Plagiatul

Anunturile administratorilor, regulament, sugestii, propuneri, intrebari despre functionarea site-ului

Plagiatul

Mesajde mitib » 12 Mai 2009, 14:04

Urmaresc de multa vreme materialele postate la diferite discipline, pe site-ul Didactic.ro. Apreciez faptul ca exista posibilitatea aceasta de etalare a materialelor curriculare si a experientelor didactice aferente, denotand un anumit nivel de preocupare in producerea de "bunuri" educationale si de schimb de experienta.
Cu toate acestea, am fost si sunt foarte neplacut impresionat de faptul ca multe documente postate, la diferite sectiuni, nu respecta un minimum de deontologie stiintifica si de citare a surselor intrebuintate in construirea diferitelor materiale. Ce sa mai spun de materiale copiate aproape integral si repostate ca originale? Sau de materialele descarcate de pe acest sit si utilizate ca originale in viata didactica de zi cu zi? As putea spune chiar ca plagiatul este in toi. Din aceasta cauza, cred ca unii utilizatori nici nu vor sa posteze experientele lor. De aceea, in folosul cresterii calitatii site-ului, cred ca ar fi util ca undeva, pe campul paginii de start sau chiar pe prima pagina, sa figureze cateva precizari esentiale, legate la plagiat [a se vedea LEGEA nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe (actualizată până la data de 9 August 2006) şi LEGEA nr. 206 din 27 mai 2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare]. De asemenea, ar fi bine sa fie realizat un cod interior de conduita al site-ului, cu link separat, in care cei care plagiaza sa fie inregistrati ca atare si sa suporte consecintele legislative. Numai astfel vom putea sa crestem calitatea deontologica a unor cadre didactice care, desi se plang de plagiatul elevilor, in viata de zi cu zi, procedeaza aidoma lor. Evident, exista si foarte multe cadre didactice care se respecta profesional si deontologic si, impreuna cu ele, vor putea fi eliminate fenomenele de plagiat on-line.
In ceea ce priveste slaba calitate a unor materiale, acesta comporta o discutie separata, reflectand, in fapt, pregatirea didactica si experienta propunatorilor. Niste referenti pentru fiecare sectiune şi material propus nu ar strica. Va multumesc !
mitib
 
Mesaje: 3
Membru din: 11 Dec 2005, 15:35

Mesajde viocro » 12 Mai 2009, 16:57

Nu pun în discuţie pertinenţa celor afirmate mai sus: sunt adevărate. Cu menţiunea explicită că ele nu fac regula, ci excepţia. Totuşi, să nu uităm nicio clipă că acesta este un site oferit gratuit, iar prea multe dorinţe ale noastre, ale utilizatorilor, ar putea depăşi posibilitatea de a fi înfăptuite. Şi asta pentru că, după părerea mea, echipa INTUITEX face mult voluntariat. Eu sunt recunoscătoare celor care au realizat, susţin financiar şi muncesc pentru a-l putea menţine (site - ul) şi a-l face funcţional. Selecţia poate veni de la noi, ca ,,opinie publică", zic eu...
Indiferent de derapajele care există, în măsură covârşitoare, DIDACTIC-RO este unul dintre lucrurile cele mai bune care s-au creat pentru a sprijini activitatea didactică de perfecţionare şi...ajutor la nevoie. Şi încă ceva: începutul este şovăielnic pentru oricine, dar experienţa poate repara cu timpul lipsurile. Nici prea aspri nu se cade să fim între noi. Mai de folos este să ne sfătuim între noi civilizat şi cu căldură. Pentru cei care chiar nu merită, să-i ignorăm: asta doare cel mai mult tot după părerea mea...Mă iertaţi de răspuns dacă nu vă e pe plac - e sincer.
viocro
 
Mesaje: 423
Membru din: 27 Feb 2008, 19:30

Mesajde mitib » 14 Mai 2009, 19:46

Discutia despre deontologie poate fi si mai “coltoasa” pentru ca, de..., subiectul cam doare. Nu am pus nici o clipa in discutie buna credinta si efortul major al celor care gazduiesc si se ingrijesc, cu multa constiinciozitate, de site. Fapt pentru care merita toata multumirea noastra. Sunt de acord si cu asertiunea potrivit careia “opinia publica” poate curata materialele insusite in mod nedorit si lipsa de onestitate. Demersul meu se inscrie pe linia curatirii spatiului oferit de materialele plagiate. In nici un fel nu-si pot gasi loc cei care umbla cu scuze şi cu jumatati de masura. A incerca sa scuzam plagiatul si lipsa de calitate, doar prin lipsa de experienta, mi se pare, scuzat sa fiu, cam mult prea mult... Oricine, cand face un “banal” proiect de lectie poate sa cuprinda, la partea introductiva, o minima bibliografie, chiar daca s-a “infruptat” pe de-a-ntregul dintr-o singura lucrare (jalnic plagiat, care nu se ridica macar la statutul de compilatie), iar prezentarile .ppt/pps nu au, cel mai adesea, citarile surselor. E posibil ca alte modele din societate sa functioneze in domeniul asa-ziselor “materiale didactice”. Probabil doar ca sa ne laudam ca “respectivii” stiu sa ne ofere niste materiale on-line sau sa culeaga si sa posteze un "reper" didactic. Raman ferm pe pozitie, “nu in mult sta bunul, ci in bun sta multul” cum ar fi spus un bunic acum un veac (Petre Ursache). Vor fi mai castigati cei care vor vedea pe site mai putine materiale, dar de certa valoare, decat aceasta “hemoragie” de non-materiale. Fie vorba intre noi, numerosii “formatori” aparuti de oriunde au procedat aidoma. Au luat un material standard si l-au “prelucrat” respectivilor care posteaza, care, la randul lor, fara nici o sursa, il ofera altora s.a.m.d... Sau sa cred ca aceasta este valoarea diferitelor scoli pedagogice din tara? Este vremea sa mai medidam asupra onestitatii didactice si calitatii “pieselor” . Este spre binele tuturor.
mitib
 
Mesaje: 3
Membru din: 11 Dec 2005, 15:35

Tot despre plagiat

Mesajde stefaniadana » 24 Mai 2009, 09:00

Ma preocupat si pe mine aceasta problema la care am meditat si am fost curioasa sa aflu parerea colegilor mei deoarece de multe ori m-am confruntat cu ea in sensul ca am fost nevoita sa folosesc in materialele mele imagini din diverse publicatii de specialitate.Nu la toate, desigur,dar se intampla ca in industria textila unele subramuri pe care trebuie sa le prezint elevilor sa nu mai existe in zona(ex.filatura,tesatorie,tricotaje,etc.)si atunci trebuie sa improvizez,pentru a reusi sa-mi fac datoria.
Asa cum am mai afirmat, am fost foarte fericita cand am descoperit acest site,deoarece eram preocupata de a gasi un mod de a interactiona cu colegii de "breasla" din tara.Nu ma deranjaza ca nu-mi sunt respectate "drepturile de autor"atita timp cat elevii si buna lor pregatire sunt scopurile mele.Multe alte drepturi mi-au fost incalcate asa ca ce mai conteaza unul !Asa cum am afirmat unele materiale sunt originale 100%,in altele am folosit imagini sau chiar ideii din diverse materiale recombinate in functie de tema abordata.Dar oare prin formarea noastra profesionala nu suntem suma unor cunostiinte acumulate?Materialele le-am facut pentru uzul meu personal, dar daca vor folosi si altora eu sunt foarte multumita,inseamna ca sunt bune si poate la ce am creat eu v-a adauga un alt coleg ceva si v-a deveni mai bun.Nu stiu de unde mi-a venit idea ca poate munca noastra seamana cu creatia populara anonima, la care fiecare adauga ceva pentru a rezulta un lucru de valoare,iar despre recompense financiare si morale,ce mai conteaza daca nici cei care ar trebui sa o faca corect(Guvernul) nu o fac.....
stefaniadana
 
Mesaje: 15
Membru din: 23 Apr 2009, 07:28


Înapoi la Despre site

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori