multumesc pentru raspunsuri

multumesc pentru raspunsuri

Mesajde gu_ri_ta » 10 Oct 2006, 18:50

ceea ce am gasit in legislatie si in programa nu ma ajuta foarte mult.este o problema mai speciala de aceea am nevoie de parerea si ajutorul unei educatoare.trebuie sa aflu daca ceea ce se petrece in gradinita pe care o frecventeaza fiul meu este legal sau nu
gu_ri_ta
 
Mesaje: 54
Membru din: 08 Mai 2006, 18:48
Localitate: brasov

Mesajde aurela » 10 Oct 2006, 19:38

Daca sta in puterile mele si in experienta de peste 30 de ani de educatoare, imi ofer ajutorul colegial cu toata placerea.
aurela
 
Mesaje: 31
Membru din: 22 Oct 2005, 21:51

buna seara!

Mesajde gu_ri_ta » 10 Oct 2006, 19:47

tot respectul pentru o atat de lunga cariera.mi-ar fi de mare ajutor experienta si cunostintele dumneavoastra.
ma intereseaza in mod special modul in care este permisa formarea grupelor,mai precis categoriile de varsta,daca pot exista exceptii si in ce situatii
gu_ri_ta
 
Mesaje: 54
Membru din: 08 Mai 2006, 18:48
Localitate: brasov

Mesajde emese_d » 10 Oct 2006, 21:49

Parintii isi inscriu copiii la gradinita, eventual isi exprima si optiunea referitoare la educatoarea pe care o doresc. Depinde foarte mult de cate grupe sunt in gradinita respectiva. Daca sunt grupe putine, 2-3, acestea sunt de cele mai multe ori amestecate, nefiind destui copii pentru a forma grupe omogene. Daca se mai si tine cont de optiunea parintilor, ... vor fi copii de toate varstele in fiecare grupa. Nu este ilegal sa ai asemenea grupe. Teoretic directorul imparte copiii pe grupe, singur sau in Consiliul de Administratie. Intr-o gradinita cu 2-3 grupe, 2-3 educatoare, este absurd sa vorbim de C.A.... de obicei se merge pe mica intelegere, sa fie toata lumea multumita, in special parintii.... In cazul gradinitelor mai mari se pot forma grupe omogene, eventual chiar si cate 2 de acelasi nivel. Este decizia directorului cum repartizeaza copiii si educatoarele pe grupe. De obicei se merge pe continuitate. Copiii raman la grupele la care au fost si in anul precedent, la fel si educatoarele.
Legea prevede "in medie 15 copii la grupa, nu mai putin de 10, nu mai mult de 20, iar in cazuri speciale se poate aproba de catre ISJ functionarea unei grupe si cu minim 7 copii". Despre modul de constituire a grupelor dupa varsta chiar nu stiu daca scrie undeva. Exista grupa mica, mijlocie, mare si pregatitoare, dar daca nu sunt suficienti copii pentru grupe omogene, se formeaza dupa alte criterii: 3-5 ani, 5-7 ani, tinandu-se cont si de traditia gradinitei, experienta si pregatirea educatoarelor (ex.: nu se va da grupa pregatitoare unei suplinitoare necalificate), de optiunea parintilor etc. Unele gradinite au prevazute aceste aspecte in Regulamentul de Ordine Interioara. In toate cazurile au prioritate copiii de varsta mare-pregatitoare, adica 5-7 ani. De fapt asta este singura grupa "obligatorie", ceilalti copii mai mici sunt primiti optional, daca mai sunt locuri. De obicei nu ne permitem luxul de a refuza copii, nimeni nu doreste sa se autodesfiinteze. De cand se preconizeaza Reforma Educatiei Timpurii chiar se recomanda primirea copiilor de la 2 ani! Asa ca fiecare interpreteaza legea prin filtrul personal... In ce priveste primirea copiilor prea mici, educatoarea nu este obligata sa schimbe scutece sau sa tina in brate toata ziua un copilas care plange fara incetare dupa mama. Se pot propune perioade de proba neoficiale, insa orice parinte trebuie sa inteleaga ca educatoarea este acolo pentru toti copiii, nu doar pentru X sau Y, deci prezenta celor mititei sau cu CES nu trebuie sa-i deranjeze pe ceilalti sau sa o solicite exclusiv pe educatoare, astfel incat ea sa nu se mai poata ocupa de pregatirea celor mari pentru scoala.
Nu stiu daca te satisface acest raspuns... daca ne dai mai multe detalii, poate reusim sa punem cap la cap si un raspuns adecvat.
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov

Mesajde aurela » 10 Oct 2006, 23:34

Regulamentul de functionare prevede ca grupele de copii se constituie dupa criteriul varstei.
Deoarece programa este conceputa pe doua niveluri, I (3-4/5 ani, impliniti in anul in curs) si nivelul II 5-6/7 ani, grupele se constituie fie grupe omogene - mica 3-4 ani, mijlocie - 4-5 ani, mare 5-6 ani, pregatitoare 6-7 ani. fie grupe combinate 3-7 ani (doar in cazul in care functioneaza o singura grupa). Nu exista o delimitare foarte stricta in cadrul nivelului. La gradinitele cu putine grupe, copiii de 3-5 ani pot frecventa grupa mijlocie, iar la nivelul II, copii de 5/7 ani grupa mare pregatitoare. Ideal este ca fiecare copil sa fie cuprins la grupa de varsta pe care o are. E in avantajul lui, in primul rand. Copiii mici se plictisesc atunci cand nivelul lor de dezvoltare este sub cerintele programei, iar pentru copiii mari este o crima sa fie cuprinsi intr-o grupa inferioara varstei lui.
La noi, la gradinita avem 3 grupe. In grupa mica/mijlocie inscriem copii de 3-4 ani, iar in grupa mare si pregatitoare avem numai copii de 5 sau numai copii de 6 ani.
E mai ales in folosul copiilor si de ce sa nu recunoastem, ne ajuta si pe noi, educatoarele. E mult mai usor sa lucrezi la grupa cu copii de aceeasi varsta. In acest mod evitam si situatiile sensibile, cand un parinte tine mortis sa inscrie copilul la o anumita educatoare, punandu-le pe celelalte in situatii jenante.
Diplomatia directorului si intelegerea parintilor a facut ca aceasta situatie sa se perpetueze de mai bine de 10 ani si sa devina o regula si o obisnuinta in gradinita noastra.
Nu stiu exact carte este situatia in care esti, dar sfatul meu este sa lasi copilul intre copiii de varsta lui. Mai tarziu diferenta chiar si de 1 an intre copii devine evidenta si poate chiar sa-i marcheze.
Si inca ceva- daca se pune problema educatoarei, cu anumite rezerve, as sustine ca, fiind invatatoare, orice scapare de la grupa poate fi prevenita sau corectata.
In nici un caz nu sunt de acord cu grupele cu copii de toate varstele, constituite dupa preferinte, pile si dorinte, atata vreme cand se poate asigura copilului confortul intr-un colectiv omogen, corespunzator varstei si cerintelor programei.
aurela
 
Mesaje: 31
Membru din: 22 Oct 2005, 21:51

Mesajde emese_d » 10 Oct 2006, 23:49

Poate doresti sa citesti ce i-am raspuns unei colege referitor la Planificarea activitatilor la grupa combinata:
http://www.didactic.ro/forum/viewtopic.php?t=2707
Si eu sustin ideea grupelor omogene, in limita posibilitatilor, dar de 15 ani lucrez cu grupa combinata, copiii mei avand intre 2,5 si 7 ani! Este mai greu, dar nu imposibil sa lucrezi diferentiat si uneori chiar individualizat. Are si grupa combinata anumite avantaje, in unele tari europene nici nu se practica gruparea copiilor pe varste.... Eu m-am obisnuit sa lucrez simultan cu copilasii, iar rezultatele pe care le obtin cu ei ma fac sa consider ca am gasit cele mai bune solutii. In toate cazurile conteaza mult si abilitatea educatoarei de a se adapta dupa copiii pe care ii are in grupa.
emese_d
 
Mesaje: 273
Membru din: 03 Feb 2006, 22:43
Localitate: Brasov


Înapoi la Invatamant prescolar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator