Legea invatamantului 2010

Noile legi ale Învâţământului sunt supuse dezbaterii publice.

Sunteti de acord cu noua lege?

Puteţi selecta 1 opţiune

 
 
Vezi rezultatele

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde cremened » 12 Apr 2010, 20:33

Carui dascal ii poate fi teama de evaluarea parintilor si a comunitatii locale ? Poate aceluia care jigneste elevii, are un comportament agresiv in relatiile cu elevii si parintii, nu iubeste materia pe care o preda, are probleme de comunicare si nu este deschis la dialog, nu stie sa ierte, este prea exigent in evaluari, ... Si, sa nu uitam, pentru unii dintre noi, parintii de azi sunt elevii de ieri ... !! Evaluarea lor, a parintilor si a comunitatii, mi se pare a fi, in ansamblu, cea mai corecta si cea mai cinstita ! Nu am trait destul in minciuna ? Daca vrem sa demonstram ca "MINCIUNA ARE PICIOARE LUNGI ?", atunci nu avem decat sa adoptam "Metoda Mesterului Manole": ceea ce noi construim azi, sa vina altii maine si sa demoleze.
cremened
 
Mesaje: 6
Membru din: 12 Ian 2008, 12:21

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde ianchis » 12 Apr 2010, 21:33

N-am reusit sa stau sa citesc toata Legea pentru ca mi se pare o pierdere de vreme totala sa citesc toate aberatiile de acolo. Cat am citit mi-a ajuns. Imi venea sa plang ca am ales aceasta cariera, dar am pornit pe acest drum de mica, de la 14 ani de cand am intrat in Pedagogic si pe atunci ce stiam eu..... Dragi colegi, eu sunt FOARTE DEZAMAGITA, dar sa stiti ca nu e toata lumea ca mine. Am o groaza de colege ai caror soti sunt sus-pusi, au bani si nu-si fac nici o grija ca nu vor primi salariul de merit SI la anul. Le convine totul in sistem, daca le intrebi cum le place iti spun :"Eh, se putea si mai rau, hai sa nu gandim negativ"..... Eu am semnat si petitia aceea impotriva legii (pe care cu siguranta nu o va lua nimeni in seama), am votat impotriva acestei legi cat si pe unde am putut. Nu inainte insa, sa ascult cu atentie pe domnul ministru la televizor pe la toate emisiunile pe unde o aparut in ultima vreme, si sa ma documentez. Parerea mea sincera este ca, atata vreme cat mai sunt in sistem oameni care gandesc asa cum vad ca mai gandesc unii si pe aici pe forum, sustinand ca "Legea este un pas inainte" nu vom reusi sa imbunatatim sistemul. Suntem multi, dar totusi foarte dezbinati. Daca eu ar fi sa ma ridic maine si sa protestez, colegele s-ar uita la mine ca la o nebuna. Unele poate ca mi-ar da dreptate in sinea lor, insa nu ar spune nimic. Credeti-ma, am facut asta de multe ori si acum nu mai vorbeste nimeni cu mine la servici. Ma considera o nesimtita nemultumita care, daca tot e asa nemultumita, "de ce mai sta in sistem, ca n-o obliga nimeni?" Iar celorlalte le convine: salar sigur, cate un spor de merit pe ici-colo dat de directoare -ca doar muncesc si merita, nu?-, pile la directoare cat cuprinde, ba si pe la parinti chiar, dulcegarii, favoruri, zambete peste zambete.....fericire maxima. Ce bine e in invatamant si eu in 8 ani inca nu am aflat!! Sunt inca tanara, dar nu mai cred in nici o schimbare. Stiti in ca cred? In a-i feri pe cei foarte tineri de invatamant. Asta se mai poate schimba. Atat. Va salut!
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde cremened » 13 Apr 2010, 10:15

Spiritul critic si nasterea unei legi (raspuns si pentru dl. prof. Emil Onea): un proiect de lege, oricat de bun ar fi, daca nu are puterea de a se naste, de a deveni lege, tot proiect nefinalizat ramane si va trece in uitare. Se pare ca pentru actualul proiect exista puterea si vointa politica de a se naste si a supravietui, oricate "Pete in Soare" i-ar gasi unii !
Sa ne aducem aminte si ce spunea un dascal, acum aproximativ 150 de ani: "Dascălul educă numai în funcţie de ceea ce este el însuşi." Titu Maiorescu
cremened
 
Mesaje: 6
Membru din: 12 Ian 2008, 12:21

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde emil » 13 Apr 2010, 12:19

cremened scrie:Spiritul critic si nasterea unei legi (raspuns si pentru dl. prof. Emil Onea): un proiect de lege, oricat de bun ar fi, daca nu are puterea de a se naste, de a deveni lege, tot proiect nefinalizat ramane si va trece in uitare. Se pare ca pentru actualul proiect exista puterea si vointa politica de a se naste si a supravietui, oricate "Pete in Soare" i-ar gasi unii !
Sa ne aducem aminte si ce spunea un dascal, acum aproximativ 150 de ani: "Dascălul educă numai în funcţie de ceea ce este el însuşi." Titu Maiorescu

Buna ziua,
Nu stiu exact ce doriti sa imi raspundeti mie.
Am initiat aceasta discutie in absolut aceleasi conditii ca si la anteriorul proiect numit "Legea Andronescu" pe care acelasi guvern l-a propus... Si acolo s-au facut soondaje, s-au gasit "pete in soare" dupa cum metaforic caracterizati dvs. acest proiect ca si "soarele educatiei" Eu cred ca lucrurile sunt pe undeva pe la mijloc si trebuie reflectat, ascultat si vox populi si parerea specialistilor, altii decat cei care acum considera ca detin "soarele" Am avut destule nemultumiri la proiectul anterior, am si acum, nu le-am exprimat pentru ca vreau ca didactic.ro sa pastreze nota de obiectivitate ...
Am vazut destule sisteme de educatie, cel mai bine pe cele englez si scotian. Sunt multe de invatat, sunt multe de preluat, dar si de ...evitat! Eu personal, sau fiecare din noi, suntem "rotite" din sistem, dar si un grup de oameni care pot contribui la un proiect national. E adevarat ca educatia trece, evident prin individualitatea educatorului, dar orice proiect bun se bazeaza pe o echipa buna, pe o consultare/testare/feedback, bune! Eu stiu ca un proiect are versiuni pilot, are betatesting, etc.. Ceea ce se face acum mi se pare cu totul altceva.., e un fel de impunere a unui soare care are doar o culoare ...
Sunt multe de comentat, se vad multe din spusele colegilor nostri. Multi au argumente bune si mai ales experienta care ii face credibili... Din pacate, desi sunt sigur ca s-au citit multe din rectiile educatorilor, singurul lucru pe care l-am auzit "oficial" este ca "avem un feedback foarte pozitiv"...
No other comment
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde mandrila_elena » 13 Apr 2010, 16:57

SE RESPECTA PUNCTUL 4 AL ACESTUI ACORD?

Acord interministerial cu federaţiile sindicale din învăţământ
06.05.2009

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Sindicatelor Independente din Invăţământ „Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater", în urma dezbaterilor, au convenit asupra următoarelor:
1. Resursele alocate Educaţiei prin buget vor fi asigurate de Ministerul Finanţelor Publice, fără a afecta nivelul veniturilor salariale pe anul 2009.
2. Constituirea, în cursul lunii mai a.c. prin Ordin al Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, a Comisiei de Monitorizare pentru evaluarea modului în care s-au realizat şi se vor realiza cheltuielile de investiţii în educaţie.
3. Definitivarea principiilor şi calendarului privind descentralizarea, conform anexei 1.
4. Menţinerea titularizării în sistemul naţional de învăţământ şi în viitoarele legi ale educaţiei.
5. Preluarea în corpul Legii salarizării unitare a sistemului bugetar, a unui model european de ierarhizare a categoriilor de bugetari. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării va susţine plasarea cadrelor didactice cât mai aproape de vârful ierarhiei.
6. Proiectele şi programele de cercetare aflate în derulare se continuă prin alocarea corespunzătoare a creditelor bugetare aprobate şi prin utilizarea creditelor de angajament.
7. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi partenerii sociali încep dezbaterile pe legile învăţământului la data de 15 mai a.c.
8. Asigurarea finanţării pentru anul scolar 2008 - 2009 a numărului de beneficiari ai bursei „Bani de Liceu".
9. Suspendarea grevei anunţate.
10. În cazul în care nu se vor respecta termenii acestui acord, sindicatele din învăţământ îşi rezervă dreptul de a relua acţiunile de protest.

FSLI
Preşedinte,
Aurel Cornea

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării
Ministru,
Ecaterina Andronescu

ALMA MATER
Preşedinte,
Răzvan Bobulescu



Ministerul Finanţelor Publice
Ministru,
Gheorghe Pogea

FEN
Secretar General,
Constantin Ciosu



Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
Ministru,
Marian Sârbu

SPIRU HARET
Preşedinte,
Gheorghe Isvoranu
mandrila_elena
 
Mesaje: 11
Membru din: 08 Sep 2007, 18:54

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde hgermer » 14 Apr 2010, 18:14

In ceea ce priveste norma didactica Art 234 (8) prevede:
Prin exceptie, daca norma didactica a profesorilor din învatamântul gimnazial nu se poate constitui conform prevederilor alin. (1) si art. 233 alin. (3) aceasta poate fi constituita din 2/3 din ore de la specializarea sau specializarile de baza si completata cu 1/3 ore din disciplinele stabilite.
la alin. (2) sau prin adaugarea de ore conform prevederilor art. 233 alin. (1) lit. c). În învatamântul gimnazial din mediu rural norma didactica se poate constitui din ½ ore la specialitatea sau specialitatile de baza si completata cu ½ ore din disciplinele stabilite la alin. (2) sau prin adaugare de ore conform prevederilor art. 233 alin. (1) lit. c).
Propunere:
În învatamântul gimnazial din mediu rural norma didactica se poate constitui din 1/3 ore la specialitatea sau specialitatile de baza si completata cu 2/3 ore din disciplinele stabilite la alin. (2) sau prin adaugare de ore conform prevederilor art. 233 alin. (1) lit. c).
hgermer
 
Mesaje: 2
Membru din: 30 Noi 2007, 17:17

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde sportiv » 14 Apr 2010, 21:12

Gata,a trecut de guvern,vorbim degeaba! :oops:
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3134
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde hgermer » 16 Apr 2010, 11:21

Art. 18.
(1) În sistemul national de învatamânt, au personalitate juridica unitatile de învatamânt public,
daca se organizeaza si functioneaza dupa caz, astfel:
a) cu minimum 300 de elevi;
b) cu minimum 300 de elevi si prescolari;
c) cu minimum 150 de prescolari.
[u]Propunere:[/u]Prin exceptie de la prevederile alin. (1), în unitatile administrativ-teritoriale, în care numarul
total al elevilor si prescolarilor nu se încadreaza în prevederile alin. (1), se organizeaza o unitate de învatamânt cu personalitate juridica.
hgermer
 
Mesaje: 2
Membru din: 30 Noi 2007, 17:17

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde mariairinabotezatu » 17 Apr 2010, 09:14

nicole_84 scrie:Hristos a Inviat!
pana la urma cine va preda la clasa 0: invatatoarea sau educatoarea?

Profesorul! Ati vazut in lege vreo trimitere la invatatori/educatori?
Avatar utilizator
mariairinabotezatu
 
Mesaje: 74
Membru din: 29 Iul 2006, 15:01
Localitate: Constanta

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde sportiv » 17 Apr 2010, 21:31

mariairinabotezatu (Adevarat a inviat!)
Nu va suparati,dar era vorba despre cu totul altceva!Se discuta problema clasei O (zero),daca va fi la gradinita sau la scoala si cine va avea aceasta clasa!
Oricum,dnii profesori,cei cu specialitati,in afara celor care sunt,mai nou,incadrati ca profesori la inv.prescolar si scolar sut colegii nostri, si ai celor cu cel putin 25 ani vechime!
Vom mai trai si vom mai si vedea!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3134
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde mariairinabotezatu » 18 Apr 2010, 08:34

Am inteles foarte bine despre ce era vorba! Si am raspuns facand referire la noua lege, in care nu se regasesc nici notiunea de "educatoare", nici aceea de "invatatoare"!
Avatar utilizator
mariairinabotezatu
 
Mesaje: 74
Membru din: 29 Iul 2006, 15:01
Localitate: Constanta

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde ianchis » 18 Apr 2010, 14:15

Nu va certati, dragi colegi, ca vin si eu cu o ambiguitate :mrgreen: : CARE PROFESORI??? Ca noi, cei care intrunim toate conditiile pentru a fi profesori, ne luptam cu morile de vant, nu ne ia nimeni in seama sa ne schimbe incadrarea.... :(
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde sportiv » 18 Apr 2010, 14:37

Cititi (si interpretati art.22,apoi art.219 (2) si (3)!)
Eu, care sunt absolvent al liceului pedagogic-1973- si ma mandresc cu asta,ma regasesc si in legea noua (Asta nu inseamna ca nu este ,,anapoda''!)
P.S. De ce m-ar indeparta din invatamant?
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3134
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde cremened » 03 Iun 2010, 12:19

Criza despre care avem impresia ca doar acum bate la usa, este mai mult o criza morala si una a valorilor. Aceasta criza dureaza de mai bine de douazeci de ani si, fara Legea Educatiei-2010, care este acum in chinurile facerii, va mai dura mult si bine ! Cei care ne-au mintit pana in 1989 s-au transformat oare in niste nevinovati ingerasi fara pete, sau sunt aceiasi "dalmatieni" pe care de douazeci de ani ne prefacem ca-i credem ?! Timp de 20 de ani "Incompetenta a facut legea", dar partea buna a crizei, este ca ne obliga sa gandim si altfel, SA CAUTAM IMPREUNA SOLUTII PENTRU VIITORUL EDUCATIEI. Resemnarea si obiceiul de a vedea numai "partea goala a paharului din educatia romaneasca" nu duc nicaieri si adancesc criza. Adevaratii lideri si manageri din sistem ar trebui sa lupte mai mult pentru incurajarea competentei si a spiritului european, intr-o educatie orientata cu fata spre viitor si nu una care face eforturi sa conserve ceea ce nu mai poate fi conservat. D.C.
cremened
 
Mesaje: 6
Membru din: 12 Ian 2008, 12:21

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde laurian » 20 Iun 2010, 18:01

Legea e la senat in dezbatere si se pare ca au mai facut modificari de cuvinte . Copiii vor ramane in gradinite la 5-6 ani fiind la grupa pregatitoare iar la 6 ani in clasa I. In Camera deputatilor ziceau ca grupa pregatitoare 6-7 ani va merge la scoala . Care e diferenta , nu le mai zice clasa zero adica inexistenta. De altfel a mai fost asa si parintii au gasit " solutii "si i-au amanat asa ca tot la gradinita au ramas cei de 6-7 ani . Ceva noutati ati observat legat de acest subiect?
laurian
 
Mesaje: 107
Membru din: 04 Dec 2006, 21:49

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Dezbaterea publică privind Legile Invatamantului

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator