Nelamuriri chimie

Nelamuriri chimie

Mesajde tutudean » 18 Iun 2014, 23:40

Am niste nelamuriri funadamendale (adica ce trebuiesc rezolvate neaparat).

1. De ce un ion pozitiv atrage electroni, in loc sa-i respinga... datorita sarcinii protonului ? M-as fi asteptat ca odata electronul/electronii cedati, si realizata structura stabila, sa fie multumit cu atat - adica oarecum stabil. Sarcina unui astfel de ion este fractionara sau intreaga ?
Aceasta nelamurire s-a nascut cand am dat de substituentii de gradul I si II ai derivatiilor arenelor. Ma asteptam ca un derivat benzenic ce contine un ion pozitiv, sa respinga electroni - nu sa-i accepte. Din moment ce a fost dispus sa cedeze electronul, cum de acum nu mai e multumit cu starea de fapt... analog ma asteptam pentru ionul negativ. Insa totul se petrece taman invers. Deci astia actioneaza (ma refer in cazul derivatului benzenic) ca niste catozi/anozi ? Si aici iarasi este o practica ciudata. Se numeste catod acel electrod care atrage electroni, desi el in sine a cedat... (asta este doar o rasfrangere a nelamuririi mentionate). De fapt cheia cred ca este urmatoarea intrebare (pusa deja): De ce un ion pozitiv atrage electroni, in loc sa-i respinga... datorita sarcinii protonului ?
Si va rog, daca se poate, dati-mi si un exemplu al atractiilor ce apar intr-un nucleu benzenic (in cazul subst. de gradul I sau II) - imi dau eu dupa aceea seama...

2. Ce sunt mai exact hibridizarile astea ce apar in cazul legaturilor covalente ? Ce le determina mai exact (si aici ma refer mai ales in cazul carbonului).
Am vazut ca dau niste unghiuri si dispuneri spatiale, dar ce le determina efectiv ? (un material care sa explice pentru tot poporul, ar fi bun)


Multumesc anticipat.

Radu.
tutudean
 
Mesaje: 4
Membru din: 01 Apr 2014, 13:28

Re: Nelamuriri chimie

Mesajde tutudean » 19 Iun 2014, 00:13

3. Cum de este scos H din hidrocarburi de un alt ion pozitiv ? De ce este H scos din hidrocardura ca un ion pozitiv, facand combinatii cu reactantul ?

Intreb aceasta deoarece, din cate stiu eu, ion de H nu poate exista. De cata energie e nevoie sa scoti singurul sau electronul de langa proton ? ... si atunci e ca si cand vine un atom mai electropozitiv decat H si il scoate din hidrocarbura pe H pentru ca elementu asta mai electropozitiv are "mai mare nevoie de electroni"...


Astept raspunsuri cat mai rapid,
Multumesc.
tutudean
 
Mesaje: 4
Membru din: 01 Apr 2014, 13:28


Înapoi la Chimie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator