Interculturalitate în țara deschizătorilor de drumuri

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Interculturalitate în țara deschizătorilor de drumuri

Mesajde alicril » 25 Oct 2013, 16:48

Ce mod mai bun de a începe un nou an școlar decât printr-o nouă experiență de formare profesională în Lisabona, Portugalia?
În calitate de profesoară de informatică și TIC la Colegiul Tehnic ”Traian Vuia” din Oradea am avut şansa de a participa la un stagiu de perfecţionare în Costa da Caparica, lângă Lisabona, în perioada 23-28 septembrie 2013. Participarea mea la acest curs a fost posibilă datorită grantului obținut în cadrul Programului Sectorial Comenius, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii – Mobilităţi individuale de formare continuă (http://www.anpcdefp.ro).
Cursul “ICT as a Tool for Intercultural and Media Education” (“TIC ca instrument în educația interculturală și media”) a fost organizat de CREF Sesimbra - Education Resources and Training Centre (Centrul de resurse educaționale și formare). Coordonatorul acestui centru - Vitor Pereira da Costa – a format o echipă cu adevărat interculturală, la acest program participând 23 de profesori din țări precum Spania, Lituania, Croația, Ungaria, Turcia, România, Letonia, Germania, Polonia, Grecia, Estonia, Irlanda și Suedia.
Această activitate de perfecționarea venit în întâmpinarea necesităților mele de formare. Cursul s-a axat în principal pe prezentarea potenţialului pe care instrumentele TIC le oferă în activitatea didactică, dar și în educația interculturală, prelegerile fiind ținute de către specialiști din Letonia, Lituania și Portugalia.
În cadrul diferitelor workshop-uri, noi, cursanţii, ne-am familiarizat cu utilizarea diferitelor soft-uri de prelucrare a imaginilor, precum Microsoft AutoCollage, Photo Story3, Windows Movie Maker și cu aplicațiile de creare de cuvinte încrucișate, toate acestea în vederea realizării unor lecții cât mai atractive. Cu ocazia vizitei la sediul CREF din Sesimbra, am folosit platforma educațională Moodle și am creat lecții interesante cu ajutorul tablei interactive. Toate aceste aplicații pot fi folosite cu succes pentru integrarea diversității culturale în contextul educațional.
În cadrul activității Calculatorul, instrument de predare și învățare, prof. Sandra Fradão de la Universitatea din Lisabona a prezentat beneficiile și avantajele utilizării tehnologiei “cloud”.
Folosind fotografia digitală am surprins frumusețea orașului vechi Sintra și a Palatului Pena ce face parte din patrimoniul UNESCO, fiind considerat și una din Cele 7 minuni ale Portugaliei. De asemenea, am imortalizat apele Atlanticului care lovesc furioase pereții stâncoși de la Boca da Inferno (Gura Iadului). Să nu uităm că de pe aceste meleaguri au plecat faimoasele expediții maritime și chiar și astăzi pe steagul Portugaliei figurează un astrolab – instrument de navigație care reamintește rolul jucat pe vremuri de această țară în descoperirea lumii.
Pentru a descoperi diversitatea culturală a zonei, organizatorii au planificat o vizită la biblioteca publică din Sesimbra, unde fiecare cursant a oferit o carte scrisă de un autor cunoscut din țara de proveniență. Am vizitat și școala Boa Agua, unde studiază elevi din mai toate părțile lumii.
Dar cel mai mult mi-a plăcut ”Descoperirea Lisabonei pe jos” , o activitate încărcată de istorie. Împărțiți pe echipe, am străbătut străzile Lisabonei, și am vizitat obiective turistice celebre începând cu Mănăstirea Jeronimo, Turnul din Belem, Monumentul Descoperitorilor - dedicat marilor exploratori portughezi, până la Castelul São George și Catedrala Se, punctul intermediar fiind celebra cofetărie Pasteis de Belem, totul încheindu-se spectaculos cu o cină în atmosfera muzicii tradiționale portugheze –“fado” - în celebrul cartier Alfama din Lisabona.
Pot afirma cu convingere că toate aceste locuri deosebite, cu obiceiuri și tradiții proprii, stau mărturie a interculturalității vieții de la capătul lumii…occidentale.
Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
prof. de Anna-Monika Muscaș
Colegiul Tehnic ”Traian Vuia”, Oradea
alicril
 
Mesaje: 2
Membru din: 08 Sep 2007, 15:33

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator