Dragoste, pace toleranta la C.N.Calistrat Hogas Piatra-Neamt

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Dragoste, pace toleranta la C.N.Calistrat Hogas Piatra-Neamt

Mesajde pisicu » 23 Mai 2013, 11:50

In perioada 19-29 mai, Colegiul Național „Calistrat Hogaș Piatra-Neamț”, „şcoală europeană”, statut conferit de Guvernul României în urmă cu un an pentru performanţele sale instructiv-educative, cele de formare ale unui cetăţean al Europei moderne, este gazda ultimei întâlniri de proiect Comenius bilateral „LET’S SHARE LOVE, PEACE AND TOLERANCE ” realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții. Echipa de proiect de la școala Seferli İlköğretim Okulu- Hatay Turcia sub îndrumarea coordonatorului proiectului Saydal Uysal, este formată din trei profesori și 10 elevi.
Proiectul va ajuta aproximativ 1000 de elevi din cele două țări, să intre în contact cu identitatea europeană comună dar și cu propriile caracteristici, să împartăşească informaţii despre ţara lor şi să învețe despre modul de viaţă din cele două ţări (sistem de educaţie, oraş, ţară, mediul inconjurător, cultură, artă, sport, limbă, gastronomie), să găsească asemănări şi deosebiri între acestea.

Pe parcursul celor 10 zile, pentru atingerea obiectivelor proiectului, se vor derula mai multe activităţi precum: prezentarea fiecărui partener, a şcolii şi a regiunii, a fiecărei ţări, subproiectul „Învață-mă cultura mea !” în cadrul căruia ambele școli vor pregati prezentări despre cultura partenerilor, expoziţie de fotografii, completarea paginii web a proiectului si a dictionarului ilustrat online, workshop-uri pe teme care trateaza tradiţii, gastronomie, personalităţi româneşti si turcesti, istorie si geografie, pictura pe sticla, origami, sculptura in lut, realizarea de tricouri, prezentarea oraşului, a muzeelor si a locurilor istorice din Piatra-Neamt, vizite de documentare la Tg. Neamt, Tarpesti si Iasi, cursuri de limba turca si romana, la care elevii din cele doua tari isi vor desavarsi abilitatile de pronuntie si scriere, participarea la ore de biologie, chimie, fizica, limba engleza. Cu ajutorul elevilor, o promisiune de „Pace, Dragoste si Toleranta” va fi pregatită, înregistrată și impărtășită pe toate canalele importante de comunicare: televiziune, Internet, media.
Activitățile proiectului contribuie la dezvoltarea spiritului de observaţie, de iniţiativă, la stimularea creativităţii, a perspicacităţii în gândire şi acţiune: prin lucrările lor, elevii vin în contact cu bogăţia de forme şi culori a obiectelor pe care le execută, contribuie la educarea gustului pentru frumos, îşi însuşesc şi îşi consolidează sistematic cunoştinţele despre mediul înconjurător. Totodată îşi dezvoltă procesele psihice şi mai cu seamă sentimentele de dragoste şi respect faţă de natură şi semeni.
Problemele pe care proiectul le-a abordat sunt:
• Promovarea echității, a coeziunii sociale și cetățeniei active europene,
• Sporirea creativității și a inovației, inclusiv a spiritului antreprenorial, la toate nivelurile de educație și formare profesională,
• Stabilirea unei abordări pozitive a diversităților culturale în rândul cadrelor didactice, elevilor și părinților,
• Creșterea gradului de conștientizare a identității elevilor într-un context local, național și European,
• Promovarea învățării limbilor străine ( turcă, engleză și română) prin învățarea între parteneri a obiceiurilor alimentare, zilelor naționale speciale și a activităților specifice,
• Încurajarea utilizării instrumentelor TIC în activitatea de zi cu zi,
• Dezvoltarea valorilor și virtuților morale ale elevilor: empatia, conștientizarea fraternității, iubirea față de ființele umane și speranța față de pacea lumii.

Fiind ultima întâlnire de proiect, testele de evaluarea ale elevilor in limbile romana, turcă și engleză, chestionarele pe teme culturale, evaluarea îndeplinirii obiectivelor proiectului și ale întâlnirii din România, a participării active a echipelor, a impactului asupra elevilor, profesorilor, școlii, comunității locale vor încheia aceasta fructuoasă vizită.
Participarea la un proiect internaţional a permis elevilor să folosească o limbă străină în context real, pentru a întâlni oameni din diferite ţări şi a învăţa să lucreze cu ei, promovând astfel înţelegerea reciprocă şi respectul între oameni din medii culturale diferite, lingvistice şi sociale.
Sperăm că elevii vor începe să dobândească cunoştinţele, aptitudinile şi abilităţile necesare pentru a iniţia şi dezvolta proiecte inovatoare, durabile, care vor avea un impact pozitiv asupra vieţii lor, a familiilor şi a comunităţilor.

Coordonator: prof. Nadia Cîrcu
Fişiere ataşate
IMG_3417.JPG
Avatar utilizator
pisicu
 
Mesaje: 34
Membru din: 06 Noi 2005, 18:59

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori