor/Institutorilor din România şi al Învăţătorilor/Institutorilor Români de peste Hotare prin e-mail la didactic@rdslink.ro , iar până în 20 octombrie pot trimite propunerile lor pentru proiectul de rezoluţie.

2.Invitaţii şi delegaţii pot sosi în 27 octombrie (vineri) seara (cu sau fără cină) sau în 28 octombrie (sâmbătă) dimineaţa (cu sau fără mic dejun). Plecarea de la Arad va fi în duminica de 29 octombrie ora 14 dacă nu mai stau să ia prânzul sau după ce servesc prânzul sau seara înainte de cină. Îi rugăm să precizeze perioada în care vor sta cu exactitate şi de care din servicii doresc să beneficieze contra cost şi să ne comunice prin e-mail la didactic@rdslink.ro Costul în funcţie de ce servicii doresc este de sub 40 lei pe zi. Aceasta este cum spuneam în introducere varianta de avarie. Sperăm ca Aradul, învăţătorii lui şi partenerii noştri la proiect să dăm clasă în termeni neacademici vorbind asigurând un sejur gratuit la noi, pe oaspeţii din ţară rămânând să îi coste doar transportul (şi în acest caz beneficiind de reducerea de 50%), pentru învăţătorii de peste hotare sperăm ca administraţia centrală să găsească resurse în a le acoperi şi costul transportului.

3.În 28 octombrie ora 10 va avea loc deschiderea lucrărilor congresului prin cuvântul oficialilor prezenţi (la nici unul dintre fostele congrese ale învăţătorilor nu a lipsit ministrul educaţiei în funcţie şi nici foştii miniştri ai educaţiei în viaţă), citirea mesajelor oficialilor care nu au putut fi prezenţi la eveniment, cuvântul învăţătorilor români de peste hotare şi al unei părţi din învăţătorii din România prezenţi la eveniment.

4.În 28 octombrie ora 12 se va preciza şi vota modul în care se poate amenda textul proiectului de rezoluţie şi se va stabili numele forului naţional al învăţătorilor din care să facă parte câte un învăţător din fiecare judeţ/sector desemnat de chiar participanţii din acel judeţ/sector la congres. În continuare se va numi de către reprezentanţii asociaţiilor judeţene cu personalitate juridică ale învăţătorilor şi ai altor asociaţii cu personalitate juridică în care învăţătorii au o mare pondere echipa care va definitiva statutul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România din care să facă parte câte 3 reprezentanţi ai fiecărei asociaţii existente şi la care să adere numindu-şi acelaşi număr de reprezentanţi şi viitoarele asociaţii judeţene imediat ce se vor înfiinţa. Propunem ca aceste două foruri naţionale (unul al judeţelor şi unul al asociaţiilor) să funcţioneze pe principiile conducerii colective. Va putea vorbi în numele învăţătorilor din România oricare învăţător care a făcut propunerea acestor foruri după ce ea a fost agreată de mai mult de jumătate dintre membri forurilor respective.

5.În 28 octombrie între orele 15-19 vom participa la un pachet de comunicări ştiinţifice ale unor respectaţi specialişti ai ştiinţelor educaţiei de la diferite universităţi şi furnizori de formare profesională. Fiecărui participant i se va elibera un document care să certifice acest lucru. Documentul va fi girat de una dintre universităţi/ furnizor de formare profesională sau de mai multe ca semn al parteneriatului lor cu acest prilej. Nu ascundem că vrem cel puţin o dată pe an să oferim gratuit acestor reprezentaţi ai învăţătorilor timp de 7-10 zile un pachet de servicii de formare excepţionale susţinute de universităţi/institute/furnizori de formare de prestigiu alese/aleşi de chiar aceste foruri ale învăţătorilor printr-o licitaţie de oferte de formare.

6.În 28 octombrie ora 21 vom participa la un moment cultural pentru care ne aflăm încă în tratative (piesă de teatru/concert/seară de poezie/dialog cu un excepţional om de cultură sau lider de opinie/etc).

7.În 29 octombrie ora 10 vor lua cuvântul ceilalţi reprezentanţi ai judeţelor/sectoarelor care nu au făcut-o în prima zi şi vom livra consultanţă pe tema înfiinţării asociaţiilor judeţene ale învăţătorilor pentru judeţele în care acestea nu există sau nu au personalitate juridică.

8.În 29 octombrie ora 12 vom aproba textul definitiv al rezoluţiei (negociat noaptea de cei care doresc), vom aproba componenţa forurilor reprezentative ale învăţătorilor numite la punctul 4, principiile lor de funcţionare şi statutul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.

9.În 29 octombrie ora 14 celor care se grăbesc acasă le vom da liber, celorlalţi le vom pregăti un tur al oraşului sau o altă activitate la alegere.

VII.MULTE SPERANŢE
,,Bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi în iubiri de moşie, apropiaţi-vă de sufletele noastre, ridicaţi-le până unde poate vrednicia şi conştiinţa voastră trează. Aşa Vă vrem!’’ le spunea în cuvântul de întâmpinare participanţilor la al V-lea congres învăţătoresc din 5-7 august 1923 ţinut la Arad inspectorul şcolar arădean N. Cristea în numele învăţătorilor arădeni. Aşteptăm cu aceeaşi emoţie să vă întâmpinăm, dragi colegi!
Congresul va fi un eveniment remarcabil şi dacă ar lipsi învăţători din unele judeţe cu care nu am putut comunica sau care au fost descurajaţi de costuri sau de alţi factori şi dacă ar lipsi învăţătorii români de peste hotare, şi dacă cei veniţi ar realiza o mare gaură în bugetul familiei şi dacă nu am avea între noi cei mai serioşi furnizori de programe de formare şi dacă nu ar putea să ne onoreze cu prezenţa toate oficialităţile pe care le-am invitat şi le-vom invita şi dacă nu am avea printre noi remarcabili oameni de cultură sau lideri de opinie. Va fi totuşi un exerciţiu deloc minor de manifestare a solidarităţii de breaslă, de ardere a unor energii pozitive canalizate constructiv, de experienţe împărtăşite, de spargere de tipare, de pionierat.
Congresul însă poate fi un eveniment excepţional la nivelul breslei noastre şi nu numai şi chiar prin puterea exemplului oferit altora dacă după strigarea nici unui judeţ nu s-ar lăsa tăcerea în sală, dacă am găsi resurse pentru a acoperi cheltuielie colegilor participanţi din ţară şi străinătate, dacă majoritatea oficialilor ar putea să ne onoreze cu prezenţa, dacă cei mai importanţi furnizori de programe de formare ne-ar contacta şi oferi parteneriatul, dacă cei mai remarcabili oameni de cultură s-ar oferi să ne facă de neuitat seara petrecută în Arad, dacă lideri de opinie ar fi printre noi sau ar încuraja demersul nostru fiindcă aceasta obligă la mai multă responsabilitate din partea corpului învăţătoresc.
În oricare dintre cele două variante voi fi fericit că, vorba unui coleg, voi avea de spus nepoţilor ,,am fost la congresul naţional al învăţătorilor,,.
La trecutele congrese nu au lipseau ministrul, personalităţi precum Iorga, Mehedinţi, Rădulescu-Motru, Gusti şi nici mesajul tronului prin care suveranul declara că ,,dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt, aş fi fost învăţător,,. Însă ce altceva decât amintirea le-a rămas înaintaşilor noştri care organizau des asemenea congrese? Noi.

Viorel Dolha
preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Arad
didactic@rdslink.ro
www.aiarad.ro
tel 0744195155 şi 0723259290
vioreldolha
 
Mesaje: 388
Membru din: 26 Noi 2005, 19:35

Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron