Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Aceasta sectiune poate fi folosita de catre colegii care simt lipsa activitatii pe forumul Ministerului Educatiei, inchis temporar. Va rugam sa va exprimati opinii, sa ne dati sugestii, sa puneti intrebari, pastrand, evident, un ton civilizat.

Moderator: costi_52

Reguli forum
Va rugam sa respectati neticheta, sa scrieti corect romaneste, sa aveti un ton civilizat. In cazul in care criticati, va rugam sa argumentati.

Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde adenozina » 25 Sep 2022, 17:52

Titularizare chimie, mai avem sanse vreodata sau ne reprofilam?

Deschid acest subiect analog celui din forumul vechi, pentru a discuta intre noi colegii de chimie suplinitori din toata tara despre titularizarea la chimie subiectele si toate problemele si piedicile intalnite.

Din pacate incepand cu 2015 subiectele la chimie au devenit o bataie de joc si deja multi colegi au renuntat la invatamant altii s-au reprofilat pe alte materii in ciuda numarului enorm de ore de chimie libere care au ajuns astfel sa fie date plata cu ora necalificatilor asa zis titulari in multe cazuri desi ei nu au studiile necesare si sunt tot necalificati de fapt pe aceasta materie.

Dintre colegii mei de facultate eu am ramas singura care mai sunt in sistem neintrerupt de peste 15 ani si ma gandesc ca titularizarea pe chimie a devenit nerealizabila si ca ar trebui fie sa ma orientez spre alte materii fie spre alta profesie in ciuda numarului enorm de ore disponibile.

Este al doilea an cand sunt incadrata plata cu ora 2 luni temporar in asteptarea inspectiei la clasa si a testarii iar salariul este evident diminuat, ziua invatatorului neplatita, lafel si noua vacanta din octombrie desi prestez lafel ca si colegii de la alte discipline. Simt o mare rusine pe care o pot avea fata de colegii mei de la alte materii, am deja chiar elevi care au devenit titulari la alte materii evident iar eu suplinesc spre rusinea mea ca o proasta si o incompetenta, desi am facut facultatea asta din pasiune si acum regret ca nu am urmat alte studii atunci.

Nu mare stupoarea mi-a fost cand am aflat ca colegi de la alte materii in alte judete au facut pregatiri scurte si poate si cam fictive in cadrul universitatilor ca sa poata prelua chimia ca si calificati pe langa specialitatea lor de baza. Ma intreb, oare ei ar putea lua peste 5 la examenul de titularizare?

Ma intreb ce rost a avut sa ma fac profesoara tocmai de chimie si daca asta a fost loteria neagra unde doar cei cu ghinion au intrat. Ce rost a avut sa fac facultatea de chimie cu atatea cursuri si laboratoare cand altii pot preda asta sau pot lua orele fara acele studii?

Sunt sigura ca si alti colegi de chimie si fizica simt aceeasi mahnire doar ca o ascund si isi numara anii pana la pensie bucurandu-se de fiecare an in care prind post. Iar cei mai tineri au renuntat dupa 1-2 ani. Altii chiar mai varstnici au venit in sistem la peste 35- 40 ani ca s-au inchis laboratoare uzinale si se multumesc cu o paine luata pe un program mai redus. Oare asta este viitorul educatiei? multi pensionari si suplinitori varstnici veniti din alte domenii, in timp ce noi calificatii de varsta medie care am lucrat si sustinut sistemul si cand erau reduse salariile cu 25% suntem batjocoriti cu inspectie la clasa anuala si examen de titularizare de 4 ore cu cate 20 de probleme de dificultate crescuta?
adenozina
 
Mesaje: 10
Membru din: 14 Sep 2013, 00:25

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde Roxana2B » 25 Sep 2022, 19:08

Buna ziua,

Imi pare rau pentru dumneavoastra. De ce nu mergeti la inspectoratul de unde apartineti si/sau sa trimiteti o nota la Minister? La materia mea de exemplu(franceza) subiectele nu sunt asa grele. Au fost subiecte foarte grele prin 2008 cand a fost acea titularizare deosebita cu judete pilot si in unele s-au putut da mai multe examene de titularizare. In judetul meu atunci acelea au fost mai grele, am primit sinteza din 3 autori, nu unul, dar m-am descurcat.
Am mai scris si eu pe forum, oare dumneavoastra stiti aceasta: programa referitoare la competentele specifice pentru limba moderna 2 a ramas aceasta: Anexa nr. 2 la Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3393 / 28.02.2017 ? Va multumesc frumos!
Celalalt forum avea o activitate mult mai intensa si era un flux foarte mare pe zi.
La romana am vazut iarasi subiecte grele, in jur de 15 subiecte (nu toate de aceea dificultate, dar totusi).
PS: Eu cand am mers la inspectorat am fost ajutata.

Va salut!
Roxana2B
 
Mesaje: 75
Membru din: 07 Feb 2014, 00:55

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde adenozina » 25 Sep 2022, 21:53

Multumesc pentru raspuns, dar nu e o situatie singulara.

Colegii suplinitori la chimie au aceeasi soarta si nu prea ridica vocea. Cred ca li se da usor peste bot spunandu-li-se ca "ai 3 la examen ce vrei, cum sa fie greu examenul ca doar in Bucuresti au fost 2 note de 10, zi merci ca te lasam sa intrii la clasa".

Mie nu mi s-a spus asa ceva poate ca am si o imagine buna si de la notele mari din trecut, dar timpul trece si vin note proaste.

Intradevar nu neg ca sunt si colegi care luau note sub 5 de cand ii stiu, iar in anii 2000 pana in 2014 subiectele au fost chiar accesibile la chimie doar ca atunci erau posturi titularizabile extrem de putine, cel mult un post la 3 ani, au fost si 10 ani consecutivi fara post titularizabil in judetul meu, iar azi sunt peste 70% din scoli fara profesor de chimie titular calificat.

Iar noi cei calificati si de varsta medie suntem batjocoriti si tinuti la nivelul de "examen de angajare". Cum sa mai putem noi sa dorim sa facem activitati suplimentare si sa ne dedicam sistemului daca suntem batjocoriti si anual avem riscul de a fi dati afara la propriu pentru ca oricand poate veni un titular de oriunde.

Nu as putea sa fac eu nota la minister in nume propriu, ar trebui un grup comun si atunci s-ar putea face ceva. Din pacate cum am spus colegii se multumesc cu orele din fiecare an scolar si asteapta pensia cand probabil spera sa continue fara a mai da examen cum deja fac unii.
Nici macar inspectorul de specialitate nu a luat vreo atitudine, prin 2015 sau 2016 a spus ca sunt subiecte usoare.

In situatia asta cel mai probabil o sa-i lasam balta si sa-si caute cadre si sa se planga apoi ca e criza de profesori. Eu ma pot duce invatatoare necalificata. Au ajuns licee din orase cu profesori necalificati la chimie si fizica. Iar pe directori ii inteleg perfect, an de an probleme cu chimia si fizica ca nu sunt profesori sau se tot schimba profesorii, au si o lehamite cand aud de aceste materii care mai mult incurca si orarul si poate chiar si pe elevi care au ajuns sa aibe cate 3-4 profesori la liceu si 2 la gimnaziu, in total 4-5 profesori de chimie in 6 ani.

Referitor la colegii de chimie, pot spune nu doar ca nu ridica vocea, dar cred ca se si complac asa, s-au invatat sa nu ceara mai mult de la ei insisi. Intradevar eu nu am ce sa cer de la cei care luau note sub 5 si inainte de 2015. Dar cred ca e o mare rusine sa nu te titularizezi niciodata si sa suplinesti toata viata ca si calificat, e un mare minus, o mare bila neagra. Ca si necalificat intradevar nu ai cum sa te titularizezi, n-ai studii asta e. Colegii de la alte materii nu o spun in fata si nici directorii, dar sunt sigura ca undeva asta se spune si conteaza. "Cutare nu e titular, a picat de 20 de ori examenul deci e inferior sau prost sau nepregatit si de aceea invatamantul este asa neperformant ca trimitem la clasa oameni cu note sub 5". De fapt si presa spune lafel.

Ar trebui cum a spus si colega de la alta materie mai inainte, sa ne unim si sa luam atitudine. Daca avem curaj si dorim intradevar sa fim si noi profesori normali ca si colegii de la alte materii. Titularizarea nu ar trebui vazuta ca o mare performanta, ci e abia un banal examen de angajare pe care toti oamenii de la catedra cu vechime peste 5-10 ani ar trebui sa-l aiba exact ca si definitivatul. Insa noi daca tot suplinim si acceptam asta, inseamna ca ramanem la nivelul de angajare, adica de milogi la usa sistemului. An de an examen 4 ore si inspectie, esti tratat adica precum un elev corigent sau daca luam in calcul si camerele de filmare si perchezitiile ca un infractor. Trebuie sa ai putin respect de sine ca sa intelegi asta. Si cai de actiune sunt, incepand de la o greva a profilor de chimie suplinitori pe tara, un memoriu la ministru, neprezentarea la examen. Imi pare rau de directori, ei practic alearga in stanga si-n dreapta sa poata acoperi orele scolii cu profesori.
adenozina
 
Mesaje: 10
Membru din: 14 Sep 2013, 00:25

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde Roxana2B » 27 Sep 2022, 09:32

Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns! Parerea mea, desi, stiu ca ati fost la multe concursuri, e ca inainte sa va reprofilati sau sa acceptati sa tot mergeti la concursuri pana vedeti ce va fi, e aceasta: sa incercati dumneavoastra sa faceti ceva care sa schimbe lucrurile. Stiu ca se poate titulariza si in scoala/scoli. Spuneti ca directiunea in general se supara ca nu au un profesor, acelasi pe catedrele de chimie/fizica. Ati putea incerca sa va titularizati in scoala sau in 2 scoli. Trebuie sa va placa foarte mult directorii si sa va sustineti cauza. S-ar putea invoca ca nu este stabila catedra, ca nu se poate garanta viabilitatea postului (eu am vazut catedre date la titularizare si in 3 scoli-ceea ce a fost bine- nu s-a intamplat des, dar au dat o sansa). Atunci mai bine sa nu aiba profesori decat sa mai titularizeze din cand in cand un profesor de chimie/fizica?
Am avut un coleg pe istorie, care a dat 2 examene de titularizare, a prins in rural (comuna mai avea sate arondate) si-a luat sa predea si Educatia Sociala si a dat in judecata directiunea fiindca ii invoca motivul viabilitatii postului (era o directoare foarte finuta, oricum, eu nu am apucat sa o cunosc prea bine, pentru ca dumneaei atunci pleca, dar unii directori se tem si stim ca uneori e grea titularizarea si ca si concept). Profesorul era de altfel foarte bine pregatit, dar a zis ca daca dumnealui poate demonstra viabilitatea postului, se scapa de o grija si a reusit!

Mult succes! (Oare e buna programa din 2017 pentru limba moderna 2, cine ma poate ajuta?)
Roxana2B
 
Mesaje: 75
Membru din: 07 Feb 2014, 00:55

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde adenozina » 27 Sep 2022, 23:46

Pai ar trebui ultima programa existenta. Daca ultima e din 2017 ar fi in vigoare. Exista undeva pe situl edu programe in vigoare si programe care nu mai sunt in vigoare, este specificat acest lucru.

N-am fost chiar la multe examene de titularizare, am fost la cateva adica vreo 5, deocamdata am mai multe trecute decat picate si nu vreau ca nr celor picate sa-l egaleze sau depaseasca pe cel al celor promovate. Iar dupa ce am observat trendul de abordare si dificultatea extrema si am si picat am preferat sa nu ma mai duc. Nu avea rost sa fac colectie de note proaste. Tine si de caracter. Picand multe examene te demoralizezi, asa ca mai bine le evit. Insa am colegi care prefera anual sa mearga la examenul ala asa ca la ruleta sau la pacanele si sa isi acumuleze note sub 5. Sunt unii (unele) care au picat examenul de vreo 15 ori. Nu stiu cum se simt aia in asa situatie. Eu n-am picat examene in facultate si sa pic acum doar pentru ca unii vor sa creeze o criza de cadre? E jignitor.

Dar oricum, cine nu se titularizeaza in vreo 7 ani maxim sa-si ia gandul. Cel putin la chimie, sau fizica, de fapt cam e valabil si la alte materii, pentru ca omul imbatraneste apare familia si alte probleme iar daca predai si numai pe la gimnazii materia de examen se uita aproape complet si nu cred ca e deloc o idee buna ca anual sa pierzi cateva saptamani sau luni invatand precum elevii corigenti.

Sa fim seriosi, dar nici cei care fac aceste subiecte nu sunt cine stie ce destepti, ei predau una si aceeasi in acelasi loc de 20- 30 de ani si au acolo numai elevi superdotati. Daca-i trimiti 4 ani la tara uita si ce facultate au terminat.
adenozina
 
Mesaje: 10
Membru din: 14 Sep 2013, 00:25

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde Roxana2B » 28 Sep 2022, 09:51

Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns! Am gasit si eu platforma aceea cu programele in vigoare (stiam de ea mai demult, dar de asemenea daca bine imi amintesc tot mai demult limba franceza nu aparea) si ma gandeam sa nu fie vreo schimbare pe undeva acum ca se va trece la o alta lege a Educatiei! Dar am stiut si mi-am facut foarte bine planificarile. Am vrut sa verific mai mult, fiindca sunt la scoala noua si vreau sa fie totul ok, desi absolut oriunde am fost planificarile au fost foarte importante. Am si 2 manuale noi, dar eu de multe ori am schimbat manualele, cateodata la liceu eram fericita fiindca franceza de liceu imi place foarte mult. Si cea de gimnaziu, dar la liceu poti vorbi cursiv, ceea ce e super. Dar aceste 2 manuale se dovedesc a fi dragute.
Eu am stat un an in somaj si iar din alt an scolar am stat 10 luni acasa, am mers numai doua luni. Asa ca va inteleg.
Cum ati spus si dumneavoastra, in al 2 lea mesaj mai intai incercati sa va uniti cu alti profesori de chimie/fizica sa stie lumea, persoanele decidente prin ceea ce treceti, iar apoi cum v-am zis si eu luptati si pe cont propriu. Am vazut eu catedre compuse din start la 3 scoli, pe site-ul ISJ pentru ca au vrut sa ajute.
Eu acum sunt titulara, dar am luptat foarte mult si am schimbat si multe scoli, ceea ce acum ma ajuta, am o experienta vasta. Dupa ce reusiti si dumneavoastra, veti vedea ca si pe dumneavoastra va va ajuta faptul ca v-ati tinut de treaba chiar daca nu a fost usor.
Mai putem vorbi, din ceea ce stiu, va pot da un sfat.
Cele bune,
Roxana2B
 
Mesaje: 75
Membru din: 07 Feb 2014, 00:55

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde adenozina » 28 Sep 2022, 19:54

E bine ca ati reusit sa va titularizati. Este una din conditiile primordiale in exercitarea meseriei de dascal in sistemul bazat pe titularizare. Atat din prisma scolii care are nevoie de om calificat la clasa cat si din prisma evolutiei profesionale al dascalului.

Din punctul de vedere al profilor de chimie titularizarea este o performanta.
Adica sa te angajezi in educatie cu facultatea de chimie e o performanta, altfel cu asa studii se poate lucra vanzator, sau aceste studii sunt degeaba.

Picand titularizarea e ca si cum ratezi admiterea la o facultate sau bacalaureatul, deci sa zicem ca incerci de cateva ori si apoi renunti pentru ca neintrand e clar ca n-ai ce cauta acolo.

Inainte de 2010 profesorii intai se titularizau si abia apoi incepeau sa dea grade. Cei care nu reuseau titularizarea de regula se reorientau si foarte putini incercau supliniri pe zeci de ani, mai degraba cei necalificati sau cu alte probleme. Si evident ca nu era criza de profesori ca acum.

Acum vedem exact situatia contrarie la unele materii adica lipsa profesorului calificat la clasa si lipsa titularizarii profesorului, adica esecul total al sistemului pe acele materii atat la nivelul angajatilor adica al ofertantului educatiei cat si la nivelul beneficiarilor educatiei. Si aici mahnirea directorilor e indreptatita in caz ca scoala nu are prof de chimie sau fizica si trebuie sa angajeze suplinitor, adica la acea materie scoala e depunctata poate chiar incorect, ca in realitate poate acea materie este inutila fata de profilul scolii. Uneori scolile sunt evaluate si in perspectiva "cate cadre calificate si necalificate are" si poate ca scoala nu are nici o vina pentru lipsa de profesori calificati cata vreme nu scoala face subiectele de angajare profesori ci ministerul sau isj-ul la indicatiile ministerului. De aceea se incearca si este bine acest lucru, minimizarea importantei unor materii unde nu mai sunt profesori si prioritizarea altor materii unde sunt profesori calificati suficienti si titulari ai scolii.
Toate cele bune.
adenozina
 
Mesaje: 10
Membru din: 14 Sep 2013, 00:25

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde Roxana2B » 29 Sep 2022, 08:29

Buna ziua,

Multumesc de raspuns! Eu locuiesc intr-un oras mare din Romania, iar aici a lucra in magazine e select. Este un Mega care are dimensiunea unui mall (pentru partea de parter), angajatii sunt eleganti, instruiti, etc Si mie a lucra la casa de marcat mi se pare foarte greu. Trebuie sa ai reale calitati.
Nu zic pentru dumneavoastra, dar asa este.
Dumneavoastra sunteti profesoara de chimie si e foarte bine si va sfatuiesc sa mergeti inainte. Incepeti sa mergeti pe la Inspectorat sa vedeti ce posibilitati de catedra sunt, inainte lasati sa se inteleaga ca apreciati ca ati primit catedre pana acum, ce parere mai au, sondati putin terenul.
Apoi cu ce ati spus dumneavoastra si apoi ce v-am mai sfatuit eu. La noi Inspectoratul ajuta. Dar daca asa sta treaba la chimie poate chiar si de la minister ar trebui sa stie, cu acordul inspectoratului desigur.
Cele bune,
Roxana2B
 
Mesaje: 75
Membru din: 07 Feb 2014, 00:55

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde adenozina » 29 Sep 2022, 17:12

Buna ziua, am apreciat tot mereu faptul ca am avut ore, am apreciat si conducerile scolilor, m-au primit de multe ori cu bratele deschise iar alteori a trebuit sa aleg intre mai multe scoli pentru ca niciuna nu avea profesor de chimie. Pot continua in acest fel insa ma deranjeaza intreruperea contractului de munca si acele examene de angajare complet inumane care ma fac sa fiu inferioara altor profesori. Daca pana pe la 30 ani se accepta suplinirea si angajarea temporara, pai ulterior deja asta este o ciudatenie. Problema sunt acele examene si mai nou incadrarile cu intreruperea contractului de munca, astea sunt legi de la minister din Bucuresti. Adica este o bataie de joc de la centru.

Personal am ajuns in situatia asta si pentru ca am ignorat sfaturile si atentionarile altora. Incepand cu profesoara de chimie din clasa a9-a, continuand cu cei din facultate, apoi cu colegi varstnici pe care-i aveam in primul an. Cam toti au spus lafel: domeniul chimie-fizica si profesor chimie-fizica inseamna sa mori de foame, inseamna lipsa viitor. Din din pacate nu i-am crezut, am mers cum mi-a parut mai atractiv pentru ca chimia o aveam in degentul mic. Si acum vad ca au avut dreptate si trebuia sa urmez alte studii alte calificari, economie informatica management chiar medicina farmacie ca sa fiu mai in domeniul preferat mi-au fost propuse de multe ori iar eu nu si nu.

Un sfat pentru viitoarele generatii: nu mergeti pe fizica si chimie daca vreti sa lucrati in Romania ca muriti de foame si pierdeti inutil timpul cu studiile. Poate gasiti job la catedra dupa facultate cativa ani si pare placut o perioada cat sunteti tineri, dar apoi e crunt daca nu va titularizati, ajungeti batrani sa lucrati "cu ziua" si "cu ora" la catedra cu navete cu probleme cu inspectii cu examene de cate 4 ore, nu va puteti face nici vechimea necesara pensionarii, ajungeti niste milogi la usa sistemului cu salarii si incadrari mai mici decat cei de la alte materii care implicit devin titulari mult mai usor.
Urmati domenii de viitor: informatica, economie, electronica, medicina si unele inginerii precum si meserii cautate de la licee tehnice.
Iar pentru domeniul educational, probabil in viitor se vor comasa orele de chimie fizica biologie sub forma unor discipline numite stiinte ca si in vestul europei si poate si matematica si astea vor intra in apanajul celor de matematica sau al celor care reusesc sa se titularizeze.
O zi placuta.
adenozina
 
Mesaje: 10
Membru din: 14 Sep 2013, 00:25

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde Roxana2B » 30 Sep 2022, 23:16

Multumesc pentru raspuns!

Nu renuntati, incercati sa va titularizati intr-o scoala sau in 2 sau in 3. Se poate. De ce nu v-a titularizat un director care v-a avut bine? Nu era pe atunci legea aceasta? Pot invoca viabilitatea postului, dar acum se poate mai usor. Daca de atata timp au fost acele ore la acele scoli, vor fi si in urmatorii ani. Si poate este cineva care vrea sa va ajute.Sunt judete unde nu sunt profesori de matematica! Deci va dati seama!La ce va referiti cand spuneti intreruperea contractului de munca. Un suplinitor lucreaza si el tot anul scolar, mai putin atunci cand unde supliniste este titular si acela se intoarce mai repede. Sunt si alte situatii?
Nu stiti cum se angajeaza psihologii in scoli? Pe ce filiera, ca nu cred ca prin titularizare? M-ati putea ajuta cu informatia aceasta?
Daca vreti sa ma intrebati din experienta mea, sa va ajute , va stau la dispozitie.
Cele bune,
Roxana2B
 
Mesaje: 75
Membru din: 07 Feb 2014, 00:55

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde adenozina » 01 Oct 2022, 00:32

Roxana2B scrie:Multumesc pentru raspuns!

Nu renuntati, incercati sa va titularizati intr-o scoala sau in 2 sau in 3. Se poate. De ce nu v-a titularizat un director care v-a avut bine? Nu era pe atunci legea aceasta? Pot invoca viabilitatea postului, dar acum se poate mai usor.
nu cred ca se poate legal titulariza fara nota peste 7 la examenul national. Pana in 2005 a fost cu 5 la tara si 7 la oras, insa apoi au ridicat la 7 nota si la tara si astfel scolile rurale au ramas fara cadre ca nu era nimeni prost sa mearga la distanta la tara cand poate in oras mai aproape. In 2005 inca eram la facultate deci n am avut posibilitatea de a ma insrie la examen sau sa predau. Insa ceva cred ca unii au aflat pentru ca am fost surprinsa la absolvire sa constat ca nimeni dintre colegi nu mai vrea sa devina profesor, desi pana atunci multi spuneau ca vor preda in curand in cateva luni. Deodata am constatat imediat dupa absolvire ca toti s-au bagat pe alte meserii si invarteli chiar in afara domeniului diploma de specialitate chimie devenind deodata inutila iar modulul pedagogic lafel. Unii nu luasera licenta intradevar, dar nici cei buni nu au mers pe cariera didactica in afara de mine. Ma intrebam de ce s-au mai chinuit cu modulul pedagogic atunci. Intradevar nu prea erau posturi decat ceva pe la suplinire, dar examenul era abordabil.

Daca de atata timp au fost acele ore la acele scoli, vor fi si in urmatorii ani. Si poate este cineva care vrea sa va ajute.Sunt judete unde nu sunt profesori de matematica! Deci va dati seama!
Vor fi dar degeaba si fara folos. Acele ore le vor suplini orice cadre ale scolii pentru ca au ajuns si orasele sa aiba lipsa de cadre.
La ce va referiti cand spuneti intreruperea contractului de munca. Un suplinitor lucreaza si el tot anul scolar, mai putin atunci cand unde supliniste este titular si acela se intoarce mai repede. Sunt si alte situatii?
Contractul expira in 31 august iar noul contract incepe in 5- sau 7 sau 12 sau 15 sau 25 septembrie, depinde cand te angajeaza, uneori chiar si in octombrie sau noiembrie, deci evident se pierd saptamani si luni la vechime. Anual pierzand asa nu mai poti face anii de vechime de pensie. Deci e nerentabil. Treaba e de prin 2011 sau 2012.
Nu stiti cum se angajeaza psihologii in scoli? Pe ce filiera, ca nu cred ca prin titularizare? M-ati putea ajuta cu informatia aceasta?
evident, pshihologii se angajeaza altfel si apoi eventual mai primesc si alte sarcini cum ar fi unele ore. Nu stiu treaba exact cum e. Dar evident ca nu dau vreun examen supergreu, ca ar fi ramas fara pshihologi prin scoli ca la chimie si fizica.
Multumesc de mesaj si disponibilitate.
adenozina
 
Mesaje: 10
Membru din: 14 Sep 2013, 00:25

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde Roxana2B » 02 Oct 2022, 09:39

Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns! E nasol sa ai contract numai de atunci de cand incepi suplinirea, va inteleg supararea. Oare nu mai puteti invata de numai inca o data sa obtineti peste 7 si sa va titularizati? Eu pentru un concurs de titularizare am invatat 8 luni. Cand eram mai tanara (si acum sunt, in jur de 40, dar atunci eram foarte tanara), stiam foarte bine materia, autorii, tot, fiindca am invatat foarte bine in facultate, ma uitam un pic peste subiecte si gata. Sau sa faceti un curs de reconversie si dumneavoastra, sa deventi invatatoare calificata. Va exprimati foarte bine in limba romana, parca ati fi profesor de limba romana.
Nu puteti lua legatura cu un mentor la chimie, sa luati impreuna cele 15 subiecte (oarecare, caci si la chimie ca si la alte materii, in fiecare an sunt subiecte noi) si sa scapati de frica aceasta? Poate va fi mai usor(desi doar dumneavoasta stiti, mie de exemplu mi-a fost greu sa-mi fac punctajul pentru pretransfer; daca intrebam un mentor aveam un punctaj mult mai mare; sunt tot felul de termeni specifici, definitii pe fisa aceea, iar o diploma poate fi incadrata in mai multe parti (cred), plus ca mai aveam diplome pe care nu stiam unde sa le incadrez, doar cine se ocupa cu aceasta stie foarte bine. Apoi am cerut ajutorul unor doamne director si a fost mai bine.
Cele bune,
PS. Nu stiu daca stiti, cred ca stiti de fapt, inaintea acestui forum, a fost un altul, tot forum edu ii spunea si era un flux foarte mare pe zi. Zeci de mesaje pe zi. Acum putini mai activam aici. Era chiar sectiunea domnul Costi (am facut eu una la fel, dar nu se scrie des), la care erau si 20 de mesaje pe zi. Insusi domnul Costi raspundea la foarte multe mesaje in aceeasi zi. Mai erau si alte persoane care se pricepeau si raspundeau si noi ceilalti profesori care poate aveam si noi o ideea buna. E pacat ca nu mai este, puteam sa vedem si mesajele anterioare si sa ne facem o idee (desi acum se schimba legea invatamantului). Acum domnul Sportiv mai incearca sa ajute. Spun aceasta, caci poate ati primi si alte sfaturi.
Roxana2B
 
Mesaje: 75
Membru din: 07 Feb 2014, 00:55

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde adenozina » 02 Oct 2022, 13:45

Multumesc frumos pentru mesaje.
Si eu sunt tot in jurul varstei de 40 ani.
In cazul subiectelor de chimie dificultatea a crescut progresiv, am colege mai in varsta care mi-au spus ca erau mult mai usoare subiectele in anii 90, apoi stiu si eu prin anii 2000 cum erau iar din 2015 au crescut abrupt dificultatea, parca in dusmanie.

Bineinteles ca este reavointa in alcatuirea subiectelor, ceva se urmareste, sau chiar e numai reavointa a persoanelor care fac subiectele.

Nu se aude vocea si nu se iau atitudini de niciun fel pentru ca majoritatea celor ajunsi pe suplinire sau sa mearga la examen sunt deja intradevar mediocrii. In primul rand sunt cateva doamne care au lucrat in laboratoarele uzinale care s-au inchis. Nu au gasit altceva si au venit in invatamant unde se multumesc cu suplinirea inca vreo cativa ani pana la pensie. Ma indoiesc de calitatea lor inclusiv la clasa. Cam la cativa ani mai debuteaza cate unul de pe la profile chimice care nu gaseste probabil prin alta parte de lucru pe domeniu si dupa alti cativa ani renunta ca nu ia titularizarea. Mai sunt cateva colege mai in varsta sau cam de varsta mea unele si ele care suplinesc ca asta-i viata. Deci nu ai cu cine sa faci front comun. Pai ala in primul an nu stie daca va ramane si se bucura ca a prins un post undeva cu nota sub 5 pana termina masterul ca sa plece in strainatate sau in IT, ala cu 7 ani pana la pensie zice ca nu-l mai intereseaza titulatura. Unii se mai bucura de orele la plata cu ora pe langa norma, dar e o prostie de fapt daca nu ai grad 1 ca sa fie platite bine. Eu am refuzat plata cu ora de cateva ori deja, pai nu se merita sa inlocuiesc profesori de chimie pe un salar sub cel normal. Adica sa prestez 1,5 norme la salar de 1 norma al unuia cu grad 1.Stiti ca aproximativ 4000 lei era salariul pe 16 sau 18 ore al unuia cu gradul 1 si dirigentie, iar eu luam vreo 4000 lei pe 26 - 30 ore si eram ca naiba de obosita ca faceam o gramada de ore. Adica face statul economie pe spatele meu sau cum? Sa-si caute profesori deci, nu sunt obligata eu sa iau plata cu ora ca statul nu titularizeaza profesorii de chimie si ii alunga cu acele examene imbecile. Un 2-4 ore mai iau in scoala ca sa nu sticam orarul sau la o structura, dar nu 8-10 ore. Si am si alte colege si colegi de la alte discipline si au spus cam lafel, nu vor plata cu ora, ei vor doar norma lor si atat, ca daca vor bani pot face meditatii. Foarte corect. Sunt altii fara servici, sa fie angajati ei pe restul de ore.

Eu sunt dezamagita total si nu mai vreau sa ma inchid in casa 8 luni pentru un examen pe care nu stiu daca il pot trece. La noi sunt undeva la vreo 18 -20 probleme cu dificultate sporita plus acel subiect de metodica si el cu vreo 2-3 subpuncte. Astea in 4 ore. Si nu doar ca e mult, dar trebuie sa le si gandesti ca nu toate ies din prima si nu toate au un algoritm de rezolvare. Sunt probleme de-a dreptul grele, probleme date pe la olimpiade internationale pe la Moscova de exemplu mai demult unele. Chiar am calculat si observat ca in 4 ore poti termina subiectele toate scriind cursiv fara a fi nevoie de timp de gandire si de facult ciorne incercari modificari, corecturi. Trebuie facute calcule cu 4 zecimale, nu e voie cu calculator. Sunt colegi care sunt mai in varsta decat mine si predau chiar la liceu si nu reusesc acel 7, uneori chiar nici acel 5, desi fac si pregatiri pentru bacalaureat cu elevii la chimie uneori, deci nu pot spune ca sunt mediocrii. Daca ar fi de la gimnaziu as intelege ca e alta materie, difera totul.

Nu m-am interesat deocamdata de reconversii, sunt de parere ca mai bine incerc sa merg invatatoare si daca ma descurc pot apela si la vreo reconversie. Cunosc pe cineva care e invatatoare necalificata si are studii de profesor.

Eu din pacate eram setata mai mult pe stiintele exacte in scoala, de aceea am ajuns de chimie, iar la invatamant primar cam primeaza partea de stiinte umaniste. De aceea regret mult ca nu am urmat o facultate economica sau chiar de informatica medicina, mi s-a propus de matematica prin liceu, am ignorat insa. La varsta asta insa nu mai pot asa reorientare sa fac, stiu ca sunt care fac studii si la 50 ani, dar eu as vrea sa fiu competenta pe domeniu nu doar sa iau o hartie.

Stiu ca era si fostul forum, cred ca a fost inchis dupa ce s-a schimbat siveco in simavi nu stiu exact ce s-a intamplat. Nu scriam acolo. Dar imi amintsc ca mai citeam de cateva ori pe an si era un subiect asemanator unde colegii de chimie vorbeau despre dificultatea exagerata la titularizarea pe chimie. Posibil sa fie acum vreun grup de facebook. Forumurile nu se mai folosesc.
O zi buna.
adenozina
 
Mesaje: 10
Membru din: 14 Sep 2013, 00:25

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde Roxana2B » 02 Oct 2022, 18:20

Buna ziua,

Multumesc pentru mesaj! E pacat ca sunteti asa suparata. O nota la minister ar fi bine sa faceti, chiar in nume propriu. Nu vreau sa insist, dar sa se stie prin ce treceti. Puteti sa le explicati cum ati explicat aici. Si la romana subiectele sunt foarte grele si multe, dar sunt mai multe posturi.
Fiindca sunteti suparata, nu spuneti de colegii dumneavoastra ca sunt mediocri, poate sunt persoane care nu se pot concentra la examene, dar la clasa sunt buni. Eu sincer, vreau ca si necalificatii sa aiba serviciu si si dumneavoastra ati spus in mesajele de mai sus asemenea.
E pacat ca nu se mai folosesc in asa masura forumurile, sunt mai ok, mie nu imi place facebookul si nici nu ma descurc asa bine pe el.
Sa-mi urati cele bune, sau toate cele bune, nu-mi vine mie asa ''o zi buna'' (de la o experienta personala, nu are nimic de-a face cu dumneavoastra).
Sunteti prea suparata acum, eu am si specializarea romana si spun ca va exprimati foarte bine in limba romana. Nu cred ca primeaza neaparat stiintele umane la meseria de invatator. Doamna mea invatatoare era axata pe matematica si ne spunea aceasta si noua copiilor.

Cele bune,
Roxana2B
 
Mesaje: 75
Membru din: 07 Feb 2014, 00:55

Re: Titularizare chimie, mai avem sanse sau ne reprofilam?

Mesajde adenozina » 02 Oct 2022, 19:35

Da, sunt nu suparata ci extrem de suparata.
Si colegii de la alte materii nu prea inteleg situatia asta si nu cred in mare parte. Cum nu stiati nici dumneavoastra despre pierderile de salar si de vechime la supliniri in unele cazuri.

Daca pana in 2015 era o scuza ca nu sunt posturi dar am nota de trecere, acum e rusinos sa ma scuz ca e greu examenul cand sunt posturi in aproape toate scolile. Pai au ajuns scolile rurale sa nici sa nu mai publice posturile de chimie si fizica dupa inceperea scolii pe motiv "nu ne trebuie domnilor prof de chimie ca avem pe femeia de serviciu care poate preda chimie suficient cat e nevoie la noi si oricum scoala a inceput nu a venit nimeni pana acum gata nu mai stricam orarul". Am exagerat putin, dar au dreptate.

Pai in scoala actuala eu sunt singura care sunt plata cu ora desi nu-s la pensie, singura care trebuie sa dau examen si inspectie de angajare precum aia in primul an, singura cu salariul cel mai mic desi altii imi puteau fi elevi. Mi-a spus si conducerea: sa scapam odata de inspectia asta si examenul ca avem multe altele pe cap si numai formalitati si pentru examene si angajari mai ne trebuie acum. Si noroc ca e o scoala relativ buna si vrea prof calificat ca altfel dadeau orele la colegii de alte materii (adica la titulari) si nu mai pierdeau timpul cu inspectii examene si alte probleme inutile.

Bineinteles ca-i consider cam mediocrii pe colegii de chimie care luau sub 5 si acum 15 ani cand erau subiecte abordabile, erau subiecte care includeau si teorie si erau si cu probleme dar abordabile. La asa subiecte atunci nici nu aveam stres. Aia care au picat de 15 ori examenul de titularizare inclusiv inainte de 2015 probabil se multumesc cu posturile primite, ca oricum pentru ei nu conteaza ca din 2015 a crescut dificultatea, ei iau aceleasi note sub 5 orice subiecte s-ar da. Evident ca sunt buni la clasa, altfel nu mai ramaneau atata timp in sistem, dar e aberant si denota mediocritate sa nu fie capabili sa ceara mai mult de la ei si de la sistem asa incat sa intre in randul profesorilor normali adica titulari la varsta lor. Suplinire e ok la 25 ani, dar la 50 e o jignire.

Ce nota la minister sa fac cand nici nu exista ministru si ala care a incercat sa reformeze si-a pus in cap pe toata lumea care se complace in sistem asa cum e. Campeanu cred ca era un ministru destupat care ar fi luat masuri.
Si Androneasca poate incepea sa faca ceva. In 2019 dorise sa nu mai primeasca in sistem pe aia picati la titularizare sau fugiti din sala. De aceea a si fost demisa. Chiar imi doream o asemenea masura si apoi sa vedem consecintele si analiza de ce la chimie sunt notele alea ca acolo se pica la greu, in rest e mai ok. Sa vedem fricosii aia cu examenul picat de 20 de ori care se multumesc cu ore anual pe unde mai scoteau camasa. Multi sunt niste pupincuristi care nu ar indrazni sa ridice vocea nu care cumva sa supere pe cineva.
Toate cele bune!
adenozina
 
Mesaje: 10
Membru din: 14 Sep 2013, 00:25

Următorul

Înapoi la Forum EDU

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori