mioanghel scrie:Evaluarea stiintifica a noilor cadre didactice poate constitui o mare problema pt. scoli din varii motive (materiale, de personal etc). O varianta buna ar fi obtinerea titulaturii prin examen national, iar postul la o anumita scoala sa se realizeze in cadrul scolii. Ma gandesc chiar ca nici nu este necesar ca scoala sa-si dea acordul imediat, ci dupa o perioada de proba stabilita in functie de conditiile din scoala. In fond important este ca sa se obtina titulatura in invatamant in primul rand. Trebuie avut in vedere si pozitia managerului, raspunderea lui in fata parintilor, elevilor si a colectivului de cadre didactice. Acum nu se mai poate spune: "aceasta este persoana care ne-a fost trimisa, nu avem ce face". Mi se pare foarte necesar ca scoala sa-si aleaga cadrul didactic de care are nevoie, dar nu-si poate asuma resposabilitatea acordarii titularizarii unui cadru didactic.
lililistanciu scrie:As vrea sa stiu cat este adevar si cat fictiune articolul conform caruia se poate iesi la pensie obtinand pensie de servicu, daca acel cadru didactic are peste 25 ani de serviciu, gradul I.......................cu 80% din salariul brut pe ultimele 12 luni lucrate?
mioanghel scrie:Draga andreea, ai perfecta dreptate sa fii revoltata daca ai fost nedreptatita!
Tocmai am propus ca titulatura sa se obtina prin examene ca cel de pana acum. Acesta va avea rolul de a conferi titulatura celui ce va obtine un anumit punctaj. Dar in scoli nu toti cei ce iau note ca tine se adapteaza conditiilor locale. Am 20 de ani de experienta si am vazut profesori debutanti care s-au adaptat mai bine sau mai putin bine tot asa cum am vazut profesori cu o vasta experienta care nu s-au adaptat in nici un fel de scoala. Nu putem generaliza numai dupa niste cazuri particulare. Titulatura nu s-a obtinut niciodata usor in Romania, iar postul dorit cu atat mai usor. Noi am fost repartizati in toate judetele de granita, desi am terminat numai 48 in promotie si intr-un oras de la marginea tarii: Timisoara. Au fost familii care au stat despartite (fiecare intr-un judet) si s-au reunit numai datorita schimbarilor politice din 1989 si dupa ce si-au luat definitivatul. Altii, mai mari ca noi, au suferit mai mult.Cei care nu se duceau la post isi plateu studiile. Ce ar fi daca am judeca fiecare dupa ce ni s-a intamplat in viata? Bineinteles ca problema o pun ca si cand nu ar exista nepotism si coruptie. Cine ar putea face norme si legi care sa ocoleasca aceste plagi? Daca vrem eradicarea acestora, trebuie ca fiecare din noi sa luptam ca tine: contestam de cate ori ni se pare ceva nedrept. Ai avut sorti de izbanda? Continua! Nu ai avut? Continua! Poate ca asa copii nostri vor trai intr-o alta societate. esti forte inversunata si pornita pe toata lumea. Daca de la varsta asta Renunti la lupta, atunci cine vrei sa schimbe ceva? Voi, cei tineri, aveti energia si forta necesare acestui lucru. Daca generatia noastra ar fi actionat asa acum 18 ani, azi voi nu ati fi beneficiat de dreptul de a va revolta. PROFITATI DE EL SI NU CEDATI ASA USOR, DAR NICI NU VA LASATI INFLUENTATAI DE PATIMI. MULT SUCCES!
happiness scrie: Dar durerea mea cea mare e in calitate de mama,fetita mea face anul acesta 6 ani si ar trebui,conform lui Adomnitei,sa mearga in toamna la scoala.Daca materia ar fi cea de la grupa pregatitoare de acum,daca decorul clasei s-ar adecva unui copil de 6 ani,daca invatatoarea ar accepta sa se joace cu ei un an,asa cum face educatoarea,fara sa ii oblige sa scrie si sa citesca inca de pe acum,daca ar exista spatiu pentru aceste clase in scoli...daca si iar daca...Parca vad ca acesti copilasi vor fi obligati de la 6 ani sa stea nemiscati in bancile acelea oribile ,sa faca teme si sa scrie...Dar durata unei ore,care la scoala e de 45 minute,cum se adapteaza celor de 6 ani?Ca ei la gradinita fac lectii de maxim 30 minute.Si,in final,inca o dilema..Ce invatatori vor dori aceasta clasa pregatitoare,stiut fiind faptul ca le cam displace perioada anteabecedara...
Înapoi la Dezbaterea publică privind Legile Invatamantului
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator