Cum conectez o retea de calculatoare la INTERNET?

Probleme pe care le intampina profesorii in utilizarea calculatorului. Sfaturi, solutii, pareri.

Cum conectez o retea de calculatoare la INTERNET?

Mesajde maseuru » 03 Mar 2006, 10:54

Raspunsul la intrebare pare a fi simplu dar va detaliez cazul meu....Am INTERNET prin radio modem ( o antena instalata pe scoala de acolo vine un cablu UTP intr-un hardrouter, de aici intra intr-un hub pt 8 calculatoare si de acolo pleaca la vreo 3 calculatoare, deci 5 raman libere) Eu vreau ca de aici sa duc un cablu UTP in laboratorul de informatik, cel care a fost instalat prin programele SEI. Intrebarea mea e unde introduc cablul UTP in racul din laborator? In router sau in switch? si daca dupa introducere trebuie facute ceva setari la server (tin sa precizez k acesta e cu SO LINUX).
Cel care vrea să-şi facă datoria trebuie să facă mai mult decât datoria.
maseuru
 
Mesaje: 9
Membru din: 16 Sep 2005, 11:03
Localitate: Botosani

Re: Cum conectez o retea de calculatoare la INTERNET?

Mesajde emil » 11 Mar 2006, 09:56

maseuru scrie:Raspunsul la intrebare pare a fi simplu dar va detaliez cazul meu....Am INTERNET prin radio modem ( o antena instalata pe scoala de acolo vine un cablu UTP intr-un hardrouter, de aici intra intr-un hub pt 8 calculatoare si de acolo pleaca la vreo 3 calculatoare, deci 5 raman libere) Eu vreau ca de aici sa duc un cablu UTP in laboratorul de informatik, cel care a fost instalat prin programele SEI. Intrebarea mea e unde introduc cablul UTP in racul din laborator? In router sau in switch? si daca dupa introducere trebuie facute ceva setari la server (tin sa precizez k acesta e cu SO LINUX).

Nu vazusem acest mesaj si raspund cu intarziere. Nu prea stiu ce inseamna "hardrouter" dar cred ca aveti o retea structurata un pic cam dezordonat, dar relativ usor de configurat.
Cablul UTP din hub(ar trebui sa fie un siwitch, pentru ca hub nu prea se mai foloseste) poate merge in lab. nou si in switch si in router. Routerul pe care il aveti permite sa faceti o configurare pentru DHCP, desi nu e recomandat pentru ca in setarile facute, linuxul asigura acest protocol.
Nu cred ca este recomandat sa faceti setari in linux.
Varianta cea mai simpla este sa duceti cablul in switch si sa adaptati reteaua veche la configuratia noua din lab cu linux.
Deoarece nu ma pricep f bine la setari, veti primi dupa weekend un raspuns de la un specialist, Raspuns care poate ajuta pe multi din cei care au laboratoare din nemaipomenitul program SEI-AEL !!!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde dan_r » 11 Mar 2006, 11:55

Probabil hardrouter-ul reprezinta un router wireless (http://www.price.ro/preturi_routere-1362.htm). Nu am de unde sa stiu modelul pe care il aveti dvs., caracteristicile acestuia (daca are unul sau patru porturi de LAN, daca poate asigura sau nu si rolul de DHCP server, etc.) si modul concret cum este configurat (in cazul in care firma care vi l-a instalat v-a lasat IP-ul si user/pass prin care il puteti accesa din browser si configura; in cazul in care nu vi le-a lasat, puteti accesa site-ul producatorului routerului, unde veti gasi toate informatiile necesare pentru resetarea configuratiei acestuia la valorile default).

Revenind la intrebarea dvs. ("unde introduc cablul UTP in racul din laborator? In router sau in switch? si daca dupa introducere trebuie facute ceva setari la server"), raspunsul la aceasta intrebare depinde si de modul cum doriti sa aveti configurata reteaua dvs., de ex. daca vreti ca cele 3 calc. din reteaua veche sa "se vada" cu cele din laboratorul SEI, sau sa fie izolate fata de acesta.
Recomandarea mea ar fi insa urmatoarea (in cazul in care hardrouter-ul nu dispune de 4 porturi de LAN):
1) conectati portul de LAN de pe hardrouter la portul de WAN de pe routerul primit odata cu laboratorul SEI (probabil http://www.smc.com/index.cfm?event=viewProduct&localeCode=EN_ROU&cid=1&scid=17&pid=1407), pe care il amplasati fizic in locul actualului hub; cele 3 PC-uri din reteaua veche le conectati la 3 porturi LAN ale SMC-ului, iar cel de-al patrulea port LAN al SMC-ului il conectati printr-un cablu UTP la un port liber al switch-ului din rack-ul aflat in laboratorul SEI
2) trebuie modificata config. routerului SMC (manualul il puteti downloada de la http://www.smc.com/files/AR/MN_SMCBR14UP_EN.pdf): pe portul WAN asignati setarile TCP/IP existente in prezent pe unul din cele 3 calc. "vechi", iar pe cel de LAN trebuie sa aveti 10.0.0.1/255.255.255.0 (in plus, serviciul de DHCP server pe SMC trebuie sa fie dezactivat - intrucat in retea exista deja un server DHCP activ: serverul Suse)
3) pe cele 3 calc. din reteaua veche le configurati static TCP/IP cu valorile:
PC1: 10.0.0.241/255.255.255.0
PC2: 10.0.0.242/255.255.255.0
PC3: 10.0.0.243/255.255.255.0
DNS&Default gateway = 10.0.0.1 (routerul SMC din laboratorul SEI)

Urmand aceste recomandari, ar trebui sa aveti acces la Internet de pe statiile din laboratorul SEI, fara sa mai fie nevoie sa modificati ceva pe serverul Suse sau pe statii. Daca intampinati probleme, anuntati-ne unde anume si va vom ajuta cu ajuta cu cea mai mare placere. Succes!
dan_r
 
Mesaje: 5
Membru din: 11 Mar 2006, 10:34


Înapoi la Probleme IT&C

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori