MESAJE CATRE CONGRESUL NATIONAL AL INVATATORILOR

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

MESAJE CATRE CONGRESUL NATIONAL AL INVATATORILOR

Mesajde vioreldolha » 30 Oct 2006, 09:52

MESAJUL PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI
CĂTRE CONGRESUL NAŢIONAL AL ÎNVĂŢĂTORILOR DIN ROMÂNIA ŞI DE PESTE HOTARE
ARAD,28 OCTOMBRIE 2006

Doresc să transmit tuturor participanţilor la Congresul naţional al învăţătorilor din România şi de peste hotare salutul meu cordial şi cele mai calde urări de succes.

Mă bucur că astăzi, la Arad, dascăli din toată ţara, dar şi din comunităţile româneşti din vecinătate, s-au reunit sub semnul solidarităţii pentru a continua o tradiţie frumoasă iniţiată de înaintaşii noştri.

Şcoala românească are nevoie de performanţă, iar dumneavoastră aveţi o responsabilitate fundamentală în consolidarea rolului şcolii în viaţa societăţii, insuflându-le elevilor cu multă înţelepciune şi dăruire interesul şi dragostea de a cunoaşte şi preţui adevărul, toleranţa şi respectul reciproc.

România a făcut progrese deosebite în ultimii ani în toate domeniile. Educaţia rămâne o prioritate asupra căreia trebuie să ne concentrăm eforturile, astfel încât elevii să se poată bucura de toate deschiderile ce vor apărea imediat după 1 ianuarie 2007.

Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, vom crea mijloace şi programe speciale prin care să sprijinim şcoala românească din ţările vecine României, iar elevii români să poată cunoaşte şi mai bine cultura şi istoria proprie, dar şi cultura şi istoria Europei.

Cu acest prilej, doresc să felicit iniţiatorii Congresului învăţătorilor din ţară şi din afara graniţelor, Asociaţia învăţătorilor din judeţul Arad. Sunt convins că prin succesiunea străduinţelor pe care le-aţi depus pentru a organiza acest Congres, ca şi pentru a atinge un grad cât mai ridicat în activitatea pe care o desfăşuraţi astăzi, intenţionaţi să aduceţi performanţă în sistemul de învăţământ românesc. Consider că numai cu sprijinul societăţii civile, cu implicarea activă a fiecărui dascăl vom putea face învăţământul să progreseze şi să dezvolte în armonie capacitatea creativă a elevilor.

Urez succes participanţilor la lucrările Congresului şi vă asigur de întregul meu sprijin în activităţile pe care le desfăşuraţi.

TRAIAN BĂSESCU
Preşedintele României


MESAJUL PRIMULUI MINISTRU AL ROMÂNIEI

DOAMNELOR, DOMNIŞOARELOR SI DOMNILOR ÎNVĂŢĂTORI,
STIMAŢI INVITAŢI,
Cu ocazia organizării Congresului Învăţătorilor, îmi face plăcere să vă transmit mesajul meu şi al Guvernului pe care îl conduc.

Pentru fiecare dintre noi, învăţătorul ramâne un punct de reper pe parcursul întregii vieţi, un model.

Dascălii au fost preţuiţi de întreaga societate şi au ocupat locuri de prim rang în cadrul comunităţilor locale. Au jucat roluri cheie în momente de referinţă ale istoriei noastre. Să nu uităm că emanciparea naţională a românilor ardeleni în secolul al XIX-lea s-a produs prin munca şi dedicaţia învăţătorilor. Şcoala Ardeleană rămâne un model cultural deosebit şi o valoare la care să ne raportăm. La fel este cazul şi pentru o serie de învăţători geniali cu care Moldova şi Muntenia au fost binecuvântatate.

Revenind în actualitate, una din cele patru priorităţi ale Guvernului pe care-l conduc este domeniul învăţământului. În anul 2006, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a beneficiat în urma rectificărilor bugetare de fonduri suplimentare care au însumat 860 de milioane de euro pentru investiţii în infrastructura din învăţământ, precum reabilitarea unor spaţii de învăţământ şi cămine, şi dotarea de laboratoare şi biblioteci. Bugetul pe 2007 este cel mai mare primit de educaţie după 1990 depăşind 5% din PIB şi va face trecerea la un învăţământ modern.

Vom continua să mergem pe acelaşi drum care să însemne creşterea calităţii învăţământului în aşa fel încât cadrele didactice să îşi poată permite un trai mai decent şi să se bucure de stima pe care o merită.

Vă doresc succes în activitatea profesională!

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU
Prim Ministru


MESAJUL DOMNULUI MINISTRU AL EDUCATIEI SI CERCETARII
MIHAIL HARDAU

STIMAŢI COLEGI,

Sunteţi adevăraţii piloni ai învăţământului românesc, repere ale vieţii noastre, izvorul de carte şi înţelepciune pentru copiii care, după 6 sau 7 ani petrecuţi sub îndrumarea părinţilor, bat la poarta cetăţii cunoaşterii. Sunteţi cei care le deschideţi porţile şi sub privirile Dumneavoastră pline de dragoste, copiii se transformă, fascinaţi de întregul univers, ajungând adolescenţi visători, hotărâţi, fiecare în felul său, să cucerească spaţiul şi timpul, să biruie lumea. Mâna Dumneavoastră le mângâie creştetul, le şterge lacrimile... Sunteţi cei care le luminează mintea şi sufletul, cei care înmânează cheia învăţăturii.

Poate şi de aceea, un copil nu-şi uită niciodată învăţătorii. Aceştia vor rămâne mereu în amintirea sa ca un binom, în care apelativele „Doamna” sau „Domnul” însoţesc numele celor care i-au călăuzit în tainele abecedarului sau aritmeticii.

Întâia şi cea mai importantă persoană pe care o întâlneşte copilul în şcoală este învăţătorul. Cuvântul lui se aşterne pe solul copilăriei, sol stropit cu sudoarea frunţii şi încălzit la soarele sufletului de dascăl. Ziditor de ţară în cetatea şcolii, în spaţiul celor 50 de minute, învăţătorul clădeşte viitorul şi luminează cu privirea pragul peste care au trecut vârstele şcolii.

În paginile cărţilor, în visele elevilor, precum şi în misiunea nobilă a învăţătorului se regăsesc, în felurite chipuri, nevoia de afirmare a unei societăţi, voinţa ei de progres, de civilizaţie şi de cultură. Învăţământul românesc nu este doar suma tradiţiilor sale ilustre, nu este doar patrimoniul zidirilor trecutului, nu este doar suma disciplinelor predate de Dumneavoastră şi a cunoştinţelor însuşite de elevi. Învăţământul este şi trebuie să fie expresia nobilă şi pilduitoare a caracterului şi inteligenţei unui neam puse în slujba progresului său.

Învăţământul trebuie să depăşească „zidurile” planului de învăţământ şi a programelor şcolare şi să influenţeze decisiv agenda naţională. A venit vremea să vedem în şcoală nu doar locul în care se transmit cunoştinţele şi se eliberează certificate de studii!

Prin muncă, talent şi dăruire, Dumneavoastră, veritabili arhitecţi de suflete, puneţi baza viitorului acestei ţări. Cred în vocaţia pe care o aveţi şi mai ales, că alături de Dumneavoastră, putem îndeplini misiunea de a-i ajuta pe copiii noştri atât să înveţe, cât şi să reuşească în viaţă.

Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi în slujba şcolii şi vă asigur de profundul meu respect.

MINISTRU,

MIHAIL HĂRDĂU

MESAJUL DOMNULUI IOSIF MATULA,
PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN ARAD, ADRESAT ASOCIAŢIEI ÎNVĂŢĂTORILOR, CU OCAZIA DESFĂŞURĂRII CONGRESULUI NAŢIONAL
Salut şi admir iniţiativa dumneavoastră de a relua o veche tradiţie, de a organiza, după 83 de ani, un Congres naţional al învăţătorilor. Consider această manifestare a fi una de o importanţă deosebită, având în vedere faptul că aici, la Arad, s-au adunat învăţători din toate colţurile ţării noastre, dar şi din străinătate, pentru a reînnoda dialogul, comunicarea şi legăturile strânse între dascăli, persoanele cele mai importante, după familie, în educaţia şi formarea un copil, ştiut fiind că în clasele I-IV se formează cel mai mult caracterul viitorilor adulţi.
Putem spune hotărât, fără teama de a greşi, că nici o categorie profesională nu a avut un rol mai important şi atribuţii atât de multe şi variate, de-a lungul timpului, în ridicarea poporului român decât breasla învăţătorilor. Confruntat, în toate timpurile şi oriunde, cu greutăţi de tot felul, învăţătorul a devenit nu doar educator al celor mici, ci şi îndrumător al celor mari, în toate aspectele vieţii.
Demn de remarcat este faptul că, aici, la Arad, s-a înfiinţat în 1812 Preparandia, prima şcoală românească de învăţători din România, iar în 1857 învăţătorii arădeni făceau primele demersuri de a se organiza în „reuniuni” învăţătoreşti.
La 145 de ani diferenţă, în epoca internetului, apare la Arad Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Arad, care vede lumina zilei ca formă organizată la 29 mai 2002, fiind decretată prin statut „continuatoarea Reuniunii Învăţătorilor Români din diaceza Aradului”. Preocupările membrilor asociaţiei nu au fost numai de natură didactică ci şi civică, ei încercând să readucă la lumină pagini uitate din istoria românilor şi a comunităţilor româneşti din jurul graniţelor, educând copii în spiritul învăţării istoriei. De aceea membrii asociaţiei publică astăzi materiale de interes general despre comunităţile româneşti din jurul graniţelor şi, mai mult, se implică prin proiecte şi acţiuni în viaţa acestor comunităţi.
Consiliul Judeţean Arad a sprijinit de la bun început iniţiativa domnului Viorel Dolha de înfiinţare a acestei asociaţii a învăţătorilor din judeţul Arad, în condiţiile în care proiectele pe care dascălii doreau să le pună în aplicare aveau în vedere probleme generale. Nu este lipsit de importanţă să amintesc că instituţia pe care o reprezint astăzi a devenit partener al Asociaţiei în diferite proiecte, între care aş aminti proiectul „Învăţătorii în sprijinul iniţierii în scris-cititul limbii române a etnicilor români de peste hotare care nu-şi pot cultiva limba maternă”. Astfel, Consiliul Judeţean a participat la acţiune asigurând costurile transportului dus întors a 70 participanţi din străinătate, efortul financiar ridicându-se la suma de 14.000 RON. Înţelegem să ne implicăm şi să oferim ajutorul ori de câte ori suntem solicitaţi, dat fiind scopul nobil al activităţilor pe care le desfăşuraţi.
Revenind la evenimentul de astăzi, încă o dată ţin să vă felicit pentru iniţiativa de a readuce în actualitate un eveniment care a avut loc ultima dată la Arad în anul 1923.
Vă doresc succes şi sper că, în acest mod, se vor pune bazele unor legături mai strânse şi va exista o comunicare mai bună între învăţătorii din ţară şi străinătate



MESAJUL DOMNULUI GHEORGHE FALCĂ,
PRIMARUL MUNICIPIULUI ARAD, ADRESAT ASOCIAŢIEI ÎNVĂŢĂTORILOR, CU OCAZIA DESFĂŞURĂRII CONGRESULUI NAŢIONAL

Este deopotrivă onorant şi emoţionant să mă pot adresa acum, Dumneavoastră, celor care purtaţi în conştiinţă plăcuta povară a responsabilităţii de prim îndrumător al celor mai tineri dintre elevi.
Dacă părinţii sunt cei ce le îndrumă primii paşi în viaţă, care ne învaţă să rostim primele cuvinte, Dumneavoastră sunteţi cei ce le desluşiţi marea taină a scrisului şi cititului, arătându-le calea cunoaşterii. Plăcută povară, dar ce imensă responsabilitate! Pentru care răsplata este locul păstrat în sufletul fiecăruia pentru cel dintâi dascăl. Sau, pur şi simplu pentru Dascăl. Cu majusculă.
Cu amintirea încă vie a celui ce mi-a arătat cum se ţine tocul în mână, vă rog să-mi permiteţi să salut cu cel mai profund respect pe toţi Dascălii prezenţi la acest Congres şi să-i asigur că Aradul va fi oricând o gazdă primitoare pentru asemenea întâlniri.

Ing. GHEORGHE FALCĂ,
Primarul Municipiului Arad

MESAJUL DOMNULUI MARIUS GÖNDÖR,
INSPECTOR ŞCOLAR GENERAL AL INSPECTORATULUI ŞCOLAR JUDEŢEAN ARAD

Salut cu respect prezenţa în Arad a învăţătorilor din întreaga ţară şi a învăţătorilor români din afara graniţelor ţării şi a invitaţilor lor. Salut ideea preşedintelui AIA de organiza pentru prima dată după anul 1990 acest congres al marii familii care este cea a învăţătorilor/institutorilor.

Am rostit cuvântul familie şi nu întâmplător. Am apreciat şi admirat mereu la învăţători această solidaritate, această implicare, această dăruire şi chiar sacrificiu uneori, specifică doar membrilor unei familii cu un puternic sentiment al apartenenţei la ceva durabil, la ceva stabil, la ceva ce îţi dă sentimentul de siguranţă. Aşa este. Învăţătorii au fost primii care au aderat la ideea reformei, şi nu în mod declarativ, ci aşa cum ştiu numai ei s-o facă: liberi în modul de a gândi şi a vedea lucrurile la adevărata lor valoare, conştiincioşi şi creativi, corecţi şi generoşi. Nu mi-a fost dat să cunosc o altă breaslă care să aibă un sentiment al dăruirii de sine atât de dezvoltat ca cel al învăţătorilor.

Admir la învăţători puterea de a învăţa să te schimbi în aceeaşi măsură cu lumea din jurul tău, ba chiar să fii cu trei paşi înaintea acesteia pentru a o putea construi aşa cum se cuvine. Admir la învăţători puterea de a a-şi asuma responsabilitatea pentru impactul pe care acţiunile lor îl au asupra celorlalţi, înainte de a căuta greşeli din afară.

Este o onoare pentru noi să avem aproape pe cei care ne amintesc faptul că a fi dascăl „are foarte puţin dintr-o meserie şi foarte mult dintr-o oficiere sacră”. Este o onoare pentru Arad să fie gazda unei întruniri de o asemenea anvergură, amintindu-ne că pentru acest oraş a forma dascăli, a construi cu ajutorul dascălilor lumea de mâine nu este doar o chestiune conjuncturală, ci una cu tradiţie şi rădăcini adânci în istoria învăţământului românesc.

I.S.J. Arad îşi exprimă speranţa că lucrările acestui congres se vor ridica la înălţimea aşteptărilor celor prezenţi aici, învăţători/institutori remarcabili, cărora le mulţumim pentru efortul depus. Vă dorim succes şi sperăm că veţi pleca din Arad mult mai bogaţi sufleteşte, mai plini de speranţă, mai motivaţi în tot ceea ce întreprindeţi. Prezenţa dumneavoastră atât de numeroasă la acest congres îmi confirmă încă odată ideea că „munca noastră schimbă vieţi, conferindu-ne în acelaşi timp o enormă putere, dar şi o enormă responsabilitate!”

Prof. Marius GĂśndĂśr
Inspector Şcolar General
ISJ Arad


MESAJUL C.N.R. UNESCO
STIMAŢI DASCĂLI AI ROMÂNIEI,

Se întâlnesc azi, în nobilul oraş de pe malul Mureşului, Arad, reprezentanţi ai celei mai nobile meserii şi vocaţii din lume-învăţătorii.
Doamnele şi domnii Trandafir din România şi din ţări învecinate se adună la sfat: cum să lumineze mai bine mintea celor mici? Este un Parlament al luminii şi o Academie a generozităţii de spirit. Este şi o Agora a viitorului, pentru că ne îndreptăm spre societatea cunoaşterii, în care valuta-forte va fi învăţătura şi în care educaţia va ocupa locul ce i se cuvine între preocupările obştei: locul întâi.
Truda dascălului este adesea ignorată şi adesea nerăsplătită. Societatea noastră, în care aurul e rege, pune adesea prea puţin preţ pe cuget. Dar în fiecare capodoperă pe care o lăudăm, în fiecare intervenţie pe care o preţuim, în fiecare premiu Nobel care încununează un cap şi o operă, noi, oamenii, aducem un omagiu implicit şi învăţătorului necunoscut care i-a pus condeiul în mână autorului, inventatorului, premiatului de azi.
Daţi-mi voie să vă fac o mărturisire: din multele onoruri ce mi-au fost acordate într-o viaţă lungă şi zbuciumată, cel mai mare a fost şi cel dintâi: titlul de dascăl de matematică într-un sat din împrejurimile Craiovei.
Îngăduiţi-i aşadar unui bătrân dascăl să ureze succes lucrărilor Congresului celor mai aleşi dintre colegii săi, care încep azi la Arad.

ALEXANDRU MIRONOV



MESAJUL DOAMNEI LIZICA MIHUŢ, RECTOR AL UNIVERSITĂŢII „AUREL VLAICU”

UN GÂND ACADEMIC PENTRU UN NOU ÎNCEPUT
din partea Universităţii „Aurel Vlaicu” din ARAD

Salut, în numele meu şi al întregii comunităţi academice a Universităţii „Aurel Vlaicu”, organizarea acestui prim congres al învăţătorilor/institutorilor din România din mileniul al III-lea. Ştiu că a existat o frumoasă tradiţie de solidaritate şi de organizare a cadrelor didactice din învăţământul primar, iar motivaţia o găsim atât în necesitatea unor informări metodice reciproce, cât şi în apărarea intereselor culturale, naţionale şi sociale ale acestei categorii profesionale. Personal, am un respect special pentru dascălii care pun temelia începutului sistematic de educaţia copiilor noştri. Ei sunt cei care sădesc interesul pentru învăţătură, ei se oglindesc cei dintâi în sufletul copiilor cuprinşi în procesul de şcolarizare. Alături de Biserică şi Teatru, Şcoala a fost instituţia care a asigurat creşterea şi educarea copiilor în spiritul idealurilor specifice fiecărei epoci istorice. Biserica a fost şcoală de educaţie a conştiinţei, Teatrul a fost şcoală de educaţie culturală şi naţională. Şcoala a fost biserica şi teatrul, care a adunat copiii satelor şi oraşelor, ca să le dea acestora povaţa cea bună şi educaţia cea mai aleasă.
Organizarea la Arad a unui Congres învăţătoresc, primul după epoca totalitară, care a sindicalizat întreaga mişcare profesională a cadrelor didactice, capătă o semnificaţie specială. Arădenii au impregnate în suflete spiritul preparandial, nutrit cu atâta generozitate de „flacăra ţichindeliană”. Aici, la Arad, în 1812, şi-a început cursurile prima şcoală pedagogică ortodoxă română din teritoriile locuite de neamul românesc. Mii de absolvenţi al şcolii de învăţători au dus cu ei în satelor româneşti conştiinţa neamului, limba românească, dar mai ales învăţăturile pe care le-au sădit în minţile copiilor.
Ştiu că la Arad fiinţează de câţiva ani Asociaţia Învăţătorilor Arădeni, care, iată, s-a osârdit să se implice într-o organizare naţională a dăscălimii. Un Congres învăţătoresc la Arad reprezintă un fenomen de importanţă care depăşeşte nu doar preocupările acestei inimoase categorii profesionale, ci şi interesul general al comunităţii naţionale.
Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad întreţine relaţii dintre cele mai oneste şi colegiale cu instituţiile primare şi preşcolare, cu cadrele didactice din acest sector al sistemului de învăţământ. Am avut Colegiu Pedagogic de Institutori (care a dat peste 300 de absolvenţi), iar acum Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială are specilaizarea Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar. Această specializare – funcţionând după principiile Procesului de la Bologna – va asigura încadrarea şcolilor primare şi a unităţilor preşcolare cu profesori, ceea ce ridică demnitatea dăscăliei primare şi statutul social al primei trepte a sistemului de învăţământ. De altă parte, începând cu anul 2000, Universitatea „Aurel Vlaicu” dispune de acreditarea pentru a fi Centru de Perfecţionare pentru învăţători, educatoare şi institutori, privind organizarea gradelor didactice (definitivat, gradul II şi gradul I). Au promovat aceste grade peste 1500 de învăţători şi educatoare, din judeţul Arad şi din judeţele limitrofe. Suntem alături de Asociaţia Învăţătorilor Arădeni, salutăm Congresul I, încurajăm organizatorii şi îi asigurăm de faptul că Universitatea „Aurel Vlaicu” este alături de mişcarea învăţătorească. Vrem ca universitatea să fie o ALMA MATER pentru toţi institutorii, învăţătorii şi educatoare, iar Facultatea de profil le este un bun consilier profesional şi o gazdă cu uşile în permanenţă deschise.
Acestui prim Congres de la Arad îi dorim să fie un excelent început dintr-un şir lung în timpurile ce vor veni şi să aibă o activitate cât mai bogată în evenimente; totodată îi dorim „vânt bun la pupă”, ceea ce nemetaforic coincide cu urarea La Mulţi Ani.

Prof. univ. dr. LIZICA MIHUŢ,
Rector al Universităţii „Aurel Vlaicu”, Arad


MESAJUL DOMNULUI AUREL ARDELEAN, RECTOR AL UNIVERSITĂŢII DE VEST „VASILE GOLDIŞ”

Stimaţi oaspeţi,
onoraţi educatori din ţară şi de peste hotare,

În calitate de Rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, îmi revine plăcuta onoare de a saluta desfăşurarea în oraşul nostru a primului Congres Naţional reprezentativ de după război ce reuneşte învăţătorii şi institutorii din România şi învăţătorii şi institutorii români de peste hotare.
Prin acest act de unitate al tuturor învăţătorilor şi institutorilor români din ţară şi de peste hotare, se confirmă, încă o dată, că nu întâmplător, în anul 1918, Aradul a fost oraşul Marii Uniri, iar omul de aleasă cultură, Vasile Goldiş, patronul spiritual al Universităţii noastre, a fost unul din cei mai de seamă ctitori ai unităţii noastre naţionale.
În decembrie 1989, Aradul a fost al doilea oraş din ţară, după Timişoara, în care s-a declanşat Revoluţia democratică, după care a devenit posibilă şi înfiinţarea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” care, astăzi, este o instituţie academică de prestigiu, respectată în spaţiul european al învăţământului superior.
Tot la Arad, în anul 1990 un grup de inimoşi dascăli au reînfiinţat revista învăţătorilor – „Şcoala Vremii”, care a fost interzisă în perioada comunistă.
Îmi exprim deosebita bucurie de-a mă adresa, Dumneavoastră, distinşi oameni ai şcolii, reuniţi la Arad de nobilul scop al unităţii naţionale, prin educaţie, dorind să vă transmit urările colegiale de succes deplin în desfăşurarea lucrărilor şi în nobila misiune de dascăli şi educatori, făuritori de caractere!
Prin munca Dumneavoastră se naşte şi se păstrează cultura neamului nostru şi respectul valorilor româneşti în marea familie europeană.

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!

Rector,
Prof.univ.dr. AUREL ARDELEAN,
Membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România
Vicepreşedinte al Federaţiei Europene a Şcolilor
Preşedinte al Uniunii Universităţilor Particulare Acreditate din România
Senator în Parlamentul României
vioreldolha
 
Mesaje: 388
Membru din: 26 Noi 2005, 19:35

Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori