OPTIONAL Filozofie pentru copii

Discutii despre noua programa, avand in vedere noul plan de invatamant

OPTIONAL Filozofie pentru copii

Mesajde felixmunteanu » 29 Mai 2006, 10:33

As fi tentata de un astfel de optional la clasa a III/a, mai ales ca am luat de la Humanitas auxiliarele Sanziana si Ruxi precum si ghidurile de folosire.
Ce stiti despre legalitatea acestui optional? Am inteles ca s/a lucrat experimental, dar care au fost concluziile? Are cineva o programa?
Felicia, invatatoare
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Mesajde mireille_mm » 30 Mai 2006, 22:18

Eu am urmat cursul de 'Filosofie pentru copii' organizat de Asociaţia „Centrul Step by Step pentru educaţie şi dezvoltare profesională” Bucureşti in anul 1999. Proba practica pentru absolvirea acestui curs a fost elaborarea programei dupa metodologia de atunci. Din pacate, nu o am in format electronic.
Va pot spune ca acest optional este deosebit de interesant pentru elevi. Incurajeaza creativitatea elevilor in cadrul tuturor activitatilor.
Cat despre legalitate, atata timp cat va veti intocmi o programa, o planificare si aveti si suport didactic, nimeni nu va poate interzice sa-l desfasurati.

Toate cele bune,
Inst. Mirela MINEA
Avatar utilizator
mireille_mm
 
Mesaje: 59
Membru din: 06 Noi 2004, 09:37
Localitate: Bucuresti

Mesajde felixmunteanu » 02 Iun 2006, 11:14

Multumesc Mirela!
Cam asa ma gandeam si eu dar aveam nevoie de putina incurajare si eventual idei.M/oi descurca!
Felicia
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Mesajde mireille_mm » 02 Iun 2006, 14:22

Cu multa placere!

Eu inca mai am notitele de la curs si programa. Cum as putea sa ti le trimit?
Daca te mai pot ajuta cu ceva, nu ezita sa-mi spui.

Numai bine,
Inst. Mirela MINEA
Avatar utilizator
mireille_mm
 
Mesaje: 59
Membru din: 06 Noi 2004, 09:37
Localitate: Bucuresti

Mesajde mireille_mm » 02 Iun 2006, 20:46

Cateva detalii:

'Filozofie pentru copii' este un program complex, elaborat in anii 1969-1970 in cadrul Universitatii Columbia de catre profesorul Matthew Lipman. Manualele Sanziana si Ruxi se adreseaza scolarilor din clasele primare. Ideea centrala a programului o constituie dezvoltarea gandirii elevilor, necesitatatea de a-i invata sa gandeasca dincolo de disciplinele pe care le studiaza in scoala, dar nu independent de ele.
Programul Filozofie pentru copii a aniversat in anul 2000 treizeci de ani de existenta, el fiind tradus in peste 20 de limbi si aplicat in numeroase tari.In Romania, Filozofie pentru copii este aplicat din anul scolar 1992, intai experimental in cateva scoli din Bucuresti, Brasov si Iernud, apoi in multe localitati.Intr-o simpla enumerare, obiectivele programului Filozofie pentru copii sunt urmatoarele: sa analizeze valoarea propozitiilor, sa le clasifice, sa construiasca ipoteze, sa defineasca termeni, sa descopere alternative, sa faca interferente, sa gaseasca presupozitii, sa formuleze explicatii cauzale, sa compare, sa formuleze intrebari, sa generalizeze, sa argumenteze, sa stabileasca relatii parte-intreg si intreg-parte, sa identifice si sa utilizeze criterii, sa caute greseli de rationament, sa recunoasca diferente in perspectivele de abordare, sa lucreze cu analogia si metafora.
Continutul programului se prezinta sub forma unor naratiuni care au ca protagonisti copii de varste apropiate cu cea a participantilor la discutii. Problemele filozofice au in manuale formulari accesibile care sunt apreciate de micii cititori. Simpaticele personaje ale povestirilor traiesc situatii comune scolarilor mici. Sanziana si Ruxi se afla de multe ori in dificultate, nu pot continua rationamente, gresesc argumentarile, sunt in situatii delicate in ore. La fel si elevii care citesc, iar acest lucru le da incredere. Se considera ca e firesc sa se greseasca intr-o situatie de invatare.Elevii isi inving barierele psihologice, se antreneaza in discutii, exersand capacitatea de a pune si a urmari o problema in toate fazele rezolvarii ei. De asemena, se dezvolta capacitatea copiilor de a sustine un punct de vedere, de a urmari si respecta demersurile celorlalti parteneri de discutie.

Manualele au aparut la Editura Humanitas Educational

Filozofie pentru copii. Sanziana. Clasa a III-a
Autori: Matthew Lipman
Ghid pentru clasa a III-a. Cuprinde exercitii si teme de discutie care ii ajuta pe copii sa-si sustina un punct de vedere.
Exercitiile pot fi luate ca model si se pot crea altele, mai aproape de specificul si experienta clasei cu care se lucreaza.
Metoda folosita in cadrul acestui program asigura antrenarea treptata in discutie a tuturor elevilor

Sa gandim impreuna. Ghidul invatatorului de folosire a manualului pentru copii Sanziana. - Se ofera gratuit Clasa a III-a
Autori: Matthew Lipman, Ann Gazzard
Filozofie pentru copii este un program complex, elaborat in anii 1969–1970 in cadrul Universitatii Columbia de profesorul Matthew Lipman. Programul este constituit din 9 subprograme care se adreseaza copiilor de la 6 la 18 ani. Prezentele lucrari sunt destinate scolarilor mici din clasele primare, iar continutul lor se prezinta sub forma unor naratiuni si dialoguri care au ca protagonisti copii de varste apropiate de cele ale carora li se adreseaza. Sanziana si Ruxi ridica probleme precum: ce sunt asemanarile si deosebirile, ce sunt relatiile, care este raportul dintre unu si mai multi, care este raportul dintre original si copie, dintre parte si intreg, ce inseamna sa fii la fel sau diferit, care este legatura dintre la fel sau diferit, care este legatura dintre a fi si a gandi, ce sunt analogia si metafora, ce este o regula.

Fireste, nu putini vor fi acei care vor ridica din sprancene sau se vor incrunta, intreband: „Filozofie pentru copii?“. intrebarea poate avea doua sensuri. in primul rand, de ce pentru copii? Asta le mai lipsea copiilor nostri? La ce bun filozofia, intr-o lume viitoare care sta sub urgenta concretului? Si, la urma urmei sunt oare copiii de varste mici in stare sa inteleaga ceva din asta? – stiut fiind ca in jurul cuvantului filozofie persista, pentru cei mai multi, o nebuloasa de sensuri, dificultati, spaime si admiratii. Raspunsul la toate aceste intrebari este unul foarte simplu: copiii sunt in stare, au nevoie si trebuie sa puna intrebari, sa dea raspunsuri si, mai ales, sa invete sa rationeze corect si sa-si argumenteze corect raspunsurile.

Filozofie pentru copii. Ruxi. Clasa a IV-a
Autori: Matthew Lipman
Ghid pentru clasa a IV-a. Cuprinde exerctii punctuale care pornesc de la ideile enuntate in text.
Ofera planuri de discutie pentru diverse teme. (Exemple: „A imparti cu cineva“, „A cere si a acorda ajutorul“, „A avea frati, surori si alte rude“, „La fel si diferit“ etc.)
In introducere, invatatorilor li se ofera sugestii pentru pregatirea lectiilor, pentru evaluarea elevilor si pentru propria evaluare.

Sa cautam intelesul. Ghidul invatatorului de folosire a manualului pentru copii Ruxi. - Se ofera gratuit Clasa a IV-a
Autori: Matthew Lipman, Ann Margaret Sharp


Succes!
Inst. Mirela MINEA
Avatar utilizator
mireille_mm
 
Mesaje: 59
Membru din: 06 Noi 2004, 09:37
Localitate: Bucuresti

multumesc

Mesajde felixmunteanu » 05 Iun 2006, 11:03

Multumesc,Mirela!
Te/ai ostenit ceva pentru mine.Manualele si ghidurile le am.Daca nu iti este greu sa imi trimiti programa(eventual o schita) poti apela la fax-ul de la scoala>0258860563 sau prin posta la adresa>Munteanu Felicia, Scoala Axente Sever,str.Unirii, Aiud, 515200.
Felicia
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Mesajde livioara » 10 Sep 2006, 23:30

In Brasov are cineva o programa? Daca nu, cred ca voi apela si eu la ajutorul tau.
livioara
 
Mesaje: 168
Membru din: 04 Ian 2006, 23:32
Localitate: Brasov

Mesajde mariro » 11 Sep 2006, 00:48

Recitind mesajele din acest topic, m-am grabit sa-mi comand si eu Filosofia pentru copii la clasele a III-a si a IV-a. Abia astept sa le primesc! :lol:
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

filozofie pentru copii

Mesajde felixmunteanu » 11 Sep 2006, 11:57

La Brasov s-a experimentat Fil. pt. copii. Cineva ar trebui sa ne ajute.
Oricum exista un ghid care se distribuie gratuit impreuna cu manualul, dar nu cuprinde decat partea I. M-am interesat la editura si am aflat ca nu exista p.II.Manualul insa se poate folosi deoarece ofera destule teme de lucru.La fel si ghidul,atat cat e.
N-ar strica totusi o programa sau o planificare.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Mesajde mariro » 11 Sep 2006, 14:48

Eu nu voi face acest optional deocamdata! Vreau doar sa le vad...
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

Mesajde cristinalucia58 » 05 Oct 2006, 16:01

M-ar interesa si pe mine aceste manuale, unde pot sa le comand?
cristinalucia58
 
Mesaje: 44
Membru din: 02 Apr 2006, 13:54

Mesajde mariro » 05 Oct 2006, 16:17

cristinalucia58 scrie:M-ar interesa si pe mine aceste manuale, unde pot sa le comand?


Pentru clasa a III-a http://www.librarie.net/carti/40579/Fil ... hew-Lipman
Pentru clasa a IV-a http://www.librarie.net/carti/40578/Fil ... hew-Lipman Eu luna trecuta le-am comandat cu 30 000 bucata!
Succes!
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

filozofia copiilor-optional

Mesajde sega35 » 09 Feb 2007, 13:42

Acum am clasa a III-a si ca optional predau "Educatia economica", o disciplina elaborata de Centrul Roman pentru Educatie Economica. Acest curriculum este realizat pe baza unor materiale oferite de NCEE - National Council on Economic Education din S.U.A. si selectate, traduse si adaptate de catre un colectiv de profesori de economie format din: MARIA LACATUS ( coordonator), ALIN CERCEA, PAUL LACATUS. Finantareaacestei publicatii (ghidul invatatorului) a fost oferita de NCEE printr-un grant acordat de Departamentul pentru Educatie al Statelor Unite, Oficiul pentru Cercetare si Perfectionare Profesionala. Ghidul l-am achizitionat prin intermediul Inspectoratului Scolar Judetean Satu Mare si in prezent particip la cursuri de instruire sustinute de monitoarele care anul trecut au fost la cursuri organizate de CREE (Centrul Roman pentru Educatie Economica), judetul Satu Mare fiind judet-pilot.
La inceput am avut indoieli referitor la succesul acestui optional in cadrul elevilor (lucrez la o scoala din mediul rural). Dar pe parcusul lectiilor elevii au fost incantati de faptul ca isi instruiau parintii acasa despre cum trebuie sa se gospodareasca.
Anul viitor as dori aleg un optional la fel de interesant si as vrea sa stiu dace exista manual si pentru clasa a IV-a de filosofie ptr. copii.MERSI !
sega35
 
Mesaje: 20
Membru din: 08 Feb 2007, 20:58

Mesajde dana_t » 10 Feb 2007, 00:08

Eu am luat "Sanziana" inca de la prima editie. Acum mai bine de 10 ani. Interesant, dar...
De ex: Numele meu este Sanziana. Al tau care este? Dar numele meu are un nume? Care e numele numelui meu?
Pot sa va spun ca nu m-am topit de emotie.... Consider ca acest optional chiar trebuie sa fie ceva din care copiii sa ramana in mod practic. Au timp o viata-ntreaga sa faca si filosofie... Anul viitor voi alege "Educatie pentru sanatate"

Dana

P.S. N-am citit "Ruxi"....
Avatar utilizator
dana_t
 
Mesaje: 213
Membru din: 11 Dec 2003, 20:21
Localitate: Pitesti

Re: filozofia copiilor-optional

Mesajde efodorean » 10 Feb 2007, 07:33

sega35 scrie:Acum am clasa a III-a si ca optional predau "Educatia economica", o disciplina elaborata de Centrul Roman pentru Educatie Economica. Acest curriculum este realizat pe baza unor materiale oferite de NCEE - National Council on Economic Education din S.U.A. si selectate, traduse si adaptate de catre un colectiv de profesori de economie format din: MARIA LACATUS ( coordonator), ALIN CERCEA, PAUL LACATUS. Finantareaacestei publicatii (ghidul invatatorului) a fost oferita de NCEE printr-un grant acordat de Departamentul pentru Educatie al Statelor Unite, Oficiul pentru Cercetare si Perfectionare Profesionala. Ghidul l-am achizitionat prin intermediul Inspectoratului Scolar Judetean Satu Mare si in prezent particip la cursuri de instruire sustinute de monitoarele care anul trecut au fost la cursuri organizate de CREE (Centrul Roman pentru Educatie Economica), judetul Satu Mare fiind judet-pilot.
La inceput am avut indoieli referitor la succesul acestui optional in cadrul elevilor (lucrez la o scoala din mediul rural). Dar pe parcusul lectiilor elevii au fost incantati de faptul ca isi instruiau parintii acasa despre cum trebuie sa se gospodareasca.
Anul viitor as dori aleg un optional la fel de interesant si as vrea sa stiu dace exista manual si pentru clasa a IV-a de filosofie ptr. copii.MERSI !


Pentru completare iti sugerez sa vizitezi adresa:

http://www.jar.ro/Programe/programe.html

poate gasesti ceva care sa vina in completarea materialelor tale.(La noi in scoala se lucreaza pe aceste module,si elevii sunt foarte incantati.)
efodorean
 
Mesaje: 2530
Membru din: 04 Aug 2004, 07:00
Localitate: Cluj-Napoca

Următorul

Înapoi la Programa scolara Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori