Propunere pentru laboratorul de fizica

Propunere pentru laboratorul de fizica

Mesajde emap » 03 Iun 2005, 22:55

Revin, dupa ceva timp, cu o propunere: utilizarea instrumentatie virtuale pentru experimente reale de laborator.
In cadrului unui club ("Fun Science Club"), avem 2 sisteme computerizate de masurare, echipate cu placi de achizitie: unul in Liceul Teoretic "Tudor Vladimirescu" din Bucuresti, iar cel de al doilea a fost oferit de curand pt activitati desfasurate in cadrul proiectului european Hands on Science (clubul nostru este o componenta in acest proiect).

Nu doresc ca mesajul meu sa fie un anunt si atat. Am mai multe lucruri sa va spun.
1. Desi ma chinui cu un singur calculator in laboratorul de fizica si nu mai stiu de cand nu am mai avut o sambata libera, am reusit un lucru important: de 3 luni, aproape sambata de sambata, laboratorul de fizica a devenit un loc indragit de elevii mei. Secretul? Tocmai aceasta instrumentatie virtuala. Sunt alaturi de noi si elevi din alte scoli, membrii clubului amintit.
2.V-am cerut spijinul acum cateva luni in vederea publicarii unui site si a solutiilor tehnice pe care sa le folosesc. Am apelat in final la solutii simple si am realizat un site pt clubul nostru. Sunt la inceput de drum si imi este destul de greu sa tin pasul pt actualizarea lui. Majoritatea paginilor le creez cu editoare simple. Nu stiu insa de ce fisisrele pdf nu se deschid, cand sunt accesate pe Internet. Am inceput sa rescriu materialele in html. BR!! Dati-mi un sfat.
http://www.pss.ro/science_fun_club_romania/
3. Daca puteti trimite articole si pe acest site, de folos elevilor, sau opinii, poate lucrurile se vor misca mai bine. Cum este munca de voluntariat (100%), lucrurile merg incet. Scapa si greseli, de aceea va rog sa fiti critici, pt a putea corecta la timp. Cea mai impotanta lacuna acum: nu acopera diversitatea temelor abordate. Ne lipseste si tehnica (imi doresc prezentarea unor experimente filmate), iar timpul este un dusman nemilos.
4. Pe 27 iunie are loc Conferinta Nationala de Instrumentatie Virtuala (la Politehnica) si se pare ca exista o deschidere in ceea ce priveste investitia in sisteme computerizate pt invatamant preuniversitar. Compania National Instrument pare a fi interesata de a investi, iar la MEC exista ceva sprijin. Va propun sa participati, chiar si fara lucrare. Este chiar o rugaminte adresata de dr. Tom Savu (organizatorul conferintei).
http://www.ctanm.pub.ro/Club/Prezentari ... IV2005.htm
emap
 
Mesaje: 63
Membru din: 03 Feb 2004, 17:48

Mesajde christa » 03 Iun 2005, 23:40

emap, care fisiere nu se deschid? Eu am accesat tocmai "Diagrame Excel interactive - web" si a mers fara probleme? Ce v-as recomanda este ca si acolo unde ati scris tipul sa puneti un link catre fisierul respectiv, nu doar la titlu. Ca eu am incercat intai sa apas pe simbolul pentru PDF, nu pe titlu. :-)
Avatar utilizator
christa
 
Mesaje: 219
Membru din: 18 Dec 2004, 22:25
Localitate: Germania

Mesajde emil » 04 Iun 2005, 00:00

Stimata colega EmaP

EXCELENTE sunt informatiile date.
Am pus si stirea propusa de dvs. pe prima pagina.
Recomand colegilor sa viziteze site-ul si mai ales sectiunea materiale.
Va rog sa imi dati voie sa le consider printre resursele valoroase ale didactic.ro.
Sunt un pasionat al instrumentelor virtuale, desi nu sunt profesor de fizica!
Banuiesc ca si participarea la conferinta de la Poli, ar fi un mare castig pentru noi

Va multumesc
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde iace » 04 Iun 2005, 14:11

A iesit o pagina super! Felicitari doamnei emilia pausan!
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde marinela » 05 Iun 2005, 01:01

Felicitari! Foarte interesant!
ma realizat si noi in liceu asemenea activitati cu ocazia anului fizicii.
Inca o data, bravo!
Avatar utilizator
marinela
 
Mesaje: 263
Membru din: 20 Dec 2003, 19:49
Localitate: Bucuresti

Mesajde emap » 05 Iun 2005, 03:20

As dori sa depasim formalitatile si sa identificam puncte tari si puncte slabe.
Si as mai dori sa colaboram - elevi si profesori. Grupul tinta: elevul obisnuit (nu cel handicapat, pentru care exista fonduri, nu neaparat olimpicul, pentru care uneori se mai gaseste ceva, ci elevul obisnuit pentru care se cam umbla la fundul sacului).
O1: identificarea celor mai potrivite activitati / teme prin care elevul sa aiba o viziune unitara asupra studiului stiintelor.

O dezamagire si o surpriza deosebit de placuta in aceeasi zi.
Am sa prezint partea plina a paharului: elevii sc. gen 45 ("Titu Maiorescu", scoala este in aceeasi curte cu Lic. I.L.Caragiale, Buc.) au avut o participare EXTRAORDINARA si la activitatea de astazi. La fel si elevi ai Colegiului Tehnic Edmond Nicolau, din Buc., dar si echipe ale liceului meu (Lic. Teoretic "Tudor Vladimirescu"), ale Lic. Economic KiriĂžescu, Lic. "Decebal", Colegiului National "Elena Cuza", etc. Trebuie sa vedeti ce dispozitive si ce experimente pot efectua cu materiale pe care altii le arunca la cos.

Partea goala spre sa o eliminam. Riscul de deturnare a semnificatiei initiale exista. Sper sa invinga ELEVUL!
emap
 
Mesaje: 63
Membru din: 03 Feb 2004, 17:48

Mesajde iace » 05 Iun 2005, 09:48

Nu pot decat sa va admir (si nu e o" formalitate")... e rara in ziua de azi o asemenea implicare din partea unui profesor de fizica... asa o dorinta de a face ceva intr-adevar pentru elevul obisnuit... Exprimarea "grup tinta" vine din aceste proiecte pe care vad ca aveti perseverenta si entuziasmul de a le finaliza cu rezultate vizibile.
Desi nu ne-ati spus in ce consta dezamagirea, putem banui despre ce e vorba. Dar, asa cum ati spus, elevul este cel care trebuie sa invinga. Si, sunt convinsa ca asa va fi.
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava

Mesajde cdana » 28 Oct 2005, 17:42

FELICITARI, Doamna profesor
Sunt profesoara de fizica si lucrez mult la scoala impreuna cu elevii mei pe calculator (Predau si optional "Fizica pe calculator") Site-ul mi-a fost de un real folos.
Inca o data FELICITARI si asteptam nerabdatori noi lectii. :shock:
cdana
 
Mesaje: 3
Membru din: 05 Iun 2005, 19:29

Mesajde emap » 22 Noi 2005, 12:19

Va asteptam si pe dumneavoastra cu cateva articole. Puteti trimite si cateva imagini care sa surprinda secvente din activitatile desfasurate.

In cazul in care puteti organiza o activitate de club in scoala dumneavoastra, o vom anunta in retea. Profesorii si elevii primesc o diploma care sa confirme desfasurarea activitatii in cadrul proiectului european Hands on Science.

Activitatile desfasurate de noi au fost structurate pe mai multe sectiuni: experiment (real si virtual), sectiunea Science's Friends (prezentare de eseuri, referate, poezie, muzica, scenete, rebus, etc - cu continut stiintific) si sectiunea poster. In general activitatile se desfasoara la finalul saptamanii cu echipe mai mici (activitati centrate pe proiecte) si trimestrial avem intalniri generale in care activitatile au si un caracter festiv. Cele curente sunt insa extrem de importante. Ele sunt activitati simple, fara complicatiile legate de mape, protocol, etc. Este chiar o atmosfera de club si elevii vin sa invete dar si sa gaseasca o echipa pentru proiectul lor. Se discuta si se prezinta secvente din aceste proiecte, detaliem aspecte legate chiar de experimente clasice, de laborator, aspecte legate de prelucrarea datelor, proiectam si testam softuri de simulare, proiectam dispozitive simple pentru a efectua diferite experimente, etc.

Negazul vine din faptul ca aceste activitati ale profesorilor nu sunt sprijinite si financiar si atunci, justificat, numarul celor care se implica este mic. Pana la rezolvarea acestor aspecte incercam sa ne descucam cum putem.

Pe site-ul clubului vor aparea cateva schimbari, fiind limitat accesul pentru unele articole (vor fi accesibile numai membrilor activi - pentru a deveni membru activ este necesar sa trimiteti cel putin un articol). Daca vom gasi specialisti in programarea web, dispusi sa fie alaturi de noi, vom putea avea si un site mai bun. Pana atunci ne concentram pe continut si mai ales pe desfasurarea activitatilor de club (am avut o perioada mai grea si trebuie sa gasesc solutii pentru revitalizarea acestora).

Cu prietenie,
profesor Emilia Pausan
emap
 
Mesaje: 63
Membru din: 03 Feb 2004, 17:48

Mesajde marikaj » 22 Noi 2005, 12:30

doamna pausan, felicitari, v-am admirat la CNIV pentru realizarile dumneavoastra la cerc.
Maria Stefan, profesor, Cicanesti, Arges

"Prietenul care ne ascunde defectele ne slujeste mai rău decât dusmanul care ni le reproseaza" - Pythagoras
Avatar utilizator
marikaj
 
Mesaje: 1590
Membru din: 12 Ian 2004, 14:32
Localitate: Curtea de Arges


Înapoi la Fizică

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori