esther scrie: ... poate ca aici ar trebui sa "lucreze" noua lege un pic,sa-i lamureasca pe unii ca nu anii in invatamant te fac un bun profesor ci dedicatia si devotamentul,si sa fim sinceri cred ca nu exista om mai blazat decat un "dinozaur" care preda aceleasi lucruri de mai mult de 25 de ani, care nu vrea si nu poate sa fie la curent cu ceea ce e nou...desigur ca tinerii sunt blazati,daca sunt tratati ca si cum nu au valoare, ca si cum nu stiu de nici unele doar pentru ca au facut scoala dupa revolutie...salvarea invatamantului romanesc zace in veterani!?
Stimată mai tânără colegă esther,
numai dedicaţia şi devotamentul nu sunt suficiente pentru a fi un bun profesor. Este ca la orice meserie: ai nevoie de un pic de talent şi multă muncă, deci de experienţă. Că lipsa de experienţă poate fi compensată parţial de alte lucruri, asta e o altă problemă.
Pe de altă parte, de ce un "dinozaur" care predă de 25 de ani nu ar putea fi la curent cu ceea ce este nou?
Apoi, nu toţi tinerii "sunt trataţi ca şi cum nu au valoare", dar trebuie să recunoşti că în ultimii ani ( cu excepţiile de rigoare, printre care te numeri şi dumneata), în învăţământ nu au venit nicidecum "vârfurile", absolvenţii cu note mari, ci dimpotrivă, aşa că ... nu-i judeca pe toţi ceilalţi după propriul calapod.
Oricum, departe de mine gândul că tinerii trebuie lăsaţi de-o parte când e vorba de decizii importante, care ne privesc pe toţi. La urma urmei, pe ei îi priveşte viitorul mai mult decât pe cei mai în vârstă. Eu, de exemplu constat că actualul ministru (cel mai tânăr de până acum) are o deschidere mai mare spre reforme decât predecesorii săi şi, în plus, vine din alt domeniu, neavând creierul impregnat cu tot felul de şabloane.
Ăn final, o mică observaţie: înainte de "şi" (cel puţin în cazul din textul dumitale) nu se pune virgulă. De asemenea, expresia "ca şi cum" cere un condiţional, deci corect este "ca şi cum nu ar avea ..."