Originea etnica maghiara

Originea etnica maghiara

Mesajde stane » 25 Iun 2009, 20:08

Doresc sa aflu daca studiile ADN sunt analizate pentru reconsiderarea istoriei; sau istoria se va baza in continuare pe arheologie si interpretarea subiectiva a arheologului ?
Ultima oară modificat de stane pe 18 Noi 2009, 23:04, modificat de 2 ori în total.
Avatar utilizator
stane
 
Mesaje: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 19:17

Mesajde stane » 25 Iun 2009, 22:42

Pentru cei care nu sunt la curent cu studiul respectiv, pot concluziona urmatoarele aspecte:
In urma studiilor genetice, cercetatorii au evidentiat faptul ca maghiarii de astazi nu au o origine genetica fino ugrica la fel cum nici romanii de azi nu au o origine italiana.
Ultima oară modificat de stane pe 18 Noi 2009, 23:31, modificat de 2 ori în total.
Avatar utilizator
stane
 
Mesaje: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 19:17

Originea etnica a natiunii maghiare

Mesajde stane » 28 Iun 2009, 01:21

Pentru cei ce cunosc limba engleza, le sta la dispozitie: dienekes.blogspot.com/.../ancient-hungarian-mtdna.html
Ultima oară modificat de stane pe 19 Noi 2009, 21:59, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
stane
 
Mesaje: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 19:17

originea etnica a maghiarilor

Mesajde stane » 29 Iun 2009, 19:24

,,18 iulie 2007
Stravechiul mtADN Maghiar
Comparatie pe linia materna a populatiei maghiare vechi cu cea moderna si analize biogeografice
Limba maghiara apartine ramurei fino ugrica a familiei uralice, dar vorbitori de limba maghiara traiesc in Europa Centrala de peste 1000 de ani, inconjurati de vorbitori de limbi Indo-Europene.
Cu scopul de a studia continuitatea pe linie materna intre vechii si actualii maghiari, a fost studiat polimorfismul in HVSI si zonele proteinei codate a secventelor mitocondriului AND, pentru 27 probe stravechi ( sec X – XI ) , 101 maghiari moderni si 76 vorbitori ( Sekler-secui?) de maghiara din Transilvania.
Datele au fost comparate cu secvenţe provenite de la 57 populaţiile din Europa şi Asia, inclusiv populaţii Finno-Ugrice, efectuindu-se şi analize statistice cu scopul de a investiga relaţiile lor genetica.
Numai doua din douazeci si sapte de probe ale vechilor maghiari sunt indubitabil asiatice, restul apartin haplogrupurilor unei populatii vest euroasiatice. Sunt obsevate totusi unele afinitati Asiatice si efecte genetice ale populatiilor cu care au venit in contact vechii maghiari in perioada migratiei.
O puternica diferenta apare cand se analizeaza probele stavechi ale maghiarilor in acord cu statutul lor social apreciat dupa obiectele gasite in morminte.
Oamenii simpli prezinta o predominanţă in mtADN a haplotipurilor şi haplogroupurilor (H, R, T), comună în vest Eurasia, în timp ce persoane cu un statut important, probabil cuceritorii maghiari, arată o distribuţie mai eterogena a haplogroupului, cu haplogroupurile (N1a, X), care sunt prezente cu o frecvente foarte redusa la populatia moderna din întreaga lume şi sunt absente la populatia actuala maghiară şi Sekler ( secui?).
Populatia moderna vorbitoare de limba maghiara pare a fi specifica Europeana. Cercetarile noastre demonstrează că există diferenţe genetice semnificative între vechi şi actualii vorbitoari de limba maghiară, şi nu exista o continuitate genetica intre acestia.''
Avatar utilizator
stane
 
Mesaje: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 19:17

Mesajde webmaster » 30 Iun 2009, 14:35

E perfect normal ca baza genetica sa fie aproape aceeasi, doar cuceritorii ajunsi pe aici erau in numar mai mic decat popoarele cucerite si n-au omorat pe toata lumea. Asta nu inseamna ca suntem la fel ca bulgarii sau maghiarii. Cultura unui popor (cultura in sens antropologic, evident) e conditionata si de aspectul biologic, dar identitatea culturala ramane si acolo unde s-a diluat de multa vreme sangele stramosilor... Mai mult decat atat, se recunoaste continuitatea si acolo unde ea nici nu prea exista - de exemplu cultura greaca de azi e foarte diferita de cultura vechilor greci (cel putin de aia despre care invatam).
Avatar utilizator
webmaster
Site Admin
 
Mesaje: 316
Membru din: 17 Iul 2006, 17:24

originea genetica

Mesajde stane » 01 Iul 2009, 01:45

Am rugamintea sa-mi explicati, cum poate influenta aspectul biologic, cultura. Ati dorit sa spuneti, aspectul genetic?
Se constata insa, ca sunt popoare apropiate genetic, cu grade de cultura si civilizatie diferite. Eu cred ca civilizatia si cultura unui popor, s-au format pe parcursul istoriei, in principal prin contributia conducatorilor. Aceste lucruri se pot observa si in ziua de azi, cand din pacate coruptia si abuzul de putere sunt fapte cotidiene, ele denaturand cultura iar civilizatia are de suferit. Cred ca tinerilor din ziua de azi nu le este rusine de traditiile populare si istoria veche a romanilor, ci le este rusine de minciuna si coruptia lipsita de cea mai mica urma de bun simt, care porneste din partea primului cetatean al tarii. Tinerilor le este rusine de faptul ca in parlamentul european au ajuns: ciobani, bisnitari, d-re analfabete si alte specimene care nu au legatura cu ceea ce se numeste cultura si patriotism.
Ultima oară modificat de stane pe 18 Noi 2009, 23:40, modificat de 2 ori în total.
Avatar utilizator
stane
 
Mesaje: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 19:17

Mesajde rosioru » 06 Iul 2009, 12:37

... In urma analizelor genetice, cercetatorii au evidentiat faptul ca maghiarii de astazi nu au o origine genetica fino ugrica la fel cum nici romanii de azi nu au o origine italiana....
...Pentru poporul maghiar surpriza e si mai mare, cu atat mai mult cu cat la rezultatele acestui studiu au contribuit si institutii din Ungaria. ...
...Este intresant ca suntem foate apropiati de maghiari, bulgari, greci si foarte departati de spanioli, francezi, italieni. ...

Recunosc ca nu am stiinta despre un astfel de studiu inedit. Este o idee f. interesanta care ar merita aprofundata.
...MA intreb de ce nu au fost invitati la acest studiu si cercetatorii romani?
Imi exprim rezerve fata de concluziile studiului care, vreti sa recunoasteti sau nu, alimenteaza teorii mai vechi (vezi teoria roasleriana şa)

.".. Doresc sa aflu de la dumneavastra daca aceste studii stiintifice sunt analizate pentru reconsiderarea istoriei; sau istoria se va baza incontinuare pe arheologie si interpretarea subiectiva a arheologului ? ..."

Cred, la modul ferm, ca toate studiile de acest gen slujesc anumite idei fixe...atata vreme cat ele nu sunt realizate de catre toti actorii pe care ii analizeaza.
Sustin insa o cercetare a istoriei in mod coroborat: arhologie+izvoare istorice+studii genetice.[/quote]
...and justice for all
Avatar utilizator
rosioru
 
Mesaje: 305
Membru din: 06 Ian 2005, 17:17
Localitate: Constanta

Genealogie - Adevar

Mesajde stane » 09 Iul 2009, 05:45

Nu cunosc care au fost motivele neparticiparii cercetatorilor romani la acel studiu privind originea etnica a popoarelor. Dar oare, are clasa politica romaneasca interesul de a se afla advaruri istorice? Sa privim in trecutul foarte apropiat - decembrie 1989. Daca lucruri care s-au petrecut sub ochii nostri pot fi interpretate si explicate poporului dupa interesul celor care conduc, ce fel de istorie putem studia daca dorim sa ne intoarcem in trecut cu 100 sau 500 de ani ?
Atat timp cat un stat are o istoriografie care difera radical de cea a unui stat vecin ( cand se face referire la acelasi eveniment ); pana atunci, istoria nu este decat un instrument de diversiune, pe care conducerile politice ale statelor respective il folosesc in anumite situatii. Eu am invatat din gradinita ca sunt fiu de dac si de roman; asa sa fie oare? Fiu de dac - inteleg, dar de roman? Ce fel de roman? Stim ca in zona Muntilor Apuseni, romanii au adus colonisti din Grecia. Atunci e posibil sa provin din daci si greci. Sau era o referire la cultura daco-romana numai si nu am inteles eu exact, interpretand adlitteram.
Cred ca in momentul de fata, ca si in secolul trecut, istoriografia popoarelor central si est europene reprezinta o modalitate prin care statul isi exercita controlul asupra multimii, aratand cu degetul in alta directie atunci cand vina le apartine.
Va rog sa-mi atrageti atentia daca gresesc in rationament.
In alta ordine de idei, nu vad cum rezultatele genealogiei genetice ar alimenta teoria lui Roesler. Eu vad in aceste rezultate ( cu agumentatia din primele postari), o dovada a continuitatii culturii daco-romane dupa retragerea aureliana - poporul roman formandu-se din daci si colonisti ai Imperiului Roman.
Avatar utilizator
stane
 
Mesaje: 8
Membru din: 25 Iun 2009, 19:17


Înapoi la Istorie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator