Cu sau fara diacritce?

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

Cu sau fara diacritce?

Mesajde voicu » 21 Feb 2006, 14:43

Sunt profesor de matematică, însă tema de discuţie pe care v-o propun nu ţine (numai) de obiectul pe care îl predau! Din acest motiv, o iniţiez la mai multe specialităţi.
Este clar că toţi care citim aceste rânduri suntem utilizatori de calculatoare acasă sau la şcoală… Mai sunt şi alţii care nu au acces la Internet, însă utilizează calculatorul în scopuri didactice sau personale…
Aş dori să ne spunem părerea despre necesitatea utilizării - neutilizării diacriticelor pe calculatoarele folosite de către noi în activitatea la clasă, apoi în acest site şi în altele, dar mai ales în acelea care ne privesc pe noi dascălii şi pe elevi.
Cred că părerea mea este evidentă, dar o să mai revin…
voicu
 
Mesaje: 51
Membru din: 13 Mar 2005, 21:22
Localitate: Alios, Timis

Mesajde danm » 07 Mai 2006, 07:29

Unii nu au instalate fonturile în limba română şi nici nu stiu să le instaleze.
Alţii le au instalate da nu ştiu să le folosească.
Mie mi se pare ca ideea este sa ne intelegem intre noi indiferent de fonturile utilizate. Personal nu conteaza. Oricum elevii stiu mai mult decat profesorii in utilizarea PC - ului. (in medie si incepand cu o anumita varsta)
P.S. Vedeţi că la judeţ de exemplu eu nu văd ş de la Timiş.
Locatie: AlioÂş, TimiÂş . Daca era Timis intelegeam mai usor. De exemplu.
P.P.S. Nu pot instala alte fonturi pentru ca nu sunt la calculatorul meu.
danm
 
Mesaje: 5
Membru din: 07 Mai 2006, 07:01

Mesajde leviatan » 27 Mai 2006, 23:42

Si eu vad tot simbolul de la grad in loc de ş la locatie, desi am instalat setul de caractere romanesti. Mesajul insa il vad corect.
Nu pot sa zic ca e mai bine intr-un fel sau altul - sa scriem cu diacritice sau fara. E-adevarat ca nu toti se pricep sa-si puna diacriticele, pe de alta parte cred ca sunt majoritari cei care le au instalate, si pot sa citeasca cel putin un text scris asa.
Acuma depinde si de situatie. Pe un sit profesionist pot fi folosite, dar pe unul obisnuit nu cred ca-i asa important. Tot asa, atunci cand faci un proiect serios pentru scoala sau facultate, daca nu scrii cu diacritice e aiurea.
Dar important e ca ne putem intelege si cu si fara ele. Daca le folosim sau nu, e pana la urma o chestie de forma.
Avatar utilizator
leviatan
 
Mesaje: 18
Membru din: 26 Mai 2006, 21:30

Mesajde mariro » 28 Mai 2006, 17:40

Am scris si eu pe acest site cu caractere romanesti dar cand o colega mi-a atras atentia ca desi are instalate fonturile romanesti vede in mesajul meu semne amestecate :lol: , m-am oprit din scrierea cu diacritice! nu acelasi lucru fac si atunci cand lucrez teste pentru copii, sau cand scriu diverse materiale pentru scoala!
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

Mesajde albinutza » 03 Iun 2006, 18:19

Ceea ce tine de elevi ma straduiesc sa folosesc toate virgulitele,caciulitele...ca sa nu fie nicio problema.In corespondenta la calculator(forum) nu tin neaparat sa scriu cu caractere romanesti,ma "blochez" :oops:
Insa nu asta este marea problema.Ceea ce nu inteleg eu este cum un cadru didactic,cu o facultate,face greseli de ortografie cu carul intr-un mesaj.Nu ma refer la tastarea unei litere in plus sau in minus! :evil:
Cum poti cere elevilor sa scrie corect,indiferent de materia pe care o predai,daca tu esti "tufa"? :shock:
Sa nu ma intelegeti gresit,nu era vorba de cei care au raspuns la acest subiect!
albinutza
 
Mesaje: 75
Membru din: 21 Mar 2005, 19:44
Localitate: oradea

Mesajde mariro » 03 Iun 2006, 18:48

Am observat si eu si nici eu nu pot intelege cum au ajuns profesori... Dar mai grav e- cum vor fi elevii lor!!!??? :roll:
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

Mesajde cristian75 » 13 Sep 2006, 16:02

mariro scrie:Am observat si eu si nici eu nu pot intelege cum au ajuns profesori... Dar mai grav e- cum vor fi elevii lor!!!??? :roll:


Da, e foarte adevarat ceea ce spui!
E elocvent citatul de mai sus !
cristian75
 
Mesaje: 3
Membru din: 13 Sep 2006, 15:19

Mesajde mariro » 13 Sep 2006, 18:48

cristian75 scrie:
mariro scrie:Am observat si eu si nici eu nu pot intelege cum au ajuns profesori... Dar mai grav e- cum vor fi elevii lor!!!??? :roll:


Da, e foarte adevarat ceea ce spui!
E elocvent citatul de mai sus !


:lol: Se mai intampla! :oops: Scuze!
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

Mesajde cristian75 » 14 Sep 2006, 11:18

mariro scrie:
cristian75 scrie:
mariro scrie:Am observat si eu si nici eu nu pot intelege cum au ajuns profesori... Dar mai grav e- cum vor fi elevii lor!!!??? :roll:


Da, e foarte adevarat ceea ce spui!
E elocvent citatul de mai sus !


:lol: Se mai intampla! :oops: Scuze!


Scuzele au fost acceptate.

Se intimpla, din graba sau din cauza ca nu trebuie sa ne cenzuram(pe forum) in masura in care am face acest lucru intr-o lucrare importanta, formala, oficiala.
Este insa un d-efect profesional, tendinta de a vedea - vina greseli in orice "lucrare scrisa".
Nu am dorit sa fac o acuzatie ci sa subliniez ca astfel de greseli se pot intimpla oricui.

Tuturor forumistilor un inceput de an bun si multa sanatate!
cristian75
 
Mesaje: 3
Membru din: 13 Sep 2006, 15:19

Mesajde dia_cos » 14 Sep 2006, 11:40

Utilizarea caracterelor româneşti comportă două aspecte: editarea şi vizualizarea.

a) Pentru editare este necesară instalarea suportului pentru limba română, astfel încât printr-o combinaţie de taste (la mine Alt-Shift) computerul să comute între modul standard (de regulă limba engleză US) şi limba română.

Aici mai intervin câteva aspecte care ţin de amplasarea caracterelor pe tastatură. Deoarece nu există un standard unanim acceptat, ideal ar fi să ne putem configura uşor tastatura. De pildă, eu prefer amplasarea literei "ş" peste tasta ";". Puteţi găsi un progrămel (driver) foarte util la Secărică (şi multe alte explicaţii).

b) Pentru vizualizare, importantă este codificarea (encoding), nu fonturile. De regulă sistemele au încărcate fonturile minimale pentru a afişa aproape orice, indiferent dacă suportul pentru limbile respective este instalat). Pentru paginile web, browserele folosesc de obicei codificarea specificată în pagină. Dacă, totuşi, nu vedeţi corect caracterele româneşti (fie pentru că nu este specificat în pagină, fie pentru că browserul a fost setat să folosească o anumită codificare) atunci puteţi să alegeţi manual, în meniul View/Encoding. De obicei, paginile cu caractere româneşti folosesc una dintre următoarele codificări:

ISO 8859-2
Windows-1250
Unicode (UTF-8 sau mai mare)

Mai există o codificare ISO 8859-16 (special pentru limba română), dar este foarte puţin răspândită. Foarte rar se foloseşte şi MacRomanian.

Puteţi încerca să vizualizaţi această pagină folosind diverse codificări. Vizualizarea corectă este cu ISO 8859-2 (se poate vedea în sursă)

Oarecum similar se întâmplă şi la mesajele e-mail, cu observaţia că dacă vreţi să expediaţi mesaje cu caractere româneşti va trebui să specificaţi codificarea şi să ţineţi seama că nu există nici o garanţie că mesajul va fi afişat întotdeauna corect (de exemplu, dacă destinatarul face forward sau reply, mesajul va fi trimis conform codificării lui). Oricum, depinde de programul de e-mail şi de diverse setări.

Tendinţa este de a se generaliza folosirea Unicode, aşa că probabil în câţiva ani vor dispărea aproape toate problemele. Zic "aproape" pentru că scrierea românească corectă mai implică anumite aspecte încă nerezolvate. Un exemplu este folosirea corectă a ghilimelelor, iar altul este legat de glifele asociate literelor "Ş" şi "Ţ" (cu virguliţă, nu cu sedilă).

De obicei eu respect "obiceiul locului" (pe acest forum am scris fără diacritice) însă cred că ar fi oarecum "patriotic" să scriem româneşte. Altfel vom ajunge să acceptăm convenţiile care s-au impus pe chat şi în multe forumuri populate de tineri (de genul sh, tz, k etc.).

Diana
dia_cos
 
Mesaje: 36
Membru din: 31 Ian 2006, 16:09


Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator