"ENERGY FOR TOMORROW" - diseminare proiect Comenius

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

"ENERGY FOR TOMORROW" - diseminare proiect Comenius

Mesajde danielahobjila » 17 Noi 2010, 21:33

În perioada august 2010-iulie 2012, Grupul Şcolar Industrial „Ştefan Procopiu” din Vaslui derulează proiectul multilateral Comenius „Energy for Tomorrow”. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii–Programul Sectorial Comenius, Parteneriate multilaterale. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
Grupul Şcolar Industrial „Ştefan Procopiu” este şcoala coordonatoare iar celelalte şcoli implicate în derularea proiectului sunt din Finlanda, Turcia, Bulgaria, Italia, Spania, Lituania şi Polonia.
Motto-ul proiectului este „Nimeni nu poate rezolva totul, dar oricine poate face ceva.” Proiectul îşi propune să contribuie la educarea elevilor în spiritul dezvoltării durabile prin producerea unor mici schimbări în comportamentul lor în ceea ce priveşte economisirea energiei în viaţa cotidiană, la consolidarea dimensiunii europene a educaţiei prin dezvoltarea unor competenţe necesare educaţiei permanente şi la promovarea valorilor cetăţeniei europene precum responsabilitatea faţă de mediul înconjurător. Elevii şi profesorii implicaţi în derularea acestui proiect au posibilitatea de a-şi îmbunătăţi abilităţile de comunicare în limba engleză şi de a realiza un schimb de experienţă benefic, participanţii devenind prieteni, nu doar parteneri de proiect. Prin acest proiect, cele opt şcoli partenere şi-au propus să găsească răspuns la întrebări precum: Ce legătură există între consumul excesiv de energie şi fenomenul schimbărilor climatice?, Cum să răspundem nevoilor umanităţii având grijă în acelaşi timp şi de mediul înconjurător? Cum putem schimba atitudinea consumatorilor în privinţa risipei de energie? Cum pot contribui elevii la reducerea consumului de energie în şcoli şi acasă?
Prima întâlnire de proiect s-a desfăşurat la Vaslui, în perioada 8-12 noiembrie 2010. Principalul scop al reuniunii a fost stabilirea planului de activităţi pentru primul an de proiect. Programul reuniunii a fost foarte încărcat, activităţile desfăşurate în cadrul şcolii fiind îmbinate cu vizite la obiective de interes pentru tematica proiectului. Elevii din cele opt şcoli partenere au participat la diverse work-shop-uri, precum „Istoria consumului de energie”, „Optimizarea consumului de energie în şcoală”, „Cea mai bună campanie de conştientizare în ceea ce priveşte eficienţa energetică”.
Produsele finale ale proiectului sunt: site-ul proiectului, clipul „Economiseşte energia în şcoala ta!”, posterul „Economiseşte energia!”, pliantul „Moduri simple pentru economisirea energiei”, CD-ul „Turul energiei” şi broşura „Energie, stiluri de viaţă şi climă”. Produsele finale vor fi utilizate ca materiale auxiliare în timpul orelor şi vor fi prezentate comunităţii locale.
danielahobjila
 
Mesaje: 20
Membru din: 27 Noi 2008, 11:28

Re: "ENERGY FOR TOMORROW" - diseminare proiect Comenius

Mesajde danielahobjila » 25 Apr 2011, 17:55

Va invit sa citit mai multe informatii despre parteneriatul multilateral "Energy for tomorrow".
Fişiere ataşate
EFT.doc
(605 KiB) Descărcat de 104 ori
danielahobjila
 
Mesaje: 20
Membru din: 27 Noi 2008, 11:28

Re: "ENERGY FOR TOMORROW" - diseminare proiect Comenius

Mesajde deuta_h » 20 Mai 2011, 17:31

Informatii despre a treia intalnire de proiect din cadrul parteneriatului multilateral "Energy for tomorrow" care a avut loc in perioada 9-13 mai 2011 in Capoterra, Sardinia (Italia)
Fişiere ataşate
Capoterra, Sardinia.doc
(1.72 MiB) Descărcat de 84 ori
deuta_h
 
Mesaje: 13
Membru din: 02 Ian 2009, 22:51

Re: "ENERGY FOR TOMORROW" - diseminare proiect Comenius

Mesajde danielahobjila » 18 Oct 2011, 07:35

În perioada 3-7 octombrie 2011, 4 cadre didactice şi 3 elevi de la Grupul Şcolar Industrial “Ştefan Procopiu” din Vaslui au participat la a patra întâlnire de proiect din cadrul parteneriatului multilateral Comenius cu titlul “Energy for tomorrow”. Întâlnirea de proiect a avut loc în oraşul Boiro din Spania, fiind organizată de Şcoala IES PRAIA BARRANA.
Cu prilejul acestei reuniuni de proiect, elevii şi profesorii au participat la diverse activităţi referitoare la tematica proiectului. Au fost prezentate activităţile desfăşurate de fiecare partener şi au fost evaluate produsele realizate pe parcursul primului an de proiect (pliantul „Modalităţi simple pentru economisirea energiei”, posterul „Economiseşte energia!”, clipul „Economiseşte energia în şcoala ta!”, site-ul proiectului). Au fost stabilite activităţile pentru al doilea an de proiect, planul de monitorizare şi evaluare, planul de diseminare şi valorizare, precum şi responsabilităţile fiecărui partener în ceea ce priveşte realizarea produselor finale DVD-ul „Turul energiei” şi broşura „Energie, stiluri de viaţă şi climă”. De asemenea, pe parcursul celui de-al doilea an de proiect vor fi organizate activităţi pentru marcarea unor zile din calendarul ecologic (Ziua Mondială a Pământului, Ziua Mondială de Acţiune pentru Climă, Ziua Mondială a Mediului). Discuţiile privind evaluarea primului an de proiect au evidenţiat punctele tari şi punctele slabe, subliniindu-se că activităţile desfăşurate au contribuit la îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a impactului preconizat asupra elevilor, profesorilor şi şcolilor partenere.
Foarte interesantă a fost vizita tematică la Parcul Eolian Experimental Sotavento, situat în apropiere de oraşul Santiago de Compostela. Electricitatea produsă de cele 24 de turbine eoliene este utilizată pentru aprovizionarea cu energie a circa 12 000 de familii, economisindu-se astfel anual 68 000 de barili de petrol. Sotavento nu este doar un centru de experimentare în domeniul tehnologiei eoliene şi a energiilor regenerabile, ci şi un centru de informare care încearcă să aduca lumea energiei regenerabile cât mai aproape de oameni, fiind primul parc experimental de acest gen din lume. Reprezentanţii centrului au prezentat participanţilor informaţii referitoare la energiile regenerabile, iar resursele centrului au oferit elevilor oportunitatea de a înţelege importanţa economisirii energiei în viaţa de zi cu zi.
danielahobjila
 
Mesaje: 20
Membru din: 27 Noi 2008, 11:28

Re: "ENERGY FOR TOMORROW" - diseminare proiect Comenius

Mesajde croitoru_daniela_ramona » 21 Mar 2012, 07:16

În perioada 12-16 martie 2012, 3 elevi şi 5 profesori de la Grupul Şcolar Industrial „Ştefan Procopiu” au participat la a cincea întâlnire de proiect din cadrul parteneriatului multilateral Comenius „Energy for Tomorrow” care a avut loc în oraşul Kankaanpää din Finlanda. Grupul Şcolar Industrial „Ştefan Procopiu” este şcoala coordonatoare iar celelalte şcoli partenere sunt din Finlanda, Turcia, Bulgaria, Italia, Spania, Polonia, Lituania.
Principalele obiective ale acestei întâlniri de proiect au fost: prezentarea activităţilor şi a produselor realizate de fiecare partener, evaluarea gradului de îndeplinire a obiectivelor stabilite şi a impactului proiectului asupra elevilor, profesorilor şi scolilor partenere, stabilirea planului de lucru pentru următoarea întâlnire de proiect care va avea loc în perioada 6-11 mai 2012, la Plevna (Bulgaria). Discuţiile din cadrul întâlnirii au vizat următoarele aspecte: finalizarea produselor proiectului, planul de activităţi pentru perioada martie-iulie 2012, monitorizarea şi evaluarea proiectului, diseminarea şi valorizarea proiectului, schiţarea agendei pentru ultima întâlnire de proiect.
Elevii din toate şcolile partenere au prezentat informaţii despre potenţialul energetic al ţării lor şi au discutat despre activităţile realizate în perioada octombrie 2011-martie 2012. În a treia zi a întâlnirii a fost realizată o vizită de studiu la centrala nucleară de la Olkiluoto. Situată în vestul Finlandei, aceasta este una dintre cele două centrale nucleare ale Finlandei şi constă din două reactoare care au fost puse în funcţiune în anii 1978 şi 1979. Un al treilea reactor este în construcţie şi va fi pus în funcţiune în 2014, iar în 2010, Parlamentul finlandez şi-a dat acordul pentru construcţia celui de-al patrulea reactor. În a patra zi a întâlnirii, toate şcolile partenere şi-au prezentat stand-urile cu diverse produse realizate pe parcursul derulării proiectului elevilor finlandezi care au vizitat expoziţia. Stand-ul echipei române a cuprins următoarele produse: calendar 2012, postere, pliantul „Modalităţi simple pentru economisirea energiei”, „Jocul energiei” (un joc care reprezintă o combinaţie între „Piticot” şi un concurs de cultură generală, fiind o modalitate interactivă de îmbunătăţire a cunoştinţelor referitoare la tematica proiectului), broşurile „ABC’s of saving energy”, „Puzzles and Quizzes”, „Energy Glossary” şi DVD-ul „Energy Tour”.
În perioada martie-iulie 2012, şcolile partenere în cadrul acestui proiect vor realiza următoarele activităţi: finalizarea broşurii „Energie, climă şi stiluri de viaţă”, marcarea unor zile importante din calendarul ecologic (precum Ziua Mondială a Pământului, Ziua Mondială de Acţiune pentru Climă, Ziua Mondială a Mediului), elaborarea raportului final, completarea datei de baze EST (European Shared Treasure), activităţi de monitorizare şi evaluare a proiectului, activităţi de diseminare şi valorizare a produselor şi rezultatelor proiectului.
Motto-ul proiectului: „Nimeni nu poate sa facă totul, dar oricine poate sa facă ceva!”
croitoru_daniela_ramona
 
Mesaje: 59
Membru din: 18 Sep 2007, 23:34

Re: "ENERGY FOR TOMORROW" - diseminare proiect Comenius

Mesajde croitoru_daniela_ramona » 16 Mai 2012, 17:43

În perioada 6-11 mai 2012, 4 elevi şi 5 cadre didactice de la Grupul Şcolar Industrial “Ştefan Procopiu” au participat la ultima întâlnire de proiect din cadrul parteneriatului multilateral Comenius “Energy For Tomorrow”, proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii-Programul Sectorial Comenius-parteneriate multilaterale. Acest comunicat reflectă punctul de vedere al echipei de lucru de la Grupul Şcolar Industrial „Ştefan Procopiu”, Comisia Europeană şi ANPCDEFP nefiind responsabile pentru conţinutul acestuia. Grupul Şcolar Industrial “Ştefan Procopiu” este şcoala coordonatoare iar celelalte şcoli partenere sunt din Finlanda, Turcia, Bulgaria, Italia, Spania, Lituania şi Polonia. Întâlnirea de proiect a fost găzduită de Foreign Language Secondary School din Pleven, Bulgaria.

Principalele activităţi organizate în cadrul acestei întâlniri de proiect au fost:

- ateliere de lucru în cadrul cărora elevii din toate şcolile partenere au prezentat materiale referitoare la activităţile realizate pentru a marca „Ziua Mondială a Pământului” şi capitolele din broşura „Energie, stiluri de viaţă şi climă”, unul dintre produsele finale ale parteneriatului. De asemenea, elevii au participat la lecţii interactive de engleză, educaţie fizică („Be healthy and cheerful”), muzică („Be happy”) şi desen. Lecţiile de limba engleză, educaţie fizică şi muzică au fost coordonate de profesori bulgari iar lecţiile de muzică de profesoara Inga din Lituania.

- activităţi de valorizare şi diseminare (conferinţă la Primăria Pleven şi întâlnirea cu primarul oraşului, conferinţa finală de diseminare în cadrul căreia fiecare partener a prezentat cele mai interesante activităţi desfăşurate pe parcursul celor doi ani de proiect, impresii ale elevilor şi profesorilor participanţi la mobilităţi, impactul activităţilor asupra elevilor, profesorilor şi şcolilor);

- activităţi de monitorizare şi evaluare a proiectului (pentru evaluarea finală a proiectului au fost utilizate următoarele instrumente: chestionare, discuţii, analiza produselor finale realizate pe parcursul celor doi ani, analiza SWOT, raportul final). Au fost analizate produsele finale ale proiectului. Pe parcursul celor doi ani de proiect, au fost realizate următoarele produse finale: posterul „Save energy!”, pliantul „Simple ways to save energy”, clipul „Save energy in your school”, DVD-ul „Energy Tour”, broşura „Energy, lifestyles and climate”.

- activităţi culturale care au constat în diverse vizite la: Pleven (Piaţa Vazrajdane, Parcul Skobelev, Panorama „Epopeea Plevnei”, The Svetlin Rusev Donative Exhibition), complexul arheologic şi etnografic ETAR (un muzeu în aer liber care ilustrează arhitectura, costumele, meşteşugurile şi modul de viaţă din perioada Renaşterii Naţionale a Bulgariei), oraşul Triavna (Casa „Daskalovata kashta”, Turnul-ceas, Slaveikov Street, Tryviana Art School şi Museum Tryavna of Icon Painting School), oraşul Veliko Tarnovo – vechea capitală a Bulgariei. Aici, gazdele noastre din Bulgaria au pregătit pentru parteneri un spectacol audivizual („The Sound and Light”). Folosindu-se trei lasere, lumini multicolore, muzică dramatică şi clopote bisericeşti, spectacolul a spus povestea căderii oraşului Târnavo sub dominaţia otomanilor, precum şi alte momente cheie din istoria Bulgariei.

Vizita noastră în oraşul Pleven a coincis cu anumite sărbători locale. Pe data de 9 mai a fost marcată ziua şcolii gazdă -Foreign Language Secondary School-, iar perioada 9-15 mai reprezintă „Săptămâna oraşului Pleven”, prilej cu care se organizează diverse activităţi culturale. Şi noi am participat la câteva concerte organizate în Piaţa Centrală din Pleven. Unul dintre aceste concerte a fost susţinut chiar de elevi de la şcoala gazdă. Concertul a fost deschis de formaţia muzicală a şcolii cu cântecul „Dust in the wind” (Kansas), acestea fiind ales drept cântecul simbol al partneriatului „Energy For Tomorrow”. Eleva şcolii noastre, Delia Bendei, a cântat alături de formaţia şcolii-gazdă în Piaţa Centrală din Pleven.

În cadrul activităţilor de evaluare finală, au fost subliniate următoarele puncte tari ale parteneriatului:
Distribuirea clară a responsabilităţilor fiecărui partener;
Respectarea programului de lucru stabilit în formularul de plicaţie;
Activităţile realizate au contribuit la atingerea obiectivelor stabilite şi a impactului preconizat asupra elevilor, profesorilor, şcolii, comunităţii locale;
Implicarea tuturor partenerilor în luarea deciziilor;
Persoanele de contact din fiecare şcoală parteneră au fost cunoscuţi de ceilalţi parteneri;
Comunicarea între parteneri s-a realizat în mod regulat;
Întâlnirile de proiect între parteneri au fost bine organizate şi utile pentru îndeplinirea obiectivelor parteneriatului şi a impactului preconizat;
Planul de lucru de la nivelul parteneriatului a fost elaborat în conformitate cu formularul de aplicaţie şi a acoperit toată perioada de doi ani;
Au fost realizate activităţi de diseminare şi valorizare a rezultatelor proiectului; în timpul întâlnirilor de proiect au fost utilizate următoarele metode şi instrumente: conferinţa de lansare a proiectului, conferinţa finală de diseminare a proiectului, interviuri, articole şi buletine informative, stand-uri de prezentare a produselor realizate;
Cele şase întâlniri de proiect (România, Lituania-Polonia, Italia, Spania, Finlanda, Bulgaria) au creat contexte favorabile pentru experienţe interculturale care au contribuit la formarea unor atitudini de toleranţă şi respect faţă de cei care aparţin altor culturi;
Elevii au socializat şi comunicat foarte bine în timpul întâlnirilor de proiect;
Parteneriatul a creat oportunităţi pentru elevi şi profesori pentru dezvoltarea lor personală şi profesională;

Prin acest proiect elevii şi profesorii au găsit răspuns la întrebări precum:
- Ce legătură există între consumul excesiv de energie şi fenomenul schimbărilor climatice?
- Cum să răspundem nevoilor umanităţii având grijă în acelaşi timp de mediul înconjurător? Este posibil acest lucru?
- Cum putem schimba atitudinea consumatorilor în privinţa risipei de energie?
- Cum pot contribui elevii la reducerea consumului de energie în şcoli şi acasă?

Nu uitaţi motto-ul proiectului: „Nimeni nu poate sa facă totul, dar oricine poate sa facă ceva!”
croitoru_daniela_ramona
 
Mesaje: 59
Membru din: 18 Sep 2007, 23:34


Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori