Revin, dupa ceva timp, cu o propunere: utilizarea instrumentatie virtuale pentru experimente reale de laborator.
In cadrului unui club ("Fun Science Club"), avem 2 sisteme computerizate de masurare, echipate cu placi de achizitie: unul in Liceul Teoretic "Tudor Vladimirescu" din Bucuresti, iar cel de al doilea a fost oferit de curand pt activitati desfasurate in cadrul proiectului european Hands on Science (clubul nostru este o componenta in acest proiect).
Nu doresc ca mesajul meu sa fie un anunt si atat. Am mai multe lucruri sa va spun.
1. Desi ma chinui cu un singur calculator in laboratorul de fizica si nu mai stiu de cand nu am mai avut o sambata libera, am reusit un lucru important: de 3 luni, aproape sambata de sambata, laboratorul de fizica a devenit un loc indragit de elevii mei. Secretul? Tocmai aceasta instrumentatie virtuala. Sunt alaturi de noi si elevi din alte scoli, membrii clubului amintit.
2.V-am cerut spijinul acum cateva luni in vederea publicarii unui site si a solutiilor tehnice pe care sa le folosesc. Am apelat in final la solutii simple si am realizat un site pt clubul nostru. Sunt la inceput de drum si imi este destul de greu sa tin pasul pt actualizarea lui. Majoritatea paginilor le creez cu editoare simple. Nu stiu insa de ce fisisrele pdf nu se deschid, cand sunt accesate pe Internet. Am inceput sa rescriu materialele in html. BR!! Dati-mi un sfat.
http://www.pss.ro/science_fun_club_romania/
3. Daca puteti trimite articole si pe acest site, de folos elevilor, sau opinii, poate lucrurile se vor misca mai bine. Cum este munca de voluntariat (100%), lucrurile merg incet. Scapa si greseli, de aceea va rog sa fiti critici, pt a putea corecta la timp. Cea mai impotanta lacuna acum: nu acopera diversitatea temelor abordate. Ne lipseste si tehnica (imi doresc prezentarea unor experimente filmate), iar timpul este un dusman nemilos.
4. Pe 27 iunie are loc Conferinta Nationala de Instrumentatie Virtuala (la Politehnica) si se pare ca exista o deschidere in ceea ce priveste investitia in sisteme computerizate pt invatamant preuniversitar. Compania National Instrument pare a fi interesata de a investi, iar la MEC exista ceva sprijin. Va propun sa participati, chiar si fara lucrare. Este chiar o rugaminte adresata de dr. Tom Savu (organizatorul conferintei).
http://www.ctanm.pub.ro/Club/Prezentari ... IV2005.htm