Protocolul cu Biserica şi poliţia religios-ortodoxă

Aceasta sectiune poate fi folosita de catre colegii care simt lipsa activitatii pe forumul Ministerului Educatiei, inchis temporar. Va rugam sa va exprimati opinii, sa ne dati sugestii, sa puneti intrebari, pastrand, evident, un ton civilizat.

Moderator: costi_52

Reguli forum
Va rugam sa respectati neticheta, sa scrieti corect romaneste, sa aveti un ton civilizat. In cazul in care criticati, va rugam sa argumentati.

Protocolul cu Biserica şi poliţia religios-ortodoxă

Mesajde cornel_cretzu » 11 Iun 2014, 20:18

Biblia spune în Luca 16:13 Nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ţine şi pe celălalt îl va dispreţui.

În data de 29 ianuarie 2014, preotul Ştefan Vătafu, inspectorul pe religie la ISJ Gorj, le cerea profesorilor de religie din subordine să strângă informaţii despre afilierea religioasă a copiilor şi a familiilor acestora, datele urmând a fi transmise către... Mitropolie!

”Va rog ca pana la 15 februarie sa imi trimiteti situatia din unitatile de invatamant unde predati cu urmatoarele:
- situatia cultelor neoprotante in scoală,
- numarul familiilor eterodoxe din localitatea respectiva şi dacă acestea dispun de casă de rugăciune,
- numele pastorului
- felul şi frecvenţa activităţilor prozelitiste (acolo unde ele există),
- implicare preotului paroh în relaţia cu şcoala şi în activitatea de combatere a acestui fenomen.
Eu voi trimite Mitropoliei situatia pe care o voi primi, de aceea va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!”

Informaţia după ce a ajuns în presă a inflamat, normal de altfel, şi pagina a fost ştearsă. Mai jos sunt linkurile de google cache încă viabile precum şi un print screen a paginii, încă funcţională în 4 iunie.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Q_N_mrQs-E8J:isj.gj.edu.ro/page/9/%3Fattachment_id%3Dyzhygzbba+&cd=4&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&client=firefox-a
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Nxailnp3IEYJ:isj.gj.edu.ro/continut/anunturi/page/6/+&cd=5&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&client=firefox-a

Oare câte ordine de acest tip au fost date? Credeţi că este chiar doar o excepţie? Nu e deloc o excepţie, e sarcina standard a profesorilor de religie şi a inspectorilor, ca propagandişti ai BOR.
Am precizat de câteva ori că sistemul strict ierarhizat al Bisericii conduce inevitabil la totalitarism și abuz. Fiind lipsit de controlul societății sau statului o instituție militară din punct de vedere organizatoric va naște situații abuzive aproape imposibil de contracarat, ba chiar aproape imposibil de crezut. Și ce teren mai propice pentru înmulțirea și acutizarea abuzurilor decât faptul că acestea sunt atât de "incredibile".

De ce demersul acestui inspector este ilegal şi periculos? Legea Cultelor (nr. 489/2006) spune așa:
este interzisă obligarea persoanelor să îşi menţioneze religia, în orice relaţie cu autorităţile publice sau cu persoanele juridice de drept privat (art. 5, alin. 6) şi este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenţa la culte, cu excepţia desfăşurării lucrărilor de recensământ naţional aprobat prin lege sau în situaţia în care persoana vizată şi-a dat, în mod expres, consimţământul pentru aceasta (art. 5, alin.5).

Cu toate acestea exact omul statului pus acolo pentru a supraveghea respectarea legii în ograda sa o încalcă flagrant dând un ordin de poliție politică (religioasă) subalternilor săi, obligându-i astfel și pe ei să încalce legea.

Veți spune că nu este foarte grav, că profesorii nu s-au conformat. Slabe speranțe. Profesorii de religie nu au scăpare.

Ministerul Educatiei a facut public luni, 2 iunie (abia atunci a fost pus linkul în cadrul comunicatului), după două zile de proteste a societății civile, protocolul incheiat cu Patriarhia Română cu privire la predarea în şcoli a disciplinei religie-cultul ortodox, semnat joi, 29 mai, la sediul Patriarhiei. Încadrarea profesorilor pe catedre de religie - cultul ortodox în şcoli şi licee se face “cu avizul scris (binecuvantarea) al chiriarhului”. Refuzul acordării binecuvântării trebuie să fie “motivat temeinic”, retragerea binecuvântării “se face pentru abateri grave de la doctrina sau morala cultului” şi duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă. De asemenea, procedura de acordare si de retragere a binecuvantarii se elaboreaza de catre Patriarhia Romana, se aproba prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa care procedura se comunica Ministerului Educatiei si Secretariatului de Stat pentru Culte. Numai că Ministerul trebuie să se execute, fără nici un fel de împotrivire, conform înțelegerii, deși profesorul respectiv este angajatul Ministerului și nu al Bisericii Ortodoxe Române.

Protocolul prevede şi că “reprezentanţii Patriarhiei Române / ai centrelor eparhiale (adică preoţii locali) pot participa cu statut de invitat la activităţile de inspecţie şcolară ”. Probabil la ce ore poftesc dumnealor, că nu este specificat.

Biblia spune în Luca 16:13 Nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ţine şi pe celălalt îl va dispreţui. Pe cine credeți că vor sluji profesorii de religie? Pe cine vor disprețui?

Acestă "dublă subordonare" face ca profesorii de religie, deși sunt plătiți din banii statului, adică ai noștri, în loc să urmărească interesul major al elevilor (interes susținut teoretic de Legea Educației cât și de politicile "doar" declarate ale Ministerului Educației) se vor conforma de fapt ordinelor de poliție spirituală venite de la Patriarhie. Sau la ordinul preotului ce vine în control.
Copiii noştri vor fi doar calea prin care Ortodoxia învinge România.

Soluţii?
cornel_cretzu
 
Mesaje: 11
Membru din: 01 Apr 2008, 22:44

Re: Protocolul cu Biserica şi poliţia religios-ortodoxă

Mesajde cornel_cretzu » 11 Iun 2014, 20:36

Soluţia mea este ca religia să nu mai fie subordonată Bisericii şi să aibă o componentă analitică, de prezentare a bogăţiei spirituale a tuturor oamenilor, indiferent dacă au o religie sau nu, dacă sunt ortodocşi sau catolici, musulmani sau atei. În nici un caz religie de tip doctrinar, catehetic, aşa cum este acum în lege.
cornel_cretzu
 
Mesaje: 11
Membru din: 01 Apr 2008, 22:44

Re: Protocolul cu Biserica şi poliţia religios-ortodoxă

Mesajde emil » 12 Iun 2014, 08:27

Ar fi interesant sa vedem parerile colegilor pe aceasta tema. Stim bine ca multi se tem sa isi exprime opinia... Poate ca exista oameni curajosi. Va asteptăm!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Protocolul cu Biserica şi poliţia religios-ortodoxă

Mesajde cornel_cretzu » 12 Iun 2014, 13:45

emil scrie:Ar fi interesant sa vedem parerile colegilor pe aceasta tema. Stim bine ca multi se tem sa isi exprime opinia... Poate ca exista oameni curajosi. Va asteptăm!

Şi care este părerea (soluţia) ta Emil?
cornel_cretzu
 
Mesaje: 11
Membru din: 01 Apr 2008, 22:44

Re: Protocolul cu Biserica şi poliţia religios-ortodoxă

Mesajde emil » 13 Iun 2014, 12:25

cornel_cretzu scrie:
emil scrie:Ar fi interesant sa vedem parerile colegilor pe aceasta tema. Stim bine ca multi se tem sa isi exprime opinia... Poate ca exista oameni curajosi. Va asteptăm!

Şi care este părerea (soluţia) ta Emil?

Eu astept parerea colegilor, de aceea am lansat aceasta provocare. Nu doresc sa imi exprim eu opinia si apoi sa se comenteze pe opinia mea!
Discutii mai sunt si aici, unde sunteti implicat, pe buna dreptate, si dvs.:
religia-este-obligatorie-t9465.html

Va astept cu pareri.

Multumesc
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Protocolul cu Biserica şi poliţia religios-ortodoxă

Mesajde cornel_cretzu » 19 Iun 2014, 16:12

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17512585-inspectorul-scolar-religie-din-gorj-care-cerut-monitorizarea-celorlalte-culte-prin-intermediul-scolii-dat-demisia.htm
Un pas mic spre normalitate? Nu este.
Pasul spre normalitate era ca instituţiile statului să-şi facă treaba şi să-l concedieze. Statul de fapt nu a făcut nimic, doar a constatat că presiunea civică a făcut ca un iresponsabil ce nu avea ce căuta în inspectorat a renunţat la funcţie. Inspectorul general, superiorul său direct, "s-a spălat pe mâini". Oamenii ministerului au aflat din presă că se încalcă legea în ograda lor. Asta după ce au semnat cu Patriarhia că preoţii au drept de inspecţie în şcoală. Câteva remarci dezaprobatoare au fost făcute abia când discuţiile au devenit publice, atât pe mass media cât şi în acţiuni de stradă. Biserica ce l-a îndemnat să calce legea tace chitic. Profesorii de religie sunt muţi. Ceilalţi inspectori de religie par că usturoi n-au mâncat şi gura nu le miroase deşi au primit şi ei solicitări asemănătoare. Faţă de ei Cristian Vătafu a fost doar mai prost sau naiv, a cerut public aceste informaţii deoarece i s-a părut normal ca "ortodoxia să conducă România". Nu mai vorbesc de celelalte cadre didactice care se prefac că nici nu a existat această ilegalitate
cornel_cretzu
 
Mesaje: 11
Membru din: 01 Apr 2008, 22:44


Înapoi la Forum EDU

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori