Pedagogie sau Stiinţele educaţiei?

Pedagogie sau StiinĂžele educaĂžiei?

Mesajde mirela » 21 Aug 2004, 21:37

Facultatea de Sociologie, Psihologie si Pedagogie a devenit Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Sociologia devenind facultate separata. De asemenea, Institutul de Stiinte Pedagogice a devenit Institutul de Stiintele Educatiei. In ce sens toate aceste schimbari de nume marcheaza si schimbari de profunzime? Sau sunt simple racordari la terminologia franceza si anglo-saxona, desprinzandu-ne astfel de influentele scolii sovietice?
In planul de invatamant al DPPD-urilor mai exista insa disciplina pedagogie, dar care este "sparta" in patru module> teoria educatiei sau introducere in pedagogie, teoria curriculumului, teoria instruirii si teoria evaluarii. Incotro credeti ca ne indreptam? Viitorii profesori vor invata mai bine "pedagogia" in facultate sau vor fi nevoiti sa plateasca nenumarate cursuri de formare/perfectionare continua?
Multumesc anticipat pentru parcurgerea acestor intrebari care poate isi vor gasi rezolvarea in posibilele solutii sugerate pentru pregatirea viitorilor profesori. Constat ca de fapt am dat in alt subiect!!
Nadia-Mirela
mirela
 
Mesaje: 9
Membru din: 08 Iul 2004, 00:07

Mesajde marikaj » 04 Sep 2004, 15:53

indiferent ce denumire poarta cursul in facultate, ridicam educatia la rang de arta prin munca efectiva la catedra.
mirela scrie:Viitorii profesori vor invata mai bine "pedagogia" in facultate sau vor fi nevoiti sa plateasca nenumarate cursuri de formare/perfectionare continua?

Omul cat traieste invata.... cu atat mai mult, noi dascalii suntem pusi in situatia de a invata sa-i invatam generatiile viitoare cum sa invete.
Maria Stefan, profesor, Cicanesti, Arges

"Prietenul care ne ascunde defectele ne slujeste mai rău decât dusmanul care ni le reproseaza" - Pythagoras
Avatar utilizator
marikaj
 
Mesaje: 1590
Membru din: 12 Ian 2004, 14:32
Localitate: Curtea de Arges

Mesajde cristina_gl » 06 Sep 2004, 15:54

Pedagogia este o stiinta care cuprinde mai multe ramuri. De exemplu, teoria educatiei se ocupa de studiul laturilor educatiei: educatia intelectuala, estetica, fizica, religioasa, moral-civica etc si are in vedere implicit ,,noile educatii": educatia ecologica, casnica moderna, pentru pace si cooperare internationala etc. Didactica are in vedere procesul de invatamant, cu tot ce inseamna acesta: procesul de predare-invatare-evaluare, principiile didactice, strategiile etc. Asadar, teoria educatiei, didactica sau oricare alta ramura nu inseamna pedagogie spusa altfel.
Pedagogia este doar una dintre stiintele educatiei. la facultatea cu acest nume se strudiaza foarte multa psihologie, psihopedagogie, care sunt si ele stiinte ale educatiei. Asadar, nici stiintele educatiei nu inseamna pedagogie spusa in termeni mai pretentiosi, ci inseamna mult mai mult. Schimbarea numelui facultatii a fost o urmare fireasca a dezvoltarii acestei specializari. Dealtfel, inainte de desfiintare (prin 1978 parca), facultatea se numea ,,de pedagogie", insa redenumirea se impunea. Nu ca o moda sau ca o preluare de termeni anglo-saxoni, ci ca o necesitate.
cristina_gl
 
Mesaje: 112
Membru din: 14 Ian 2004, 11:14
Localitate: Galati

Mesajde cristina_gl » 06 Sep 2004, 15:57

Imi dau seama ca n-am fost destul de explicita. Imi cer scuze. In cadrul facultatilor de stiinte ale educatiei, se studiaza specializari precum pedagogie, psihologie, psihopedagogie speciala. La pedagogie se invata intr-adevar multa psihologie si psihopedagogie, pentru ca altfel nu se poate.
cristina_gl
 
Mesaje: 112
Membru din: 14 Ian 2004, 11:14
Localitate: Galati


Înapoi la Alte discipline

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron