Provocarile clasei pregatitoare

Va invitam sa va exprimati opiniile, sa ne impartasiti din experientele voastre si sa ridicati noi teme inspirate din activitatea dumneavoastra de zi cu zi. Prima GENERATIE de cadre didactice de la clasa pregatitoare… aveti cuvantul!

Moderator: ancuta_huzum

Cum au reactionat parintii ai caror copii sunt inscrisi in clasa pregatitoare?

Foarte multumiti
269
67%
Multumiti
97
24%
Neutri
13
3%
Nemultumiti
25
6%
 
Voturi totale : 404

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde Camelia42 » 18 Mar 2013, 19:21

Clasa pregatitoare este cea mai buna legatura intre gradinita si scoala
Camelia42
 
Mesaje: 1
Membru din: 14 Mai 2012, 19:14

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde mhuple » 18 Mar 2013, 21:56

Ma numar printre cadrele didactice care au ani buni la catedra si pot spune ca am asteptat de multi ani sa se intample ceva in invatamantul romanesc. Ceva care sa schimbe ceva.Un prim pas s-a facut prin introducerea clasei pregatitoare in invatamantul obligatoriu.As dori sa va ganditi putin si la copiii care n-au frecventat gradinita.Ii vedem cu totii pe strazi, pe marginea santului etc. Doar pe plan local, in clasele I si clasele pregatitoare sunt inscrisi 67 elevi iar la gradinita a functionat a singura grupa mare cu 20 elevi.Unde au fost ceilalti? Ganditi-va la cadrul didactic care in clasa I lucreaza cu acesti elevi , majoritatea de etnie rroma((85%).E simplu pentru el sau pentru acei copii?
Trebuie sa le dam o sansa si acestora deoarece convietuim si muncim impreuna.Interesant e faptul ca la scoala vin cu placere si incet,incet se adapteaza cerintelor .Puteam sa iau clasa I dar am preferat sa muncesc un an cu acesti elevi mai mici. Nu regret nimic .Copilul, adultul de maine, are doar de castigat iar noi impreuna cu ei.Sper sa apuc si ziua cand va fi obligatorie si frecventarea gradinitei.
mhuple
 
Mesaje: 12
Membru din: 08 Mai 2012, 21:29

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde mynuta » 19 Mar 2013, 15:52

Clasa pregatitoare este ok daca este privita ca ajuta copilul sa se acomodeze cu scoala. Dar cum a fost organizata in anul scolar 2012-2013 lasa mult de dorit. La scoala unde este copilul meu cadrele didactice care au preluat clasele pregatitoare sunt nepregatite pentru copii cu varsta de 5-6 ani( nu stiu sa comunice cu ei sau nu au rabdare, nu stiu sa-i stimuleze, sa-i atraga; stiu decat sa urle si sa-i jigneasca). Doamnele invatatoare mai predau si la alte clase: a IIIa, respectiv a IVa; probabil sunt si ele ametite.Era mai bine daca de clasa pregatitoare se ocupau doamnele educatoare ( cred ca se putea efectua detasarea lor la scoala).
mynuta
 
Mesaje: 2
Membru din: 19 Sep 2012, 13:23

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde ancuta_huzum » 20 Mar 2013, 17:07

mhuple scrie:Ma numar printre cadrele didactice care au ani buni la catedra si pot spune ca am asteptat de multi ani sa se intample ceva in invatamantul romanesc. Ceva care sa schimbe ceva.Un prim pas s-a facut prin introducerea clasei pregatitoare in invatamantul obligatoriu.As dori sa va ganditi putin si la copiii care n-au frecventat gradinita.Ii vedem cu totii pe strazi, pe marginea santului etc. Doar pe plan local, in clasele I si clasele pregatitoare sunt inscrisi 67 elevi iar la gradinita a functionat a singura grupa mare cu 20 elevi.Unde au fost ceilalti? Ganditi-va la cadrul didactic care in clasa I lucreaza cu acesti elevi , majoritatea de etnie rroma((85%).E simplu pentru el sau pentru acei copii?
Trebuie sa le dam o sansa si acestora deoarece convietuim si muncim impreuna.Interesant e faptul ca la scoala vin cu placere si incet,incet se adapteaza cerintelor .Puteam sa iau clasa I dar am preferat sa muncesc un an cu acesti elevi mai mici. Nu regret nimic .Copilul, adultul de maine, are doar de castigat iar noi impreuna cu ei.Sper sa apuc si ziua cand va fi obligatorie si frecventarea gradinitei.

Buna ziua dna invatatoare, citesc cu multa bucurie cuvintele scrise de dvs. Si ma bucura atat implicarea, cat si bunatatea care razbate (asa simt) din cuvintele dvs. De ce credeti dvs ca vin acesti copii cu placere la scoala? Cum ati reusit dvs sa le aduceti acestor copii bucuria de a veni la scoala? Ce reteta fermecata ati gasit? Ma gandesc ca doar prin schimbul acesta de experienta invatam mai mult si mai bine cu totii. Asteptam raspunsul dvs cu nerabdare. O zi frumoasa si linistita!
ancuta_huzum
Moderator
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Ian 2013, 15:39

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde ancuta_huzum » 20 Mar 2013, 17:14

ComanL scrie:Din punctul meu de vedere,clasa pregatitoare este binevenita!Dupa sase luni de munca,au inceput sa apara roadele.

Buna ziua dna invatatoare, ce frumos suna: ""au inceput sa apara roadele"... citesc si recitesc... inseamna ca va bucurati si aveti satisfactia muncii dvs. Care sunt aceste roade? Ce stiu acum elevii dvs si cand au intrat in prima zi in clasa dvs nici nu visau ca exista sau daca visau, nu stiau ce viseaza... :D Ma gandesc la teoria unui mare filosof: stim totul, dar nu suntem constienti ca stim!

O zi frumoasa si linistita!
ancuta_huzum
Moderator
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Ian 2013, 15:39

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde ancuta_huzum » 20 Mar 2013, 17:26

mihainv scrie:Dupa 36 de ani la catedra,am lasat clasa aIIIa si am preluat clasa pregatitoare cu multe lacrimi si cu mult amar.Aveam doar mobilier nou,atat.Si un numar de 19 elevi cu ochisorii sclipind de curiozitate:
*ce va fi?
*cum va fi?
*ce vom face ?
*cum vom face?
la fel gandeam si eu.Imi era groaznic de greu.ACUM?Ne-am creat materiale,jocuri,zile festive,de joaca,totul este o joaca .Dar prezenta mai ca la scoala adevarata(numai cand sunt gripati au absente)cunoastem literele de tipar,cifrele,aduman pana la 10,scadem,Doamne dar cate nu facem...Totul este sub forma de joc si asta ne place foarte mult.Vizitam si colegii nostri de la gradinita care -sa ma ierte doamnele educatoare ca o spun-au ramas mult in urma noastra.Din multe puncte de vedere concuram cu colegii nostri din clasa I,ca de ,suntem SCOLARI acum,si Doamne,ce mult ne place cand spunem NOI SUNTEM SCOLARI!!!
*parintii???sunt foarte multumiti de copiii lor:
*stiu cum sa se poarte in societate
*au un vocabular elevat
*stiu sa discearna ce e bun de ce e rau
*se vad mai responsabili cu asa zisele lor activitati casnice
*stiu sa-si citeasca singuri
*si asa pot completa cu multe exemple
Acum putem spune ca am introdus si noi ceva nou in sistemul de invatamant.
Toate cele bune!Si nu uitati ca si noi am fost copii,si atunci cand ne jucam invatam cel mai bine.Invatamantul integrat da roade din cele mai bune si eficiente.


Doamna invatatoare, cu permisiunea dvs, va felicit si ma bucur ca sunteti atat de entuziasta, ca sunteti din vocatie si cu vocatie cadru didactic. Multa vreme m-am intrebat si nu am reusit sa gasesc eu raspunsul, e vreo diferenta intre bobocii de clasa pregatitoare din acest an si bobocii din trecut care intrau in clasa I la 6 ani? Seamana? Sunt diferente? Sunt majore aceste diferente? :D
Daca ati avea in fata un invatator care din septembrie preia clasa pregatitoare, care ar fi cuvintele pe care i le-ati adresa? Ma gandesc ca noul poate fi impovarator pentru multi dintre noi. :D

O zi frumoasa si linistita!
ancuta_huzum
Moderator
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Ian 2013, 15:39

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde merrry11 » 20 Mar 2013, 19:24

Ce stiti anul acesta se poate trece in clasa 1 fara sa se frecventeze clasa pregatitoare?
merrry11
 
Mesaje: 21
Membru din: 27 Ian 2008, 14:49

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde ancuta_huzum » 21 Mar 2013, 15:40

merrry11 scrie:Ce stiti anul acesta se poate trece in clasa 1 fara sa se frecventeze clasa pregatitoare?

Buna ziua, in acest moment exista in dezbatere publica un proiect privind metodologia de inscriere in invatamantul primar. Aici, puteti vedea metodologia in intregime si puteti participa la dezbaterea publica, valabila pana pe 24 Martie http://administraresite.edu.ro/index.php/articles/18814 .
Articolul 5 din acest proiect spune ca:
Art. 5. (1) Părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2013 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru anul școlar 2013-2014, părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013 inclusiv, pot înscrie, la cerere, copiii în învățământul primar, în clasa I, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
O zi frumoasa,
ancuta_huzum
Moderator
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Ian 2013, 15:39

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde ancuta_huzum » 21 Mar 2013, 15:46

aureiy scrie:Ca la orice noutate reticenta este un prim impediment, asa a fost si cu introducerea clasei pregatitoare. Timpul si-a spus cuvantul, si este unul in favoarea introducerii si continuarii clasei pregatitoare (chiar de la denumire se observa caracterul de initiere, de formare in vederea unei activitati, unui program).
Noutatea a constat nu doar in obligativitatea frecventarii scolii de la 6 ani, ci si in noul curriculum centrat pe competentele cheie, si in noile discipline (Muzica si miscare) si denumiri ale unor discipline (Comunicare in limba romana).
Elevii si-au insusit rolul de scolari, au primit responsabilitati, si s-au adaptat la rigurozitatea (privita cu sensul de constiinciozitate) a ciclului primar.
Avantajele sunt nenumarate, ca un dezavantaj este notarea elevilor (referitor la denumirile alese "Realizat, In curs de realizare, Nerealizat"), am intampinat dificultati, a trebuit sa le explic copiilor ce inseamna cuvantul "Realizat", este un termen dificil pentru capacitatea lor de intelegere. Ar trebui puse calificative ca la celelalte clase, chiar daca nu se trec in catalog.
In rest totul este bine, abia astept clasa I, avand o vechime de 11 ani in invatamant, sunt sigura ca va fi mai usor fata de anii anteriori, atat pentru invatator cat si pentru elevi. Fara clasa pregatitoare o serie de prescolari, frecventau gradinita doar la sarbatori si in clasa I, cu greu se adapta, nu cunostea colectivul.
Acum elevii din clasa pregatitoare sunt ca o familie.
Trebuie sa mentionez si faptul ca fara cursul de formare pentru clasa pregatitoare, la care am participat, nu m-as fi descucat la fel de bine.

Va multumesc pentru impartasirea experientelor dvs cu noi. Ce le recomandati dvs colegilor dvs care incepand cu aceasta toamna preiau bobocii de clasa pregatitoare? :D
Cum vedeti dvs o notare care sa fie mai pe intelesul copiilor? Probabil si calificativele sunt la fel de abstracte pentru micii scolari (cum sa ii spui unui boboc ca activitatea derulata de el e nesatisfacatoare sau nerealizata? :D)

Stiu ca e o intrebare dificila, dar poate impreuna cu toti colegii nostri de pe forum reusim sa gasim un raspuns care sa fie de ajutor.
ancuta_huzum
Moderator
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Ian 2013, 15:39

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde sportiv » 21 Mar 2013, 16:11

um vedeti dvs o notare care sa fie mai pe intelesul copiilor?

Nu înțeleg despre ce ,,notare” ar fi vorba? Cred că fiecare învățător trebuie să găsească mijloace de apreciere a activităților si modalități de stimulare pentru fiecare elev în parte! Tocmai aceasta este tendința.Fiecare elev face ceea ce știe mai bine, cum știe mai bine, :oops: învață funcție de ,,inteligența” ce-l caracterizează (Mă refer la teoria inteligențelor multiple,desigur)!De ce am căuta un sistem de ,,notare” (apreciere)? Chiar și aici? La această clasă trebuie DOAR să-i obișnuim cu activitatea școlară parcurgând competențele programei acestui ,,nivel”!
Părerea mea!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde mhuple » 21 Mar 2013, 18:40

Reteta fermecata care sa-i faca pe copiii proveniti din medii defavorizate sa vina la scoala e simpla:o lingurita de vorbe bune,doua lingurite de ambient placut,o alta de incurajari permanente.Se adauga cateva picaturi de mustrari pentru lenevie si cateva frunzulite de aplauze pentru efort si munca , indiferent de rezultat.Nu uitati sa ornati totul cu zambete si jocuri.Daca reteta nu reuseste din prima,perseverati ,perseverati!
Inca nu am reusit sa gasesc reteta prin care sa-i fac pe parintii lor constienti de faptul ca au copii de care trebuie sa se ocupe mult mai mult decat o fac in prezent.Dar poate ca in unele cazuri e mai bine sa nu-i educe asa cum stiu ei sa o faca.
A, vreau sa va spun ca acesti copii nu au reusit inca sa citeasca dar in fiecare zi se apropie de reusita.
mhuple
 
Mesaje: 12
Membru din: 08 Mai 2012, 21:29

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde ancuta_huzum » 22 Mar 2013, 12:13

laura_iordache10 scrie:Intradevar Clasa Pregatitoare este o provocare, dar abordarea interdisciplinara este benefica elevilor. Consider bine venita clasa pregatitoare si elevilor mei le place la scoala, deasemenea si parintii sunt incantati.


Buna ziua dna invatatoare, puteti sa ne impartasiti din experienta dvs din acest an scolar, cel mai emotionant moment pentru dvs? Ne dorim din tot sufletul ca acest colt de lume, din pacate sau poate din normalitate deja, virtuala, sa fie un loc in care cei cu sufletul legat de scoala romaneasca sa discute, impartaseasca emotii, informatii, experiente, dorinte, sperante.... Ajutati-ne sa invatam unii de la altii! :D

O zi frumoasa si linistita!
ancuta_huzum
Moderator
 
Mesaje: 12
Membru din: 09 Ian 2013, 15:39

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde dim1073 » 24 Mar 2013, 13:13

Sunt parintele unui elev la clasa pregatitoare la o scoala cotata printre primele 5 scoli in Bucuresti. Pentru aceasta clasa nu sunt invatatori bine pregatiti. La noi la scoala, la o clasa este o suplinitoare cu dubla"calificare", care a luat o nota foarte mica la examenul de titularizare, si la cealalta clasa preda o invatatoare necalificata. Fiul meu a venit la clasa pregatitoare din grupa mijlocie de gradinita. In primul semestru a fost mai mult o joaca. Acum de doua saptamani a inceput sa faca literele de mana si cifrele la matematica. Si le da tema pentru acasa o pagina la citire si o pagina la matematica. Nu ma deranjeaza, dar D-na invatatoare nu a inceput cu semnele grafice. Nu le preda literele si cifrele in clasa si le da tema pentru acasa. Cate o litera mica si mare si cuvinte cu ele. Am mers la scoala si i-am spus ca fiul meu nu stie sa scrie. Si ca ar trebui sa inceapa cu elementele grafice ca sa invete sa scrie pe componete grafice literele. Si mi-a spus ca asa trebuie inceput direct cu literele. Caligrafie nu se mai face in scoala. Si cine trebuie sa-l invete sa scrie pe fiul meu. Eu acasa? Sau poate sa-l duc la after-school sa-l invete?
De la inceputul anului scrie pe caiete speciale. M-am uitat pe aceste caiete si nu sunt corectate. Lucreaza pe caiet ,dar nimeni nu se uita pe ele. Am avut ghinion cu aceasta invatatoare "de pregatitoare" care pur si simplu nu-i invata nimic pe copii. De la inceputul anului copilul meu nu a facut nicio poveste. Vi se pare normal?
Va rog sa imi spuneti daca exista programa pentru aceasta clasa pregatitoare, macar sa vad ce ar fi trebuit sa faca. Am un copil foarte istet , pe care l-am dat la clasa pregatitoare la 5,3 ani( la evaluarea, d-na psiholog mi-a spus sa am grija , ca este destept si sa nu se risipeasca), s-a integrat foarte bine, invata foarte multe la activitati extrascolare , dar la scoala nimic. Sunt lasati sa faca ce vor.
Vreau sa-l ajut, sa fac cu el acasa . Nu stiu daca in clasa I invatatorii reiau aceste litere si totusi il va invata cineva calificat sa scrie. Sper ca aceasta invatatoare, sa nu mai ajunga sa predea in scoala. Nu face cinste breslei. Eu imi aduc aminte de invataoarea mea, blanda , buna cum se apleaca sa arate fiecarui copil in parte. Sunt sigura ca asa trebie sa fie invatatorii. Fiul meu si-a udat un caiet si i-a cerut sa ii inceapa randurile intr-un caiet nou( 3 pagini) si i-a spus ca ea nu incepe alte caiete si l-a lasat fara teme. O invatatoarea care in a doua zi de scoala, pedepsea copii din clasa , cand ar fi trebuit sa-i atraga cu scoala.
Asta s-a intamplat la o clasa pregatitoare din Bucuresti in acest an.
dim1073
 
Mesaje: 1
Membru din: 24 Mar 2013, 11:03

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde ela67 » 24 Mar 2013, 14:47

mhuple scrie:Reteta fermecata care sa-i faca pe copiii proveniti din medii defavorizate sa vina la scoala e simpla:o lingurita de vorbe bune,doua lingurite de ambient placut,o alta de incurajari permanente.Se adauga cateva picaturi de mustrari pentru lenevie si cateva frunzulite de aplauze pentru efort si munca , indiferent de rezultat.Nu uitati sa ornati totul cu zambete si jocuri.Daca reteta nu reuseste din prima,perseverati ,perseverati!
Inca nu am reusit sa gasesc reteta prin care sa-i fac pe parintii lor constienti de faptul ca au copii de care trebuie sa se ocupe mult mai mult decat o fac in prezent.Dar poate ca in unele cazuri e mai bine sa nu-i educe asa cum stiu ei sa o faca.
A, vreau sa va spun ca acesti copii nu au reusit inca sa citeasca dar in fiecare zi se apropie de reusita.


Superba reteta, dar as scoate ingredientul mustrare. As pune in locul acestuia elevi care sa descrie activitatile la care a lipsit. Are efectul dorit. Eu am incercat.
ela67
 
Mesaje: 3139
Membru din: 30 Oct 2008, 19:46

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde carmeniacob7736 » 24 Mar 2013, 16:28

Clasa pregatitoare a fost intr-adevar o provocare pt.mine.Daca la inceput eram in ceata,acum recunosc ca mi-a facut placere sa preiau clasa pregatitoare.Elevii sunt pregatiti pt clasa I intr-un mod placut,avand in vedere abordarea interdisciplinara,iar acest lucru le face mare placere.Trecerea in clasa I nu mai reprezinta o emotie pt ei,deoarece se familiarizeaza cu programul,cu mobilierul,cu orarul si cu tot ce inseamna sa fii scolar.Ar trebui totusi introduse si calificativele la aceasta clasa.
carmeniacob7736
 
Mesaje: 1
Membru din: 19 Aug 2010, 14:33

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Forum clasa pregatitoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori