Matematica la cl. a IX-a din liceele industriale.

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

Matematica la cl. a IX-a din liceele industriale.

Mesajde george » 16 Oct 2004, 09:34

:( Fac un apel la toti profesorii de matematica din liceele industriale ,de a adresa un protest MEC pentru numarul mic de ore de la cl.a IX-a si in perspectiva de la cl. a X-a ,conform planului de invatamant propus de acesta. Mie si colegilor mei ne este aproape imposibil sa parcurgem materia (algebra,geometrie,trigonometrie) in doar doua ore pe saptamana.Chiar daca unele teme de la geometrie si trigonometrie nu se regasesc in mod concret ele insa exista "ascunse" in alte lectii(ex. ecuatiile dreptei sunt predate in capitolul "Functia de gr. I"). Faptul ca programa si manualele prevad notiuni sumare despre anumite subiecte,in matematica nu poti invata doar o "strofa" din lectie,este necesar sa predai tot ceea ce il poate ajuta pe elev sa inteleaga si sa opereze cu notiunile. Din nefericire ,timpul alocat nu este suficient decat pentru ca profesorul sa predea in fiecare ora cate o lectie noua,fara a mai putea sa se asigure de realizarea feed-back-ului ,fara sa poata aprofunda sau sa faca performanta. Pe de alta parte, acesti [b]elevi trebuie sa aiba aceleasi sanse ca toti cei care urmeaza un liceu,indiferent de profil[/b].Si atunci nu gasesc motivul pentru care liceele teoretice pot dispune de 4 ore de matematica ,iar cele industriale de doar doua.
Pentru ca anomalia sa fie mai mare la clasa a IX-a industrial se fac [b]3 ore de desen ,una desen artistic si doua desen tehnic precum si o ora de [/b]muzica. De cand a devenit liceul industrial unul vocational? Educatia muzicala si cea plastica sunt componente educationale ce se fundamenteaza in clasele gimnaziale,in liceu ele nu se justifica decat la clasele de profil ,intr-un liceu vocational.
Din primele mele contacte cu elevii cl. a IX-a B ,la care sunt si diriginte,absolut toti elevii doresc ca dupa liceu sa continuie studiile in invatamantul superior.Si atunci cum se justifica orele in favoarea carora s-a renuntat la matematica.Doresc sa spun ca insusi parintii sunt foarte revoltati ,pentru ca si dumnealor considera matematica ,disciplina fundamentala a invatamantului ,fara de care succesul copiilor lor nu poate fi realizat.Astept comentariile celor interesati pe acesta tema si propuneri de actiune. Va multumesc!
george
 
Mesaje: 1
Membru din: 16 Oct 2004, 09:10

despre matematica

Mesajde emil » 16 Oct 2004, 10:11

Nu predau acum matematica, cu atat mai mult intr-un liceu industrial!
Am comentarii asupra programei. in general, si asupra manualelor ermetice, greoaie, de neinteles pentru elevul mediu, datorita tendintelor de a introduce cat mai multe notiuni, de a face matematica acelasi obiect excesiv teoretic, nici macar cu legaturi la alte obiecte.
Nu ma consider cel mai in masura in a critica, dar cred ca sunt colegi care isi pot spune mai competent opiniile.
Neajunsul semnalat de colegul nostru este justificat si cred, intr-adevar ca ar trebui transmise semnale, nu numai la matematica....
Astept si eu reactiile colegilor, mai ales ca aici pe didactic.ro, matematica este bine reprezentata!

va multumesc de atentie
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde lungu1on » 16 Oct 2004, 11:53

AI DREPTATE 100% .
lungu1on
 
Mesaje: 13
Membru din: 07 Oct 2004, 20:50

Mesajde vivi » 16 Oct 2004, 12:27

lungu1on scrie:AI DREPTATE 100% .

Va rugam sa participati activ si sa spuneti ceva. Mesajele de genul acesta nu sunt acceptate conform regulamentului... Cititi indrumarile de folosire a forumului pentru a va lamuri de ce. (nu o spun cu rautate, e doar o atentionare).
Octavian Costache
Avatar utilizator
vivi
 
Mesaje: 188
Membru din: 22 Oct 2003, 10:34

Mesajde iace » 17 Oct 2004, 13:49

AceeaÂşi problemĂŁ este Âşi la fizicĂŁ... ÂŞi eu predau la un liceu industrial, mĂŁ rog, se numeÂşte grup Âşcolar, iar numĂŁrul de ore pentru parcurgerea aceleiaÂşi materii este mult mai mic la astfel de licee decât faÞã de CN-uri.
Nu Âştiu de ce se merge pe principiul MULT ÂŞI PROST în loc de PUŢIN ÂŞI BINE... Oamenii ĂŁÂştia care se ocupĂŁ de programe Âşi de corelarea lor cu numĂŁrul de ore la materia respectivĂŁ parcĂŁ ar fi rupĂži de realitate, parcĂŁ nu ar fi (sau ar fi fost vreodatĂŁ) profesori...
Deci, subscriu Âşi eu la protestul ĂŁsta, din partea profesorilor de mate Âşi a celor de fizicĂŁ de la liceul nostru.
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

matematica la cl. a IX-a lic. industrial

Mesajde iby_ke » 20 Oct 2004, 14:01

Aveti dreptate, predau matematica de 30 de ani la acelasi Liceu Ind. In acest an s-a mai introdus si progresiile la clasa a IX-a, (cu 2 ore pe saptamana). Nivelul de pregatire al elevilor lasa de dorit...La lic ind. vin acei elevi care nu au locuri la liceele de renume. Motivul fiind nota mica la excapacitate.

Daca revolta cadrelor care predau la lic. Ind matematica ar ajunge la MEC ar fi perfect...
Nimeni de la MEC nu tine cont de sugestiile cadrelor didactice.
Dar la Bac. pretentiile sunt la nivel de 4 ore de matematica. Si vinovat e tot dascalul de matematica.
viorica
iby_ke
 
Mesaje: 9
Membru din: 20 Oct 2004, 11:56
Localitate: RESITA


Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator