Proiect Erasmus+ la CNCH Piatra-Neamt

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Proiect Erasmus+ la CNCH Piatra-Neamt

Mesajde pisicu » 04 Oct 2015, 21:24

Colegiul Național “Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț a câştigat un nou proiect finanţat prin fonduri europene, al cincilea în ultimii ani.
Este vorba de un proiect KA2- parteneriat strategic între scoli, cu un buget de peste 30.000 euro, intitulat "SELFY-Save Earth’s Life for Youth", finanţarea fiind asigurată prin programul Erasmus+, promovat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Colegiul nostru este coordonatorul european iar parteneri sunt școli din Italia, Franța, Grecia, Germania, Letonia, Portugalia și Turcia.

Scăderea fără precedent a suprafeţelor verzi, împădurite atât la nivel mondial cât şi la nivelul local, creşterea gradului de agresivitate la nivelul mediului prin acţiunile umane multiple, industrializarea, deversarea deşeurilor, catastrofele naturale sau provocate, epuizarea stratului de ozon, distrugerea ecosistemelor, efectul de seră și alte amenințări ale vieții umane sunt motive serioase pentru implementarea unor proiecte de protejare a Planetei.
Proiectul este realizat astfel încât să formeze atât la nivelul elevilor cât şi la nivelul adulţilor o concepţie sănătoasă asupra vieţii, corespunzând realităţii imediate şi de perspectivă. In desfăşurarea acestui proiect, am avut ca scop principal să îi facem pe elevi mai conştienţi de faptul că un mediu înconjurător sănătos şi cât mai puţin poluat depinde de fiecare dintre noi, şi mai ales că fiecare dintre noi poate să îşi aducă contribuţia.
“Proiectul presupune promovarea relaţiilor de colaborare şi prietenie între elevii şi profesorii din ţările partenere, promovarea metodelor de lucru in predarea stiintelor, participarea şi cooperarea în echipă, coordonarea activităţilor pentru scopul propus, încrederea în sine şi încrederea în ceilalţi, cultivarea interesului în relaţiile umane”.

Obiectivele proiectului sunt derivate din provocările actuale ale Educației 21 în Europa:
• promovarea valorilor ecologice, formarea unei atitudini pozitive faţă de mediu prin informarea elevilor din tarile participante asupra problemelor de mediu din fiecare țară,
• creșterea conștiinței elevilor cu privire la necesitatea adoptării unei atitudini ecologice responsabile, atât timp cât calitatea mediului este în strânsă conexiune cu calitatea vieții,
• îmbunătățirea competențelor lingvistice ale elevilor, de comunicare în diferite limbi ale Uniunii Europene, precum și a abilităților digitale prin utilizarea instrumentelor TIC și de colaborare virtuală,
• promovarea unei comunicări educaţionale profunde, bazată pe respect reciproc, încredere, cooperare, toleranţă, pe sentimentul identităţii şi al apartenenţei, pe acceptarea şi recunoaşterea diversităţii,
• promovarea strategiilor didactice eficiente pentru asigurarea unei educaţii de calitate în domeniul protecției mediului, pentru a ajuta cadrele didactice și elevii să integreze principiile și practicile de management de mediu în programele școlilor.

Activitățile proiectului se vor desfasura într-un mediu constructivist, interactiv şi integrat, centrat pe învăţare şi în acest context se va realiza învăţarea prin colaborare, bazată pe proiecte şi sarcini individuale şi de grup.

Platforma educațională inovatoare și comunitatea SELFY își vor demonstra valoarea adăugată europeană, în special în educația ecologică regională și în oferirea unui spaţiu informaţional în care elevii pot comunica într-un mod special prin partajarea cunoştinţelor, utilizarea bazelor de date cu privire la zonele protejate, zonele poluate si dezastrele ecologice identificate în fiecare tara, speciile protejate de legile naționale și posibilele amenințări de mediu, putând astfel interacţiona cu diverse simulări folosind noile instrumente Web 2.0, în demonstrarea angajamentul lor de a salva lumea naturală.

coordonator proiect: prof. Nadia Cîrcu
Avatar utilizator
pisicu
 
Mesaje: 34
Membru din: 06 Noi 2005, 18:59

Re: Proiect Erasmus+ la CNCH Piatra-Neamt

Mesajde pisicu » 23 Feb 2017, 21:07

ACTIVITATI DE INVATARE - PREDARE LA SMILTENE-LETONIA in cadrul proiectului Erasmus+ SELFY- Save Earth LIfe for Youth. Letonia, Smiltene
pPu participat 1 profesori și 4 elevi
Tema :Menținerea vieții sălbatice. Protejarea speciilor pe cale de dispariție.
Activități de învățare :
• Prezentarea de către fiecare școală a parcurilor naționale ale țării și cateva specii de plante, animale și păsări pe cale de dispariție în fiecare dintre aceste țări
• Utilizarea softului online infographic pentru crearea unor pagini despre animale protejate
• Prezentarea ideii fiecărei echipe despre realizarea unei case eco funcționale.
• Visitarea parcului Național Gauja National park și studierea cu specilițtii de acolo a temei "Fauna and flora of Latvia. Specii protejate și măsuri de protecție"
• Explorarea vieții sălbatice în Letonia. 1 zi petrecută în parc, concurs de vâslit pe distanța de 22 km, tresure hunting prin parc și alte activități interactive pentru elevi
• Participarea la reîmpădurirea unei zone cu pini, care va fi numită padurea SELFY, activitate realizată cu sprijinul Comisiei Municipale și a Companiei silvice din zonă.
• Vizitarea unui model de fermă ecologică unde elevii au participat la realizarea tuturor activităților prevăzute.
• Excursie educațională "Milky way" –explorarea posibilităților de creștere a animalelor și drumul laptelui de la animal la produsul natural creat.
• Participarea la deschiderea unui eveniment ecologic important realizat de Consiliul municipal din regiune privind protejarea zonelor sălbatice și menținerea unei vieți curate.

ACTIVITATI DE INVATARE - PREDARE LA MUNCHEN in cadrul proiectului Erasmus+ SELFY- Save Earth LIfe for Youth.
Perioada de desfasurare 28.11 – 2.12.2016
A participat 2 profesori și 4 elevi

Tema: Energii regenerabile
Activități de învățare :
- lecții despre energii regnerabile organizate în școală, la care au fost prezentate și prezentările elevilor și la sfarșitul cărora s-au realizat diferite expeimente practice cu pile galvanice, celule solare, alte tipuri de energii, compararea consumului în diferite țări, gradul de poluare cu CO2 și mai ales s-au realizat discuții despre cum ar putea tânara generație să stopeze aceasta și să conștientizeze necesitatea reciclării sau a utilizării energiilor regenerabile, controlul consumului și risipei.
- vizite de documentare la Muzeul de științe al Germaniei, unde elevii au realizat diferite workshopuri interesante chiar în partea de energii regnerabile.
- vizite de documentare la diferite locații care să ne arate centrale eoliene și parcuri solare, aât de multe in Germania
- Eveniment de multiplicare la care au participat specialițti de la compania Siemens și cu care elevii au discutat despre aceste tipuri de eenrgii și utilizarea lor practică, au verificat o mațină Porche electrică, au discutat despre viitorul în domeniul energetic și al construcțiilor de mașini.
Avatar utilizator
pisicu
 
Mesaje: 34
Membru din: 06 Noi 2005, 18:59


Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator