AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

Mesajde onix11 » 28 Sep 2013, 15:06

Rog, un comentariu pentru strofa a II-a :
Numai poetul
Ca pasari ce zboara
Deasupra valurilor,
Trece peste nemarginirea timpului:
In ramurile gandului,
In sfintele lunci,
Unde pasari ca el
Se intrec in cantari.

MULTUMESC!
onix11
 
Mesaje: 56
Membru din: 29 Sep 2012, 09:59

Re: AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

Mesajde marioara2008 » 29 Sep 2013, 14:06

Poezie de tinerete (1868), "Numai poetul" traseaza in cateva linii, aparent neprelucrate
suficient, rolul poetului in lume, in viziune evident romantica, bazata pe antiteza. Primul termen al acesteia figureaza ideea lumii trecatoare, oamenii fiind muritori, supusi acestei ineluctabile determinari existentiale, prinsa in depanarea nesfarsita a caierului temporal:

"Lumea toata-i trecatoare.
Oamenii se trec si mor
Ca si miile de unde,
Ce un suflet le patrunde,
Treierand necontenit
Sanul marelui infinit."

Oamenii ca umbre pe panza vremii, ca mii de unde revarsate pe suprafata unui continuum spatio-temporal, constituie o tema cunoscuta in spectacolul lumii. Ei continua ciclurile eterne ale naturii, respectand succesiunea lineara a timpului, trecut - prezent - viitor.

Poetul e, in schimb, o aparitie singulara in formele de manifestare a realului, definita prin metafora zborului peste valurile lumii; el poate calatori cu gandul in nemarginirea timpului, stapanind profunzimea retelei spatio-temporale a lumii:

"Numai poetul,
Ca pasari ce zboara

Dasupra valurilor,
Trece peste nemarginirea timpului:
in ramurile gandului,
in sfintele lunci,
Unde pasari ca el
Se-ntrec in cantari."



Lumea timpului este vazuta ca un imens ocean, guvernata de legi ascunse, pe care numai poetul le poate cunoaste si stapani, prin puterea gandului, pe care il foloseste in calatoria catre fruntariile timpului si ale spatiului. Valurile timpului creeaza imaginea unui univers muzical, plasticizat cu "sfintele lunci", in care se aud cantari sublime.


Teme si motive ale poeziei "Numai poetul"

. Calatoria atemporala, pe deasupra valurilor lumii reale si a undelor timpului: timpul este vazut ca un ocean imens, ca o oglinda cu mii de unde, stabilind fiecare cate un cadru ("frame"), in care evolueaza existente trecatoare.
. Lumea pieritoare, in care oamenii sunt supusi trecerii timpului.
. Poetul, vazut ca fiinta demiurgica, avand capacitatea de a transcende timpul, de a calatori catre marginile lumii.
. Visul si gandul, reminiscente ale lumii arhaice, a inceputurilor, prin care fiinta se poate intoarce spre origini, spre manifestarile prime ale creatiei.


SAU
Arta poetică_Concepţia despre poezie şi misiunea poetului-Mihai Eminescu

Mihai Eminescu este în literatura română „poetul nepereche” ,creator al unei opere care străbate timpul neuscată de seve prin interpretare şi netocite de repetate rostiri. La Eminescu nu se poete vorbi de o poezie programatică , ideile sale despre artă nu se constituie în poezii anume, ci se regăsesc în întreaga sa creaţie , fie în publicistică, fie în poeziile despre artă, concepţiile sale despre condiţia poetului şi menirea artei sale fiind exprimate într-un fel sau altul , în majoritatea creaţiilor lirice. Câteva creaţii ale lui Eminescu direcţionează concepţia poetică ,cele mai multe fiind postume, deşi unele fuseseră scrise la începutul perioadei de creaţie ori în plină maturitate: ”Icoană şi privaz”, „eu nu cred nici în Iehova”, „Ordin şi poetul”, „Iambul”, „În zadar în colbul şcolii”. Între poeziile programatice antume se numără „Epigonii”, „Glossă”, „Odă(în metru antic)”, „Criticilor mei” care sunt şi cele mai valoroase din punct de vedere literar şi profund filozofice.
În „Epigonii” Mihai Eminescu dă definiţia poeziei, pornind de la întrebarea „Ce e poezia?”, pe care o concepe ca pe o creaţie pură, divină, în care imaginile poetice sunt „icoane”, ce înnobilează prin sensibilitate, emoţie, „glasuri tremurate” mintea şi sufletul omenesc:
„…Înger palid cu priviri curate,
Voluptuos joc cu icoane şi cu glasuri tremurate,
Strai de purpură şi aur peste ţărâna cea grea.”
Eminescu îi mărturiseşte lui Iacob Negruzzi într-o scrisoare ce însoţeşte poezia „Epigonii”, motivele pentru care aduce laude poeţilor elogiaţi care „nu sunt pentru meritul intern al lucrărilor lor, ci numai pentru că într-adevăr te mişcă acea naivitate sinceră, neconştientă cu care lucra ei.”
Eminescu se încadrează singur în curentul literar al romanticilor , recunoscând înclinaţia sa de vizionar, scepticismul solitar şi preferinţa sa pentru antiteză:
„Nu mă-ntoarceţi nici cu clasici
Nici cu stil curat şi antic
Toate-mi sunt deopotrivă
Eu rămân ce-am fost:romantic.”
( Eu nu cred în Iehova)
În ciuda acestei afirmaţii ,Mihai Eminescu înclină uneori spre clasicism, preţuind profunzimea de gândire a anticilor prin promovarea idealurilor de bine, frumos şi adevărat, prin aspiraţia către perfecţiune şi echilibru, prin stil clar, armonios şi prin ironia rece a raţiunii:
„Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate,
Ce e rău şi ce e bine
Tu te–ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.” Glossă
Eminescu aspiră în permanenţă spre o artă ideală, care să transfigureze realitatea, fiind mereu preocupat să găsească acel cuvânt „ce exprimă adevărul”:
„Şi am visat odată să fiu poet…Un vis
Deşert şi fără noimă ce merit-un surâs
De crudă ironie …Şi ce-am mai vrut să fiu?
Voit-am a mea limbă să fie ca un rău…” Icoană şi privaz
Viziunea sceptică eminesciană privind condiţia poetului în lume , în societatea contemporană superficială, incapabilă să aprecieze arta adevărată, preocupată fiind de interese materiale, meschine este ilustrată în poezia „Criticilor mei”:
„Ah!Atunci ţi se pare Critici voi, cu flori deşerte
Ca pe cap îţi cade cerul: Care roade n-aţi adus
Unde vei găsi cuvântul E uşor a scrie versuri
Ce exprimă adevărul? Când nimic nu ai de spus.”
Poezia trebuie să exprime întotdeauna adevărul vieţii, sentimentele profunde trăite de poet, existenţa omului să fie singurul izvor al inspiraţiei lirice:
„În zadar în colbul şcolii, Nu e carte să înveţi
Prin autori mâncaţi de molii, Că viaţa să aibă preţ
Cauţi urma frumuseţii Ci trăieşte, chinuieşte
Şi îndemnurile vieţii, Şi de toate pătimeşte
(…) Şi-ai auzit cum iarba creşte.”
În zadar în colbul şcolii
Ultimul mare romantic european a dat măsura perfecţiunii clasice în poezia „Odă (în mediul antic)”, operă a maturizării depline a artei eminesciene. Poezia exprimă viziunea filozofică a poetului asupra iubirii şi a morţii în substanţa clasică materializată cu elemente romantice. Poetul îşi înalţă privirea la „steaua/Singurătăţii”, căutând înţelesurile firii, aspirând spre ideal, printr-o reîntoarcere nostalgică spre propria tinereţe, vărsta visării, când moartea-i părea undeva departe: „Nu credeam să-nvăţ a murii vreodată.” Echilibrul sufletesc îi este tulburat de apariţia sentimentului de iubire „dureros de dulce”, care-i dă şi perspectiva morţii. Iubirea este un foc mistuitor pe care nu-l poate stinge „cu toate/Apele mării”. Chinurile provocate de iubire poetului sunt asemuite cu cele ale lui Hercule şi Nessus, personaje mitologice ce devin simboluri sugestive ale suferinţei. Poetul, mistuit de propriul vis, meditează asupra ideii de moarte, invocând tot un simbol mitologic, acela al păsării Pheonix:
„De-al meu propriu vis, mistuit mă vaiet,
Pe-al meu propriu rug, mă topesc în flăcări…
Pot să mai renviu luminos din el ca Pasărea Pheonix?”
Crezul artistic al lui Mihai Eminescu este acela că numai arta eternizează creatorului, îl poate face nemuritor, idee exprimată în poezia intitulată sugestiv „Numai poetul…”:
„Lumea toată-i trecătoare, Numai poetul
Oamenii se trec şi mor Ca pasări ce zboară
Ca şi miile de unde, Deasupra valurilor,
Ce un suflet le pătrunde , Trece peste nemărginirea timpului…
Treierând necontenit În ramurile gândului,
Sânul mării infinit. În sfintele lunci ,
Unde pasări ca el
Se-ntrec în cântări.”
marioara2008
 
Mesaje: 30
Membru din: 13 Ian 2009, 19:17

Re: AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

Mesajde aurelroba » 25 Noi 2013, 17:40

aratati care este succesiunea intamplarilor din textul dat
aurelroba
 
Mesaje: 1
Membru din: 25 Mar 2010, 07:33

Re: AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

Mesajde marioara2008 » 18 Dec 2013, 15:59

1) genul, specia literara(cu argumente genul liric :este scrisa in versuri,gandurile, ideile si sentimentele autorului sunt exprimate nemijlocit;este prezent limbajul artistic (figurile de stil si simbolurile)(Sanul marii infinit; Numai poetul Ca pasari ce zboara; ramurile gandului)
2)semnificatia titlului-Titlul (Numai poetul) in sine contine rolul poetului in lume, neegalitatea si insemnatatea de mare valoare pentru toata societatea din jur - lumea trecatoare. Numai poetul plin de idei, mereu cauta legatura dintre cuvinte si natura, timp.
3)structura-Poezia dupa structura are 2 strofe : prima alcatuita din 6 versuri, iar a doua - 8 versuri.Rima nu predomina in toata lucrarea, dar unde o gasim este imperecheata.Masura versurilor este de 7-8 silabe in prima stofa, iar de 5-6 in a doua strofa.
4)motive, tema, mesaj-Motivul central al poeziei, este Ars poetica, prin care autorul prezinta principiile de creatie. Numai el aduna ideile si le transforma in cuvinte. Astfel, se deosebeste de toti muritorii, devenind o parte a frumosului omenesc si in acelasi timp creator de arta.(Numai poetul, Ca pasari ce zboara, Trece peste nemarginirea timpului)-Un al motiv, al poeziei il descoperim in citatul : Lumea toata-i trecatoare, Oamenii seTrec si mor - (Lumea de rind) In care oamenii sunt supusi trecerii timpului.-Motivul (Ideilor Feerice) - ramurile gandului, sfintele lunci; ne releva ghindirea demiurga a poetului, prin care el atinge absolutul sau, daruind noua un car de intelegeri,pentru noi care par neintelese.-Mesajul poeziei : Poetul isi vindeca starea sa prin versuri, caci ele sunt o regasire,si fiecare autor transmite in felul sau propriu, viziunea asupra universului, fiind la fel ca un realizator al frumosului.-Tema:Arta si poetul) fiindca prin arta poetul are capacitatea de ale decodifica tainele lumii, prin puterea gandirii sale infinite, scriind toate acestea pe foaie, in versuri sau in proza. Astfel el atingind o culme a artei.
5)similitudini-Aceasta poezie o putem compara cu lucrarea lui T.A. (Testament), fiind ca ambele au ca Lait -motiv, Ars Poetica) In cuprinsele acestor texte, apar ideile de baza despre rolul poetilor in societate. In ele se anunta conceptia asupra artei (Eu am ivit cuvinte potrivite); (Numai poetul, trece peste nemarginirea timpului).De asemenea lucrarea are similitudini cu poezia a lui L.B (Locuiesc). Versul (Eu cu lumina mea sporesc a lumii taina), ne reda ideea ca poetul devine astfel, un creator prin misterele ce alcatuiesc lumea. Aceasta o desprindem si din lucrarea lui Eminescu,(In ramurile gandului, In sfintele lunci)
6)atitudine proprie-Eu cred ca, scopul fiecarui poet consta in creatie. Citind aceast poezie mica,am descoperit lucruri mari. M-am convins ca arta eminisciana ofera posibilitatea sa admiram frumosul, care e bazat pe cantarea naturii. Am constatat individualitatea neordinara a geniului literaturii noastre.
7)referinte critice
marioara2008
 
Mesaje: 30
Membru din: 13 Ian 2009, 19:17

Re: AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

Mesajde marioara2008 » 18 Dec 2013, 16:12

Teme si motive ale poeziei "Numai poetul"

. Calatoria atemporala, pe deasupra valurilor lumii reale si a undelor timpului: timpul este vazut ca un ocean imens, ca o oglinda cu mii de unde, stabilind fiecare cate un cadru ("frame"), in care evolueaza existente trecatoare.
. Lumea pieritoare, in care oamenii sunt supusi trecerii timpului.
. Poetul, vazut ca fiinta demiurgica, avand capacitatea de a transcende timpul, de a calatori catre marginile lumii.
. Visul si gandul, reminiscente ale lumii arhaice, a inceputurilor, prin care fiinta se poate intoarce spre origini, spre manifestarile prime ale creatiei.

"Numai Poetul", din punct de vedere al continutului, poezia are doua strofe care corespund doua planuri, aflate in antiteza: planul omului obisnuit, si cel al omului de geniu. Omul obisnuit, este caracterizat prin efemeritate, supus trecerii ireversibile a timpului, avand o viata ciclica. Realizarile acestuia sunt inutile, care nu vor dainui in timp, aflandu-se sub semnul mortii. Motivul "marii infinite" sugereaza viata in care oamenii sunt simplii actori.

Omul de geniu se caracterizeaza prin invingerea timpului, operele sale facandu-l nemuritor si indiferent in raport cu lumea, neadaptabil in societate, cauta absolutul, refugiindu-se in scris, pentru ca astfel el poate fi inteles de cei asemenea lui.

Eminescu afirma ca poezia trebuie citita si inteleasa, adevarat fiind faptul ca poezia nu are sa descifreze, ci din contra, sa incifreze o idée poetica.
marioara2008
 
Mesaje: 30
Membru din: 13 Ian 2009, 19:17

Re: AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

Mesajde marioara2008 » 18 Dec 2013, 16:14

Rectificare:simpli (nu simplii-din greseala am tastat litera i de doua ori si nu am observat decat dupa ce am trimis).
marioara2008
 
Mesaje: 30
Membru din: 13 Ian 2009, 19:17

Re: AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

Mesajde temele1 » 15 Ian 2014, 15:36

marioara2008 scrie:Teme si motive ale poeziei "Numai poetul"

. Calatoria atemporala, pe deasupra valurilor lumii reale si a undelor timpului: timpul este vazut ca un ocean imens, ca o oglinda cu mii de unde, stabilind fiecare cate un cadru ("frame"), in care evolueaza existente trecatoare.
. Lumea pieritoare, in care oamenii sunt supusi trecerii timpului.
. Poetul, vazut ca fiinta demiurgica, avand capacitatea de a transcende timpul, de a calatori catre marginile lumii.
. Visul si gandul, reminiscente ale lumii arhaice, a inceputurilor, prin care fiinta se poate intoarce spre origini, spre manifestarile prime ale creatiei.

"Numai Poetul", din punct de vedere al continutului, poezia are doua strofe care corespund doua planuri, aflate in antiteza: planul omului obisnuit, si cel al omului de geniu. Omul obisnuit, este caracterizat prin efemeritate, supus trecerii ireversibile a timpului, avand o viata ciclica. Realizarile acestuia sunt inutile, care nu vor dainui in timp, aflandu-se sub semnul mortii. Motivul "marii infinite" sugereaza viata in care oamenii sunt simplii actori.

Omul de geniu se caracterizeaza prin invingerea timpului, operele sale facandu-l nemuritor si indiferent in raport cu lumea, neadaptabil in societate, cauta absolutul, refugiindu-se in scris, pentru ca astfel el poate fi inteles de cei asemenea lui.

Eminescu afirma ca poezia trebuie citita si inteleasa, adevarat fiind faptul ca poezia nu are sa descifreze, ci din contra, s :?: a incifreze o idée poetica.
temele1
 
Mesaje: 2
Membru din: 07 Noi 2012, 22:36

Re: AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

Mesajde temele1 » 15 Ian 2014, 15:36

marioara2008 scrie:Teme si motive ale poeziei "Numai poetul"

. Calatoria atemporala, pe deasupra valurilor lumii reale si a undelor timpului: timpul este vazut ca un ocean imens, ca o oglinda cu mii de unde, stabilind fiecare cate un cadru ("frame"), in care evolueaza existente trecatoare.
. Lumea pieritoare, in care oamenii sunt supusi trecerii timpului.
. Poetul, vazut ca fiinta demiurgica, avand capacitatea de a transcende timpul, de a calatori catre marginile lumii.
. Visul si gandul, reminiscente ale lumii arhaice, a inceputurilor, prin care fiinta se poate intoarce spre origini, spre manifestarile prime ale creatiei.

"Numai Poetul", din punct de vedere al continutului, poezia are doua strofe care corespund doua planuri, aflate in antiteza: planul omului obisnuit, si cel al omului de geniu. Omul obisnuit, este caracterizat prin efemeritate, supus trecerii ireversibile a timpului, avand o viata ciclica. Realizarile acestuia sunt inutile, care nu vor dainui in timp, aflandu-se sub semnul mortii. Motivul "marii infinite" sugereaza viata in care oamenii sunt simplii actori.

Omul de geniu se caracterizeaza prin invingerea timpului, operele sale facandu-l nemuritor si indiferent in raport cu lumea, neadaptabil in societate, cauta absolutul, refugiindu-se in scris, pentru ca astfel el poate fi inteles de cei asemenea lui.

Eminescu afirma ca poezia trebuie citita si inteleasa, adevarat fiind faptul ca poezia nu are sa descifreze, ci din contra, s :?: a incifreze o idée poetica.
temele1
 
Mesaje: 2
Membru din: 07 Noi 2012, 22:36

Re: AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

Mesajde maiapavelescu » 19 Ian 2014, 16:21

onix11

Ce clasă eşti ? Răspunsul va fi foarte diferit, funcţie de nivelul tău.
maiapavelescu
 
Mesaje: 85
Membru din: 02 Iul 2007, 09:44

Re: AJUTOR !!!-Numai poetul de Mihai Eminescu

Mesajde marioara2008 » 11 Ian 2018, 15:07

aurelroba scrie:aratati care este succesiunea intamplarilor din textul dat

Doar la genul epic se poate arata succesiunea intamplarilor.Este una dintre trasaturile acestui gen.
marioara2008
 
Mesaje: 30
Membru din: 13 Ian 2009, 19:17


Înapoi la Limba şi literatura română

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori