Despre matematica in liceele tehnologice

Discutii despre noua programa, avand in vedere noul plan de invatamant

Despre matematica in liceele tehnologice

Mesajde danpoenaru » 09 Oct 2013, 15:59

Pledoarie pentru invatamant : Matematica in liceele tehnologice

Ca in fiecare an la acesta data atentia publicului este indreptata spre probele de bacalaureat. Se disputa si se analizeaza cu mult patos subiectele, nivelul de pregatire al elevilor, rezulatele obtinute. Tocmai de aceea as dori sa aduc aici in discutie anumite aspecte legate de specificul predarii unor materii fundamentale in scolile romanesti.

Nu intamplator am ales predarea matematicii in liceele tehnologice. Acest tip de licee cuprinde un numar important de elevi in cadrul sistemului nostru scolar. Unii dintre noi suntem fosti absolventi ai acestei forme de invatamant, inainte sau dupa 1989. Putin stiu insa cum s-a modificat in ultimii ani programa acestui tip special de invatamant. In urma repetatelor experimente la care au fost supusi atat elevii cat si cadrele didactice prin nesfarsitele si prea putin ganditele “reforme” in programa scolara au aparut modificari care pe termen scurt si lung afecteaza pregatirea si sansele elevilor in viitor.

Pe langa alte materii de cultura generala precum fizica, biologia sau chimia si matematica a devenit victima acestor modificari repetate. Clasele de liceu cu profil tehnologic au ajuns sa aiba 10-11 ore de materie de specialitate pe saptamana in timp ce studiul matematicii a fost…tuns la 3 ore saptamanale. Ce sa mai vorbim de fizica, chimie si biologie care au disparut complet in clasele a XI-a si a XII-a la aceste profile.

Trei ore de matematica pe saptamana sunt total insuficiente si in cele ce urmeaza voi incerca sa argumentez aceasta afirmatie.

1. In primul rand, liceele tehnologice ofera procentul cel mai mare de candidati pentru invatamantul superior tehnic si economic, unde studiul matematicii ramane materie de baza.

2. Formarea personalitatii, obiectiv specific liceului presupune studiul matematicii alaturi de limba romana nediferentiat valoric in raport cu clasele speciale de mate-info .

3. Deciziile importante in alegerea unei cariere se iau de regula la varsta de 17-18 ani. Un elev cuprins in cadrul unui liceu tehnologic care-si descopera aptitudinile, talentul si optiunea pentru matematica si se indreapta catre una din facultatile in care matematica este o prioritate absoluta este net defavorizat de programa scolara redusa oferita de liceul tehnologic in care tocmai studiaza. Astfel talentele descoperite la acesta varsta risca sa se risipeasca. Deciziile majore in alegerea unei cariere nu se iau la sfarsitul clasei a VIII-a, cand se face repartitia prin calculator.

4. Alocarea unui numar mai mare de ore matematicii in detrimentul materiilor tehnologice ar fi o masura benefica cata vreme acestea din urma vizeaza doar o eventuala calificare finalizata prin atestat si ofera o vaga iluzie a unui eventual loc de munca. Matematica, pe langa consolidarea in formarea personalitatii elevului, ii ofera acestuia premise in abordarea in mod consistent a unor forme de invatamant superior axate pe diferite specialitati tehnologice.

5. Este total ilogica situatia in care studiul matematicii in gimnaziu presupune 4 ore de matematica pentru ca apoi la liceu sa se reduca la 3 ore, asta in conditiile in care matematica de liceu introduce notiuni si judecati matematice cu grad de abstractizare, rigurozitate si subtilitate mult mai ridicate. Aceasta nejustificata reducere a numarului de ore alaturi de cateva ciuntiri nepermise ale materiei (dupa cum va poate spune orice matematician aflat la catedra) a facut ca obiectul de studiu “Matematica” sa aiba mai mult un caracter informativ decat formativ, asa cum ar fi fost normal.

6. O eventuala statistica privind locul de munca sau viitoarea cariera aleasa de un absolvent al unui liceu tehnologic va demonstra cu siguranta ca numarul celor ce aleg sa lucreze in domeniul pentru care s-au calificat este total nesemnificativ. Majoritatea elevilor ajung in liceele tehnologice intamplator, repartizati de calculator pe baza optiunii a “n”-a din fisa intocmita dupa Evaluarea nationala. De aceea un numar de 5-6 ore/sapt. afectat materiilor de specialitate care sa justifice profilul liceului ar fi suficient. Momentan, la clasele 11-12, numarul acestor materii depaseste 50% din numarul obiectelor de studiu inscrise in catalog. Marind in compensatie numarul de ore destinat studierii stiintelor fundamentale precum matematica ar apropia mai mult competentele obtinute de elevi pana la finalul liceului de cel al colegilor lor din liceele teoretice si ar permite de asemenea obtinerea unui bacalaureat consistent si definitoriu pentru un liceu.

7. Revenirea la programa de 4 ore de matematica pe saptamana nu presupune neaparat un volum marit de cunostinte ci ar oferi mai ales necesarul de timp destinat fixarii si aprofundarii notiunilor predate. Astfel pentru o unitate de invatare se poate aloca mai mult timp profesorului pentru a prezenta elevului mai multe exemple sau aplicatii relativ la notiunile predate intarind caracterul formativ in predarea matematicii.

Citind aceste randuri veti spune poate ca pledoaria ar trebui s-o adresez direct ministerului de resort. Desigur, pot sa fac si acest lucru. Eu insa ma adresez Dvs. celor ce cititi acesta pagina. Sunteti poate parinti, elevi sau tineri care vor sa-si intemeieze o familie intr-un viitor. Aceste probleme va privesc direct. Ele vizeaza egalitatea de sanse, viitorul vostru si al copiilor vostri. Demonizarea matematicii nu va duce la un invatamant de calitate iar dezvoltarea personalitatii, a gandirii abstracte, a coerentei gandirii si argumentarii in cazul noilor generatii va avea mult de suferit.

Nu fiti indiferenti fata de aceste aspecte. Atunci cand cereti (in mod legitim) un invatamant performant pentru copiii vostri, va rog sa reveniti in gand si asupra acestor randuri. In fond stiinta despre care un faimos ganditor spunea ca “incearca sa faca ordine in dezordine” poate fi aliatul nostru in stradania zilnica de a ordona lumea in care traim.
danpoenaru
 
Mesaje: 2
Membru din: 09 Oct 2013, 15:41

Înapoi la Programa scolara Matematica

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori