schnurry scrie:Buna ziua,
mi-a spus o colega, ca noul proiect de lege ar anula dreptul nostru la concediu fara plata (ma refer la un an de concediu fara plata la 10 ani lucrati). Eu nu am gasit insa nimic in acest sens pe internet. Ma intereseaza, deoarece mi-as lua in continuare si al doilea an de concediu fara plata, daca exista sansa, ca de la 1 septembrie 2025 sa nu mai fie posibil.
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Multumesc anticipat si vacanta placuta in continuare.
Nui, la aceasta nu a ,,umblat guvernul”! CCM (2025) Art. 32 (5) Cadrele didactice titulare au dreptul la concediu fără plată pe timp de un an şcolar,
o dată la 10 ani, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de
învăţământ/inspectoratului şcolar (în cazul personalului didactic de conducere, de îndrumare
şi de control), cu rezervarea postului didactic/catedrei pe perioada respectivă.
(6) Personalul didactic auxiliar şi personalul administrativ/contractual încadrat cu
contract individual de muncă pe durată nedeterminată are dreptul la concediu fără plată pe o
perioadă de un an calendaristic, o dată la 10 ani de activitate în învăţământ, cu aprobarea
consiliului de administraţie al institutiei/unitatii prevăzute în Anexa nr.3, cu rezervarea postului
pe perioada respectivă.
(7) Concediile prevăzute la alin.(5) si (6) pot fi acordate si anterior împlinirii a 10 ani de
vechime. În functie de optiunea salariatului, aceste concedii se pot acorda intr-un singur an
scolar sau în ani școlari/calendaristici diferiti, consecutiv sau fractionat. Salariatii prevazuti la
alin.(4) si (5) cu peste 10 ani vechime în invatamant care nu si-au valorificat acest drept pot
beneficia de concediul fără plată si cumulat, în doi ani școlari, in baza unei declaratii pe proprie
răspundere că nu li s-a acordat acest concediu de la data angajării până la momentul cererii.