Personalitatea: masca sau valoare?

Personalitatea: masca sau valoare?

Mesajde tatiana_1 » 16 Noi 2009, 16:38

Personalitatea - mască sau valoare ?

Personalitatea - un subiect suculent de discuţii ce declanşează diverse opinii şi oscilează între interpretările date de către psihologi, creând astfel divergenţe în decodificarea şi interpretarea acestei noţiuni.
Nu voi da nume concrete şi nici nu voi încerca să pătrund în explicarea acestei noţiuni, voi puncta doar câteva repere pentru un motiv de a medita şi de a privi lucrurile dintr-o perspectivă nouă, actuală.
Sintagma a fi o personalitate cere a fi elucidată şi înţeleasă corect. Pentru noţiunea de Personalitate DEX-ul ne propune următoarea definiţie: „ceea ce este propriu, caracteristic fiecărei persoane şi o distinge ca individualitate ; ansamblu de trăsături morale sau intelectuale prin care se remarcă o persoană; felul de a fi al cuiva;” În psihologie, este definit ca trăsăturile emoţionale, cognitive şi comportamentale unice fiecărui individ, învăţate şi dezvoltate prin experienţă şi relativ consistente de-a lungul timpului.
De fapt cuvântul personalitate nu este uşor de înţeles.
Aici propun să ne îndepărtăm în timp, pentru a găsi o altă interpretare a acestei noţiuni.În Grecia antică actorii care jucau teatru obişnuiau să poarte măşti şi aceste măşti erau numite persona- căci sunetul venea din spatele unei măşti. Sona însemna sunet. Publicul nu vedea altceva decât măştile din spatele cărora se auzeau sunetele.
Este cert faptul că din cuvântul persona s-a născut cuvântul personalitate.
Din cele expuse rezultă că orice personalitate este falsă. Puteţi purta o mască frumoasă sau una urâtă, nu contează… Or , personalitatea este o noţiune care necesită timp pentru a o înţelege şi se nuanţează diferit în dependenţă de posibilitatea de a comunica cu noi înşine, cu posibilitatea de a ne cunoaşte. Ideea proiectează o ruptură de realitate creând condiţii de a medita , de a analiza şi sintetiza propria valoare autentică căci adevărata dumneavoastră faţă este esenţa dumneavoastră.
tatiana_1
 
Mesaje: 12
Membru din: 14 Iun 2008, 19:32

Re: Personalitatea: masca sau valoare?

Mesajde tatiana_1 » 16 Noi 2009, 20:55

Ce puteti spune de articolul de mai sus?
Personalitatea este o masca sau o valoare?[/i]
tatiana_1
 
Mesaje: 12
Membru din: 14 Iun 2008, 19:32

Re: Personalitatea: masca sau valoare?

Mesajde rofi3 » 16 Noi 2009, 22:30

Este un subiect de discutie foarte interesant si sunt foarte multe de spus ...

Mai degraba o valoare.
Daca ar fi o masca , ar fi pentru o scurta perioada , caci dupa scena evoluam mai mult fara masca.
rofi3
Site Admin
 
Mesaje: 1176
Membru din: 18 Dec 2008, 20:16


Înapoi la Dirigentie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron