Proiect Erasmus+ la Scoala ”Gheorghe Țițeica”

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Proiect Erasmus+ la Scoala ”Gheorghe Țițeica”

Mesajde dorinasacu » 04 Noi 2016, 19:11

În perioada 23 - 27 mai 2016 a avut loc la Constanța cea de a doua activitate transnațională de învățare – activitate pe termen scurt pentru elevi a proiectului ”Invaders - How they shaped the Europe of today?”. Cu această ocazie, Școala gimnazială nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” a fost gazda a 19 profesori și 36 elevi din cele 6 țări partenere.
Obiectivele acestei reuniuni au fost: prezentarea impactului invadatorilor greci și romani asupra țării noastre, implicarea elevilor parteneri în ateliere de lucru pentru a le spori cunoștințele despre invadatori, filmarea unei știri TV despre invadatori, întărirea relațiilor dintre parteneri.
După spectacolul multicultural din prima zi a reuniunii, în timpul căruia cei 55 de profesori și de elevi din Irlanda, Anglia, Finlanda, Polonia, Spania și Italia au putut constata diversitatea populațiilor care locuiesc în Dobrogea în armonie au urmat patru zile pline, în care oaspeții școlii constănțene nu au avut aproape nicio clipă de răgaz și care au întărit relațiile dintre participanți. După prezentarea delegațiilor în fața elevilor și profesorilor gazde a urmat vizitarea şcolii, cu vizionarea claselor şi stabilirea primului contact cu elevii şi cadrele didactice din școala noastră. Elevii români au fost foarte interesaţi de aspecte din viaţa colegilor lor din țările partenere, punând numeroase întrebări despre preferinţele şi preocupările acestora, iar elevii străini au cerut diverse informaţii despre ţara noastră, relieful și clima acesteia, locuitorii ei.
Împreună cu elevii claselor a IV-a A, B, D elevii paarteneri au creat un joc despre invadatori, stabilindu-și reguli clare, cu depășiri de obstacole, capcane ori avansări rapide, în funcție de norocul la zar al fiecăruia. Ziua de miercuri a fost dedicată în întregime unei excursii de studiu la cetatea Adamclisi. Pe lângă vizitarea monumentului Tropaeum Traiani, a muzeului și a ruinelor vechii cetăți, elevii au asistat le demonstrații de luptă între daci și romani, au participat la ateliere de pielărie și ceramică, dar s-au și pregătit să devină luptători, învățând să tragă cu arcul. Excursia, o adevărată călătorie în timp, s-a încheiat cu degustarea unei tocane pregătite la foc de lemne, spre deliciul participanților.
După o întâlnire oficială în care delegația de peste hotare a fost primită de către primarul Constanței, Decebal Făgădău, și de către viceprimarul, Costin Răsăuțeanu, elevii au confecționat apoi, la Muzeul de Artă Populară, păpuși din linguri de lemn, îmbrăcate în costum tradițional românesc, pe care le vor putea folosi ca modele de lucru în școlile lor.
Cum una dintre activitățile proiectului prevedea redactarea unei știri despre invadatorii din fiecare țară de-a lungul timpului, coordonatorii s-au gândit că ar fi minunat ca elevii să se joace de-a jurnaliștii și să filmeze știrea respectivă. Astfel, ei au fost fie prezentatori, fie reporteri, au citit de pe prompter, au dat legătura în direct. Copiii au avut ceva emoții în fața camerelor, dar și le-au învins relativ repede, cu zâmbetul pe buze.
Întreaga săptămână, elevii români implicați în proiect au fost alături de colegii lor. Au legat prietenii noi sau și-au revăzut câțiva prieteni pe care și-i făcuseră în mobilitățile anterioare din Anglia, respectiv Spania. Copiii s-au despărțit cu lacrimi în ochi vineri, făcând diverse saluturi învățate de la colegii lor și o ultimă fotografie împreună, în Constanța. Astfel de experiențe îi îmbogățesc cu adevărat pe tinerii de pretutindeni care exersează diversitatea culturală, toleranța și care luptă cu prejudecățile și stereotipurile etnice, într-o Europă care își redefinește constant coordonatele, sub ochii noștri.
dorinasacu
 
Mesaje: 5
Membru din: 27 Iul 2010, 01:35

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori