urgent ! deadline Grundtvig/Socrates la 1 noiembrie !

Discutii legate de invatamant, dar care nu intra la celelalte categorii

urgent ! deadline Grundtvig/Socrates la 1 noiembrie !

Mesajde pegassus » 18 Sep 2004, 09:45

Cistigatorii proiectelor Grundtvig 2, un sub-program din cadrul programului comunitar Socrates, au depus cereri de finantare pentru deadline-ul de la 1 martie 2004. Au fost anuntati de rezultatul selectiei la sfirsitul lunii iunie, iar proiectele respective au demarat, din punct de vedere contractual, la 1 august 2004. Parca e mai bine ca la Phare, nu-i asa?

Daca sintem suficient de norocosi si seriosi in relatia cu Comisia Europeana, foarte curind ne vom trezi in Uniunea Europeana - o lume in care nu mai exista programe de asistenta, cum este Phare, ci doar programe comunitare si fonduri structurale, o lume 'noua', din multe puncte de vedere. Nu e prea devreme ca sa va aventurati, deoarece o serie de programe comunitare functioneaza, in Romania, inca din 1997... Si, mai ales, nu e deloc devreme sa va apucati inca de pe-acum sa puneti la cale un proiect Grundtvig 1 - pentru ca, desi deadline-ul este la 1 noiembrie, aveti nevoie de parteneri prin Europa... Haideti pe Grundtvigers' forum sa vedeti cum se face chestia asta...

Lucian Branea

______________
EuroAtlantic Club
monitoring Romania's efforts to join the EU
http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/
mail to: P.O.Box 13-166, Bucharest 70700
e-mail to: lucian.branea@gmail.com
Ultima oară modificat de pegassus pe 24 Sep 2004, 09:44, modificat de 2 ori în total.
pegassus
 
Mesaje: 11
Membru din: 18 Sep 2004, 09:43
Localitate: Bucuresti

Mesajde pegassus » 22 Sep 2004, 15:05

poate nu este intru totul cuser formula asta, de a face, intr-un forum, o trimitere la un alt forum - dar, realmente, sint multe de povestit...

acum, aici, e de spus ca:
* Grundtvig 'se ocupa' de educatia adultilor (Grundtvig fiind un pastor danez din sec. 19, 'inventatorul' a ceea ce este azi universitatea populara)
* in interiorul acestui sub-program ('actiune', in jargonul programelor comunitare) exista 4 linii de finantare - 3 privind proiecte de cooperare institionala transnationala si una privind burse individuale pentru participare la cursuri de formare (evident, pe tematici de educatia adultilor)

ca o chestiune conexa, e foarte important de facut distinctia intre educatia adultilor si educatia scolara la nivelul obiectivelor, dat fiind ca repertoarul (catalogul) cursurilor Grundtvig 3 / Comenius 2.2 este comun - drept care, in fiecare an, cohorte de candidati la Comenius 2.2 sint respinsi doar pentru ca au cerut finantare, 'din greseala', la un curs Grundtvig 3 si invers...
pegassus
 
Mesaje: 11
Membru din: 18 Sep 2004, 09:43
Localitate: Bucuresti

CINE, CE, PENTRU CINE si CUM - in finantarile Grundtvig

Mesajde pegassus » 24 Sep 2004, 09:35

Lista proiectelor Grundtvig 2 acceptate in urma rundei 2004, cu termen de predare a candidaturilor la 1 martie 2004, se afla aici. Cistigatorii prezenti in lista cu pricina au fost anuntati de rezultatul selectiei la sfirsitul lunii iunie, iar proiectele respective au demarat, din punct de vedere contractual, la 1 august 2004. Parca e mai bine ca la Phare, nu-i asa?
OK, prima transa a finantarii se distribuie deabia in septembrie (dupa sosirea banilor de la Comisia Europeana) - dar chiar si-asa, nici nu se compara cu ceea ce se intimpla in cazul finantarilor pentru proiecte din cadrul programului Tineret...

Se poate si mai bine si, in acelasi timp, si mai rau - depinde cum privim lucrurile.
'Vestea buna' este ca la 1 noiembrie 2004 exista un nou termen limita pentru liniile de finantare ('actiuni' in jargonul programului) Grundtvig 1 si 4 - proiecte de amploare, cu bugete mai generoase, spre deosebire de proiectele finantate prin Grundtvig 2.
'Vestea proasta' care insoteste aceasta veste buna este ca, la circa doua luni si jumatate dupa acest termen limita, se anunta doar cistigatorii unei preselectii. Organizatiile si institutiile care merg mai departe dupa aceasta preselectie urmeaza sa depuna, pina la un nou termen limita, 1 martie 2005, cite un dosar mult mai detaliat al proiectului cu care au cistigat preselectia. Deabia unii din cei care trec cu bine si de acest al doilea hop vor primi, in cursul verii 2005, o veste buna cu privire la o viitoare finantare. Urmeaza semnarea contractului in octombrie si virarea primei transe a finantarii in noiembrie.

Ei, bine... e posibil ca scurgerea a 12 luni intre momentul depunerii primei cereri de finantare si momentul primirii primei transe de bani, in cazul in care proiectul cistiga finantarea, sa nu fie chiar ce v-ati dorit... In acest caz, aveti urmatoarele optiuni:
a) puteti citi mai departe, poate va conving ca acest tip de finantare merita, totusi, efortul - si cind spun 'acest tip de finantare' ma refer atit la actiunea Grundtvig, cit si la programul Socrates din care face parte aceasta actiune, precum si la programele comunitare in general...
b) puteti citi mai departe, pentru a afla cum e cu finantarile Grundtvig 2, pentru care va exista un nou termen limita la 1 martie 2005, sau chiar bursele individuale Grundtvig 3, cu termen limita tot in primavara 2005
c) :roll: ... hmmm... chiar credeti ca exista o a treia optiune? credeti-ma, n-ati vrea sa aveti, pe 2 noiembrie 2004 sau pe 2 martie 2005, mustrari de constiinta ca n-ati incercat sa aruncati macar o privire in 'lumea noua' a programelor comunitare - in definitiv, pina la disparitia Phare si inlocuirea sa cu acest tip de programe mai este foarte foarte foarte putin...

*****

CINE - in Grundtvig/Socrates

ORICE tip de organizatie sau institutie, atita timp cit propune elaborarea unui proiect de cooperare transnationala europeana de educatie a adultilor. 'Orice tip' inseamna organizatii neguvernamentale si institutii publice, firme si scoli, muzee si universitati, biblioteci si camere de comert etc.

CE - in Grundtvig/Socrates

'Educatia adultilor' este un concept pentru care e nevoie de un volum - dar simplificind la maximum, vom spune ca este vorba de ansamblul demersurilor educationale adresate adultului, formala, informala sau non-formala, care NU vizeaza formare profesionala (vocationala) specifica, ci aptitudini si competente generale. Actiunea Grundtvig urmareste dezvoltarea capacitatilor de participare a adultilor la viata comunitatii si a aptitudinilor lor interculturale, îmbunatatirea capacitatii acestora de a gasi un loc de munca (prin dobindirea si/sau actualizarea unor competente generale) sau de a se reintegra în structurile formale de educatie.
_____________________________________________________________

Proiectele legate de formarea profesionala (vocationala) NU sint vizate de actiunea Grundtvig, nici de programul Socrates, din care aceasta face parte, ci de programul Leonardo da Vinci.
_____________________________________________________________

PENTRU CINE - in Grundtvig/Socrates

In intelesul programului, 'adultul' este orice persoana de peste 16 ani care:
* din diverse motive, nu a absolvit nici o scoala sau nu a încheiat învatamintul obligatoriu si doreste sa isi continue studiile si pregatirea prin forme alternative de educatie, sau intentioneaza sa reintre în sistemul formal de formare;
* a iesit din sistemul initial de formare, are sau nu o ocupatie, dar doreste sa isi perfectioneze competentele generale, sa isi valorifice talentele personale, sa isi schimbe domeniul profesional sau sa dea o destinatie educativa timpului liber.

sursa: Grundtvigers' forum, un spatiu oferit de EuroAtlantic Club
pegassus
 
Mesaje: 11
Membru din: 18 Sep 2004, 09:43
Localitate: Bucuresti

Mesajde pegassus » 26 Sep 2004, 11:26

Actiunea Grundtvig din cadrul programului Socrates ofera patru oportunitati:
Grundtvig 1 - Proiecte de cooperare europeana
Grundtvig 2 - Parteneriate pentru invatare
Grundtvig 3 - Burse pentru formarea personalului implicat in educatia adultilor(mobilitati)
Grundtvig 4 - Retele Grundtvig

Grundtvig 1 vizeaza proiecte mari de cooperare transnationala, derulate de minimum 3 parteneri din UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Bulgaria, Romania si Turcia. Proiectele de acest tip sint centrate pe produsul proiectului. Actiune 'centralizata' - contractarea se face direct cu Biroul de Asistenta Tehnica al programului de la Bruxelles.
Deadline regulat: data de 1 noiembrie a fiecarui an pentru pre-propuneri, apoi cea de 1 martie a fiecarui an pentru propuneri complete pentru cei a caror pre-propunere a fost declarata cistigatoare.

Grundtvig 2 vizeaza proiecte mici de cooperare transnationala, derulate de minimum 3 parteneri din UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Bulgaria, Romania si Turcia. Proiectele de acest tip sint centrate pe proces. Actiune 'descentralizata' - contractarea se face cu Agentia Nationala Socrates din Bucuresti.
Deadline regulat: data de 1 martie a fiecarui an.

Grundtvig 3 vizeaza oferirea de burse individuale pentru participarea la cursuri/stagii de formare privind educatia adultilor intr-unul din statele participante la program (altul decit statul de origine al candidatului): UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Bulgaria si Turcia. Proiectele de acest tip sint centrate pe proces. Actiune 'descentralizata' - contractarea se face cu Agentia Nationala Socrates din Bucuresti.
Deadline: in 2004, deadline-ul a fost la 15 aprilie - in 2005 ar putea fi la o data diferita, dar, de principiu, in intervalul 1 martie - 30 aprilie.

Grundtvig 4 vizeaza proiecte mari de cooperare transnationala, retele tematice sau de proiecte deja realizate, derulate de minimum 6 parteneri din UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Bulgaria, Romania si Turcia. Actiune 'centralizata' - contractarea se face direct cu Biroul de Asistenta Tehnica al programului de la Bruxelles.
Deadline regulat: data de 1 noiembrie a fiecarui an pentru pre-propuneri, apoi cea de 1 martie a fiecarui an pentru propuneri complete pentru cei a caror pre-propunere a fost declarata cistigatoare.

Important pentru cei obisnuiti numai cu programele Phare:
* programele comunitare (asa cum este si Socrates, cel care se ocupa exclusiv de educatie generala) sint programe de cooperare, NU de asistenta (cazul programelor Phare, ISPA si SAPARD): fluxurile de fonduri si de know-how nu au loc 'de la ei spre noi', ci sint multidirectionale - produsele unui proiect trebuie realizate in cooperare SI ele trebuie sa poata fi aplicabile si in Islanda, dar si in Turcia, si inPortugalia, dar si in Estonia.
* o alta consecinta majora a faptului ca programele comunitare NU sint programe de asistenta este gradul mai mare de co-finantare: in proiectele Grundtvig 1 si Grundtvig 4, procentul de co-finantare este de minim 25% si, evident, un proiect cistigator vine, cel mai adesea, cu un procent de cofinantare ceva mai mare de atit; cu toate acestea, in proiectele Grundtvig 2, nu exista un plafon minim de cofinantare, dar, la fel de evident, ea este binevenita.


Daca v-am stirnit curiozitatea si/sau interesul, nu va ramine decit sa aruncati o privire mai scrutatoare pe urmatoarele resurse:
Pagina Grundtvig de pe site-ul Comisiei Europene
pagina Grundtvig de pe site-ul Agentiei Nationale Socrates
manual Grundtvig

dupa care nu trebuie decit sa sa intrebati...:)
Grabiti-va, insa: pina la termenul limita din 1 noiembrie 2004 a mai ramas foarte putin - si daca aveti deja o idee de proiect ar trebui sa incepeti sa va cautati parteneri prin Europa chiar de astazi...

sursa: Grundtvigers' forum, un spatiu oferit de EuroAtlantic Club
pegassus
 
Mesaje: 11
Membru din: 18 Sep 2004, 09:43
Localitate: Bucuresti

Programe

Mesajde emil » 26 Sep 2004, 20:27

Citeste cineva aici?
Informatiile date de Domnul Lucian sunt extrem de interesante si utile.
Stimati colegi, incercati sa va implicati in proiecte!
Ele ar putea sa aduca mari beneficii scolii si dumneavoastra insiva!

Va multumesc
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde efodorean » 26 Sep 2004, 20:32

:lol: Am citit informatiile ,le-am listat si maine le voi prezenta colegilor mei profesori.Cu siguranta ca se vor gasi oameni interesati in derularea unor astfel de proiecte.
Pentru prima oara regret ca nu sunt profesor.
Ecaterina
efodorean
 
Mesaje: 2530
Membru din: 04 Aug 2004, 07:00
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde emil » 26 Sep 2004, 20:45

efodorean scrie::lol: Am citit informatiile ,le-am listat si maine le voi prezenta colegilor mei profesori.Cu siguranta ca se vor gasi oameni interesati in derularea unor astfel de proiecte.
Pentru prima oara regret ca nu sunt profesor.
Ecaterina

Nu regretati! Aveti una din cele mai importante profesii de pe pamant!
Puteti sa va implicati in proiecte alaturi de colegi.
Deja cred ca puteti da lectii de IT&C!

cu stima,
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Echipa de proiect!

Mesajde emil » 09 Oct 2004, 22:56

Cine vrea sa facem o echipa, sa concepem si sa lansam un proiect?
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde carmenica » 10 Oct 2004, 09:57

Daca pot sa ma implic cu ceva, as dori sa fac parte din echipa.
Avatar utilizator
carmenica
 
Mesaje: 131
Membru din: 04 Aug 2004, 22:36
Localitate: Suceava

Mesajde pegassus » 16 Oct 2004, 12:27

s-a facut 16 octombrie si, deci, destul de tirziu pentru o discutie serioasa pentru un Grundtvig 1 sau 4 (desi s-au mai vazut cazuri)
in aceeasi situatie se afla sub-programul Minerva - care vizeaza utilizarea ICT in educatie - si care are deadline tot la 1 noiembrie si care are un mecanism similar... cu o mobilizare exemplara in urmatoarele 4-5 zile, insa, nu e imposibil... organizatia Epsilon III, una din organizatiile care sustin EuroAtlantic Club si care deruleaza doua proiecte Grundtvig 2 (unul pe ICT in educatia adultilor si altul pe media literacy), este mai mult decit doritoare si interesata sa colaboreze, ca partener, intr-un astfel de demers...

daca nu si nu - ramine sa discutam despre un Grundtvig 2, cu deadline la 1 martie, care e si mai usor de facut si are si proceduri mai blinde (dar si bani mai putini... Minerva nu are un corespondent pentru Grundtvig 2...
pegassus
 
Mesaje: 11
Membru din: 18 Sep 2004, 09:43
Localitate: Bucuresti

Mesajde emil » 16 Oct 2004, 16:14

pegassus scrie:s-a facut 16 octombrie si, deci, destul de tirziu pentru o discutie serioasa pentru un Grundtvig 1 sau 4 (desi s-au mai vazut cazuri)
in aceeasi situatie se afla sub-programul Minerva - care vizeaza utilizarea ICT in educatie - si care are deadline tot la 1 noiembrie si care are un mecanism similar... cu o mobilizare exemplara in urmatoarele 4-5 zile, insa, nu e imposibil... organizatia Epsilon III (una din organizatiile care sustin EuroAtlantic Club si care deruleaza doua proiecte Grundtvig 2 (unul pe ICT in educatia adultilor si altul pe media literacy) este mai mult decit doritoare si interesata sa colaboreze, ca partener, intr-un astfel de demers...

daca nu si nu - ramine sa discutam despre un Grundtvig 2, cu deadline la 1 martie, care e si mai usor de facut si are si proceduri mai blinde (dar si bani mai putini... Minerva nu are un corespondent pentru Grundtvig 2...

Domule Lucian,
Tare mi-as dori sa incep un proiect!
Dati-ne niste sugestii, va rog.
Tinta mea ar fi invatamantul asistat si proiecte IT&C in mediul rural sau in scoli defavorizate.
Va multumesc si nu uit sa apreciez efortul dumneavoastra de a mobiliza oamenii, pe liste si in diverse grupuri.
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani


Înapoi la Cafenea

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori