Intalnire de proiect Comenius

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Intalnire de proiect Comenius

Mesajde pisicu » 06 Iun 2015, 17:04

„Pentru a dezvolta responsabilitate, tinerii trebuie să fie responsabili, pentru a învăța să le pese, trebuie să acționeze cu grijă față de ceilalți, iar pentru a învăța să le pese de binele comun, trebuie să contribuie la acesta.” (Thomas Lickona, Educating for Character).

In luna mai 2015, Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț a fost gazda celei de a doua întâlniri din cadrul proiectului Comenius bilateral `Youth initiatives to enhance their life development~ alături de partenerul Beyoğlu Güner Akın Lisesi din Istanbul, Turcia, proiect finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, în cadrul Programului de Învăţare pe Toată Durata Vieţii, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. La întâlnire au participat 20 elevi și 3 profesori de la școala parteneră.
Întotdeauna am știut că viitorul aparține tinerilor și aceștia sunt principalii beneficiarii a tot ceea ce se construiește bine sau rău în prezent. Din acest motiv este strict necesară utilizarea tuturor instrumentelor existente, precum și adoptarea pe viitor a unor măsuri pentru îmbunătățirea situației lor, atât la nivel comunitar cât și la nivelul fiecărui stat.

Proiectul se adresează în primul rând adolescenților, deoarece sunt la vârsta la care explorează limitele comportamentului lor și sunt curioși nu doar în legătură cu ei înșiși si și cu lumea înconjurătoare. Parteneriatul nostru a fost generat de nevoia comuna a celor două școli pentru sensibilizarea adolescenților în ceea ce privește valorile europene comune, care întăresc capacitatea de înțelegere reciprocă, empatia, respectul reciproc.
Acest parteneriat și-a propus studiul dezvoltării personale și sociale a adolescenților prin dezvoltarea abilităților care să îi ajute să se descurce mai bine în viață și să fie cetățeni activi în comunitățile în care trăiesc, prin identificarea locurile corupte în orașul lor și propunând soluții pentru o viață decentă, europeană, în scopul de a opri creșterea comportamentului violent și anti-social, care se datorează, în mare parte, lipsei moralei și conduitei în școlile și societatea noastră.

Elevii din cele două țări implicate în proiect au prezentat materiale pe această temă (filme educaționale, prezentări PPT, chestionare, imagini etc), au participat la ateliere de lucru organizate în echipe internaționale (realizarea de măști, cunoaștere reciprocă, teambuilding, teatru de tineret, realizarea unei reclame, eco fashion show, realizarea de postere cu teme de discriminare) , au efectuat vizite de documentare la Univ Al I Cuza Iași, Asociații de tineret, apoi vizite culturale: Cheile Bicazului, Mânăstirea Neamț, Cetatea Neamțului, Mitropolie, Grădina Botanică Iași, Muzeul de istorie.

Conform planului de desfășurare al proiectului, la aceasta întâlnire au fost prezentate produsele finale realizate: broșura proiectului, blogul și premiul I obținut de acest produs la faza națională a concursului MADE FOR EUROPE, spațiul E-twinning cu același nume ca și al proiectului și realizările finale ale tuturor participanților.

Toate proiectele realizate de elevi au avut ca temă problemele sociale și de sănătate ale tinerilor din cele două țări, problemele întâmpinate de ei în cele două orașe, atitudinea guvernanților și factorilor locali în vederea soluționarii problemelor lor și au fost prezentate de către echipele de elevi din cele două țări în fața unui auditoriu format din ceilalți participanți la întâlnire și elevii și profesorii școlii noastre . Prezentările au fost urmate de întrebari puse de catre audiență, cu raspunsuri și explicatți imediate, utilizând limba engleză, română și turcă.
Concluzia a fost că participarea la acest proiect a fost un câștig social, intercultural, interlingvistic pentru toti participanții !

Elevii au rămas plăcut impresionați de activitățile la care au participat în cadrul acestui proiect și consideră ca tema acestei întâlniri a fost foarte interesantă și de actualitate și ceea ce au învățat în urma vizionării materialelor tuturor echipelor va fi extrem de util în viitor.



coordonator: prof. Nadia Cîrcu
Fişiere ataşate
IMG_1026.JPG
2.jpg
11258770_438749309626893_500710000_o.jpg
Avatar utilizator
pisicu
 
Mesaje: 34
Membru din: 06 Noi 2005, 18:59

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori