legea invatamantului

Discutii despre modificarile legii invatamantului si a statutului personalului didactic. Opinii, idei, solutii.

legea invatamantului

Mesajde gorobete » 27 Mar 2010, 17:16

Am intrat pe acest forum din întâmplare, soţia fiind educatoare şi căutând lămuriri despre noua lege a învăţământului. Ce am descoperit aici mi-a întărit convingerea despre dezastrul din şcoala romănească. Sunteţi o adunătură de piloşi cretinoizi, întreg învăţământul este structurat pe PILE, iar generaţia actuală de dascăli are pe conştiiţă şarje anuale de proşti cu diplome. Întreg învăţământul românesc are la catedre nulităţi absolute de profesori cu diplome de doctorat, şi salarii astronomice sau profesoraşi de ţară, vai mama lor, de o mediocritate deplină , predând pe salarii de mizerie, conduşi de directori de o avariţie fără seamăn şi de inspectori şcolari ce mânăresc posturile în aşa fel încât anual să primească birul de la cadrele didactice stagiare.
Recenta grevă mi-a provocat o scărbă deplină, o adunătură de babe ariviste şi moşnegei libidinoşi cu cartoane de gât fluierând a pagubă la dezastrul ce ei însuşi l-au provocat.Ştiţi cât e salariul la privat băi păduchioşilor, sau ce-ţi spune patronul dacă mişti în front pe timpurile astea ???????
În încheiere SĂRUT-MĂNA adevăraţilor dascăli ai unor timpuri de mult apuse!!!!! Cinste lor!
gorobete
 
Mesaje: 1
Membru din: 27 Mar 2010, 16:58

Re: legea invatamantului

Mesajde ianchis » 28 Mar 2010, 00:51

Acest domn trebuie banat neaparat, inainte sa mai spuna si alte tampenii. Suntem si asa destul de necajiti......:(
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: legea invatamantului

Mesajde rofi3 » 28 Mar 2010, 19:09

Buna ziua,

Imi pare rau , dar mesajul utilizatorului gorobete ma obliga sa-i interzic accesul pe forum-ul Didactic.ro.
La Multi Ani tuturor celor care poarta nume de flori!
rofi3
Site Admin
 
Mesaje: 1176
Membru din: 18 Dec 2008, 20:16

Re: legea invatamantului

Mesajde sportiv » 29 Mar 2010, 07:49

Asa vorbesti si cu sotia ta,educatoare?
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3121
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: legea invatamantului

Mesajde sanda001 » 29 Iul 2011, 14:33

De ce facem aceste dosare pentru ,,echivalare credite'',noi cu liceul pedagogic? Liceul pedagogic a format cadre didactice ,care fac cinste invatamantului.Noi care ,,mancam pe paine'' pedagogie ,psihologie , muzica vocala ,instrumentala ,desen ,metodici, acum ne bucuram de salariul ,,diferentiat'' au studii superioare! Domnilor, la munca egala ,salariu egal,diferenta e colosala de 5mil ,,,este cat se poate de imoral ....BUUN! Facem dosarelul ,casa ce? sa ne numim,,onorific '' profesori? Ideea este ca daca avem un nr de credite mare sa fim platiti corespunzator, altefel nu inteleg!? poate cineva intelege aceasta ,,generatie''!? Astept un raspuns !
sanda001
 
Mesaje: 16
Membru din: 20 Feb 2007, 13:26

Re: legea invatamantului

Mesajde sanda001 » 29 Iul 2011, 14:56

Am sa continui mesajul meu: unii au facut o facultate indiferent ce, ma refer chiar la cei lu liceul pedagogic , numai asa ,,ca sa fie platiti'' altii au facut , pentru a deveni cadre didactice asa cum am fost noi ,,scoliti''. Greseala a fost facuta stiti de cand? de cand au patruns in invatamant aceste persoane care facand nu stiu ce facultati au facut un colegiu ,dupa care au tipat ca trebuie sa fie platite f bine ca au studii superioare ,nu liceul pedagogic !? de aici s-a pornit TOTUL SI AU INCEPUT SI CEI CU LIC PED SA FACA TOT FELUL DE FACULTATI LA ,,APELUL DE SEARA '' ASA CA .... La ora actuala prestam aceeasi munca si suntem platiti DIFERENTIAT !! SA se faca ceva! Nu-s malitioasa ,dar e o NEDREPTATEEEE!
sanda001
 
Mesaje: 16
Membru din: 20 Feb 2007, 13:26

Re: legea invatamantului

Mesajde felixmunteanu » 29 Iul 2011, 20:01

Stimată colega,
Intervenţia dumneavoastră se potriveşte mai bine în altă parte unde s-a mai discutat acest subiect, dar, ţinând cont de titlu, poate sta şi aici. În mare parte aveţi dreptate şi vă înţeleg nemulţumirea. Parţial vă susţin, parţial nu şi explic.
În România salarizarea se face conform studiilor, şi nu de ieri de azi, ci de alaltăieri (glumesc), adică cu mult înainte de revoluţie. Ca exemplu vă rog să vă gândiţi la profesorii pe care i-aţi avut în şcoala generală: aproape sigur că unii aveau universitate, iar alţii IP3. Vă întreb: munceau la fel? Da, doar că primii aveau dreptul să predea şi la liceu. Erau plătiţi la fel? Nu. (Aţi auzit vreun profesor cu IP3 să strige că e plătit mai puţin? Eu nu am auzit.)
Cam aşa stau lucrurile şi în cazul învăţătorilor cu studii superioare. Eeeei, dar aici e într-adevăr o mare problemă şi, repet, parţial aveţi dreptate.
Aveţi dreptate referitor la mâncatul pe pâine al materiei, doar că personal cunosc destui care s-au hrănit doar cu firimituri, mai ales din ultimele promoţii.
Aveţi dreptate când vă referiţi la facultăţile făcute numai aşa, pentru bani, sau făcute seara.
Aveţi dreptate când spuneţi "unii" şi nu "toţi".
Da, pentru că există şi alţii, din care întâmplător fac şi eu parte. Dacă vă spun că am terminat pedagogicul acum 30 de ani, cu examen de treaptă care ne-a înjumătăţit numeric (nu pentru că eram slabi, ci pentru că s-a înjumătăţit numărul liceelor de profil), probabil veţi înţelege că felia mea de pâine era gros unsă cu metodici şi practică. Ei bine, de când unul dintre miniştrii postdecembrişti a deschis porţile universităţilor să intre toată lumea,au început să apară absolvenţii de colegii universitare, care, conform legii, trebuiau plătiţi corespunzător. Văzând că se umple lumea cu institutori, mi-a fost teamă că, la un moment dat, îmi voi putea pierde postul. Aşa am luat hotărârea de a face şi eu o facultate, salariul nu mă interesa în primul rând, deşi contează şi el, recunosc. Am terminat anul trecut PIPP, la zi-buget, cu navetă aproape zilnică, imediat după orele de la clasă. Am dat examene scrise, am făcut portofolii, dar trei ani au trecut şi acum sunt şi la master.
Eram şi eu nemulţumită că primesc aceeaşi diplomă cu alţi învăţători care mergeau doar la examene, apăsau nişte butoane şi ... gata diploma sau, muuuult mai grav, cu brutăreasa care venea doar la examene şi care abia silabisea. Dar, ce puteam să fac? Legile nu se pot aplica după fiecare dintre noi, ele sunt ca un tăvălug care pe unii îi striveşte mai tare, iar pe alţii mai puţin.
Am dat exemplul meu nu ca să mă laud sau ca să fac pe victima, ci pentru că îl cunosc direct, dar să ştiţi că sunt mulţi în situaţia mea. Sora mea, de pildă, are pedagogicul, colegiul de institutori, anul de completare şi e cu mine la master. Nu vreau să fiu rea şi să vă întreb de ce nu aţi făcut o facultate, dar trebuie să recunoaşteţi că nimeni nu a oprit pe nimeni.
Părerea mea e că învăţătorii nu trebuiau plătiţi conform studiilor decât dacă profesau conform studiilor. Adică, ai făcut finanţe, du-te şi dă concurs la bancă, ai făcut matematică, du-te la titularizare pe matematică! În specialitate e PIPP-ul, dar cum să o plăteşti pe brutăreasa mea cu liceul x + PIPP mai mult decât pe cel cu pedagogic + finanţe? Vedeţi, altă discriminare! De-asta au strigat cei despre care vorbiţi. Şi-apoi PIPP a apărut destul de târziu, când mulţi învăţători făcuseră deja alte facultăţi. Ce faci cu ei? Să le ceri să facă şi PIPP? Unii au făcut şi PIPP de bună voie (am o colegă). Răsfoiţi didacticul să vedeţi câte cazuri particulare există!
Vorbiţi, de asemenea, despre cele 100 de credite. Bun, le faceţi. Dar, în acelaşi timp, le facem şi noi, pentru că am urmat şi noi cursuri de perfecţionare (pe lângă facultate), am umplut şi noi dosare cu diplome şi alte hârtii... Zicea cineva pe aici "Păi, dacă ştiam de echivalare, mai făceam eu facultate? Nu. Stăteam şi eu liniştită acasă, fără efort, fără emoţii, fără cheltuieli, ba mai făceam şi un ban în plus şi aşteptam.". Şi n-avea dreptate?
N-o mai lungesc, că deja am făcut-o, dar spun că e păcat că legiuitorii au lucrat haotic, punând carul înaintea boilor şi e păcat, de asemenea, că încearcă să repare greşelile făcând alte greşeli.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: legea invatamantului

Mesajde sanda001 » 29 Iul 2011, 22:04

Multumesc!Dar sunteti si dvs .subiectiva. O clipa, in armata au facut cu gramada tot felul de facultati ca auzisera ca si ei vor fi platiti conform ,,studiilor'' nu s-a intamplat ,lucrul acesta, mai mult ca esti medic in armata sau ofiter esti platit ca ,,ofiter'' nu ca doctor,caz concret in famile .In Spania dai cu matura ,nu vei platit niciodata ca (proff.,asistent ,dr) vei fi platit pentru ceea ce prestezi , despre asta vorbim!sa nu va vie cu suparare !Cei care termina de ex:colegiu, fac stiinte ale educatiei stiu sa cante ,sa solfegieze ,sa desf. o activ de educatie fizica ... nu stiu doamna va spun am vazut atatea activitati habar nu au ! isi fac intr-o veselie ,,portofoliile'' numai eu stiu cate le dadeam de la comisia metodica . Am facut toate cursurile PRET AeL,....5,6,7 CURSURI ,NAVETA ,BANI ,simpozioane concursuri ,munca in tot ceea ce fac .Nu pot sa ma plang am luat salariul de merit de 3,4ori ,gradatie de merit ,distinctia GHE.lAZAR ,deci am experienta ,am lucrat cu colege care abia ce ce terminasera ,,studiile superioare '' si nu stiau cand incepe lectia si cand se termina , nu au auzit in viata lor de principiii pedagogice ,,fac lectiile dupa ureche folosesc un limbaj nu intocmai pedagogic etc .. nu vreau sa va obosesc ! Aceste credite inseamna tot bani ,munca , pe noi ,tehnica moderna , ne-a dat peste cap ,a trebuit sa invat a lucra pe calculator din ,,necestate .
ADICA ACEEASI MUNCA,ACEEASI BANI!
sanda001
 
Mesaje: 16
Membru din: 20 Feb 2007, 13:26

Re: legea invatamantului

Mesajde felixmunteanu » 29 Iul 2011, 23:16

Păi, tocmai asta vă spuneam şi eu: că am avut colege la PIPP care erau paralele cu şcoala (brutăreasa era una dintre ele) şi pe lângă care un absolvent de pedagogic e net superior, dar am avut şi vreo două-trei colege foarte tinere cu pedagogic care, credeţi-mă, si-la-bi-seau. Nu e vina lor, ci a sistemului care le-a permis.
Şi mai spuneam că nu mi se pare corect să plăteşti ca profesor un învăţător care a făcut finanţe-bănci dacă rămâne la ciclul primar. Adică să presteze conform studiilor, la bancă nu la şcoală! Exemplul pe care îl daţi cu măturătorul nu e valabil, pentru că nu se aplică la noi. Portarul nostru e licenţiat în istorie, dar e plătit ca portar. Doar la învăţători/ educatoare se aplică tocmai pentru a nu îi dezavantaja în faţa "brutăreselor" cu PIPP. V-am spus că se repară unele greşeli făcând altele.
Ştiu şi eu de cazurile din armată. V-am spus: legea e ca un tăvălug care nu acţionează individual. Când sunt prea multe cazuri particulare legea mai acţionează şi după principiul patului lui Procust: pe unii-i discriminează pozitiv, pe alţii negativ. De aceea la acEEaşi muncă nu se iau acEIaşi bani.
Hai să luăm şi vechimea! Trecerea dintr-o tranşă în alta se face din 5 în 5 ani. Acum să mă supăr că sunt plătită la fel cu sora mea care e mai mică cu 4 ani? De la toamnă intru în altă tranşă şi o întrec :D , dar până atunci...
Alt exemplu. Directorii sunt degrevaţi de ore, dar primesc salariu complet, ba şi indemnizaţie de director. Oare n-ar fi destul să primească doar salariu, dat fiind că prestează numai câteva ore? Orele nepredate să se considere în contul funcţiei! După principiul dumneavoastră aşa ar trebui.
Simpozioane, cursuri, calculatoare şi toate pe care le-aţi enumerat, le-am făcut şi eu, pe lângă facultate. Greu, dar le-am făcut.
Dacă asta înseamnă subiectivism... De fapt, nu am pretenţia adevărului absolut.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: legea invatamantului

Mesajde sanda001 » 30 Iul 2011, 07:47

Buna dimineata ! Am citit mesajul ,multumesc pentru gandurile si sugestiile dvs. Imi sustin parerea ,,la munca egala ,salariu egal'' sau sa parafrazez ,,,intepatura '' aceasi munca ,acelasi salariu! s-a tastat gresit! Am terminat la Bucuresti ,m-am bucurat de cei mai valorosi profesori: SILVIA DIMA ,MARIA TAIBAN .LELIA IONESCU ,PETRE TIPORDEI , MARIN PASLARU , ELENA VARZARI(DEFINITIVAT) IVONNE BUZESCU ,SUNT CONVINSA CA ACESTE NUME VA SPUN CEVA .. MULTUMESC !
sanda001
 
Mesaje: 16
Membru din: 20 Feb 2007, 13:26

Re: legea invatamantului

Mesajde valimatiuta » 30 Iul 2011, 11:16

Imi place, Felicia, cum stii sa punctezi, corijand dealtfel, ... majuscule !
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: legea invatamantului

Mesajde sanda001 » 30 Iul 2011, 20:15

Pentru valimat....!? AVEM PRETENTIA CA SUNTEM CADRE DIDACTICE! DISCUTAM DE PE POZITII DE EGALITATE !
sanda001
 
Mesaje: 16
Membru din: 20 Feb 2007, 13:26

Re: legea invatamantului

Mesajde alehandro69 » 30 Sep 2011, 17:51

sanda001 scrie:De ce facem aceste dosare pentru ,,echivalare credite'',noi cu liceul pedagogic? Liceul pedagogic a format cadre didactice ,care fac cinste invatamantului.Noi care ,,mancam pe paine'' pedagogie ,psihologie , muzica vocala ,instrumentala ,desen ,metodici, acum ne bucuram de salariul ,,diferentiat'' au studii superioare! Domnilor, la munca egala ,salariu egal,diferenta e colosala de 5mil ,,,este cat se poate de imoral ....BUUN! Facem dosarelul ,casa ce? sa ne numim,,onorific '' profesori? Ideea este ca daca avem un nr de credite mare sa fim platiti corespunzator, altefel nu inteleg!? poate cineva intelege aceasta ,,generatie''!? Astept un raspuns !

Subscriu si sunt de acord cu Sanda!!

Eu sunt profesor IP3(colegiu de 3 ani),si lucrez in invatzamant de aproape 20 de ani,iar acuma sunt pus pe lista neagra,deoarece,ministerul vrea sa scape de noi,si sa mai reduca din nr de bugetari,cu o noua gaselnitza,adica prin,imposibilitatea echivalarii studiilor si nici continuarea acestora,apoi scoaterea din lista de incadrare!!

Vezi ce conditii,au propus in metodologia aflata in curs de aprobare...postata aici alaturi..si ma refer la obtzinerea,gradului I,la care se adauga,calificativul de,numai si numai de foarte bine,pe ultimii 5 ani,si anul in curs,cu,o inventie de partial f bine,iar,aberatiile, nu se termina aici,pt,ca mai pluseaza si cu,cerinta de a avea,si de 90 credite,prin cursuri de perfectzionare!


O magarie si un genocid in masa asupra cadrelor care nu mai au,nici un sprijin si nici o putere,la 20 ani,de la absolvire,si nu nu le mai recunoaste diploma,nici pt scoala primara!!!


Pe de alta parte in continuarea studiilor,de fapt se parcurg 2 ani,deoarece se dau 8-10 examene de diferenta,si daca,ai putere,sa reusesti,atunci,intri in,anul III,in caz contrar te baga ca orice absolvent de BAC,in anul I!!


mai mentionez ca senatul,poate modifica taxele,dupa bunul,plac si numai pt,examenul de licenta,se percep,separat,fata de alte costuri,inca 1000 ron!!

Am studiat problema cu universitatile din Bucuresti,Iasi si Timisoara,iar lacomia si nesimtzirea lor e aceeasi!! Au salarii de peste 10.000 ron(100 milioane),incepand cu un prof conferentiar..iar acum cauta studenti in disperare!!

Anul de studiu e taxat cu sume de 2200-3100 ron,la care se adauga,pretzul,oricarei hartii,emise de secretariat,plus costul cazarii,si calatoriei...

Majoritatea castigam cam 1000 ron...si de unde sa mai dam,la facultate ?!!

Cine are urechi sa auda si cine poate sa faca ceva si pt noi!!
alehandro69
 
Mesaje: 3
Membru din: 30 Sep 2011, 17:16


Înapoi la Legislatia privind invatamantul

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori