Provocarile clasei pregatitoare

Va invitam sa va exprimati opiniile, sa ne impartasiti din experientele voastre si sa ridicati noi teme inspirate din activitatea dumneavoastra de zi cu zi. Prima GENERATIE de cadre didactice de la clasa pregatitoare… aveti cuvantul!

Moderator: ancuta_huzum

Cum au reactionat parintii ai caror copii sunt inscrisi in clasa pregatitoare?

Foarte multumiti
269
67%
Multumiti
97
24%
Neutri
13
3%
Nemultumiti
25
6%
 
Voturi totale : 404

Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde emil » 06 Mar 2013, 23:38

Cum apreciati acum, dupa 6 luni de scoala, avantajele si dezavantajele clasei pregatitoare?
Din experienta personala, a fost utila pentru copii si pentru dumneavoastra?
Cum vad parintii clasa pregatitoare dupa 6 luni?
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde deboracosmescu » 07 Mar 2013, 19:15

Sunt debutanta și în toamna am preluat o clasa pregătitoare la o scoală particulara. A fost o mare provocare pentru mine, dar sunt foarte mulțumită. Îmi place foarte mult ceea ce fac și consider ca, pentru copii, abordarea interdisciplinara e foarte benefica. Cel mai mult îmi place faptul ca am o mare libertate de alegere (materiale, metode, unități tematice etc.)
Susțin cu tărie păstrarea clasei pregătitoare în învățământul primar.
deboracosmescu
 
Mesaje: 1
Membru din: 18 Aug 2011, 09:21

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde aureiy » 08 Mar 2013, 00:49

Ca la orice noutate reticenta este un prim impediment, asa a fost si cu introducerea clasei pregatitoare. Timpul si-a spus cuvantul, si este unul in favoarea introducerii si continuarii clasei pregatitoare (chiar de la denumire se observa caracterul de initiere, de formare in vederea unei activitati, unui program).
Noutatea a constat nu doar in obligativitatea frecventarii scolii de la 6 ani, ci si in noul curriculum centrat pe competentele cheie, si in noile discipline (Muzica si miscare) si denumiri ale unor discipline (Comunicare in limba romana).
Elevii si-au insusit rolul de scolari, au primit responsabilitati, si s-au adaptat la rigurozitatea (privita cu sensul de constiinciozitate) a ciclului primar.
Avantajele sunt nenumarate, ca un dezavantaj este notarea elevilor (referitor la denumirile alese "Realizat, In curs de realizare, Nerealizat"), am intampinat dificultati, a trebuit sa le explic copiilor ce inseamna cuvantul "Realizat", este un termen dificil pentru capacitatea lor de intelegere. Ar trebui puse calificative ca la celelalte clase, chiar daca nu se trec in catalog.
In rest totul este bine, abia astept clasa I, avand o vechime de 11 ani in invatamant, sunt sigura ca va fi mai usor fata de anii anteriori, atat pentru invatator cat si pentru elevi. Fara clasa pregatitoare o serie de prescolari, frecventau gradinita doar la sarbatori si in clasa I, cu greu se adapta, nu cunostea colectivul.
Acum elevii din clasa pregatitoare sunt ca o familie.
Trebuie sa mentionez si faptul ca fara cursul de formare pentru clasa pregatitoare, la care am participat, nu m-as fi descucat la fel de bine.
aureiy
 
Mesaje: 2
Membru din: 07 Feb 2011, 18:02

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde ale_m » 08 Mar 2013, 16:59

Sunt in al cincilea an de invatamant si dupa ce am dus la capat o generatie, am luat anul acesta clasa pregatitoare. La inceput, diferenta dintre clasa a IV-a si pregatitoare a fost mare, iar acomodarea, dificila. Dar copilasii sunt speciali si m-au inspirat enorm. Sunt fericita ca s-a introdus clasa pregatitoare in invatamantul primar, sunt fericita vazand evolutia copiilor si multumirea parintilor. Lucrez intr-o scoala din mediul urban si am in clasa 30 de elevi veniti de la vreo 7 gradinite, iar 6 copii nu au frecventat gradinita. Si mai mult decat atat: 2 copii vorbeau numai limba rromani si 1 doar italiana; acestia intelegeau limba romana dar se exprimau foarte greu. Acum totul este bine: ne intelegem, ne exprimam din ce in ce mai corect...facem progrese. Un dezavantaj al clasei pregatioare ar fi deci, numarul mare al elevilor din clasa: cu 30 de elevi este greu sa lucrezi, iar munca diferentiata este dificila. Însă, frumusetea consta in depasirea obstacolelor...Colectivul devine tot mai coeziv, mai unit, mai omogen. Copiii descopera avantajele muncii in echipa, sunt surprinsi, le place si solicita tot mai des astfel de activitati. Clasa pregatitoare nu este nici un bau-bau, nici un cosmar. SE POT FACE LUCRURI FRUMOASE! TREBUIE DOAR SA CREDEM CA SE POATE!
ale_m
 
Mesaje: 4
Membru din: 02 Ian 2010, 19:23

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde diana1976 » 09 Mar 2013, 17:45

Daca la inceput toti erau speriati acum e bine ne am acomodat si noi si elevii la mine la clasa parintii sunt multumiti
diana1976
 
Mesaje: 2
Membru din: 05 Noi 2011, 20:26

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde maricica1956 » 09 Mar 2013, 19:56

Este o clasa de tranzitie,adica care creeaza mici "monstruleti".Ca sa nu ramana fara post,invatatoarele lauda.Dar vai si amar de ele.Trebuia lasata la gradinita.Educatoarele sunt mai pregatite pentru munca cu "monstruletii."Copiii au foarte multa energie,iar aici invata sa fie foarte obraznici,deoarece nimic nu constrange.Doar stimulentul de care nu le pasa.Trebuia clasa I de la 6ani,nu aceasta dubioasa tranzitie,care nu-i nici cal,nici caruta.Seamana cu tranzitia de dupa revolutie care a transformat Romania intr-un adevarat monstru.
maricica1956
 
Mesaje: 3
Membru din: 11 Sep 2008, 00:36

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde gabi_cocan » 09 Mar 2013, 20:56

Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic,dar sunt sigura ca sunteti in eroare cand afirmati ca transforma clasa pregatitoare copiii in mici "monstruleti".Eu zic ca,dimpotriva,micutii sunt mai responsabili,mai constiinciosi.Nu stiu de ce credeti ca la clasa pregatitoare nu sunt "constrangeri".Sunt aceleasi reguli care se aplica si la celelalte clase din scoala in ceea ce priveste disciplina,prezenta la cursuri,pastrarea curateniei etc.In ceea ce priveste posturile doamnelor invatatoare, nu cred ca ele au fost in pericol in acest an sau vor fi in urmatorul ,atat timp cat se lucreaza in majoritatea scolilor din mediul urban cu 25,30,35 de copii la clasa.Cred ca introducerea clasei pregatitoare este unul din lucrurile pozitive ce s-au intamplat in invatamantul romanesc.
gabi_cocan
 
Mesaje: 14
Membru din: 30 Apr 2007, 19:09

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde laura_iordache10 » 09 Mar 2013, 22:21

Intradevar Clasa Pregatitoare este o provocare, dar abordarea interdisciplinara este benefica elevilor. Consider bine venita clasa pregatitoare si elevilor mei le place la scoala, deasemenea si parintii sunt incantati.
laura_iordache10
 
Mesaje: 4
Membru din: 09 Mai 2012, 20:16

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde goriluta » 09 Mar 2013, 22:36

PENTRU MINE A FOST FOARTE PLACUT SA TREC LA CLASA PREGATITOARE SI O CONSIDER FOARTE UTILA. :wink:
goriluta
 
Mesaje: 1
Membru din: 28 Mai 2011, 22:43

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde mercur_03c » 10 Mar 2013, 12:57

Sunt deacord cu raspunsul d-nei gabi_cocan. Si la clasa mea parintii sunt foarte multumiti , mi-o confirma de cate ori ne intalnim , ce progrese au facut copiii. Tin sa va informez ca am dubla specializare , pana acum am predat ca educatoare ,iar acum ca si inv. si nu vad un asa mare efort, dimpotriva copiii se simt foarte responsabili, iar ptr. mine mult mai usor fiindca lucrez cu o clasa omogena , nu eterogena ca la gradi.(mediul rural).
mercur_03c
 
Mesaje: 26
Membru din: 29 Aug 2007, 18:40

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde doniga_rodica » 10 Mar 2013, 15:24

EU AM 22 DE COPII IN CLASĂ ŞI VĂ ASIGUR CĂ NU SUNT ,,MONSTRULEŢI,,,CI COPII DEOSEBIŢI ,CARE DE ABIA AŞTEAPTĂ SĂ INTRE IN CLASA INTÂI .ŞI EI ŞI PĂRINŢII SUNT MULT MAI LINIŞTITI,PREGĂTIŢI PENTRU CLASA ÎNTÂI.ÎN MEDIUL RURAL PREZENŢA LA GRĂDINIŢĂ E DE MULTE ORI SLABĂ.PĂRINŢII SUNT FOARTE MULŢUMIŢI ,COPIII DE ASEMENEA .
doniga_rodica
 
Mesaje: 8
Membru din: 03 Mai 2012, 18:11

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde doniga_rodica » 10 Mar 2013, 15:27

DE ASEMENEA ,COPIILOR LE PASĂ DE STIMULENT,AU ACASĂ PANOURI SAU MICI ,,COLŢIŞOARE ,, UNDE PĂSTREAZĂ STIMULENTELE PRIMITE.TREBUIE DOAR SĂ ŞTIM SĂ ÎI MOTIVĂM PE COPII,SĂ ÎI FACEM SĂ LE PESE .
doniga_rodica
 
Mesaje: 8
Membru din: 03 Mai 2012, 18:11

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde tibichidiana » 10 Mar 2013, 15:40

Si eu predau la clasa pregatitoare, venind de la gradinita cu dubla specializare si sunt de acord cu lasarea acestei clase in scoala. Copiii sunt foarte responsabili si le place ceea ce fac in clasa, atata timp cand se lucreaza cu ei corect asa cum se cere in programa. Cred ca doamnele sau domnii care nu sunt de acord cu aceasta clasa nu lucreaza corect cu aceasta clasa si am intalnit cazuri cand nici macar nu cunosc programa (de fapt au vazut-o dar nu au citit-o). Intra-devar am fost si eu speriata la inceput sa predau la aceasta clasa, am avut multe nelamuriri, dar cu ajutorul cursurilor pe care le-am facut in vara si a timpului care a trecut pana acum mi-am dat seama ca, aceasta clasa pregatitoare este mai potrivita la scoala decat la gradinita. Ar trebui sa se faca si un forum pentru parintii care au copii pentru clasa pregatitoare unde sa se poata raspunde la orice nelamurire legata de aceasta clasa, pentru ca ei inca sunt foarte debusolati si neincrezatori. Iar pentru doamnele care nu cred in aceasta clasa, timpul le va rezolva pe toate, atunci cand veti preda la aceasta clasa. O sa vedeti ce copii MININATI NU MONSTRULETI intra in aceasta clasa.
tibichidiana
 
Mesaje: 1
Membru din: 03 Dec 2009, 21:27

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde 246800 » 10 Mar 2013, 17:08

Apropo de provocarile clasei pregatitoare:AM PORNIT ANUL ACESTA IMPREUNA CU ELEVII CL. PREGATITOARE SI a I-a.Greu, dar pana la urma ne descurcam si avem parintii alaturi,constienti de debutul scolar. Anul viitor scolar se vrea sa iau din nou clasa pregatitoare la simultan cu cl. I,actuala pregatitoare.Doresc sa merg in continuare cu aceeasi elevi, sunt titulara, cu 16 ani de munca, gradul I, Facultatea de Stiinte ale Educatiei. Un coleg motiveaza ,ca vai, am deja planificarea facuta si am fost la cursul ptr. pregatitoare. Doresc sa trec peste aceste discutii si sa merg pe continuitatea la clasa. Din partea dv., ma poate lamuri cineva daca exista lege cu privire a simultanului cu cl pregatitoare? INV care ar fi de drept sa o ia are anul acesta cl a III-a, iar la anul cl. a IV-a si ca nu poate lua el cu a IV-a. Eu stiu ca e de munca si eu am muncit si muncesc cu drag in continuare si nu pot lua an de an pregatitoare si copiii deja formati sa- i las. Parintii sunt revoltati pentru situatia aceasta de a schimba inv. si nu a merge in continuare cum am inceput, impreuna. Astept lamuriri in aceasta privinta .Va multumesc anticipat.
246800
 
Mesaje: 41
Membru din: 09 Mai 2012, 16:02

Re: Provocarile clasei pregatitoare

Mesajde ComanL » 10 Mar 2013, 18:26

Din punctul meu de vedere,clasa pregatitoare este binevenita!Dupa sase luni de munca,au inceput sa apara roadele.
ComanL
 
Mesaje: 3
Membru din: 08 Mai 2012, 16:30

Următorul

Înapoi la Forum clasa pregatitoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 17 vizitatori