hoatamicarhibanna scrie:buna ziua!revin cu raspunsul la cele pe care vi le-am impartasit mai sus.era nevoie de o clasa suplimetara,deja am explicat mai sus era nevoie doar sa cititi printre randuri.adica,la gradinita,care era tratata,si este inca tratata cu muuulta lejeritate,nu fac si nu faceau mare lucur.nu doar ca veneu copii care nu stiau ce este o silaba,un sunet,o litera.veneau copii care nu stiau cum se tine un creion in mana,cum se tine o forfecuta,sau chiar CUM SE COLOREAZA.....Ati inteles de ce mi-am dorit sa mi-i formez eu???
Acest subiect presupune exprimarea opiniilor in legatura cu clasa pregatitoare versus grupa pregatitoare, ei bine o voi face si eu.
Sunt educatoare in provincie, am predat atat in mediul rural cat si in mediul urban, cunosc curriculum-ul invatamantului prescolar si vreau sa ii contrazic in special pe toti cei care vor sa spuna ca nu se face nimic la gradinita! Mai sunt si mama unui scolar al clasei pregatitoare. In cazul lui am observat indeosebi placerea de a se juca in pauza, de a face ceea ce-si doreste la anumite cursuri, de a face sotii cu anumiti colegi. L-am tarat cu mine prin gradinitele pe unde am predat, a strabatut cu mine zeci de kilometri cu autobuzul prin comunele pe unde am lucrat ca educatoare, a invatat in gradinite unde grupele sunt mixte/combinate (cuprinzand nivelul I, 3-5 ani si nivelul II, 5-7 ani) dar stie deja sa citeasca si multe altele. Prin urmare, se fac destul de multe achizitii la gradinita, educatoarele urmand acelasi curriculum prescolar oriunde s-ar afla.
Am mai avut o interventie mai devreme in care am spus ca la grupa pregatitoare, deci la gradinita, se invata numaratul pana la 20, se faceau clasificari de multimi, operatii matematice in limitele 1-10, vecinii cifrelor, s.a, se invata si alfabetul, se lucra cu sunete, silabe, cuvinte, propozitii, in fine, tot ce se studiaza acum la clasa pregatitoare. Materialele didactice ni le procuram singuri, multa vreme nu primeam nimic de la inspectoratele scolare, banii de carti au incetat sa ni se mai dea dupa ce mai intai s-a taiat din suma de 100 de euro, ajungandu-se la 100 de lei, asa ca fie cumparam din bani proprii, fie ne confectionam singuri , fiecare in functie de posibilitatile materiale si creativitate. Cu toate astea, fiecare padure are uscaturile ei, astfel ca atat la grupa pregatitoare cat si la clasa pregatitoare indeplinirea sarcinilor de predare-invatare-evaluare, de formare a achizitiilor copiilor tine de vointa si capacitatea cadrului didactic.
Apartenenta grupei de varsta 6-7 ani la scoala, clasa pregatitoare, cred ca s-a hotarat ca o masura atenuanta a deficitului de educatoare calificate precum si a numarului de locuri pentru copii in gradinitele de stat in BUCURESTI. Dar provincia, oare nu conteaza catusi de putin? In provincie situatia este cu totul alta, sunt prea multe cadre calificate iar catedrele se restrang drastic. Atat pentru educatoare cat si pentru invatatori au disparut de multa vreme posturile titularizabile, concurenta devenind tot mai stransa. Naveta este decontata doar in unele localitati, multe cadre didactice nu au parte de acest drept.
Din cauza populatiei in continua scadere (ma refer la copii),familiile sunt nevoite in mediul rural sa-si duca copiii la multi kilometri distanta pentru a primi educatie, sigur, sunt transportati cu microbuze destinate transportului de scolari, insa si acestea au niste cheltuieli. Dar in timp ce unii se gandesc la cat de greu este ghiozdanul scolarului, altii accepta sa- si trimita copii prin frig; iar la 6-7 ani sa infrunte gerul si nametii, si sa ajunga acasa mititeii dupa orele 14, obositi si infometati, cum vi se pare? Este clar suprasolicitat psihic un copil de 7 ani in aceste cazuri, nu credeti?Dar are dreptul la o educatie!
Sunt multi care spun ca la sate educatoarele "taie frunza la caini", ei bine nu-i asa. Sigur ca or fi existand cazuri izolate, dar parintii nu sunt toti niste inapoiati. Unii au studii, altii au frati plecati prin localitati mai mari, ori in strainatate, sunt la aceste gradinite de la tara poate copii ai caror parinti sunt plecati la munca chiar in minunata capitala si frecventeaza gradinitele din mediul rural, adusi de bunici. Oamenii comunica oriunde s-ar afla si atunci cand sunt parinti, vorbesc mai mult despre copiii lor decat despre ei insisi. Isi lauda copiii: al meu face balet, al lui Gheorghe face judo, al Tantei stie vecinii cifrelor, invata cate o poezie in fiecare saptamana, etc. Si isi intreaba copilul ajuns acasa ce a facut la gradi, credeti ca i-ar conveni sa constate ca se razbate sa-si dea copilul la gradinita fara sa pretinda nimic, sa nu stie copilul lor nimic? In ARGES va spun ca se lucreaza cu copiii la gradinita! Cred ca ar trebui alte argumente care sa sustina clasa pregatitoare, nu vorbe de genul "nu stie sa tina creionul in mana". Si atunci care este diferenta intre clasa pregatitoare si grupa pregatitoare, in afara de titulatura ori de spatiul geografic in care se situeaza copiii (scoala, respectiv gradinita), din moment ce achizitiile sunt aceleasi?
In ceea ce priveste argumentul persoanei pe care am ales a o cita, unde se poate intampla acele grozavii? Sa nu stie sa tina creionul ori forfecuta in mana? Dar acei copii nu au si familii, ori niste tutori care sa stie aceste lucruri si sa ia masuri? Oare niciun adult din preajma copilului n-a schitat macar o masinuta sau o roata mai obosita, o papusa? Iar acelor copii nu le-ar fi trecut nicicand prin capsorul lor sa deseneze ceva? Unde au crescut? In ce localitate se intampla asa ceva? Ori ravniti la vreo statuie si va pregatiti terenul? Invatatoare eroina suna bine? Lasand gluma de-o parte, pana la clasa I veti avea de furca doar cu recuperarea multora dintre deprinderile care ar fi trebuit fixate deja de multa vreme, alfabetul si restul tot in clasa I le veti atinge, asta daca nu cumva hotarati sa-i dati la gunoi pe unii dintre elevii dumneavoastra pentru a putea lucra cu cei cativa cati ar mai ramane din clasa pe care o conduceti! Multa bafta!