Cursul CLIL COLCHESTER 3-15 IULIE 2011

Cursul CLIL COLCHESTER 3-15 IULIE 2011

Mesajde ge » 21 Iul 2011, 09:31

Ma numesc Rusu Georgeta-Irina si sunt profesoara la Scoala cu Clasele I-VIII ,,Ion Creanga " Bacau. In perioada 3-15 iulie 2011 am participat la Cursul C.L.I.L. – CONTENT AND LANGUAGE INTEGRATED LEARNING - 2 WEEKS - COURSE FOR TEACHERS WHO TEACH SCIENCE OR MATHS “BILINGUALLY” IN ENGLISH AT SECONDARY LEVEL.
COLCHESTER: SUNDAY 03 JULY – FRIDAY 15 JULY 2011 - Course Reference: UK-2011-1260-001 organizat de International Study Programmes avand urmatoarele date de contact: The Manor Hazleton Cheltenham GL54 4EB, Telephone: 01451-860379 Fax: 01451-860482, E-mail: Discover@International-Study-Programmes.org.uk
Website: International-Study-Programmes.org.uk.
Finantarea participarii mele la acest curs s-a realizat atat din fonduri Comenius cat si din fonduri FSE- Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(POSDRU).
Limba în care s-a desfãsurat activitatea de formare: englezã.
In urma celor 60 de ore am obtinut certificatul de participare la curs insotit de documentul de mobilitate Europass.
Inainte de a incepe diseminarea vreau sa multumesc echipei ANPCDEFP care mi-a dat posibilitatea de a participa la acest curs de formare continuu prin intermediul Programului de invatare pe tot parcursul vietii-Comenius-Mobilitati individuale. Pot spune ca am reprezentat tara cu cinste deoarece unul din colegii mei francezi a spus ca prin intermediul meu a mai putut auzi de Romania, in sensul bun, ultimii fiind Nadia Comaneci, Ilie Nastase.
La cursul de formare au participat 20 de profesori din aria curriculara stiinte:
4 francezi: Francis Gaudin prof. de biologie si geologie
Oubella Mohammed – prof. de informatica
Corentin Pontreau – prof. de matematica
Anne Reyssat prof. de matematica
5 italieni: Ornella Brunetto - prof. de matematica
Cinzia Guidolin - prof. de matematica
Daniela Napoli - prof. de matematica’
Daniela Liberati – prof. de chimie
Patrizia Sileoni – prof. de matematica
8 spanioli: Laura Baca Carpio – prof. de biologie
Elisa Escolar Almaida – prof. de biologie
Ángela Fernández Sigler- prof. de biologie
Maria José Garcia Aranda – prof. de matematica
Mª Victoria Gasca Collado – prof. de biologie
Francisco Javier Guerra Lopez – prof. de biologie
Elena Jiménez Martínez – prof. de informatica
Pablo Rodriguez Hidalgo – prof. de biologie
o colega din Cehia - Jana Leblochova prof. de fizica
un coleg din Ungaria - Lászió Naszári – prof. de informatica

Programul nostru a cuprins: vizite si observarea lectiilor de stiinte - biologie, chimie; matematica, informatica si engleza la scolile: Colne Community School din Brightlingsea, Harwich si Flatford Mill Field Studies, Workshop-uri cu trainerii: Dr Diana Hicks autoarea lucrarii ,, Cambridge English for Schools", Stuart Scott si Graham Workman si cu Elaine Stroud directoarea de la departamentul stiinte de la Tabor Science College am aflat intr-un mod interactiv despre curriculum, metode, standarde, politicile educationale si materialele utilizate in Anglia, Franta, Spania, Italia, Ungaria, Cehia si Romania.
Parcurgand acest curs am reusit:
- Sa cunosc istoria, geografia, cultura, traditiile Angliei prin faptul ca am stat la gazda, am iesit seara la teatru, cinema, pub. Inca din prima zi un ghid ne-a aratat principalele obiective ale orasului si ne-a povestit despre istoria orasului Colchester;
- Sa-mi imbunatatesc competentele de comunicare in limba engleza, mai ales in domeniul biologiei prin intermediul jocurilor, prezentarilor, dialogului intre profesorii din diferite tari;
- Sa cunosc metodologia CLIL si caracteristicile procesului de predare-invatare-evaluare proiectat si desfasurat prin intermediul metodologiei CLIL;
- Sa ma familiarizez cu exemple de buna practica de utilizare a metodologiei CLIL in predarea stiintelor, a biologiei, matematicii...
- Sa cunosc diferite aspecte ale sistemelor educationale din Anglia, dar si din tarile din care au provenit participantii la curs.
- Sa lucrez in echipa cu profesori din Uniunea Europeana, comunicand in limba engleza.

Invatamantul romanesc a fost apreciat, prin prezenta mea, prin cunostintele bogate nu numai in specialitate, dar si la alte discipline: informatica, engleza, matematica, precum si prin comentariile, vizand purtarea uniformei obligatoriu in scoala, efectuarea temelor pentru acasa ca un exercitiu de consolidare a cunostintelor si prezenta caietelor de clasa care reprezinta oglinda elevului.
Acest curs este binevenit pentru profesorii de stiinte, matematica, care cunosc destul de bine limba engleza, in vederea dezvoltarii personale si profesionale.
ge
 
Mesaje: 14
Membru din: 02 Oct 2006, 13:34

Re: Cursul CLIL COLCHESTER 3-15 IULIE 2011

Mesajde ge » 18 Sep 2011, 12:53

Concluzii:
- În Marea Britanie obiectul Ştiinţe este predat pe module: biologie, chimie, fizică; au cabinete pentru biologie, fizică, chimie, separate unde asistenţii pregătesc experimentele pentru oră, însă clasele sunt dotate cu materiale de la toate ştiinţele, clase de ştiinţe, să spun aşa. Elevii nu stau în aceeaşi clasă toată ziua. Se mută după cum au orele. Fiecare profesor are laptop, iar în fiecare clasă există tablă interactivă, retroproiector. Elevii nu au teme pentru acasă. Toţi elevii au uniforme alese de şcoală.
- Elevii intervievaţi se plângeau că într-un an au şi 12 profesori de ştiinţe;
- Şefii de catedre au mai puţine ore decât ceilalţi profesori;
- Profesorul care predă la o clasă cu probleme are şi 3 asistenţi profesori la oră ca să-l ajute;
- În Spania profesorul predă doar 17 ore, iar dacă nu are ore de ajuns orele de biologie sunt completate cu ore în care se predau disciplinele din foaia matricolă, inclusiv filosofie, după cum avea o colegă din Cordoba. Este cam acelaşi curriculum ca la noi numai că ei predau să spunem Botanica de la clasa a VI-a. Manualele sunt digitale. Două colege din Spania care erau profesoare de biologie se plângeau că au fost trimise de director la acest curs pentru ca să predea biologia în limba engleză, când se întorc.
- În Franţa profesorul care a terminat facultatea de biologie predă doar biologie, fără altceva. Profesorul care are peste 10 ani vechime şi care a parcurs toate treptele predă doar 15 ore.
În Europa se încearcă comasarea obiectelor biologie, chimie, fizică pentru a se face economie. O şefă de catedră ne-a spus că în ultimii ani şcoala care este specializată pe ştiinţe a primit mai puţini bani, prin urmare această şcoală tinde să se specializeze pe o şcoală comună, cum sunt şcolile predominant în Marea Britanie.
ge
 
Mesaje: 14
Membru din: 02 Oct 2006, 13:34


Înapoi la Biologie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori