Meditatiile-invatamant paralel, sau complementar?

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

Considerati meditatiile necsare meditatiile?

Da, sunt foarte necesare
24
21%
Sunt oarecum necesare, dar se poate si fara ele
72
64%
Nu sunt necesare
16
14%
Nu ma intereseaza acest subiect
1
1%
 
Voturi totale : 113

Meditatiile-invatamant paralel, sau complementar?

Mesajde emil » 29 Dec 2007, 01:01

Am creat acest topic pentru cei ce doresc sa dezbata problema meditatiilor. Va invit la un dialog civilizat, argumentat, corect.

succes!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde emil » 29 Dec 2007, 14:15

Ati vazut filmul cu Brad Pitt si Antony Hopkins, "Meet Joe Black"? Acolo se spunea ca exista doua lucruri de care trebuie sa te temi cel mai mult: IMPOZITELE si MOARTEA!
De fapt, filosofia simpla a tarilor cu economie puternica, are ca fir rosu un sistem de taxe si impozite bine pus la punct, astfel incat administratorul numit STAT, sa poata sa plateasca educatia, sanatatea,, apararea, etc.
In acesta tari, fiecarte cetatean este obligat sa plateasca impozit pe orice venit al sau... Si uite asa merge treaba!
Pe de alta parte, la noi, proliferarea meditatiilor ca si afacere a unui numar mic, dar important de colegi, denota un invatamant de slaba calitate. A cui vina este? A celor care-l administreaza, im primul rand!
Sistemul este greoi, ineficient, foarte obositor pentru elev, ca si pentru educator. Mai exista, imi pare rau ca spun, un numar foarte mare de cadre didactice care nu-si fac datoria, vin slab pregatiti din facultati de tot felul, ca acum diploma se da usor daca platesti....
Va mai asigur ca acei care fac meditatii NU VOR SCHIMBAREA SISTEMULUI, nu-l vor mai eficient, pentru ca astfel ar pierde aceasta sursa buna de castig... Daca sistemul de invatamant ar fi bun si in favoarea elevului, n-ar mai fi nevoie de meditatii decat pentru mici corectii, sau pentru a ajuta pe cei care se integreaza mai greu.
Eu cred ca majoritatea mai mult decat "simpla" doreste un invatamant bun, cu programe bine gandite, cu sistem de examinare obiectiv, cu mai putina "frauda", interventii, eforturi inutile, etc. Dorinta aceasta este in primul rand a elevilor, a parintilor lor, si nu in ultimul rand, a noastra!

va doresc numai bine si frums!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Despre meditatii

Mesajde sorinborodi » 29 Dec 2007, 17:08

In titlu nu e nicio gluma ; asa vad eu lucrurile:exista tipul de meditatii 'bun' si cel 'rau',precum colesterolul.
Cele din prima categorie zic ca sunt de un REAL folos elevului si toate 'partile' (profesor,elev,parinte) sunt multumite.Sunt practicate,de obicei,cu un singur elev,maxim 2 deodata,iar eficienta lor e evidenta.
Cele din categoria a doua.....hm !Sunt practicate de catre niste cvasi-negustori,care candva au fost profesori (daca au fost !).Acestia,practic, tarasc elevul inspre sistematica si mercantila meditatie.De regula,se recurge la o santajare a elevului (de fapt,a parintilor),prin metode mai mult sau mai putin directe.Ei,da ! Aceasta categorie de meditatori ar fi cazul sa cam ....dispara !
A,sa nu uit ceva:oricum,eu nu vad problema meditatiilor ca facand parte din primele 3-4 'hibe' ale invatamantului.
https://sorinborodi.ro
Avatar utilizator
sorinborodi
 
Mesaje: 306
Membru din: 30 Oct 2006, 22:06
Localitate: Dej jud.Cluj

Mesajde emil » 29 Dec 2007, 23:21

De acord cu dumneavoastra domnule coleg sorinborodi.
Daca meditatiile n-ar fi avantajoase si pentru profesor si pentru elev, atunci ele nu ar exista! Dar necazul este ca sistemul de invatamant este prost si genereaza meditatia ca si afacere. Adica tocmi acele 4-5 hibe principale, duc si la hiba meditatii... Daca am avea timp sa ne ocupam de copii la clasa, daca programa ar fi lejera, eficienta, atunci mai multi elevi vor intelege, vor invatat, si nu va fi nevoie de meditatii!

Dar nu asta a fost problema primului ministru! De ce sa ne ascundem dupa degete? Nu se platesc impozite, in conditiile in care multi oameni cu mici afaceri sunt inrobiti de taxele pe care le dau la stat! De ce unii sa respecte legea si altii nu? E ca si cum as zice ca prioritatea de dreapta e valabila numai pentru unii soferi, pentru altii nu!
Si eu fac meditatii sau mi-am trimis copiii la meditatii... Problema este sa respectam legea, pentru ca daca nu o respectam noi, asa vor face si altii si nu mai sunt bani de ..educatie, ca doar banii astia nu vin din cer!!
Eu asa gandesc ca cetatean, nu aveti decat sa ma contrati:-)

numi bine!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

De ce exista meditatiile

Mesajde constantin_obreja » 30 Dec 2007, 12:12

1. Cred ca aici folosim cuvantul MEDITATIE in sensul de INVATARE asistata de O PRESOANA, activitate desfasurata INAFARA ORELOR de curs.
Desi exista si alte semnificatii! Deci o iau ca atare pe cea prezentata la inceput.
2. Programa scolara e obligatorie si fiecare copil tebuie sa dovedeasca la sarsitul unui ciclu oarecare ca si-a insusit anumite cunostinte.
3. Fiecare copil are UN NIVEL DE ASPIRATII si ANUMITE ABILITATI de invatare. La aceasta se adauga RITMUL PROPRIU si INTERESUL.
4. Cadrul institutionalizat ar trebui sa asigure dezvoltarea fiecarui copil dupa anumite reguli, intr-un anumit timp, intr-un anumit ritm. Asta insemna ca intr-un interval limitat SA LANSAM SOIMII IN ZBOR, dar sa avem grija si de cei care inteleg mai greu dar ... vor sa invete! Aici intervine maiestria educatorului, dar este limitata: vrand sa le faci pe toate, reusesti partial cate ceva! Clasele nu sunt omogene, manualele nu sunt MANUALE (trist dar adevarat), se cere performanta, fiecare parinte isi vrea copilul CU O TREPTA MAI SUS etc.
5. Cred ca s-a inteles ca am vrut sa-mi explic DE CE SUNT NECESARE orele de completare a orelor de clasa dincolo de clasa! a) Pentru A DEZLEGA ARIPILE SOIMILOR care vor sa se inalte spre INALTURI dar sunt restrictionati de nivelul clasei sau de .... profesorul clasei! b) Pentru A INNARIPA niste puisori care vor sa zboare, dar nu pot din cauza ritmului personal de intelegere si aprofundare; c) Pentru cei de mijloc care doresc sa faca un pas spre UN MAI BINE.
6. Felul in care se desfasoara aceste ore, nu poate fi reglementat de nicio lege: DEPINDE NUMAI DE MODUL IN CARE CEI CARE PARTICIPA SE RESPECTA pe ei insisi si reciproc! Aici se poate comenta la nesfarsit! Exista oameni care S-AU NASCUT PENTRU A FI PROFESORI, dupa cum exista si .... accidente (aterizari ratate). Ce e trist e ca acum, la Universitate merg, in general, elevi care in scola n-au dovedit o ... prea mare dragoste fata de carte! CE vor face dupa ce vor avea CATALOGUL sub brat? Nu stiu!....
7. Raspunsul la intrebarea pusa este DA! (logic, nu?) Ajutorarea unor elevi pentru a obtine ceva, nu este mai periculoasa ca sfatul dat de un medic care practica homeopatia; important e sa stii ce ceri, cui ceri si sa crezi! Daca nu-ti convine, daca nu ai incredere, daca vezi ca tratamentul nu are niciun efect, renunta!
Avatar utilizator
constantin_obreja
 
Mesaje: 214
Membru din: 16 Mai 2006, 13:07

Meditatiile-invatamant paralel, sau complementar?

Mesajde dascal » 30 Dec 2007, 18:10

Aveti dreptate D-l Emil ,cand spuneti ca trb sa respectam legea . Daca sunt sau nu necesare meditatiile ,depinde de nevoile fiecaruia . Si eu am dat copiii la meditatie pentru ca am vrut sa termine facultati unde concurenta a fost mare. Adevarat este ca as fi vrut sa se faca intr-un cadru institutionalizat cu plata nu fara , dar asa au fost vremurile.
La vremuri noi , conditii noi.
As fi vrut sa vad in proiectul legii un articol care autorizeaza meditatiile intr-un cadru scolar . modalitatea nu eu trb sa o gasesc sunt destui legiuitori . La orasele mari o fac diferite fundatii . Dar de ce ei si nu noi?
Sunt multe spatii scolare unde cadre interesate vor sa dea meditatii .
As fi vrut ca sindicatele sa se implice . Dar....!
In speranta ca multe lucruri se vor rezolva in interesul elevilor ,doresc tuturor dascalilor un an bun cu bucurii!
dascal
 
Mesaje: 60
Membru din: 25 Apr 2007, 21:26

Mesajde emil » 30 Dec 2007, 19:23

Ideea mi se pare excelenta, stimate coleg dascal. Scoala sa poata oferi, ca serviciu suplimentar, platit de parinti, in afara orelor de program, poate chiar sambata si duminica, consultatii, pregatire speciala pentru elevii care sunt in dificultate. Pentru aceasta trebuie sa se modifice si anumite proceduri de retribuire, astfel incat cadrul didactic care face ore suplimentare sa fie platit cu un salariu negociat si nu "plata cu ora".
In acest fel, ar avea si scoala de castigat si profesorul, si bineinteles, elevii. Meditatiile ar fi mai ieftine, efectul ar putea fi chiar mai bun. Se practica acest sistem in scolile private. Din pacate, in Romania, scolile private nu au succes din acelasi motiv: invatamantul paralel si afacerile cu meditatii. Iata inca o dovada ca aceste "meditatii" necontrolate, practicate ca afaceri individuale, distrug si o piata concurentiala de invatamant privat, normal intr-o tara in care avem destui parinti dispusi sa plateasca.
Daca stau bine sa ma gandesc, legislatia permite practicarea unor servicii din cele spuse de dvs., numai ca... ar trebui si mai multa initiativa din partea administratiei scolilor, contabili buni, oameni interesati.

numai bine,
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Din greseala in greseala

Mesajde constantin_obreja » 30 Dec 2007, 19:45

Vorbim vorbe! Scoala sa poate oferi servicii suplimentare platite de parinti! De unde va apar asemenea idei, in contextul in care nici fondul scolii- din care se asigura CRETA CEA DE TOATE ZILELE- nu mai este permis, nu stiu! Singura solutie pe care o vad, e ca profesorul sa devina SCLAVUL SOCIETATII, sa lucreze fara norma si fara a fi retribuit! Ca o pedeapsa! Scoli private, clase cu program prelungit, reformularea unor termeni, redenumirea unor activitati etc. duc la acelasi lucru! Paralela este complementara celeilalte, se reorienteaza dupa ea si, daca e cazul, reorienteaza insasi generatoarea! Nu pot accepta idei de genul 'negocierea unor plati' in conditiile in care unele plati ni se fac dupa aproape un an de zile! Dar, anul a trecut si, poate, cel viitor sa fie mai bun!
Avatar utilizator
constantin_obreja
 
Mesaje: 214
Membru din: 16 Mai 2006, 13:07

Articol de lege periculos

Mesajde sorinborodi » 30 Dec 2007, 21:12

Legat de 'pregatiri' dupa orele de curs.....
Zice un articol din Proiectul Legii inv.preuniversitar:
Art. 84. La cererea parintilor si în functie de resursele locale existente, unitatile de învatamânt pot organiza cu elevii, dupa orele de curs, activitati educative si de învatare sub supravegherea personalului didactic si/sau didactic auxiliar.

Trebuie,zic eu,obligatoriu adaugat cuvantul 'platite'....Nu este suficienta sintagma 'în functie de resursele locale existente' (cineva ar putea deduce ca se refera la cladiri etc.)Altfel,sunt convins ca,in multe scoli se va da o interpretare abuziva acestui articol si,sub acoperirea lui,invatatori si profesori vor putea fi obligati sa tina neremunerati respectivele 'activitati'...
https://sorinborodi.ro
Avatar utilizator
sorinborodi
 
Mesaje: 306
Membru din: 30 Oct 2006, 22:06
Localitate: Dej jud.Cluj

Mesajde emil » 30 Dec 2007, 21:18

Nu sunt vorbe, stimate coleg, sunt FAPTE, probate de mine insumi sau vazute, e drept, in cateva scoli, cu un efect senzational.
Asadar, scoala realizeaza venituri din munca educatorilor, negociind apoi cu ei salariile, in functie de buget. Este perfect legal. Dar ca sa putem face asta, avem nevoie de contabili buni si de directori isteti. Cred ca este mare nevoie, in procesul de reforma, de schimbat: 80% din functionarii MECT, 70% din contabili si oameni de administratie, 50% din directori si...n% caddre didactice. Degeaba se dau bani cu sacul catre sistem daca nu schimbam oamenii si mentalitatile lor, fie ii dam afara, fie ii invatam...
Profesorul destept nu este sclavul societatii, este un om respectat si bine platit daca guvernarea dar si COMUNITATEA stie sa-l aprecieze. Plata unui profesor destept trebuie facuta LEGAL, corect, dupa rezultatele muncii lui si nu la gramada...
Meditatiile pot fi o sursa de castig, sunt pentru multi dintre noi, dar nu un motiv de evaziune fiscala. Putem singuri sa scapam de acest stress, extrem de usor, daca dorim asta!
Cat priveste scolile private, acestea vor fi bune, vor fi multe, daca nu vor avea ca si concurenta afacerea meditatie...
Nu pot fi scoli private pentru toti elevii, dar pot fi alternative pentru cei ce pot plati ca sa aiba o educatie speciala, asa cum este in toatav lumea civilizata.
Revin, spunand ca scoala de stat va trebui si ea sa se inscrie intr-un sistem concurential, va trebui sa aiba un management bun, ca sa aiba bani mai multi si conditii mai bune...

Fara munca nu se face nimic. Numai cu urlete si injuraturi, nu ajungem nicaieri. TREBUIE sa ne implicam cu totii, nu e gluma!
NU mai dati vina pe altii, vedeti ce ati facut dvs., daca ati facut bine, daca puteti continua, apoi cereti sa vi se asigure conditii pentru ca sunteti un om de exceptie...
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

meditatii in scoala

Mesajde angela_ghrsm » 03 Ian 2008, 17:59

Ar fi buna ideea cu meditatiile suplimentare platite desfasurate in scoala ! as primi de la elev o suma din care 15% as lasa scolii sub forma de impozit. Ar beneficia si scoala, si elevul si eu de o suma suplimentara. De exemplu am fost solicitata sa fac pregatire suplimentara cu elevi de la alte scoli si am refuzat deoarece in scoala nu ni se da voie iar acasa la mine nu am conditii.
angela_ghrsm
 
Mesaje: 120
Membru din: 01 Feb 2007, 15:23

Mesajde angie_ » 16 Ian 2008, 11:57

ma numesc Madalina si sunt eleva in clasa a12a . fac 4 meditatii p sapt (la geografie, engleza, economie si romana) k sa ma pregatesc pt bac.am recurs la aceasta metoda pt k la scoala ni se spune k mai bine citim din carte k oricum profesorul ne spune aceleasi lucruri. cum poate un elev sa invete in aceste conditii?????de fapt cum se poate numi o persoana profesor knd vine in fata a 30 de elevi si le arata indiferenta si nepasare pt viitorul lor?????
angie_
 
Mesaje: 1
Membru din: 16 Ian 2008, 11:39

Meditatiile-invatamant paralel, sau complementar?

Mesajde dascal » 18 Ian 2008, 23:20

Draga Madalina,
E trist sa aud asa ceva . De ce nu ripostezi? Sunt multe forme civilizate in favoarea elevului.
Exemplu:
-informat dirigintele
-informat directorul si consiliul de administratie
-informat presedintele comitetului de parinti
- cereti ca prof. nepregatit sa fie asistat la ore de director si de parinti
Una este sa faci meditatii pentru a recupera materia si alta este sa te duci sa ti-o predea in particular .
Un profesor bine pregatit si harnic are obligatia sa faca evaluari la fiecare ora mai ales cu elevii claselor terminale.
Ar trebui sa aveti reprezentantul elevilor in consiliul profesoral care sa ia atitudine in favoarea elevilor, daca li se incalca dreptul la educatie.
Iti doresc sa ai succes la examen !
dascal
 
Mesaje: 60
Membru din: 25 Apr 2007, 21:26

Mesajde alinab » 20 Mar 2008, 09:46

Sunteti sigur ca directorul/dirigintele/oricine e interesat nu stie de situatie? :lol:

Nu sunt de o viata in invatamant dar am cam vazut cum unii intepenesc in niste posturi din motive care, pe noi, muritorii de rand, ne depasesc. :evil:
It is what you read when you don't have to that determines what you will be when you can't help it.~Oscar Wilde
Avatar utilizator
alinab
 
Mesaje: 105
Membru din: 23 Aug 2006, 11:45
Localitate: Brasov

Meditatii

Mesajde sarmissa » 27 Iun 2008, 17:03

Sunt profesoara de 25 de ani si aceste meditatii au existat mereu dar nu la nivelul actual.In toti anii am avut program de pregatire in scoala, gratuit, pentru elevii care erau in prag de bac.Daca in alti ani la cele doua ore pe saptamana venea un nr. relativ multumitor de elevi, anul acesta, desi am avut 2 clase a XII-a, total 52 elevi, in cadrul celor 2 ore de pregatire suplimentara saptamanal pt bac., incepute din luna octombrie, nu au fost prezenti mai mult de 3-4 elevi si acestia din randul celor care nu aveau o situatie materiala buna. Sunt genul de profesor care a iubit mereu scoala si a incercat sa fie alaturi de elev in orice situatie, sa incerc sa explic in mai multe feluri pentru a ma face inteleasa, sa nu reped elevul care imi spune ca nu a inteles si sa am rabdarea de a explica si pentru el.Unii se meditau in particular dar nu cred ca le-ar fi stricat aceste ore in plus. Pentru unii s-a creat mentalitatea ca oricum vor lua bacul-examene in general- si fara sa invete prea mult. Deci, nu stiu daca meditatiile organizate in scoala si platite , ar avea succes.
sarmissa
 
Mesaje: 95
Membru din: 10 Apr 2007, 22:23

Următorul

Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori